Kameraet kan ikke læse SD-kortet: 3 metoder til at løse det

Skrevet af
Godkendt af
37

kameraet kan ikke læse sd-kortSD-kort er en central del af moderne kameraer. Men hvis du har brugt SD-kort i lang tid, har du sandsynligvis oplevet en situation, hvor dit kamera ikke vil læse SD-kortet. Du kan være bekymret for at miste dataene på dit SD-kort, når du ikke kan få adgang til det, men det gode er, at du kan gendanne disse filer.

I denne vejledning fører vi dig igennem processen med at reparere SD-kortet og gendanne filerne, så du kan sikre dig, at du ikke mister personlige eller kundedata. Processen, der diskuteres her, fungerer på alle kameradevicer, hvad enten det er et DSLR eller et dashcam, som ikke genkender SD-kortet.

Hvorfor læser kameraet ikke SD-kortet?

En uopdaget SD-kort kan skyldes noget så simpelt som forkert indsættelse eller noget mere alvorligt – som fysisk skade. At vide hvorfor dit kamera nægter at læse dit SD-kort, hjælper dig med at vælge den passende løsning.

Hint: Lad eksperter håndtere fysisk beskadigede SD-kort. At forsøge at indsætte og gendanne data fra sådanne SD-kort med magt fører ofte til mere skade og datatab.

 • Ikke-understøttet korttype og kapacitet: Hvis du har købt et nyt, storet SD-kort, understøtter dit kamera muligvis ikke typen af SD-kort. Kameraer mellem 4 og 32GB følger den ældre SDHC-standard, mens kort størrere end 32GB følger SDXC-standarden. Enheder, der læser SDHC-kort, kan læse SDXC-kort, men det modsatte er ikke tilfældet, og det kan være grunden til, at dit kamera ikke læser dit nye SD-kort.
 • SD-kort ikke indsat korrekt: Når SD-kortet ikke er indsat korrekt, vil kortets terminal ikke være på linje med kameraets læser korrekt, hvilket betyder, at kameraet ikke vil læse SD-kortet.
 • Ikke-understøttet filsystem: Filsystemet afgør, hvordan filer organiseres og tilgås på et lagerdrev. Hvis du oprindeligt har brugt SD-kortet i et andet kamera, er det muligt, at SD-kortet er formateret med et filsystem, som er inkompatibelt med dit nuværende kamera. Når det opdages at et SD-kort har et ikke-understøttet filsystem, kan kameraet vise en fejlmeddelelse, prompte dig til at formatere SD-kortet, eller slet ikke detektere SD-kortet.
 • Snavset terminal eller fysisk skade: En snavset terminal kan gøre det svært for kameraet at læse hukommelseskortet på grund af en løs forbindelse. Din terminal kan også være blevet fysisk beskadiget, hvilket forårsager at kameraet ikke genkender SD-kortet.
 • Fejl i filsystemet: SD-kort formatteres almindeligt med filsystemer som FAT32 (brugt af SDHC-kort) og exFAT (brugt af SDXC-kort). Disse filsystemer giver en struktur til at organisere data (blandt andre ting) på disken og kan blive korrupt af forskellige årsager såsom virusinfektion eller brat fjernelse når data skrives på det.
 • Hardwareproblemer: SD-kortporten på dit kamera kan have gennemgået fysisk skade, hvilket fører til at kameraet ikke læser SD-kortet.

Uanset årsagen, så er det første du bør gøre, når du møder dette problem, at stoppe med at bruge SD-kortet. Hvis du ender med at overskrive data eller beskadige kortet yderligere, kan dataene blive permanent mistet.

Grundlæggende tjek når kameraet ikke kan læse SD-kortet

Før du går videre til mere avancerede løsninger, udfør nogle enkle kontrolhandlinger. Du vil blive overrasket over deres effektivitet. Desuden hjælper disse kontroller med at udelukke malware som en mulig synder.

Her er nogle af de grundlæggende tjek:

Metode 1: Indsæt SD-kortet igen

Sluk for kameraet og fjern SD-kortet. Sørg for, at du indsætter SD-kortet i den rigtige retning. Når du indsætter det, skub kanten, der stikker ud af enheden, i midten indtil du hører et klik for at sikre, at kortet er korrekt indsat.

Metode 2: Kontrollér SD-kortet for fysisk beskadigelse

Et fysisk beskadiget SD-kort vil som regel ikke blive registreret i kameraet. Nogle tydelige tegn på fysisk skade på et SD-kort er—en manglende låsekontakt, manglende beskyttelseskappe og synlige revner på kappen.

Skader på et SD-korts beskyttelseskabinet kan ofte være overfladiske. Imidlertid vil korroderede, misfarvede eller fejlagtigt placerede gyldne stik helt sikkert forhindre SD-kortet i at blive registreret af kameraet.

Usædvanlig misfarvning på et SD-kort indikerer ofte varme eller elektrisk skade.

Uanset de præcise tegn på fysisk skade, er det bedst at overlade en fysisk beskadiget SD-kort til professionelle. Det er nemt at forværre skaden, hvis du ikke præcis ved, hvad du gør.

Metode 3: Fjern virus fra SD-kort

En virus kan ødelægge filsystemet såvel som filerne. Dit SD-kort kan være blevet inficeret, da du tilsluttede det til din PC for at overføre fotos og videoer. Generelt kan du fjerne en virus ved hjælp af en stærk antivirussoftwareløsning. Selvfølgelig skal du først tilslutte SD-kortet til computeren ved hjælp af en kortlæser.

Bemærk dog, at antivirusværktøjet også kan komme til at slette vigtige filer, som det opfatter som skadelige. Før du udfører en handling ved hjælp af antivirus, så dobbelttjek disse handlinger og de filer, den vil udføre disse handlinger på for at sikre, at du ikke ender med at miste vigtige filer.

Metode 4: Prøv et andet SD-kort

Indsæt et andet SD-kort og se, om kameraet registrerer det. Hvis det nye SD-kort forbliver uopdaget, er det muligt, at problemet ligger i dit kamera, og ikke SD-kortet.

Derudover, se om din computer kan registrere det problematiske SD-kort. Brug en SD-kortlæser af høj kvalitet til at tilslutte det til din PC. Hvis din PC registrerer det, viser den korrekte lagerkapacitet og tillader dig at få adgang til dine fotografier, kan det være endnu et tegn på, at kameraet er problematisk.

Metode 5: Lad SD-kortet tørre

Hvis SD-kortet er blevet vådt, bør du blot lade det tørre i nogle dage. Brug ikke kunstig varme til at fremskynde tørreprocessen, da det kan forårsage mere skade. Lad SD-kortet ligge i et køligt, mørkt og tørt miljø, indtil det tørrer naturligt.

Hvis du ofte filmer i ekstremt våde forhold, er det værd at investere i SD-kort, der er specifikt designet til sådanne forhold.

Sådan får du data fra et SD-kort, der ikke genkendes af kameraet

Du skal prioritere data recovery, når du håndterer et SD-kort, der ikke genkendes af dit kamera. Vi anbefaler dette, fordi nogle metoder til at udbedre et ukendt SD-kort—som formatering—medfører datatab, der er svært at fortryde. Så længe dit SD-kort bliver opdaget af din PC, og Diskhåndtering viser SD-kortets korrekte lagerstørrelse, er DIY data recovery mulig.

Hvis det er muligt at kopiere dine filer fra SD-kortet ganske enkelt, så gør det. Hvis ikke, brug et tredjeparts data recovery værktøj til at gendanne dine data. Der findes masser af data recovery programmer tilgængelige på nettet, men vælg kun en mulighed fra de bedste.

Til vores vejledning i gendannelse af data på SD-kort, valgte vi at bruge Disk Drill. Vi anmeldte Disk Drill, og fandt at ikke alene er den forsynet med en spidsfindig algoritme til datagendannelse, den er også uhyre nem at bruge. Disk Drill’s kompatibilitet med alle de største filsystemer og lagringstyper (inklusiv SD-kort) sikrer, at processen med datagendannelse forløber uden problemer.

Trin 1. Download og installer Disk Drill

Download Disk Drill og installer det på din PC. Den gratis version tillader dig at gendanne op til 500MB data.

installer disk drill

Trin 2.  Scan SD-kortet

Tilslut SD-kortet til din computer ved hjælp af en indbygget eller ekstern kortlæser. Derefter skal du starte Disk Drill, vælg SD-kortet fra hjemmeskærmen, og klik på Søg efter mistede data knappen.

starter en scanning i disk drill

Trin 3. Vælg filer til gendannelse

Når scanningen er fuldført, vil du se filerne, der er tilgængelige til gendannelse. Hvis du tidligere har brugt SD-kortet til også at gemme andre typer filer, kan Disk Drill hjælpe dig med at filtrere søgeresultaterne efter filtype og filudvidelse.

Du kan også se en forhåndsvisning af dine filer, før du gendanner dem, så du kan være sikker på, at du gendanner de korrekte filer. For at forhåndsvise en fil skal du holde din markør over filen og klikke på det lille øje-ikon.

Derefter skal du vælge alle de filer, som du vil gendanne, ved at markere boksen til venstre for dem.

vælge filer i disk drill

Trin 4.  Gendan filer

Når du har valgt de filer, du ønsker at gendanne, skal du klikke på Gendan-knappen i bunden. Vælg en placering, hvor du ønsker at gendanne filerne og klik Næste.

gendanner filer ved hjælp af disk drill

Bemærk: Du bør altid gendanne filer til en anden placering end kilden (i dette tilfælde SD-kortet) for at undgå at overskrive data.

Når du har gendannet filerne, kan du fokusere på at reparere SD-kortet.

Sådan løses problemer med kameraet, der ikke vil læse SD-kortet

Den præcise metode, der vil hjælpe dig med at reparere SD-kortet, afhænger af, hvad der forårsagede problemet. Her er løsningerne på de mest almindelige årsager, som kan få kameraet til ikke at læse SD-kortet.

Metode 1: Brug CHKDSK-værktøjet

CHKDSK er et indbygget værktøj i Windows, der tjekker et lagerenheds filsystem og metadata for logiske og fysiske fejl. Hvis dit kamera har problemer med at genkende dit SD-kort, fordi det er blevet ødelagt eller har dårlige sektorer, kan CHKDSK-værktøjet hjælpe med at løse det, forudsat at din pc genkender SD-kortet.

For at køre CHKDSK:

 1. Forbind SD-kortet med din PC ved hjælp af en kortlæser.
 2. Søg efter cmd i Startmenuen, hold din markør hen over Kommandoprompt, og vælg Kør som administrator.starte en forhøjet kommandoprompt
 3. Skriv chkdsk F: /x i Kommandoprompten og tryk Enter (erstat F med bogstavet for dit SD-korts drev)køre chkdsk kommandoen

CHKDSK vil begynde at scanne drevet for fejl og rette dem, hvis den finder nogen.

Metode 2: Opdater kameraets software

Kamera softwareopdateringer kan muligvis hjælpe dig med at løse problemet, hvis årsagen til, at dit SD-kort ikke bliver genkendt, er en firmwarefejl. Den præcise metode til at opdatere kameraets software varierer afhængigt af kameramærket og modellen du bruger. Hvis du bruger Sony Cybershot, skal du bruge en anden metode end en person med et Nikon Coolpix.

Dog er processen med at opdatere samt firmware opgraderingsfilen generelt tilgængelig på producentens hjemmeside. Her er nogle få generelle retningslinjer for at komme i gang:

 1. Gå til kamerafabrikantens hjemmeside for at downloade firmwaren. Fremgangsmåden kan være forskellig fra side til side, men her er et link til support siden for de mest populære kameramærker, som kan hjælpe dig i gang:
 2. Leder efter dit kameramodel. I de fleste tilfælde kan du søge efter modellen ved at skrive modellens navn i søgefeltet på support siden.
 3. Herefter skal du udforske hjemmesiden lidt. Led efter den nyeste kamera software eller firmware på næste side. Vær opmærksom på, at du skal downloade firmware til din specifikke model. Firmware er typisk ikke kompatibel med flere kameraer.

Resten af processen skulle fremgå på firmware-download siden. Hvis du dog ikke er helt sikker på processen, er det bedst at søge hjælp fra en tekniker. Hvis du laver rod i det, kan det være du alligevel skal have kameraet repareret.

Metode 3: Formater SD-kortet

Formatering af SD-kortet bør være en sidste udvej, da du vil ende med at slette alle data på SD-kortet. Ikke desto mindere kan formatering hjælpe dig med at løse næsten alle logiske fejl på SD-kortet.

For at formatere et SD-kort ved brug af en PC:

 1. Tilslut den til din PC ved hjælp af en kortlæser.
 2. Tryk på Ctrl+E for at åbne Filudforsker og vælg Computer (Denne PC hvis du bruger Windows 10) fra venstre sidebjælke.
 3. Højreklik på SD-kortet og vælg Formater.vælg formateringsmuligheden
 4. Vælg et filsystem. Ideelt set exFAT til kort med en kapacitet på 32GB eller mere eller til kort, hvor du ønsker at gemme filer større end 4GB. FAT32 er en anden mulighed, hvis du ikke planlægger at opbevare filer større end 4GB.
 5. Vælg en Volumenetiket.
 6. Sæt et flueben ved siden af Hurtig Formatering.
 7. Klik på Start.sæt et flueben ved hurtig formatering og start formateringen
 8. Tryk på OK for bekræftelse, når du bliver bedt om det.

Vent på, at processen er færdig og indsæt derefter kortet i dit kamera igen.

Afslutning

Der kan være flere grunde til, at dit kamera ikke genkender dit SD-kort. Disse grunde kan variere fra et simpelt tilfælde af et forkert isat SD-kort til alvorlig fysisk og logisk korruption. Hvis dit ikke-detekterede SD-kort er fysisk i orden, er det bedst først at gendanne data fra det—enten ved at kopiere dine filer eller ved at bruge et værktøj som Disk Drill—før du reparerer det.

I tilfælde af fysisk beskadigelse, stop med at bruge SD-kortet, undgå gør-det-selv data recovery og kontakt en data recovery ekspert hurtigst muligt. Gør det samme, hvis din PC ikke registrerer SD-kortet, eller hvis lagerstørrelsen er opført forkert i Windows Diskhåndtering, da det ofte indikerer alvorlig logisk eller fysisk skade på SD-kortet.

Når du har gendannet dine filer, kan du bruge metoder som at køre en CHKDSK-scan, opdatere kameraets software eller formatere SD-kortet for at løse problemet.

Ofte stillede spørgsmål

Nogle grunde til, at dit kamera ikke viser de billeder, der er gemt på dit SD-kort:
 • SD-kortet er sat i forkert.
 • Logisk eller fysisk beskadiget SD-kort.
 • SD-kortets filsystem er ikke kompatibelt med dit kamera.
 • Dit kamera genkender ikke SD-korttypen.
 • Kameraets SD-kortplads er beskadiget.
Her er nogle almindelige årsager til, at et nyt SD-kort ikke virker med dit Canon-kamera:
 • Dit Canon-kamera understøtter ikke SD-korttypen og dens lagerkapacitet. Ikke alle Canon-modeller understøtter de samme typer SD-kort.
 • Du har sat SD-kortet i forkert.
 • SD-kortets låseknap er sat til ON-positionen, hvilket forhindrer Canon-kameraet i at skrive eller formatere det.
 • Et funktionsfejlende Canon-kamera, eller beskadiget indsætningsplads.
 • Beskadigede SD-kortforbindelser.
 • SD-kortet er defekt.
Ja. De fleste producenter af kameraer bruger et unikt filsystem til at gemme og organisere fotos på et SD-kort. Selv et helt nyt SD-kort skal indsættes i det kamera, du har til hensigt at bruge det i, og derefter formateres ved hjælp af kameraets indbyggede formateringsfunktion. Tilslut ikke SD-kortet til din pc, formater det og gå derefter ud fra, at det vil fungere fejlfrit med dit kamera.
Arjun er en tech-ninja, der koder HTML og CSS, og har modtaget en æresbevisning som familiens foretrukne tech-hjælp under sammenkomster. Han har skrevet vejledninger i omkring seks år, og han er i øjeblikket bidragsyder på store tech-websteder.
Godkendt af
Senior Data Recovery Engineer. Mastergrad i fysik, Informationsteknologi til Videnskabelige Eksperimenter.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required