Sådan gendannes overskrevne filer og mapper på Windows 10/11

Skrevet af
50

Sådan gendannes overskrevne filer

Når vi skal gemme en fil, kan vi ved et uheld gemme over en anden fil og slette arbejde, der var vigtigt for os, eller som vi har brugt lang tid på at afslutte. Dette kan være frustrerende og kan sætte os tilbage i forhold til en deadline, som vi måske forsøger at overholde.

I denne artikel skal vi se på, hvordan man genskaber overskrevne filer. Der er flere måder at gendanne overskrevne filer i Windows på, så hvis en metode ikke virker for dig, så sørg for at se på de andre metoder nedenfor.

Er det muligt at gendanne overskrevne filer?

Det kan være udfordrende, men det er stadig muligt at gendanne overskrevne filer. Gendannelsesevnen af filer afhænger af forskellige faktorer, herunder operativsystemets indstillinger, hardware, firmware og mere.

For eksempel varierer principperne for overskrivning af data mellem Harddiskdrev (HDD’er) og Solid State Drev (SSD’er). SSD’er gør det sværere at gendanne filer, da de sletter datablokke for at allokere indkommende data digitalt.

Generelt er der to scenarier, hvor en fil kan betragtes som overskrevet:

 • En fil eller mappe med det samme filnavn erstatter en anden eksisterende fil: I dette scenarie eksisterer de gamle fildata stadig på drevet, men gemmes på en anden placering.
 • Overskrivning af data på drevet: I dette tilfælde skrives filen eller mappen til det samme dedikerede rum på drevet, hvor en tidligere fil blev gemt, hvilket effektivt sletter de gamle data, der var tildelt det rum.

I det første scenarie forbliver dataene stadig på drevet, men bliver usynlige for Windows. Dette øger chancerne for en vellykket filgendannelse.

I den anden kan dataene imidlertid ikke længere eksistere på drevet og have en lavere chance for at blive gendannet med succes.

Sådan gendannes overskrevne data

Uforvarende at overskrive din fil kan være foruroligende. Men når det kommer til datatab, jo hurtigere du handler, desto bedre er dine chancer for med succes at gendanne dine filer.

Ved at følge disse enkle metoder kan du straks igangsætte processen for datagendannelse og forhindre yderligere datatab.

Metode 1:Brug software til at gendanne overskrevne filer

Mens chancerne for at gendanne overskrevne data generelt er lavere sammenlignet med slettede eller skjulte filer, kan du stadig forsøge at hente dine filer ved hjælp af kraftfulde værktøjer til dataoprettelse.

Det er afgørende at iværksætte data recovery-processen øjeblikkeligt, når man har at gøre med overskrevne filer, da tiden spiller en væsentlig rolle i at øge sandsynligheden for vellykket gendannelse.

Disk Drill er en pålidelig datahentningsapp, der kan scanne store filsystemer og endda forudsige gendannelseschancerne for hver fil, den scanner. Den kan detektere og gendanne næsten enhver filtype, der spænder fra dokumenter, fotos, videoer, lyd, råfiler, Adobe-filer og meget mere.

Windows-brugere kan også benytte sig af den gratis version af Disk Drill, som tillader gendannelse af op til 500 MB data uden omkostninger.

 1. Download og installer Disk Drill til din computer.disk drill setup
 2. Vælg den Enhed/Disk, som du ønsker at scanne for overskrevne filer, og klik derefter på knappen Søg efter tabte data i højre side af vinduet.vælg drev til scanning i disk drill
 3. Vent på, at scanningen er færdig.scan fuldført
 4. Klik Gennemgå Fundne Elementer, eller klik simpelthen på en filtype for øjeblikkeligt at filtrere kun visse typer filer, du leder efter.
 5. Kontroller de filer, som du gerne vil gendanne, og vælg derefter Gendan.forhåndsvisning af fundne filer i disk drill
 6. Vælg en sti for Disk Drill til at gendanne filerne til.vælg en sti til gendannelse af filer
 7. Du vil derefter blive mødt af en bekræftelsesbesked, der fortæller dig, at gendannelsen var vellykket.gendannelses fuldført besked i disk drill

Mens jeg vælger at gendanne Word-filer i dette eksempel, kan gendannelse af andre typer data opnås på samme måde som vist i ovenstående trin.

Metode 2:Gendan Overskrevne Filer Ved Hjælp af Tidligere Versioner

Tidligere versioner er kopier af filer, som Windows opretter som en del af en sikkerhedskopi eller som et gendannelsespunkt. Windows gør dette automatisk for dig, og det er en funktion, der er indbygget direkte i styresystemet.

Hvis du har ændret en mappe eller fil, kan du sommetider højreklikke på den og gendanne den til en tidligere version, hvilket ville gøre det muligt for dig at genvinde erstattede filer, hvis du ved et uheld skulle have overskrevet en.

 1. Find mappen eller filen, som du ønsker at gendanne til en tidligere version af.
 2. Højreklik på filen eller mappen og vælg Gendan tidligere versioner.klik for at gendanne tidligere versioner
 3. Du vil derefter blive mødt af et vindue, der viser alle de tidligere versioner, der er tilgængelige for dig fra den pågældende app. Hvis du har nogle, vil de vise sig her. Vælg Åbn, hvis du gerne vil se det først for at sikre, at du gendanner den korrekte version af den overskrevne fil.forhåndsvis tidligere versioner
 4. Derefter vælger du Gendan til-muligheden, efter du har bekræftet, at det er den korrekte mappe eller fil.gendan tidligere version til en anden mappe
 5. Til sidst vælger du en placering for at gendanne den overskrevne mappe eller fil til.sti for gendannelse i en anden mappe

Det var det! At kunne gendanne til en tidligere version er praktisk, da det ikke kræver, at du skal indstille noget på forhånd. Windows gør dette automatisk for dig, mens du bruger din maskine.

Metode 3:Gendan Overskrevne Filer fra en Sikkerhedskopi

Hvis du tager backup af din Windows-maskine til en ekstern harddisk, så kan du gendanne overskrevne filer derfra. Dette ville være et drev, som du tilslutter din maskine, eller en trådløs harddisk, som din computer har adgang til.

Gendannelse af overskrevne filer fra en harddisk er en meget mere pålidelig metode, da dette vil omfatte alle de filer, du har på din Windows-computer, den er ikke begrænset til en pr. app-basis.

 1. Start Indstillinger > Opdatering & Sikkerhed > Sikkerhedskopi.
 2. Hvis du har konfigureret en sikkerhedskopi, vil den blive vist her. Du kan derefter gendanne dine filer tilbage til din computer.

Hvis du ikke ser en sikkerhedskopi ved at følge trinene ovenfor, vil jeg varmt anbefale, at du opsætter en og laver regelmæssige sikkerhedskopier af din computer. Ingen tror, at de kommer til at opleve datatab, og det er bedst at være forberedt.

Metode 4: Brug softwarens indbyggede backup-funktioner

Mange apps inkluderer nu deres egne backup-løsninger, såsom Adobe, AutoDesk og Microsoft Office-produkter. Denne funktion giver dem mulighed for at oprette backupfiler og automatisk gemme dit arbejde med jævne mellemrum.

Funktionen til automatisk gendannelse kan enten indstilles automatisk eller manuelt i indstillingerne for hver enkelt applikation, selvom den typisk er aktiveret som standard.

Dog er det vigtigt at bemærke, at hvis man er afhængig af denne gendannelsesmetode, er det ikke sikkert, at man kan få den nyeste version af ens arbejde tilbage. Eftersom autosave sker med faste intervaller, er det muligt, at de seneste ændringer ikke blev gemt umiddelbart før datatabet.

I dette eksempel vil vi demonstrere, hvordan man bruger Microsoft Offices AutoGendan for at hente en tidligere version af et dokument.

Microsoft Office har også en cloud-funktion, der automatisk gemmer dit arbejde hver gang, du foretager en ændring, hvis du ikke har noget imod at have dine oplysninger gemt i skyen.

 1. Start Word eller Excel.
 2. Gå til navigationslinjen og vælg Filer > Indstillinger > Gem.
 3. I dette vindue kan du finde placeringen af AutoGenopret, hvor dine filer bliver gemt. Du kan også se, hvor ofte AutoGenopret gemmer dit arbejde for dig. Du kan bemærke på min, at den gemmer hver 10. minut, og at dette er standardindstillingen.autorecover indstillinger i word
 4. Klik på muligheden Gennemse for at søge igennem dine gendannelsesmulige filer. Når du klikker på “Gennemse”, vil det være en dialogboks til at vælge auto-genopretningsmappen i første omgang, men ikke til at åbne dokumenter derfra. Du kan blot følge denne sti og derefter søge efter mapper for at lokalisere dine filer. Find filen, du ønsker at gendanne og klik OK for at hente tilsidesatte filer.gå til autogenopret mappe word

Konklusion

Gendannelse af overskrevne filer eller mapper på Windows kan være udfordrende, men det er ikke umuligt. Dette gælder især, hvis du har aktiveret Windows’ backup-funktioner eller har Filhistorik slået til.

Hvis du ikke har nogen backups, kan du tjekke, om de applikationer du har brugt har autogendannelsesfunktioner tilgængelige. Det anbefales dog kraftigt at hurtigst muligt bruge pålidelige tredjeparts data recovery apps som Disk Drill for at maksimere chancerne for vellykket filgendannelse.

Ofte stillede spørgsmål:

Når du overskriver en fil, markeres de tilknyttede data som frie, så din computer kan gemme nye data der. Det er dette, der tillader os at gendanne data i ovenstående trin. Jo længere tid du venter med at forsøge at gendanne den overskrevne fil, desto mindre chance vil du have for at kunne det.
Disk Drill kan gendanne filer fra eksterne enheder såsom eksterne harddiske og USB-nøgledrev. Følg blot trinene ovenfor, der henviser til datarecovery med Disk Drill, men scan din USB-nøgledrev i stedet. Du vil kunne kigge på de data, som Disk Drill var i stand til at gendanne, og vælge, hvad du gerne vil have gendannet tilbage på din Windows-maskine.
Programmer som Word og Excel har indbyggede fortryd-funktioner, der giver dig mulighed for at fortryde tidligere udførte handlinger. Hvis du ved en fejl sletter al din tekst eller tal, kan du bruge tastaturgenvejen "Ctrl + Z" uden anførselstegn til at fortryde de seneste handlinger. Hvis du allerede har gemt filen, skal du sandsynligvis bruge en af ovenstående gendannelseshandlinger.
Til Windows-brugere kan du forsøge at tjekke, om Filhistorik er slået til. Hvis den er aktiveret, skal du højreklikke på filen og vælge "Gendan tidligere versioner." Du kan også søge efter tidligere lavet sikkerhedskopier eller bruge data recovery software til at scanne og gendanne dine filer.
Bekræft om funktionen Filhistorik er aktiveret på din Windows-computer. Hvis funktionen er deaktiveret, eller du kun aktiverede den efter data tabet skete, vil den ikke have optaget nogen tidligere versioner.
At overskrive en fil betyder at erstatte den med nye data. At slette en fil gør den utilgængelig for din enhed, markeret som ledig plads, som kan besættes af indkommende data.
Når en fil overskrives, vil dens tidligere dataallokering på dit drev blive tildelt et nyt datasæt. Dette gør den tidligere fil eller filversion sværere at gendanne.
Emma Collins er en indholdsforfatter, som har skrevet tekniske vejledninger og instruktionsguides relateret til hendes brede interesser inden for teknologien. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, Sociale Medier, Spil og meget mere som teknologiskribent i over 5 år.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required