Sådan Reparerer/Fixer du Harddisk Partitionstabeller på Windows

manuviraj
Skrevet af
Godkendt af
38

reparer partitionstabel windows 10Du starter din PC, og pludselig støder du på beskeden “ugyldig partitionstabel” eller “mangler partitionstabel.” Det er naturligt at få panik og antage, at du permanent har mistet adgang til dine data. Men vær sikker på, at det ikke er tilfældet. Der er flere måder, du kan reparere partitionstabellen på din PCs HDD eller SSD. Vi tager et grundigt kig på disse metoder i nedenstående afsnit.

Hvad er en Partitionstabel

Partitionstabellen (eller partitionskortet) for en HDD eller SSD definerer, hvordan disken er partitioneret. Den indeholder de nødvendige oplysninger, som gør det muligt for dit operativsystem at vide, hvilken partition der er boot partition. De to mest almindeligt anvendte partitionstabeller på Windows er Master Boot Record (MBR) og GUID Partition Table (GPT).

MBR er et ældre partitionsskema, primært anvendt i ældre computere (før 2015). I det gemmes partitionsdataene i diskens første sektor. Hver partitionsindgang udgør 16 bytes, med en maksimal understøttet størrelse på 64 bytes. Derfor understøtter MBR-partitionstabellen maksimalt 4 partitioner. Den maksimale partitionsstørrelse for hver partition er 2 TB.

GUID Partition Table (GPT) blev udviklet for at overvinde begrænsningerne ved MBR samt udgøre en del af Intels Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) – erstatningen for den gammeldags PC BIOS. De fleste moderne computere bruger GPT. For den gennemsnitlige bruger giver GPT tre hovedfordele i forhold til MBR:

 1. Den understøtter op til 128 partitioner.
 2. Den maksimalt understøttede størrelse på en partition er 18 Exabyte (EB).
 3. GPT indeholder en backup partitionstabel for bedre databeskyttelse og integritet.

Hvad betyder Invalid Partition Table?

Hvis du støder på fejlen ‘ugyldig partitionstabel’, betyder det, at dit system ikke er i stand til at finde partitionen, som indeholder opstartsdataene. Der kan være flere årsager til dette, hvoraf de fleste er lette at afhjælpe. Brug tabellen nedenfor som vejledning:

Årsag

Beskrivelse

⛓️ Forkert opstartssekvens Opstartssekvensen afgør, hvilket lagerdrev systemet vil tjekke for dine boot-filer til styresystemet. Hvis den er indstillet ukorrekt, vil pc’en tjekke det forkerte lagerdrev for styresystemet, og følgelig returnere fejlen med den ugyldige partitionstabel, når den ikke kan lokalisere boot-partitionen på disken. Boot-sekvensen kan ændres i BIOS/UEFI-indstillingerne.
💿 Dårlige sektorer Dårlige sektorer er ulæselige/uskrivelige områder på en disk. De kan udvikle sig af forskellige årsager, herunder almindelig slitage. Hvis boot-sektoren udvikler en dårlig sektor, vil pc’en returnere fejlen med den ugyldige partitionstabel.
🦠 Beskadiget partitionstabel Der er et væld af faktorer, som kan forårsage skader på partitionstabellen. Computervira, datakorruption, strømafbrydelser og -spændinger kan alle skade dine datas integritet og partitionstabellen, hvilket gør den ulæselig.
⚙️ Misconfigureret Windows OS Hvis du har ændret Windows’ boot-indstillinger eller sekvensen, kan det resultere i en fejl med en ugyldig partitionstabel.
✅ To eller flere partitioner er markeret som aktive Den aktive partition på din computer er den, som indeholder styresystemet og Windows’ boot-filer. Hvis flere partitioner er markeret som aktive, vil Windows ikke starte, og du får fejlen med den ugyldige partitionstabel.
💻 Forældet BIOS Et bundkort med forældede BIOS-drivere kan være ude af stand til at lokalisere boot-sektoren på din disk.

Sådan gendannes data fra et drev med en ugyldig partitionstabel

At rette en partitionstabel kan til tider forårsage datatab, afhængigt af hvad der forårsagede fejlen og den metode, der anvendes til at rette den. Derfor er det en god idé først at gendanne alle dine data, før du fortsætter med at reparere partitionstabellen. Den eneste måde at udføre DIY data gendannelse på er at bruge et data gendannelsesværktøj.

For at udføre datagendannelse på en disk, der viser beskeden om ugyldig partitionstabel ved opstart, bliver du nødt til at tilslutte den til en anden fungerende PC. Du kan enten tilslutte drevet direkte ved hjælp af dets SATA-kabel, eller bruge et diskkabinet til at udføre partitionsgendannelse på det som et eksternt drev.

I vores vejledning vil vi bruge Disk Drill, hovedsageligt på grund af dens brugervenlighed og enestående funktionalitet. Den genkender over 400 filformater, alle almindelige filsystemer på tværs af forskellige styresystemer, og fungerer med drev selv hvis de er korrupte. Du kan drage fordel af Disk Drills gratis prøveversion, som giver dig mulighed for at gendanne op til 500 MB filer gratis.

Sådan kan du gendanne data fra et drev med en ødelagt masterfil ved hjælp af Disk Drill:

 1. Download Disk Drill og installer det på en separat disk.
 2. Åbn Disk Drill, vælg disken der havde den ugyldige partitionstabel, og klik på Søg efter tabte data.Søg efter tabte data i Disk Drill.
 3. Klik på Gennemse fundne elementer for at se de genskablige data, som Disk Drill har fundet. For at filtrere resultaterne, kan du direkte klikke på den relevante filtype–Billeder, Lyd, Videoer, Dokumenter, Arkiver, og Andet.Gennemse fundne elementer i Disk Drill.
 4. Udvid Eksisterende sektionen for at se filerne, der allerede er på dit drev, eller Slettede eller tabte sektionen for at se filer, der tidligere blev slettet.Data genskabelses sektioner i Disk Drill.
 5. Brug afkrydsningsfelterne til at vælge de nødvendige filer. Disk Drill viser en forhåndsvisning af den nuværende valgte fil. Du kan også klikke på øje-ikonet ved siden af filnavnet for at manuelt få Disk Drill til at vise en forhåndsvisning. Klik på Gendan efter at have bekræftet dit valg.Liste over genskablige filer i Disk Drill.
 6. Vælg en gendannelsesdestination for dine filer. Klik på Næste.Prompt til gendannelsesdestination i Disk Drill.
 7. Disk Drill vil gendanne dine filer.

Sådan reparerer du partitionstabeller i Windows

Da din PC ikke vil starte med en ugyldig partitionstabel, skal du oprette et bootbart USB-drev ved hjælp af Windows installationsmedier for at anvende disse rettelser. Når du har oprettet installationsmedierne, kan du bruge dem til at gå ind i Windows Recovery Environment (WinRE) og rette fejlen med den ugyldige partitionstabel.

For nogle reparationer skal du oprette et Windows to Go USB ved hjælp af et værktøj som RUFUS.

Når du har gjort det, her er hvordan du kan løse problemet med den ugyldige partitionstabel på din computer:

Metode 1: Gendan Windows til en tidligere tilstand ved hjælp af Systemgendannelse

Systemgendannelsesfunktionen i Windows er en gave fra himlen, hvis du ønsker at gendanne partitionstabellen. Den vil tilbagerulle din PC til en tidligere tilstand, en tilstand hvor systemet var konfigureret korrekt. Dog skulle funktionen have været aktiveret med et gendannelsespunkt, der blev oprettet før Windows blev fejlagtigt konfigureret.

Sådan bruger du Windows Systemgendannelse til at reparere partitionstabellen på din pc:

 1. Tilslut Windows installationsmedie USB til din PC.
 2. På skærmen Installer Windows, vælg Reparer denne pc for at gå ind i Windows Genoprettelsesmiljø (WinRE).
 3. Nu, gå til Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Systemgendannelse.
 4. Klik på Næste på velkomstskærmen til Systemgendannelse.Velkommen til Systemgendannelse.
 5. Vælg et gendannelsespunkt på denne skærm og klik på Næste.Gendannelsespunkt.
 6. Dobbelttjek alle detaljer og klik på Afslut.Afslut Systemgendannelse.

Metode 2: Marker Andre Primære Partitioner som Inaktive

Kommandolinjeværktøjet diskpart i Windows kan hjælpe dig med at markere partitioner, udover den der indeholder Windows, som inaktive. Dette vil rette fejlen med ugyldig partitionstabel, hvis den blev forårsaget af flere aktive primære partitioner.

Sådan gør du:

 1. Start Windows Genoprettelsesmiljø (WinRE).
 2. Gå til Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Kommandoprompt.
 3. Skriv diskpart i konsollen.Diskpart kommando.
 4. Skriv list disk og tryk Enter.List disk kommando.
 5. Vælg den disk som indeholder Windows OS. Det kan du gøre ved at bruge kommandoen select disk x. Erstat x med disknummeret på det relevante drev. For eksempel, select disk 0.Vælg disk kommando.
 6. Skriv list partition og tryk Enter.List partition kommando.
 7. Nu skal du kigge efter partitioner med “Primær” mærkaten. Vælg den, som ikke indeholder Windows. Skriv select partition x og tryk Enter. Erstat igen x med partitionens nummer.Vælg partition kommando.
 8. Endelig, skriv inactive og tryk Enter.Inaktiv kommando.
 9. Gentag trinnene for at markere alle andre partitioner, undtagen den der indeholder OS’et, som inaktive.

Metode 3: Ændre Bootsekvensen

Hvis der er flere diske tilsluttet din PC, bør den, der indeholder Windows, være øverst i bootsekvensen. Du kan ændre bootsekvensen i din PC’s BIOS eller UEFI-indstillinger.

De nøjagtige trin vil variere på tværs af producenter, men det burde se nogenlunde sådan ud:

 1. Tænd din PC og tryk på den relevante funktionstast eller kombination for at gå ind i BIOS-menuen. Tjek brugermanualen til dit bundkort eller udfør en Google-søgning for at finde præcis den nøgle, du skal trykke på.
 2. Gå til Boot-menuen i BIOS og kig efter indstillingen for boot-rækkefølge.
 3. Justér boot-rækkefølgen så disken, der indeholder Windows, er opført først.
 4. Gem indstillingerne og afslut.
 5. Genstart din PC.

Metode 4: Reparer Partitionstabel ved Hjælp af CMD

Windows har et par kommandoer, der kan opdage korruption og udføre reparation af partitionstabeller. Du skal eksekvere disse kommandoer i Kommandoprompten. Du kan også køre CHKDSK-kommandoen for at opdage og reparere dårlige sektorer på dit drev.

Brug CHKDSK til at scanne og reparere dårlige sektorer

 1. Åbn Kommandoprompt i Windows-genoprettelsesmiljøet (WinRE).
 2. Skriv chkdsk C: /f /r og tryk Enter.brug chkdsk fra genoprettelsesmode
 3. CHKDSK-scanningen begynder.

Brug Bootrec til at reparere partitionstabellen

 1. Åbn Command Prompt inden for Windows Recovery Environment (WinRE). Du kan gøre dette ved at bruge Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Kommandoprompt.
 2. Hvis du bruger MBR-partitioneringsordningen, skal du skrive bootrec /fixmbr og trykke Enter. For GPT-baserede diske, skriv bootrec /fixboot og tryk Enter.brug bootrec /fixmbr

Metode 5: Ret Partitionstabellen med Windows Diskhåndtering

Brug denne metode til drev, der ikke indeholder dit systems primære operativsystem, eller hvis du har tilsluttet drevet til en anden computer. Denne metode involverer sletning af det problematiske volumen og derefter oprettelse af et nyt.

Du vil miste dine data, så sørg for at gendanne dem på forhånd.

Sådan kan du gøre dette:

 1. I Windows Søg (Windows-tast + S), skriv “diskhåndtering”. Klik på Opret og formater harddiskpartitioner fra søgeresultaterne.
 2. Højreklik på drevet, der viser beskeden om en ugyldig partitionstabel, og klik Slet volume. Tryk Ja til eventuelle bekræftelsesbeskeder.Slet volume Diskhåndtering.
 3. Pladsen, som volumenet optog, vil fremstå som ikke-allokeret. Højreklik på det ikke-allokerede område og vælg Ny simpel volume.Ny simpel volume Diskhåndtering.
 4. Følg trinene i guiden Ny simpel volume for at oprette en helt ny volume med en frisk partitionstabel.

Sådan rettes fejlen med ugyldig partitionstabel under/efter installation af Windows

Mens non-boot GPT-diske kan genkendes af en legacy BIOS, vil brugen af boot GPT-diske kræve, at du bruger UEFI. Du vil støde på fejlen “invalid partition table”, hvis du forsøger at bruge en boot GPT-disk med legacy BIOS eller bruge en MBR-disk med UEFI. De fleste bundkort giver dig mulighed for at skifte mellem legacy BIOS og UEFI-tilstande for at lette bredere kompatibilitet med både MBR- og GPT-diske.

Forældede BIOS-drivere kan også resultere i fejlen ‘ugyldig partitionstabel’. I afsnittene nedenfor vil vi vise dig, hvordan du skifter mellem legacy BIOS og UEFI-tilstande, og hvordan du opdaterer dine BIOS-drivere.

Skift mellem Legacy BIOS og UEFI-tilstande

Afhængigt af producenten af ​​bundkortet, vil den nøjagtige proces til at skifte mellem legacy BIOS og UEFI-tilstande variere. Men det burde se nogenlunde sådan ud.

 1. Gå ind i bundkortets BIOS/UEFI-menu ved at trykke på den relevante tast, så snart producentens logo vises. Det er typisk en af funktionstasterne.
 2. Gå ind i Boot-menuen.
 3. Brug de nævnte taster på skærmen til at skifte mellem BIOS og UEFI i feltet Boot Mode. Skift til BIOS, hvis du har til hensigt at bruge en MBR-disk, og UEFI, hvis du ønsker at bruge GPT-partitionsskemaet.
 4. Gem indstillingerne og afslut.

Download og installer BIOS fra en bootbar USB-drev

For at opdatere BIOS i et system, der ikke kan finde partitionstabellen eller viser fejlen “ugyldig partitionstabel”, skal du flashe BIOS-opdateringen ved hjælp af et bootbart USB-drev. Sådan ser det ud:

 1. Tilslut et USB-drev til en fungerende computer.
 2. Download den seneste BIOS-opdatering til bundkortet på den PC, der viser fejlen med den ugyldige partitionstabel.
 3. Kopiér BIOS-opdateringsfilen til USB-drevet. Vi anbefaler, at du ikke gemmer andre filer på USB-drevet. Noter det præcise filnavn og filtypenavnet på BIOS-opdateringsfilen.
 4. Tilslut USB-drevet til PC’en med den ugyldige partitionstabel, og gå ind i BIOS-menuen.
 5. Gå til Boot-indstillinger og vælg USB-drevet.
 6. De fleste bundkort vil automatisk registrere opdateringen. Andre vil vise et Kommandoprompt-vindue. I dette tilfælde skal du indtaste det præcise filnavn på BIOS-opdateringsfilen sammen med filtypenavnet og tryk på Enter.
 7. Følg de relevante trin på dit bundkort for at flashe BIOS-opdateringen.

Genopbyg partitions tabel fra MBR til GPT

Diskpart-værktøjet giver dig mulighed for at konvertere en MBR-disk til GPT, men det sletter dine data i processen. Dette er nyttigt, når du ønsker at bruge UEFI og drage fordel af GPT-partitionstabellen. Sørg for at gendanne dine data først.

Sådan gendanner du en partitionstabel og konverterer den til GPT ved hjælp af diskpart:

 1. Start Windows Gendannelsesmiljø (WinRE) og åbn Kommandoprompt (Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Kommandoprompt).
 2. Skriv diskpart og tryk Enter.Diskpart-kommando.
 3. Skriv list disk og tryk Enter.List disk-kommando.
 4. Skriv select disk x og tryk Enter. Erstat x med disknummeret på det drev, som du ønsker at konvertere til GPT.Vælg disk-kommando.
 5. Skriv clean og tryk Enter.Clean-kommando.
 6. Endelig, skriv convert GPT og tryk Enter for at konvertere disken til GPT.Konverter GPT-kommando.

Gendan partitions tabel uden at miste data

Windows 10 og 11 gør det muligt at konvertere en MBR-disk til GPT, uden at miste data. Men, disken skal opfylde disse forudsætninger for at denne løsning virker.

Hvis din disk opfylder kriterierne, kan du konvertere den til GPT således:

 1. Boot din computer i Windows Genoprettelsesmiljøet (WinRE) og åben Kommandoprompt (Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Kommandoprompt).
 2. Skriv MBR2GPT /validate og tryk Enter.
 3. For nu at udføre konverteringen, skriv MBR2GPT /convert /disk x. Erstat x med disknummeret på det drev du ønsker at konvertere til GPT. Hvis der kun er én disk tilkoblet din PC, vil dette være 0.

Konklusion

De ovenstående metoder forklarer, hvordan du kan reparere din harddisks partitionstabel uden at miste data. Sådanne fejl kommer som regel ubudne, og den bedste måde at beskytte sig selv på er at have en fast backup-rutine. Dette sikrer, at du ikke behøver at downloade tredjepartsprogrammer for at gendanne dine data, så du kan håndtere problemet uden den ekstra stress ved datatab.

Ofte stillede spørgsmål:

Sandsynligvis, hvis du bruger et system med komponenter fra midten af 2010'erne og frem, bruger din disk GPT-partitionstabellen. For at være helt sikker skal du åbne Diskhåndtering, højreklikke på disken, vælge Egenskaber, og se indgangen i Partitionsstil feltet under Volumener fanen.
Afhængig af hvad der beskadigede partitionstabellen, skal du bruge en af disse metoder for at reparere den:
 • Brug Windows Systemgendannelse.
 • Reparer partitionstabellen ved hjælp af Bootrec-værktøjet.
 • Brug Diskhåndtering til at reparere partitionstabellen.
 • Genopbyg og konverter partitionstabellen til GPT ved hjælp af diskpart eller MBR2GPT-værktøjerne.
Der er to måder at genopbygge en partitionstabel uden at miste data:
 1. Brug Bootrec-værktøjet til at reparere partitionstabellen.
 2. Brug MBR2GPT-værktøjet til at gendanne og konvertere partitionstabellen til GPT i Windows 10 og 11.
Alternativt kan du først gendanne dine data ved hjælp af et data recovery-program og derefter bruge den metode, du foretrækker, til at genopbygge partitionstabellen.
Nogle almindelige årsager til korruption af partitionstabeller omfatter:
 • Malware.
 • Pludselige strømafbrydelser eller spændingsoverskud.
 • Fejlagtigt konfigureret Windows OS.
 • Dårlige sektorer på drevet.
manuviraj
Manuviraj Godara er en professionel indholdsforfatter med over 4 års erfaring. Hans konstant voksende fascination og erfaring med teknologi driver ham til at skabe indhold relateret til data recovery og forbrugerteknologi.
Godkendt af
12 års erfaring inden for softwareudvikling, databaseadministration og reparation af hardware.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required