Sådan gendannes beskadigede filer på Windows [Bedste metoder]

Skrevet af
41

Gendan beskadigede filer i Windows

Du har arbejdet på din computer, og du går i gang med at gemme en fil, da du ønsker at bevare dit arbejde. Men appen, du bruger, crasher, eller din computer genstarter pludseligt og efterlader din fil ugemt.

Det er bare et af de mange scenarier, der kan beskadige dine filer. De gode nyheder? Der findes måder at gendanne beskadigede filer på Windows. I denne artikel vil vi udforske, hvad en beskadiget fil er, hvordan det sker, og hvordan du kan gendanne en beskadiget fil.

Hvad er en beskadiget fil?

Kort sagt er en ødelagt fil en, der er blevet beskadiget. Alle data på din computer har en struktur, og når denne struktur er beskadiget eller afbrudt, kan det få en fil til at blive korrupt.

beskadiget fil besked

Dette kan føre til, at filen ikke længere kan åbnes, og dit operativsystem ved måske ikke, hvordan det skal håndtere filen længere. Hvis du forsøger at åbne den, kan appen gå ned, da der mangler data, der får programmet, du bruger, til ikke at forstå, hvad det skal gøre med den.

Hvordan bliver filer korrupte?

Der er flere grunde til, at en fil kan være beskadiget. Jeg vil liste nogle af de mest almindelige nedenfor:

 • 🔌 Strømafbrydelser, der får din computer til pludselig at slukke – Strømafbrydelser, der forårsager uventet nedlukning, kan afbryde systemprocesser og andre skriveoperationer. Dette kan igen bevirke, at nogle filer bliver utilgængelige eller at anden metadata bliver korrupt.
 • ⚡ Strømstød – Ligesom med uventede nedlukninger kan strømstød på grund af fejl i ledningsnettet eller af andre årsager også afbryde operationer, der ændrer på data. Oveni kan det også ødelægge hardwarekomponenter, hvilket kan gøre din computer utilgængelig.
 • 🔨 Appnedbrud – Hvis en app går ned, mens den gemmer en fil, kan det efterlade en del af din fil opdateret, og resten bevaret eller beskadiget. Disse inkonsistente data kan føre til filkorruption.
 • 🖥️ Styresystemnedbrud – Hvis dit styresystem går ned, standser alle operationer, inklusiv baggrundsprocesser og alt hvad du har adgang til. Dette kan forårsage forskellige dataskader eller endda korruption af filsystemet.
 • 🛑 Opdateringsfejl – Hvis en softwareopdatering fejler, kan de kritiske systemkomponenter, der er involveret i opdateringen, tage skade, hvilket resulterer i korruption af de relaterede filer.
 • ➡️ Overførsel af nye data til en computer og kompatibilitetsfejl – Hvis du overfører en uforenelig fil til en computer eller en anden enhed, kan kopien blive ubrugelig eller ulæselig. Dette kan skyldes, at enheden ikke har nogen måde at fortolke filen/dataet korrekt på.

Den gode nyhed er, at der er flere måder at gendanne korrupte filer på, da Windows og andre apps tager højde for, at der kan være tilfælde, hvor apps eller computere kan gå ned.

Nedenfor vil jeg undersøge nogle af de bedste måder, du kan gå frem på for at gendanne ødelagte filer og få dine data tilbage.

Bedste metoder til at gendanne ødelagte filer

Chancerne for at gendanne beskadigede filer med succes afhænger af den underliggende årsag til korruptionen. Nedenfor beskriver vi de bedste metoder til at gendanne dine beskadigede filer, som du nemt kan følge. Se, hvilke af metoderne der vil fungere på dine specifikke gendannelsesbehov.

Metode 1: Kopier filen fra den oprindelige kilde

Den enkleste måde at få korrupte filer tilbage på er simpelthen at kopiere dem fra den oprindelige kilde. De fleste filer på din PC, der ikke er systemfiler (dvs. filer som Windows tilføjer ved installation), er normalt hentet fra en ekstern kilde og kan genanskaffes.

For eksempel, hvis den korrupte fil, du prøver at bruge, er en installationsfil til et værktøj, du vil installere, så gå til værktøjets hjemmeside og download installationsfilen igen. Hvis du har modtaget filen, for eksempel en film som en mp4-fil der er blevet korrupt, kan du spørge din ven om filen igen.

Hvis du ikke kan få den korrupte fil tilbage fra kilden, kan det være muligt at gendanne den ved at ændre filformatet på den korrupte fil.

Metode 2: Skift filformatet

Nogle gange er det at reparere en korrupt fil så simpelt som at ændre filformatet. For eksempel, hvis du ikke kan åbne et Word-dokument, kan det at konvertere det til en PDF hjælpe. Hvis din korrupte fil er et billede i PNG-format, kan det at konvertere det til JPG måske hjælpe med at genskabe filen.

Der er flere måder at ændre filformatet på. Normalt vil en søgning på nettet efter “konverter (filformat) til (et andet filformat)” give dig en liste over webbaserede værktøjer, der kan konvertere filformatet online.

Du kan også konvertere nogle filformater ved hjælp af de værktøjer, du allerede har på din pc, forudsat at du i det mindste er i stand til at åbne filen. For eksempel, når et Word-dokument bliver korrupt, vises noget af indholdet måske ikke, men filen vil stadig åbne. Du kan gå til Filer > Gem som og gemme filen som et PDF-dokument.

gem ord som pdf

Metode 3: Brug indbyggede App-løsninger til AutoRecover

Mange apps tilbyder i disse dage indbygget databeskyttelse mod ting såsom app- og computer-nedbrud. Microsoft Office er et fremragende eksempel på en softwaretjeneste, der tilbyder fantastisk beskyttelse af dine data.

Da de fleste af os bruger Microsoft Office, kan vi se på, hvordan man gendanner en beskadiget fil ved hjælp af Word. Hvis du bruger noget som Microsoft OneDrive eller Google Docs, ville dette sandsynligvis ikke være noget, du behøver at tage i betragtning, da dine data konstant gemmes via skyen.

Men på grund af privatlivsbekymringer, og afhængigt af hvad du arbejder med, kan det være at du ikke kan gemme dine data i skyen, eller du kan have andre grunde til ikke at gøre det. I de følgende trin vil jeg gennemgå hvordan man gendanner en fil fra Microsoft Word, men disse trin vil være gældende for de fleste af Microsoft Office applikationerne og trinnene burde ikke ændre sig meget.

 1. Start Word eller et hvilket som helst Office-produkt, da trinnene burde være næsten ens.
 2. Gå til navigationsbaren og vælg Filer > Indstilling > Gem.
 3. I dette vindue kan du finde placeringen af AutoGendannelse for, hvor dine filer bliver gemt. Du kan også se, hvor ofte AutoGendannelse gemmer dit arbejde for dig. Du kan bemærke på min, at den gemmer hvert 10. minut, og at dette er standardindstillingen.autorecover settings word
 4. Inden for denne skærm vil du være i stand til at se, hvor dine filer har været gemt, hvilket vil give dig mulighed for at lokalisere og gendanne ødelagte filer.autorecover saves in folder

Metode 4: Gendan ødelagte filer ved hjælp af tidligere versioner

Tidligere versioner er kopier af filer, som Windows opretter som del af en sikkerhedskopi eller som et gendannelsespunkt. Tidligere versioner bliver sommetider også kaldt skyggekopier, og de oprettes automatisk af Windows-operativsystemet, så dette er ikke noget, du ville have skullet indstille på forhånd.

Hvis du har en beskadiget fil, kan du højst sandsynligt højreklikke på den og gendanne den til en tidligere version eller skyggekopi, hvilket ville gøre det muligt for dig at gendanne en fil, hvis den skulle blive beskadiget.

At gendanne beskadigede filer ved hjælp af Tidligere Versioner er ret nemt, og jeg vil guide dig igennem det i de nedenstående trin.

 1. Find mappen eller filen, som du ønsker at gendanne til en tidligere version af.
 2. Højreklik på filen eller mappen og vælg Gendan tidligere versioner.
 3. Vælg den tidligere version, som du gerne vil gendanne til, og klik på Gendan.vælg tidligere version og gendan
 4. Efter du har klikket på Gendan, vil din computer gendanne tilbage til den tidligere version af filen, og den burde ikke længere være korrupt!

Nogle gange findes der måske ikke en tidligere version af filen, du forsøger at gendanne, og det er her en sikkerhedskopi kommer i spil.

Metode 5: Gendan beskadigede filer fra en Windows-backup

Efter år i computerbranchen kan jeg bekræfte, at det at tage backup af din computer er en af de bedste ting, du kan gøre for dine data. At gendanne ødelagte filer fra en backup er virkelig nemt at gøre og det kræver kun få trin.

 1. Start Indstillinger > Opdatering & Sikkerhed > Sikkerhedskopi.gendannelse fra en sikkerhedskopi
 2. Hvis du har en sikkerhedskopi opsat, vil den blive vist her. Du kan derefter hente ødelagte filer ved at vælge sikkerhedskopien og derefter vente på, at den gendanner til et tidligere tidspunkt.gendan filer fra sikkerhedskopi

Hvis du ikke har en sikkerhedskopi, der viser sig efter at have fulgt trinene ovenfor, har du højst sandsynligt ikke en, og jeg vil anbefale, at du begynder at tage sikkerhedskopier af din computer for at sikre, at dine data bliver gemt.

Der er andre måder at gendanne beskadigede filer på, som vi vil se nærmere på nedenfor.

Metode 6: Brug filreparationssoftware

Hvis du ønsker en mere automatiseret løsning, kan du bruge filreparationsværktøjer som Stellar Microsoft Office Repair Toolkit eller Repair Toolbox. Succesraten for hvert software afhænger typisk af, hvor intelligent det er.

Filer kan blive beskadigede på grund af virus, fejlbehæftet software, der ikke skrev filen korrekt, eller nogle begivenheder, som forårsagede at filens data blev uorganiseret. Så chancerne for succes, når man bruger et reparationsværktøj, afhænger også af, hvor beskadiget eller korrupt filen er.

Det er vigtigt at bemærke, at uanset hvilket filreparationsværktøj du bruger, vil det kun kunne reparere mindre korruptioner. Hvis en stor del af din fils data mangler, vil reparationsværktøjet – uanset hvor dyrt det er – ikke være i stand til at gendanne filen.

Metode 7: Gendan beskadigede filer ved hjælp af data gendannelses software

Hvis ovenstående trin ikke virkede, kan du muligvis gendanne en tidligere version af den, som vil åbne og fungere ved brug af tredjeparts data recovery software.

Disk Drill kan gendanne filer og alle andre typer af data. Det kan det ved at skanne din computer og finde filer, der er til stede, men måske ikke synlige for dig. I tilfælde af en korrupt filsituation, kan Disk Drill måske gendanne en tidligere fungerende version af filen, som vil åbne og fungere på din Windows-maskine. Software til datagendannelse kan ikke reparere korrupte filer, men hvis der findes en anden fungerende version af filen, kan den måske gendannes.

Den bedste måde at vide, om filen kan gendannes, er hvis forhåndsvisningsfunktionen virker, når man kigger på filerne, som Disk Drill var i stand til at finde efter scanningen er færdig, hvilket jeg vil påpege i trinene nedenfor.

Når du bemærker at en fil er beskadiget og ikke åbner på din computer, er det bedst at stoppe med at bruge din computer, da det at gemme nye data vil gøre det sværere for Disk Drill at gendanne data. Hvis du kan indlæse Disk Drill på en ekstern harddisk eller USB-nøgle, vil det øge dine chancer for datagendannelse.

 1. Download og installér Disk Drill til din computer.disk drill setup
 2. Vælg den Enhed/Disk, du ønsker at scanne for de korrupte filer, og klik derefter på Søg efter tabte data-knappen i nederste højre hjørne for at påbegynde gendannelsen af de korrupte filer.vælger drev til scanning i disk drill
 3. Vent til scanningen er færdig. Fortsæt derefter med at gennemgå de fundne elementer
 4. Du vil blive præsenteret for alle de filer, som Disk Drill formåede at gendanne. Hvis du kan forhåndsvise en fil, er Disk Drill de fleste gange i stand til at gendanne den. Dette er en god indikation af, at du kan gendanne en tidligere fungerende version af en korrupt fil.forhåndsvisning af filer i disk drill
 5. Kontrollér de filer, du ønsker at gendanne, og vælg derefter Gendan.gendanner filer i disk drill
 6. Vælg en destination for Disk Drill til at gendanne den korrupte fil til.vælger en gendannelsesplacering i disk drill
 7. Du vil derefter få vist en bekræftelsesbesked, der giver dig besked om, at gendannelsen var vellykket.besked om vellykket gendannelse

Metode 8: Brug Systemfilkontrol (SFC) Værktøjet

System File Check (SFC) er et indbygget værktøj, der skanner efter beskadigede systemfiler og reparerer dem. Windows gemmer en cachelagret kopi af alle dine systemfiler i mappen System32/dllcache. Når du kører SFC-værktøjet, skanner det alle beskyttede systemfiler for at se, om nogle er blevet beskadigede. Hvis det finder beskadigede filer, erstatter det dem med en cachelagret kopi af filen. Hvis den beskadigede fil, du forsøger at gendanne, er en systemfil, er her hvordan du kan bruge SFC til at reparere den:

 1. Søg efter cmd i startmenuen. Vælg Kommandoprompt fra venstre rude og klik på Kør som administrator i højre rude for at starte Kommandoprompt som administrator.åben cmd
 2. Kør følgende kommando:
  sfc /scannow

  sfc scannow

 3. Lad scanningen fuldføre. Når den er færdig, vil du få en besked, der fortæller dig, om scanningen fandt nogle korrupte filer, og om de blev repareret. Hvis beskeden siger, at de korrupte filer blev repareret succesfuldt, vil du have rettet de korrupte systemfiler.scanning fuldført

Afrunding

Computere kører pålideligt det meste af tiden, men der kan forekomme situationer, hvor noget kan ske, der kan forårsage filkorruption. Den gode nyhed er, at der er flere måder at gendanne disse data på og få dem tilbage på din maskine.

Gennem backupper og indbyggede softwareløsninger kan du holde dine data sikre, og hvis de ikke virker, har du altid tredjeparts datarecovery-software, der kan hjælpe dig med at gendanne en tidligere fungerende version af en korrupt fil.

Ofte stillede spørgsmål

Du kan forsøge at genskabe beskadigede filer ved hjælp af Kommandoprompt ved at indtaste chkdsk X: /f og indtaste ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.* (Erstat X med dit drevbogstav). Disse kommandoer vil tjekke for fejl i dit filsystem og vise skjulte filer. Du kan også prøve at indtaste sfc /scannow i Kommandoprompt for at scanne og reparere beskyttede systemfiler og se om det løser dit problem.
Der findes værktøjer på internettet, herunder Office Recovery, hvor du uploader en beskadiget fil, så hjemmesiden kan forsøge at reparere den. Dog er de begrænset til specifikke filformater.
Du kan forsøge at reparere en beskadiget DOCX-fil ved hjælp af Microsoft Words indbyggede reparationsfunktion. For at gøre dette skal du starte Microsoft Word og gå til Filer > Åbn > vælg din beskadigede DOCX-fil > vælg Åbn og reparer. Du kan også prøve tredjeparts DOCX-filreparationsværktøjer online. Dog garanterer hverken Microsoft Word eller tredjeparts værktøjer 100% vellykket gendannelse.
Emma Collins er en indholdsforfatter, som har skrevet tekniske vejledninger og instruktionsguides relateret til hendes brede interesser inden for teknologien. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, Sociale Medier, Spil og meget mere som teknologiskribent i over 5 år.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required