Hvad er en filsystemfejl, og hvordan retter man den på Windows 10/11

Godkendt af
85

En fejl i filsystemet forhindrer dig i at udføre visse handlinger på din computer. Når en sådan fejl viser sig, kan det være en rigtig hovedpine at slippe af med den, hvis du ikke ved, hvordan du fejlfinder den, og nogle løsninger kan forårsage datatab, hvis de ikke udføres korrekt.

Heldigvis er filsystemfejl ikke noget nyt. Der findes utallige løsninger for at få din computer tilbage til at fungere normalt. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan rette filsystemfejl i Windows 10 og 11.

Hvad er en filsystemfejl

En fejl i filsystemet åbenbarer sig, når der er noget galt med, hvordan dine data gemmes eller tilgås af filsystemet. Det kan forekomme af mange årsager, herunder en dårlig Windows-opdatering, dårlige sektorer eller mistede certifikater.

Der findes en lang liste over fejlkoder, der kan være forbundet med en filsystemfejl i Windows 10 eller 11. Vi har inkluderet nogle almindelige filsystemfejlkoder nedenfor.

Fejlkode Beskrivelse
-2143322101 Denne fejl kan opstå, når du har et problem med dit PC Game Pass eller Minecraft Launcher.
-2147219196 Dette er en fejl i filsystemet for Fotos, som vises når du forsøger at åbne et foto eller en video med Fotos-appen.
-789839862 Dette er en fejlkode for NTFS-filsystemet, som er forbundet med Indstillinger-appen på Windows 10 og 11.
-1073741521 Når du har et problem med en Microsoft Store-app på Windows 10 eller 11, kan denne fejlkode for filsystemet opstå.
-1073741818 Hvis du ikke har administratoradgang og forsøger at åbne en app, der kræver administratorrettigheder, kan denne fejl fremkomme.

Hvordan rettes en filsystemfejl?

Selvom der findes et bredt udvalg af filsystemfejl, der kan opstå, findes der nogle altomfattende løsninger, som kan løse de fleste af dem. Se løsningerne nedenfor for at finde en måde at løse filsystemfejlen, du oplever.

Hvis du ikke kan starte op i Windows med administratorrettigheder, kan du i stedet starte op i Windows Recovery Environment (WinRE) eller bruge en bootbar version af Windows.

Her er nogle løsninger til at løse filsystemfejl.

Metode 1: Kør SFC og DISM

Systemfilkontrollen (SFC) er et værktøj, du kan bruge til at scanne Windows for systemfiler, der er blevet korrupte eller beskadiget. Hvis den finder en sådan fil, vil den blive erstattet med en funktionel version, der er lokalt cachelagret.

Hvis SFC ikke kan løse problemet, kan du også prøve Deployment Image Servicing and Management (DISM). Det er en kommando, der kan reparere det underliggende Windows-systembillede ved hjælp af Windows Update.

Da den bruger Windows Update, vil denne kommando kræve en aktiv internetforbindelse.

Følg disse trin for at køre SFC- og DISM-kommandoerne:

 1. Højreklik Start og klik Terminal (Admin). På Windows 10 skal du klikke på Windows PowerShell (Admin) i stedet.Åbning af Terminal på Windows 11.
 2. Skriv sfc /scannow og tryk Enter. Hvis problemet ikke løses, gå til næste trin.Kørsel af SFC-kommandoen.
 3. Skriv dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth og tryk Enter.Kørsel af DISM-kommandoen.

Metode 2: Kør CHKDSK

CHKDSK-kommandoen er i stand til at scanne dit filsystem for fejl. Af sig selv vil den blot tjekke for systemfejl og rapportere dem tilbage til dig. Du kan dog også bruge den til at reparere de problemer, den finder, ved hjælp af parametre.

Vi kommer til at bruge /r parameteret. Det inkluderer problemløsningsfunktionaliteten af /f med den ekstra fordel at kunne adressere dårlige sektorer.

Sådan kan du køre CHKDSK for at rette filsystemfejl:

 1. Højreklik på Start og klik på Terminal (Admin).Åbning af Terminal på Windows 11.
 2. Indtast chkdsk *: /r. Erstat * med bogstavet på det påvirkede drev og tryk på Enter.Kører CHKDSK-kommandoen.

Metode 3: Fejlfinding af Windows Store-app

Windows leveres med en række nyttige fejlfindingsværktøjer, der er designet til at løse specifikke problemer. En filsystemfejl på din bærbare eller PC kan være relateret til et problem med Windows Store. For at udbedre disse typer fejl skal du køre fejlfindingsværktøjet til Windows Store-apps.

Følg disse enkle trin for at få adgang til fejlfindingsværktøjet til Windows Store-apps:

 1. Højreklik på Start og klik på Indstillinger.Åbning af Indstillinger på Windows 11.
 2. Klik på Fejlfinding.Kontrol af fejlfindingsmuligheder.
 3. Klik på Andre fejlfindinger.Kontrol af de andre fejlfindingsværktøjer.
 4. Ved siden af Windows Store Apps, klik på Kør.Kører fejlfindingsværktøjet til Windows Store Apps.
 5. Følg instruktionerne på skærmen for at løse eventuelle problemer, den finder.

Hvis fejlfinderen ikke virker for dig, så prøv at nulstille cachen for Microsoft Store i stedet. Tryk på Windows-tasten + R, skriv wsreset.exe, og tryk derefter på Enter.

Metode 4: Kontroller Windows License Manager-tjenesten

Windows License Manager-tjenesten er en væsentlig del af Microsoft Store. I modsætning til andre tjenester, der som standard starter automatisk, starter Windows License Manager-tjenesten kun, når en bruger, en applikation eller en tjeneste anmoder om det. Hvis den er blevet deaktiveret, vil applikationer downloadet fra Microsoft Store ikke fungere korrekt.

Du kan løse dette ved at sikre, at tjenesten er indstillet til at køre automatisk. Her er hvordan du gør det:

 1. Åbn Start og søg efter ‘Tjenester’. Åbn den.Åbning af Tjenester.
 2. Dobbeltklik på Windows License Manager Service.Åbning af Windows License Manager Service.
 3. Skift rullemenuen for Starttype til Automatisk. Du kan også klikke på Start, hvis tjenesten i øjeblikket er stoppet. Klik på Anvend, derefter OK.Anvender de foretagne ændringer.

Metode 5: Skift lydskema

Den filsystemfejl, du modtager, kan skyldes nogle manglende lydfiler i Lydskemaet. Dette kan ske efter et tjek med CHKDSK-værktøjet. Du kan løse dette ved at gendanne disse indstillinger til standard:

 1. Åbn Start og søg efter ‘Kontrolpanel’. Åbn det.Åbning af Kontrolpanel.
 2. Klik på Hardware og Lyd.Klikker på Hardware og Lyd.
 3. Klik på Lyd.Åbning af Lyd.
 4. Gå til fanebladet Lyde, og indstil derefter rullemenuen Lydschema til Windows Standard. Klik på Anvend, derefter OK.Opdatering af Windows-lyde.

Metode 6: Gendan det standardtema

Der har været nogle rapporter, der forbinder nogle filsystemfejl med ikke-gemte Windows temaer. Du kan muligvis løse den fejl, du står over for, ved at gendanne standardtemaet til Windows 10 eller 11.

 1. Højreklik på Start og klik på Indstillinger.Åbning af Indstillinger på Windows 11.
 2. Klik på Tilpasning.Åbning af Tilpasning.
 3. Vælg det standardtema, der skal bruges til dit operativsystem.Ændring af Windows 11-temaet.
 4. Genstart din computer.

Metode 7: Geninstaller Problemapp

Den app, der forårsagede at beskeden begyndte at dukke op, er muligvis ikke blevet installeret korrekt, eller nogle filer forbundet med den er muligvis blevet korrupte eller beskadiget. En simpel måde at rette disse typer af filsystemfejl på er simpelthen at geninstallere applikationen.

Hvis du allerede har afinstalleret programmet og skal gendanne nogle filer, der blev slettet under processen, så se vores guide til hvordan man gendanner afinstallerede programmer.

Vi viser dig, hvordan du afinstallerer appen, så du kan installere den igen:

 1. Højreklik på Start og klik på Installerede apps.Åbning af installerede apps.
 2. Klik på ellipsetasten ved siden af det program, du ønsker at afinstallere, og klik derefter på Afinstaller.Afinstallation af programmet.
 3. Geninstaller programmet.

Vigtige apps kan ikke installeres. For sådanne apps skal du klikke på Avancerede indstillinger i trin to og fortsætte med at reparere eller nulstille appen.

Metode 8: Opret en ny administrator konto

Kontoen, du bruger, har muligvis ikke administratorrettigheder, hvilket forhindrer dig i at foretage visse ændringer. Du kan modtage filsystemfejlen, fordi din konto forsøger at få adgang til en fil eller foretage ændringer i systemet, som den ikke har de korrekte tilladelser til.

Lad os oprette en ny admin-konto. Ved at gøre det, vil du ikke støde på filsystemfejl, som normalt ville være forbundet med at åbne indstillinger, som kun admins har adgang til:

 1. Højreklik på Start og klik på Indstillinger.Åbning af Indstillinger i Windows 11.
 2. Klik på Konti.Adgang til Konti.
 3. Klik på Andre brugere.Åbning af Andre brugere.
 4. Klik på Tilføj konto.Tilføjelse af ny konto.
 5. Klik på Jeg har ikke denne persons logonoplysninger.Springer første skærm over.
 6. Klik på Tilføj en bruger uden en Microsoft-konto.Vælger muligheden uden en Microsoft-konto.
 7. Giv brugeren et navn og en adgangskode (valgfrit, men anbefales). Klik på Næste.Angivelse af et navn og en adgangskode.
 8. Klik på rullemenuen for den nye bruger og klik på Ændre kontotypeÆndring af kontotypen.
 9. Ændre kontotypen fra Standardbruger til Administrator. Klik på OK.Vælger admin-kontotypen.

Metode 9: Gendan Windows til en tidligere dato

Systemgendannelse er et Windows-værktøj, der tager et øjebliksbillede af dit system og giver dig mulighed for at gendanne systemet til det pågældende tidspunkt, hvis du vælger at gøre det. Gendannelse fra et gendannelsespunkt vil ikke påvirke dine personlige filer, men det vil fjerne eventuelle apps, drivere eller opdateringer, som du har installeret mellem gendannelsespunktet og nu.

Som standard opretter Windows et gendannelsespunkt hver dag, når visse handlinger udføres. Sådanne handlinger omfatter installering af software eller applikationer, installation eller opdatering af drivere og manuel oprettelse af et gendannelsespunkt. Det er muligt at rette filsystemfejlen ved at gendanne til et tidspunkt, hvor din computer kørte normalt. Sådan gør du:

 1. Åbn Start og søg efter ‘Kontrolpanel’. Åbn det.Åbning af Kontrolpanel.
 2. Klik på Gendannelse (det kan være nødvendigt at ændre visningen til små eller store ikoner i øverste højre hjørne).Åbning af Gendannelse.
 3. Klik på Åbn Systemgendannelse.Åbning af Systemgendannelse.
 4. Klik på Næste.Springer systemgendannelse oversigten over.
 5. Vælg gendannelsespunktet og klik på Næste.Valg af gendannelsespunktet.
 6. Klik på Udfør.Afslutter systemgendannelsen.

Metode 10: Nulstil Windows

Hvis ingen af de hidtil præsenterede løsninger har virket, kan du altid nulstille Windows for at slippe af med ekstra vedholdende filsystemfejl. Du kan gøre dette ved at udføre en ren installation ved hjælp af en opstartbar USB, men vi vil vise dig, hvordan du kan gøre det inden for Windows, hvis du ikke vil gennemgå den ekstra besvær.

Selvom Windows giver dig muligheden for at beholde dine data, anbefaler vi, at du laver en manuel sikkerhedskopi af dine filer eksternt, for en sikkerheds skyld, i tilfælde af at der går noget galt med nulstillingsprocessen.

Sådan nulstiller du Windows 10 og 11:

 1. Åbn Start og søg efter ‘Nulstil denne PC’. Åbn det.Valg af Resultatet Nulstil Denne PC.
 2. Klik på Nulstil PC.Nulstilling af Windows PC'en.
 3. Klik på Behold mine filer eller Fjern alt, afhængigt af hvilke data du ønsker at beholde.Valg af hvilke data der skal beholdes.
 4. Følg instruktionerne på skærmen for at nulstille din Windows-computer.

Sådan gendannes filer slettet efter fejl i filsystemet

Hvis du har mistet nogle data på grund af en filsystemfejl, eller nogle af dine data blev slettet under en af de reparationer vi nævnte, bør du gendanne dem ved hjælp af data recovery software så hurtigt som muligt. Vi anbefaler Disk Drill, et data recovery værktøj, der bruger en smart scanning for at gendanne så meget data som muligt ved at udnytte flere scanningsmetoder.

De nedenstående instruktioner vil vejlede dig igennem, hvordan du gendanner slettede filer i Windows 11, men trinene vil være de samme for Windows 10:

 1. Download og installer Disk Drill.
 2. Vælg den disk, der indeholder de slettede data på grund af en filsystemfejl. Klik Søg efter tabte data.Scanner disken med Disk Drill.
 3. Klik Gennemse fundne elementer for at se, hvad Disk Drill fandt. Alternativt kan du klikke på de farvede filtypeikoner for at vise genskabelige data af den specifikke type eller gendanne alt ved at klikke Gendan alt.Gennemgang af fundne elementer.
 4. Vælg de slettede data. Brug kolonnen for genskabelseschancer og forhåndsvisningspanelet for at se, hvilke data der har de bedste chancer for at blive genskabt med succes. Når alle nødvendige data er valgt, klik Gendan.Vælger hvilke data der skal gendannes.
 5. Vælg en egnet gendannelsesplacering. Undgå at gendanne data på den samme disk, som du gendanner fra, da dette kan overskrive dataene og gøre dem ubrugelige. Klik Næste.Vælger en gendannelsesplacering.

Konklusion

Fejl i filsystemet kan opstå af mange forskellige årsager. Generelt er det en fejl relateret til, hvordan dine data opbevares og tilgås af filsystemet. Hvis filsystemet har haft problemer med at få adgang til særlige data, vil en fejl i filsystemet (sammen med en fejlkode) fremkomme.

Mens der findes nogle specifikke løsninger til specifikke filsystemfejl, så findes der også en masse generelle løsninger, du kan forsøge for at tage hånd om din filsystemfejl. Det er en god start at køre kommandoerne SFC, DISM og CHKDSK for at tage hånd om problemer med filsystemet og kritiske systemfiler, der er blevet kompromitteret. Du kan også bruge fejlfindingsværktøjet til Windows Store App til at tage hånd om problemer relateret til din Microsoft Store.

Hvis dine data på noget tidspunkt går tabt på grund af en fejl i filsystemet, kan du gendanne dem ved hjælp af et data recovery-værktøj som Disk Drill. Husk på, at du bør udføre data gendannelse så hurtigt som muligt og undgå at bruge disken, indtil data gendannelsen er fuldført.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane er en indholdsforfatter med en passioneret interesse for teknologi, og han producerer ofte indhold relateret til hardware, datagendannelse og forbrugerelektronik. Når han ikke skriver, opdager han ny musik og arbejder på sine egne hjemmesider.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required