Sådan gendanner du data fra en fejlet harddisk på Windows

Skrevet af
Godkendt af
39

harddisk fejlreparationHarddiske lever ikke ligeså længe som mennesker. Ligesom alle elektroniske apparater, vil de på et tidspunkt dø. Din harddisks endeligt er uundgåeligt, men når det sker uventet, kan det tage dine vigtige filer med sig.

Før du forsøger nogen metoder til gendannelse af en defekt harddisk, vil du gerne gendanne dataene for at sikre dig, at de ikke bliver overskrevet. Der er også altid en chance for, at harddisken kan tage yderligere skade og gøre dataene uigenkaldeligt tabt.

I denne guide vil vi hjælpe dig med hele processen: at finde ud af årsagen til harddisknedbrud, at gendanne data og at komme sig efter harddisknedbrud.

Hvad kan forårsage, at en harddisk fejler

At forstå årsagen til fejlen er det første skridt mod at reparere din harddisk. Det er også vigtigt at bemærke, at nogle faktorer, som er uden for din kontrol, også kan forårsage fejl. For eksempel er den årlige fejlrate (AFR) for nogle Seagate harddiske væsentligt højere end for harddiske fra andre populære producenter. Alder er en anden vigtig faktor — en gennemsnitlig harddisk varer i 1.051 dage (eller to år og 10 måneder), før den fejler.

Med det i tankerne, her er nogle almindelige årsager til harddisknedbrud:

 • Fysisk skade: Mekanisk eller fysisk skade sker på grund af forskellige faktorer såsom pludselige strømspidser, at tabe harddisken og slitage af komponenter, som sker, når du bruger drevet regelmæssigt.
 • Logisk skade: Ukorrekte nedluknings- eller opstartprocedurer, pludselige strømafbrydelser, virus eller malware og forskellige andre faktorer kan føre til logiske fejl såsom korruption af filsystemet.

Du vil være i stand til at gendanne data fra harddisken, så længe den stadig kan læses. Hvis harddisken er fuldstændig ubrugelig, kan du ikke gendanne data.

Sådan gendannes data fra en fejlet harddisk

Der er to metoder til gendannelse af harddiskfejl: software til datarekonstruktion og en datarekonstruktionstjeneste.

Metode 1:Data Recovery Software

Du kan bruge en smart datagendannelsesløsning som Disk Drill til at gendanne data fra en ekstern eller intern harddisk, når den fejler.

Trin 1. Download og installer Disk Drill

Start ved at downloade Disk Drill og installere det på din PC. Den gratis version tillader genoprettelse af op til 500MB data.

installér disk drill

Trin 2. Opret et billede af harddisken

Start Disk Drill efter installationen og gå over til fanen Data Backup i venstre sidebjælke. Vælg harddisken og klik på Byte-to-Byte backup. Navngiv backupfilen og vælg den sti, hvor du ønsker at gemme den. Når du er færdig, klik på OK.

opretter byte-for-byte-backup

Trin 3. Scan billedet

Når du har oprettet billedet, skal du gå tilbage til fanen Data Recovery fra venstre sidebar. Klik på Tilknyt diskbillede og vælg billedfilen ved hjælp af Explorer. Du skulle nu se billedet opført som en disk. Vælg det og klik på knappen Søg efter tabte data for at starte scanningen.

scan drevbilledet

Trin 4. Gendan filerne

Når scanningen er afsluttet, vil du se en liste over de filer Disk Drill har fundet under scanningen. Vælg de filer, du ønsker at gendanne og klik på Gendan-knappen nederst. Vælg et sted, hvor du ønsker at gemme de filer, du er ved at gendanne, og klik Næste. Bemærk, at du ikke bør gendanne filer på kildedrevet for at undgå at overskrive eksisterende data.

gendanner filerne

Bemærk: Scanning er en intens aktivitet. Hvis din harddisk allerede er i dårlig stand, kan scanningen skubbe den over kanten. Du kan undgå dette ved at oprette et billede af drevet. Imaging er ikke intens, så du vil ikke forårsage yderligere skade på drevet. Disk Drill tilbyder en indbygget mulighed (Byte-til-Byte Backup) for at oprette og scanne billeder.

Metode 2:Data Recovery Service

I nogle tilfælde er det måske ikke muligt at gendanne data fra en fejlslagen harddisk ved hjælp af et datagendannelsesværktøj. Hvis det er tilfældet for dig, kan du søge hjælp fra en pålidelig datagendannelsesservice. Din harddisk vil blive taget med til et laboratorium, hvor en tekniker vil hente data fra din harddisk og derefter sende data og harddisken tilbage til dig.

Sådan reparerer du en harddiskfejl

Gendannelse efter harddisknedbrud er muligt i tilfælde, hvor den ikke er alvorligt beskadiget. Løsningen afhænger af årsagen til skaden, men løsningerne er for det meste for logisk skade. Reparation af fysisk skade, bortset fra dårlige sektorer, kræver hjælp fra en tekniker.

Metode 1: Brug Check Disk

CheckDisk (ChkDsk) er et indbygget værktøj i Windows, der tjekker en disk for fejl og dårlige sektorer. Hvis ChkDsk finder fejl eller dårlige sektorer, vil det forsøge at reparere dem automatisk.

For at bruge ChkDsk:

 1. Tryk på Win + R, skriv cmd, og tryk Ctrl + Shift + Enter.
 2. Skriv følgende kommando og tryk på Enter:
  chkdsk F: /r /x

  ved at bruge check disk

 3. Lad værktøjet scanne din harddisk. Når det er færdigt, luk Kommandoprompten.

På dette tidspunkt burde Check Disk have rettet (eller i det mindste forsøgt at rette) eventuelle fejl eller dårlige sektorer, hvis den fandt nogen. Hvis den gjorde, burde du være i stand til at bruge din harddisk normalt igen.

Metode 2: Kør en antivirus-scanning

Når malware forårsager, at din harddisk fungerer dårligt, skal du fjerne malware ved hjælp af et antivirusprogram. Processen for scanning varierer afhængigt af, hvilket antivirusprogram du bruger. Men det burde være ret nemt uanset hvilket antivirusprogram du anvender.

Vi vil bruge Microsoft Defender til at illustrere trinene.

 1. Søg i Start-menuen efter Virus- og trusselsbeskyttelse og vælg det bedste resultat.
 2. Vælg Skanningsindstillinger.vælg en skanningsmulighed i windows defender
 3. Udfør en scanning baseret på din præference. Når du ønsker at scanne en specifik harddisk, kan du bruge Tilpasset scanning muligheden. Vælg Scan nu, når du har valgt.starter en scanning i windows defender

Når scanningen er færdig, vil Defender vise dig, om den har fundet nogen virus eller malware, og den handling den har udført. Når du ved, at Defender har renset din harddisk, kan du begynde at bruge den normalt igen.

Metode 3: Formatering

Formatering af en harddisk sletter alt på drevet. Formatering løser næsten alle logiske fejl på en harddisk og giver den en frisk start.

Når du allerede har gendannet vigtige filer med Disk Drill, kan du formatere harddisken uden at bekymre dig om at miste data. Her er hvordan du kan formatere din harddisk:

 1. Søg efter Opret og formater harddiskpartitioner i Start-menuen. Når du vælger Det Bedste Match, vil Diskhåndteringskonsollen blive lanceret.
 2. Find det drev du ønsker at formatere, højreklik på det, og vælg Formatér.bruger diskhåndtering til at formatere
 3. Vælg et filsystem (eller lad det være NTFS, hvis du kun vil bruge det på Windows-enheder), sæt kryds ved Udfør en hurtig formatering, og vælg OK.formaterer drevet

Når processen er afsluttet, vil du have en tom harddisk. Forhåbentlig vil du have gendannet din harddisk nu.

Metode 4: Genopbyg ødelagt partition ved hjælp af TestDisk

TestDisk er et gratis kommandoprompt-værktøj, der hjælper dig med at rette forskellige fejl forbundet med lagringsmedier. Det kan også hjælpe med at reparere harddiske, der ikke fungerer på grund af en beskadiget partition. Sådan kan du bruge TestDisk:

 1. Download Test Disk og kør testdisk_win.exe.
 2. Vælg [Create] for at oprette en ny logfil.create a new log file
 3. Vælg disken med den beskadigede partition og vælg på næste skærm partitionstabellens type.Vælg partitionstabellens type
 4. På næste skærm vælger du [Analyse]. Dette beder TestDisk om at analysere den nuværende partitionstruktur og søge efter mistede partitioner.vælger muligheden for analyse
 5. Vælg [Quick Search] på næste skærm.start hurtigsøgningen
 6. Når hurtigsøgningsprocessen er fuldført, vil du se en liste over partitioner på din disk. Du kan også bruge muligheden [Deeper Search] for at udføre en mere grundig scanning af en specifik partition.Skriv partitionen
 7. Hver partition på listen vil have et præfiks. Se efter partitioner med “P” som deres præfiks (P står for Primær). Vælg den beskadigede partition og vælg [Write].

Når processen er fuldført, genstart din PC.

Tegn på Harddisk Fejl

Nogle gange, selvom din harddisk fungerer, vil du se tegn på, at den bevæger sig mod et nedbrud. At genkende disse tegn tidligt kan spare dig for meget besvær, hvis harddisken faktisk fejler.

Her er tegnene på harddiskfejl, du skal være opmærksom på:

 • Langsom ydeevne: Hvis din computer synes at være langsommere end normalt, kan det være et tegn på harddisknedbrud.
 • Blå skærm for død (BSOD): Hvis du oplever hyppige BSOD’er (ikke en engangsforeteelse) på Windows, kan din harddisk være ved at fejle.
 • Overophedning: Hvis din harddisk synes at være overophedet, kan det betyde, at den er på vej til at fejle.
 • Underlige lyde: Din harddisk kan frembringe underlige lyde, hvis en eller flere af dens fysiske dele ikke fungerer, som de skal. Det kunne være et stærkt tegn på, at din harddisk er ved at fejle.

Der er flere andre tegn på harddisknedbrud, men disse er de mest almindelige. Hvis du bemærker disse, skal du straks tage backup af dine data for at undgå at miste dem.

Brug en sikkerhed-først politik når du reparerer svigtende drev

Afslutningsvis: En sikkerhedsførst-politik er et smart træk, når man har med svigtende drev at gøre. Én fejl, og du kan ende med at miste alle dine data. Vi anbefaler altid at starte med datagendannelse og derefter gå videre til at reparere dit drev.

Vi har forklaret de nøjagtige skridt, du kan tage for at gendanne dine data og reparere en harddisk, der måske er ved at fejle. Forhåbentlig besvarede denne guide dine spørgsmål om din svigtende harddisk.

Arjun er en tech-ninja, der koder HTML og CSS, og har modtaget en æresbevisning som familiens foretrukne tech-hjælp under sammenkomster. Han har skrevet vejledninger i omkring seks år, og han er i øjeblikket bidragsyder på store tech-websteder.
Godkendt af
Senior Data Recovery Engineer. Mastergrad i fysik, Informationsteknologi til Videnskabelige Eksperimenter.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required