Sådan henter du data fra en gammel harddisk på Windows

Skrevet af
20

få data fra en gammel harddiskDer er masser af grunde til, at du måske ønsker at hente data fra gamle harddiske. Måske rodede du gennem dit opbevaring og fandt et gammelt drev, der kunne have nogle nostalgiske billeder. Eller måske gik din tidligere PC endelig i stykker, før du kunne overføre informationerne fra harddiskene.

Under alle omstændigheder vil vi i denne guide vise dig, hvordan du får data fra en gammel harddisk, afhængigt af hvilken tilstand lagringsenheden er i.

Kan data gendannes fra en gammel harddisk?

At få filer fra gamle harddiske afhænger for det meste af den generelle tilstand af enheden. Trods alt bliver harddiske med alderen mere tilbøjelige til at få forskellige problemer, såsom korruption eller funktionsfejl.

Lad os kigge på nogle af de mest almindelige tilfælde, du kan støde på, når du arbejder med en gammel computerharddisk og den bedste måde at gendanne data fra dem.

Sag 1: Den gamle PC er død, men drevet fungerer

Det er ikke usædvanligt, at en ældre computer går til på et ubelejligt tidspunkt, mens dens harddiske forbliver intakte. Til sådanne tilfælde kan du bruge en gammel harddisk på en ny computer og få adgang til filerne derfra.

For at opnå dette skal du gøre følgende:

 • For at starte skal du fjerne drevet fra din defekte PC.
 • Derefter skal du tilslutte det til en fungerende computer. Du kan gøre dette eksternt ved hjælp af en gammel harddiskadapter eller et kabinet. Alternativt kan du tilslutte det direkte til computeren ved hjælp af de nødvendige kabler.
 • Når du har tilsluttet den gamle harddisk til en ny computer med succes, bør det være muligt at få adgang til filerne på den gamle harddisk, hvilket giver dig mulighed for at kopiere alt, hvad du har brug for.

Sag 2: Den gamle drev fungerer, men er beskadiget

Et andet ret almindeligt scenarie er, når drevet stadig er funktionelt, men du ikke kan få adgang til filer på gamle harddiske, fordi drevet er blevet beskadiget.

Ligesom i det foregående tilfælde skal du tilslutte enheden til din computer enten direkte eller via en adapter eller et kabinet. Derefter er det bedst, at du opretter en byte-for-byte sikkerhedskopi af drevet og bruger et enestående datagendannelsesprogram til at scanne og gendanne filer fra sikkerhedskopien. På den måde vil du forhindre yderligere datatab.

Disk Drill kommer stærkt anbefalet, i betragtning af dens førsteklasses gendannelsesevner, lynhurtige scanning og veludformede brugergrænseflade. Derudover inkluderer den allerede en byte-for-byte backup funktion, så du kan oprette en sikkerhedskopi og udføre gendannelsen med det samme program.

Den er dygtig til at redde filer, der er forsvundet fra eksterne drev på Mac og Windows-maskiner. Men selvfølgelig behøver du heller ikke at investere i softwaren med det samme, da prøveversionen giver dig mulighed for at gendanne op til 500MB værd af filer på Windows.

For at oprette en sikkerhedskopi og hente data fra en gammel SATA-drev, skal du blot følge trinene nedenfor:

Oprettelse af en byte-til-byte-backup ved hjælp af Disk Drill

 1. For at komme i gang skal du gå til Cleverfiles’ hjemmeside og downloade den nyeste version af Disk Drill.
 2. Start den downloadede installationsfil og følg instruktionerne på skærmen indtil den er installeret succesfuldt.
  installér disk drill
 3. Dernæst skal du sikre dig, at din gamle harddisk er korrekt tilsluttet din PC, og derefter køre Disk Drill. Herfra skal du klikke på “Drive Backup” i nederste venstre hjørne af vinduet og vælge din harddisk fra listen over tilgængelige lagringsenheder. Når du er klar til at gå videre til næste trin, skal du klikke på “Byte-to-byte Backup” knappen i øverste højre hjørne.
  vælg lagerenhedsbackup
 4. Når du klikker, vil et pop-up vindue dukke op, hvor du kan konfigurere backupdetaljerne. Dette inkluderer filnavn, format, sti og meget mere. Klik på “OK” for at fortsætte.
  backupindstillinger
 5. Efter det vil Disk Drill nu begynde at oprette backuppen. Den samlede varighed af denne proces afhænger mest af kapaciteten på din harddisk. Når den er færdig, vil du blive mødt af en afslutningsskærm. Derefter kan du klikke på hjemikonet for at vende tilbage til programmets startskærm.
  backup af harddisk

Gendannelse af data fra en sikkerhedskopi ved hjælp af Disk Drill

 1. Fra Disk Drills startside skal du sikre dig, at du er i sektionen “Lagringsenheder” i venstre sidepanel og derefter klikke på “Vedhæft diskbillede” nederst i vinduet.
  vedhæft diskbillede
 2. Dernæst vil der dukke en pop-up filudforsker op, hvor du skal åbne byte for byte-backup’en, som du har oprettet i det forrige afsnit. Når dét er gjort, vil backuppen fremgå på listen over tilgængelige lagringsenheder.
  find harddisk-backup
 3. Vælg backuppen fra listen og klik på “Søg efter mistede data.”
  vælg backupbillede
 4. Efter at have klikket vil Disk Drill starte med at scanne harddisk-backuppen for eventuelle filer, som den kan gendanne. Mens du afventer, at scanningen afsluttes, kan du klikke på knappen “Gennemgå fundne elementer” øverst i højre hjørne for at skifte over til resultat-skærmen. På den måde kan du sortere igennem de fundne filer, mens scanningen fortsætter. Du kan også vælge blot at vente på, at scanningen ender, før du klikker på den samme knap for at fortsætte.
  scanning af harddisk-backup
 5. Når det er gjort, kan du nu gennemse filerne i resultat-sektionen, indtil du finder dem, du ønsker at gendanne. Du kan gøre søgningen nemmere ved at bruge kategorifiltrene til venstre eller søgefeltet i øverste højre hjørne. Husk på, at søgefeltet accepterer både filnavne og filtypenavne. Når du har lokaliseret filerne, marker dem ved at sætte flueben i boksene ved siden af filnavnene. Når du er klar, klik på knappen “Gendan.”
  vælg filer
 6. Dernæst vil et lille vindue dukke op, hvor du skal indstille destinationen for dine hentede filer. Når du har besluttet dig, klik på “Næste” knappen for at starte gendannelsesprocessen.
  vælg gendannelsessted
 7. Når gendannelsesprocessen er vellykket afsluttet, vil du blive mødt med en fuldførelses-skærm. Du vil også se en knap mærket “Vis gendannede data i Explorer,” som du kan klikke på for at åbne mappen, hvor dine reddede filer befinder sig, straks.
  gendannelse fuldført

Efter at du har lavet en byte-til-byte backup og gendannet de nødvendige data, kan du forsøge at reparere din gamle harddisk gennem forskellige metoder. CHKDSK er et indbygget Windows-værktøj, der grundigt scanner den samlede integritet af drevet og forsøger at reparere alle systemfejl, den støder på.

Og, siden du allerede har en sikkerhedskopi, kan du prøve at formatere harddisken for at se, om det hjælper den til at fungere korrekt igen.

Sag 3: Den gamle harddisk er død

I det uheldige scenarie, hvor den gamle harddisk selv er den, der ikke længere fungerer, vil data recovery-programmer ikke være til nogen hjælp.

Den bedste måde at gendanne data fra gamle harddiske i disse tilfælde er at undersøge data recovery services med topvurderinger, som dækker dit område. Disse tjenester beskæftiger professionelle, der er specialiseret i at gendanne data fra lagringsenheder i nødsituationer.

Endnu et forholdsvis kontroversielt trick, du kan prøve, er at lægge din gamle harddisk i fryseren natten over. Ja, du hørte rigtigt. At gøre dette kan faktisk hjælpe med at genoplive dit drev i visse tilfælde, og giver dig lidt tid til at gendanne data fra drevet. Husk dog på, at dette kun er en midlertidig løsning.

 1. 📏 Udvidelse af printpladen: Harddiske genererer varme, som i ekstreme tilfælde kan få visse materialer i enhedens printplade til at udvide sig. Dette kan i sidste ende få harddisken til at holde op med at virke. Hvis man fryser enheden, er der en chance for, at disse materialer kan trække sig sammen til en acceptabel størrelse igen, så den fungerer ordentligt. Indtil de varmer op og udvider sig igen, altså.
 2. 🛢️ Smøringsfejl: Ældre harddiske har tendens til at løbe ind i smøringsproblemer, eftersom smørelsen til sidst vil slides væk, og de bevægelige dele af enhedens motor vil sætte sig fast. At fryse harddisken kan øge afstanden mellem disse dele og give mere spillerum for pladerne til at dreje ordentligt igen.
 3. 💿 Stiktion (Kort for “Statisk Friktion”): Stiktion kan forekomme, når harddisken er slukket, og dens læse/skrive-hoveder lander (og sætter sig fast) på den del af enheden, der kaldes landingszonen. Dette sker oftere, når drevet er overophedet og derefter lukker ned lige efter. Det pludselige fald i temperatur kan få hovederne til at hænge fast og forhindre harddisken i at fungere ordentligt, når den tændes igen. At fryse enheden kunne genoplive den længe nok til at kopiere data, før den sætter sig fast igen.

Afslutning

Der er ret mange måder at gendanne data fra gamle harddiske på, selv hvis de er blevet beskadigede eller ikke længere fungerer. Hvis enheden stadig virker, kan du prøve at foretage gendannelse af data på harddisk selv. Husk bare på, at du skal bruge en fungerende computer samt en gammel harddiskadapter eller et kabinet til at tilslutte den med.

Du kan også tilslutte drevet direkte til pc’en, hvis du vil. På den anden side, hvis drevet er dødt, så bliver du nødt til at kontakte en data recovery service for hjælp. I nogle tilfælde kan det hjælpe at placere den døde harddisk i en fryser, hvis du er villig til at tage risikoen.

Ofte stillede spørgsmål:

Hvis du ikke vil besværet med at åbne din computer, kan du tilslutte enheden eksternt til din PC ved hjælp af en gammel harddisklæser eller et kabinet. Ellers kan du få adgang til den gamle harddisk ved at tilslutte den direkte til din computer ved hjælp af de rigtige kabler.
Der kan være en række grunde til, at din gamle harddisk ikke længere fungerer. Dette kan inkludere følgende:
 • Enhedsfejl
 • Betydelig fysisk skade
 • Filsystem ikke understøttet af din nye computer
 • Uinitialiseret disk
 • Problemer med stik/port
 • Driverproblemer
Gamle harddiske tilsluttes computere ved hjælp af ATA/IDE datakabler. De kræver også ATA/IDE strømkabler for at forsyne dem med elektricitet.
Hvis din computers Disk Management-værktøj ikke kan læse gamle harddiske, så sørg for at gøre følgende:
 • Kontrollér stikkene for at sikre, at de fungerer ordentligt. Uanset om du tilslutter harddisken internt eller eksternt, er en god forbindelse livsvigtig.
 • Tjek om disken vises i din PCs BIOS, men ikke i Disk Management eller Enhedshåndtering. Hvis det er tilfældet, så er der en god chance for, at kablet ikke er godt.
 • Afinstaller alle ATA-drivere og tving Windows til automatisk at installere og konfigurere dem igen. Denne metode har vist sig at være ganske vellykket for mange brugere.
 • Find en ATA-driver på din bundkorts producents officielle hjemmeside.
 • Brug "Importer udenlandske diske" muligheden i Disk Management. En harddisk kan være markeret som "udenlandsk" når en dynamisk disk flyttes fra en computer til en anden.
Emma Collins er en indholdsforfatter, som har skrevet tekniske vejledninger og instruktionsguides relateret til hendes brede interesser inden for teknologien. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, Sociale Medier, Spil og meget mere som teknologiskribent i over 5 år.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required