Πώς να Ανακτήσετε Αντικατεστημένα Αρχεία και Φακέλους στα Windows 10/11

Γράφτηκε από
Εγκρίθηκε από
45

Πώς να ανακτήσετε αντικαταστημένα αρχεία

Όταν πάμε να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο, μπορεί κατά λάθος να αποθηκεύσουμε πάνω από ένα άλλο αρχείο και να διαγράψουμε δουλειά που ήταν σημαντική για εμάς ή που μας πήρε πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και μπορεί να μας καθυστερήσει σε ένα deadline που μπορεί να προσπαθούμε να προλάβουμε.

Σε αυτό το άρθρο πρόκειται να ρίξουμε μια ματιά στο πώς να ανακτήσετε αντικαταστημένα αρχεία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανακτήσετε αντικαταστημένα αρχεία στα Windows, οπότε αν ένας τρόπος δεν λειτουργεί για εσάς, βεβαιωθείτε ότι θα ρίξετε μια ματιά στις άλλες μεθόδους παρακάτω.

Είναι δυνατή η Ανάκτηση Αντικαθιστώμενων Αρχείων;

Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι ακόμα δυνατή η ανάκτηση παραγραμμένων αρχείων. Η δυνατότητα ανάκτησης αρχείων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων λειτουργικού συστήματος, του υλικού, του firmware και άλλων.

Για παράδειγμα, οι αρχές της αντικατάστασης δεδομένων διαφέρουν μεταξύ των Σκληρών Δίσκων (HDDs) και των Στερεών Καταστάσεων Δίσκων (SSDs). Οι SSDs καθιστούν πιο δύσκολη την ανάκτηση αρχείων καθώς διαγράφουν μπλοκ δεδομένων για να διαθέσουν ψηφιακά τα εισερχόμενα δεδομένα.

Συνήθως, υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία ένα αρχείο μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει αντικατασταθεί:

 • Ένα αρχείο ή φάκελος με το ίδιο όνομα αντικαθιστά ένα άλλο υπάρχον αρχείο: Σε αυτό το σενάριο, τα δεδομένα του παλιού αρχείου υπάρχουν ακόμα στον δίσκο αλλά αποθηκεύονται σε διαφορετική τοποθεσία.
 • Αντικατάσταση δεδομένων στον δίσκο: Σε αυτή την περίπτωση, το αρχείο ή ο φάκελος γράφεται στον ίδιο αφιερωμένο χώρο στον δίσκο όπου ήταν αποθηκευμένο ένα προηγούμενο αρχείο, διαγράφοντας ουσιαστικά τα παλιά δεδομένα που ήταν εκεί.

Στο πρώτο σενάριο, τα δεδομένα παραμένουν ακόμα στον δίσκο αλλά γίνονται αόρατα στα Windows. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς ανάκτησης αρχείων.

Στο δεύτερο όμως, τα δεδομένα μπορεί πλέον να μην υπάρχουν στον δίσκο και να έχουν μικρότερη πιθανότητα να ανακτηθούν επιτυχώς.

Πώς να Ανακτήσετε Δεδομένα που Έχουν Αντικατασταθεί

Το να αντικαταστήσετε το αρχείο σας κατά λάθος μπορεί να είναι αγχωτικό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για απώλεια δεδομένων, όσο πιο γρήγορα ενεργήσετε, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να ανακτήσετε επιτυχώς τα αρχεία σας.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία ανάκτησης δεδομένων αμέσως και να αποτρέψετε περαιτέρω απώλεια δεδομένων.

Μέθοδος 1:Χρησιμοποιήστε Λογισμικό για την Ανάκτηση Διαγραμμένων Αρχείων

Αν και οι πιθανότητες ανάκτησης υπερκεκαλυμμένων δεδομένων είναι γενικά μικρότερες σε σύγκριση με διεγραμμένα ή κρυφά αρχεία, ακόμα μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακτήσετε τα αρχεία σας χρησιμοποιώντας ισχυρά εργαλεία ανάκτησης δεδομένων.

Είναι κρίσιμο να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων όταν αντιμετωπίζουμε περιπτώσεις υπερεγγραφής αρχείων, καθώς ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας επιτυχούς ανάκτησης.

Το Disk Drill είναι μια αξιόπιστη εφαρμογή ανάκτησης δεδομένων η οποία μπορεί να σαρώσει τεράστια συστήματα αρχείων και ακόμη να προβλέψει τις πιθανότητες ανάκτησης για κάθε αρχείο που σκανάρει. Μπορεί να ανιχνεύσει και να ανακτήσει σχεδόν κάθε τύπο αρχείου, από έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο, ήχο, ακατέργαστα αρχεία, αρχεία Adobe, και πολλά άλλα.

Οι χρήστες των Windows μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την δωρεάν έκδοση του Disk Drill, η οποία επιτρέπει την ανάκτηση έως και 500 MB δεδομένων χωρίς κόστος.

 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Disk Drill στον υπολογιστή σας.disk drill setup
 2. Επιλέξτε τη Συσκευή/Δίσκο που θέλετε να σαρώσετε για τα αντικαταστημένα αρχεία και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα στο δεξιό μέρος του παραθύρου.selecting drive to scan in disk drill
 3. Περιμένετε ώστε η διαδικασία σάρωσης να ολοκληρωθεί.scan complete
 4. Κάντε κλικ Επιθεώρηση Βρεθέντων Αντικειμένων, ή απλώς κάντε κλικ σε έναν τύπο αρχείου για να φιλτράρετε αμέσως μόνο συγκεκριμένους τύπους αρχείων που αναζητάτε.
 5. Ελέγξτε τα αρχεία που θα θέλατε να επαναφέρετε και στη συνέχεια επιλέξτε Επαναφορά.preview found files in disk drill
 6. Επιλέξτε ένα μονοπάτι ώστε το Disk Drill να επαναφέρει τα αρχεία.choose a path to recover files
 7. Τότε θα σας εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης που θα σας ενημερώσει ότι η ανάκτηση ήταν επιτυχής.recovery complete message in disk drill

Ενώ επέλεξα να ανακτήσω αρχεία Word σε αυτό το παράδειγμα, η ανάκτηση άλλων τύπων δεδομένων μπορεί να επιτευχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως εμφανίζεται στα παραπάνω βήματα.

Μέθοδος 2:Ανάκτηση Αντικαταστημένων Αρχείων Χρησιμοποιώντας Προηγούμενες Εκδόσεις

Οι προηγούμενες εκδόσεις είναι αντίγραφα αρχείων που δημιουργεί τα Windows ως μέρος ενός αντιγράφου ασφαλείας ή ως σημείο επαναφοράς. Τα Windows το κάνουν αυτό αυτόματα για εσάς και αυτή είναι μια δυνατότητα που είναι ενσωματωμένη απευθείας στο λειτουργικό σύστημα.

Εάν έχετε τροποποιήσει έναν φάκελο ή ένα αρχείο, κάποιες φορές μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ πάνω του και να το επαναφέρετε σε προηγούμενη έκδοση η οποία θα σας επέτρεπε να ανακτήσετε τα αντικαταστημένα αρχεία σε περίπτωση που κατά λάθος αντικαταστήσατε κάποιο.

 1. Βρείτε το φάκελο ή το αρχείο που θέλετε να επαναφέρετε σε προηγούμενη έκδοση.
 2. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ή το φάκελο και επιλέξτε Επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων.κλικ για επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων
 3. Στη συνέχεια, θα σας υποδεχτεί ένα παράθυρο που θα εμφανίζει όλες τις διαθέσιμες προηγούμενες εκδόσεις από εκείνη την εφαρμογή. Εάν έχετε κάποιες, θα εμφανιστούν εδώ. Επιλέξτε Άνοιγμα εάν θέλετε να το δείτε πρώτα ώστε να είστε βέβαιοι ότι ανακτάτε τη σωστή έκδοση του αντικατεστημένου αρχείου.προεπισκόπηση προηγούμενων εκδόσεων
 4. Στη συνέχεια, επιλέξτε την επιλογή Επαναφορά σε αφού επιβεβαιώσετε ότι αυτός είναι ο σωστός φάκελος ή αρχείο.επαναφορά προηγούμενης έκδοσης σε άλλο φάκελο
 5. Τέλος, επιλέξτε την τοποθεσία για να επαναφέρετε το αντικατεστημένο φάκελο ή αρχείο.διαδρομή για την επαναφορά σε άλλο φάκελο

Αυτό ήταν! Η δυνατότητα επαναφοράς σε προηγούμενη έκδοση είναι βολική καθώς δεν απαιτεί να ρυθμίσετε κάτι εκ των προτέρων. Τα Windows κάνουν αυτό αυτόματα για εσάς καθώς χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Μέθοδος 3:Ανάκτηση Αντικαταστημένων Αρχείων από Αντίγραφο Ασφαλείας

Εάν δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του μηχανήματος Windows σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, τότε μπορείτε να ανακτήσετε αρχεία που έχουν αντικατασταθεί από εκεί. Αυτό θα ήταν ένας δίσκος που συνδέετε στο μηχάνημά σας ή ένας ασύρματος σκληρός δίσκος στον οποίο έχει πρόσβαση ο υπολογιστής σας.

Η ανάκτηση αντικατεστημένων αρχείων από έναν σκληρό δίσκο είναι μια πολύ πιο αξιόπιστη μέθοδος καθώς αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα αρχεία που έχετε στον υπολογιστή σας με Windows, δεν περιορίζεται σε βάση ανά εφαρμογή.

 1. Εκκίνηση Ρυθμίσεις > Ενημέρωση & Ασφάλεια > Αντίγραφο ασφαλείας.
 2. Αν έχετε ήδη ενεργό ένα αντίγραφο ασφαλείας, θα εμφανιστεί εδώ. Μπορείτε στη συνέχεια να επαναφέρετε τα αρχεία σας πίσω στον υπολογιστή σας.

Εάν δεν βλέπετε ένα αντίγραφο ασφαλείας να εμφανίζεται ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να δημιουργήσετε ένα και να διατηρείτε αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή σας τακτικά. Κανείς δεν πιστεύει ότι η απώλεια δεδομένων θα συμβεί σε εκείνον και είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι.

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιήστε τις Ενσωματωμένες Δυνατότητες Αντιγράφων Ασφαλείας του Λογισμικού

Πολλές εφαρμογές περιλαμβάνουν τώρα τις δικές τους λύσεις αντιγράφων ασφαλείας, όπως τα προϊόντα της Adobe, της AutoDesk και του Microsoft Office. Αυτή η λειτουργία τους επιτρέπει να δημιουργούν αρχεία αντιγράφων ασφαλείας και να αποθηκεύουν αυτόματα τη δουλειά σας κάθε τόσο.

Η δυνατότητα Αυτόματης Ανάκτησης μπορεί να ρυθμιστεί είτε αυτόματα είτε χειροκίνητα στις ρυθμίσεις κάθε αντίστοιχης εφαρμογής, αν και συνήθως είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξάρτηση από αυτή τη μέθοδο ανάκτησης μπορεί να μην εγγυάται την ανάκτηση της πιο πρόσφατης έκδοσης της εργασίας σας. Δεδομένου ότι το αυτόματο αποθήκευση συμβαίνει σε σταθερά διαστήματα, είναι πιθανό ότι οι πιο πρόσφατες αλλαγές δεν αποθηκεύτηκαν αμέσως πριν από την απώλεια των δεδομένων.

Σε αυτό το παράδειγμα, θα δείξουμε πώς να χρησιμοποιήσετε το AutoRecover του Microsoft Office για να ανακτήσετε μια προηγούμενη έκδοση ενός εγγράφου.

Το Microsoft Office διαθέτει επίσης μια λειτουργία cloud η οποία θα αποθηκεύει αυτόματα την εργασία σας κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή, εάν δεν έχετε αντίρρηση να αποθηκευτούν οι πληροφορίες σας στο cloud.

 1. Εκκινήστε το Word ή το Excel.
 2. Μεταβείτε στη γραμμή πλοήγησης και επιλέξτε Αρχείο > Επιλογή > Αποθήκευση.
 3. Μέσα σε αυτό το παράθυρο, μπορείτε να βρείτε την τοποθεσία Αυτόματης Ανάκτησης, όπου αποθηκεύονται τα αρχεία σας. Μπορείτε επίσης να δείτε πόσο συχνά η Αυτόματη Ανάκτηση αποθηκεύει τη δουλειά σας. Μπορείτε να παρατηρήσετε στη δική μου, ότι αποθηκεύει κάθε 10 λεπτά και ότι αυτή είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση.ρυθμίσεις αυτόματης ανάκτησης στο word
 4. Κάντε κλικ στην επιλογή Περιήγηση για να αναζητήσετε τα αρχεία που μπορούν να ανακτηθούν. Όταν κάνετε κλικ στο “Περιήγηση”, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο διαλόγου για την επιλογή του φακέλου αυτόματης ανάκτησης αρχικά, αλλά όχι για το άνοιγμα εγγράφων από εκεί. Μπορείτε απλώς να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή και στη συνέχεια να αναζητήσετε φακέλους για να εντοπίσετε τα αρχεία σας. Βρείτε το αρχείο που θέλετε να ανακτήσετε και κάντε κλικ OK για να ανακτήσετε τα αρχεία που έχουν αντικατασταθεί.μεταβείτε στον φάκελο αυτόματης ανάκτησης word

Συμπέρασμα

Η ανάκτηση αντικατεστημένων αρχείων ή φακέλων στα Windows μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι αδύνατη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ενεργοποιήσει τις λειτουργίες αντιγράφων ασφαλείας των Windows ή έχετε ενεργοποιήσει το Ιστορικό Αρχείων.

Εάν δεν έχετε κανένα αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να ελέγξετε εάν οι εφαρμογές που χρησιμοποιήσατε διαθέτουν δυνατότητες αυτόματης ανάκτησης. Ωστόσο, συνιστάται ανεπιφύλακτα η άμεση χρήση αξιόπιστων εφαρμογών ανάκτησης δεδομένων τρίτων που διατίθενται στην αγορά, όπως το Disk Drill, για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς ανάκτησης αρχείων.

Συχνές Ερωτήσεις:

Όταν αντικαθιστάτε ένα αρχείο, τα δεδομένα που σχετίζονται με αυτό σημειώνονται ως ελεύθερα ώστε ο υπολογιστής σας να μπορέσει στη συνέχεια να αποθηκεύσει νέα δεδομένα πάνω τους. Αυτό είναι που μας επιτρέπει να ανακτήσουμε τα δεδομένα στα παραπάνω βήματα. Όσο περισσότερο περιμένετε για να προσπαθήσετε να ανακτήσετε το αντικατεστημένο αρχείο, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα που θα έχετε να τα καταφέρετε.
Το Disk Drill μπορεί να ανακτήσει αρχεία από εξωτερικές συσκευές όπως εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και USB flash drives. Απλώς ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα που αναφέρονται στην ανάκτηση δεδομένων με το Disk Drill, αλλά σαρώστε το USB flash drive σας αντί για αυτό. Θα μπορέσετε να ρίξετε μια ματιά στα δεδομένα που το Disk Drill κατάφερε να ανακτήσει και να επιλέξετε ποια θα θέλατε να επαναφέρετε πίσω στον υπολογιστή σας με Windows.
Για χρήστες Windows, μπορείτε να ελέγξετε εάν η Ιστορία Αρχείων είναι ενεργοποιημένη. Αν είναι ενεργή, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε "Επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων". Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε για προηγούμενα δημιουργημένα αντίγραφα ασφαλείας ή να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων για να σαρώσετε και να ανακτήσετε τα αρχεία σας.
Επιβεβαιώστε αν η Δυνατότητα Ιστορικού Αρχείων είναι ενεργοποιημένη στον υπολογιστή σας με Windows. Εάν η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη ή την ενεργοποιήσατε μόνο μετά την απώλεια δεδομένων, δεν θα έχει καταγράψει καμία προηγούμενη έκδοση.
Όταν ένα αρχείο αντικαθίσταται, η προηγούμενη δέσμευση δεδομένων του στον δίσκο σας θα δοθεί σε ένα νέο σύνολο δεδομένων. Αυτό καθιστά την ανάκτηση του προηγούμενου αρχείου ή της προηγούμενης έκδοσης του αρχείου πιο δύσκολη.
Η Emma Collins είναι συγγραφέας περιεχομένου η οποία γράφει εγχειρίδια τεχνολογίας και οδηγούς "πώς να" σχετικά με το ευρύ ενδιαφέρον της στην τεχνολογία. Γράφει άρθρα για Windows, Android, iOS, Social Media, Gaming και άλλα ως τεχνολογική συγγραφέας για πάνω από 5 χρόνια.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required