Πώς να Εντοπίσετε και να Ανακτήσετε Διεγραμμένα Στιγμιότυπα Οθόνης στα Windows: Ένας Εύκολος Οδηγός

Γράφτηκε από
Εγκρίθηκε από
95

Ανάκτηση διαγραμμένων στιγμιότυπων στα WindowsΤα στιγμιότυπα σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε πληροφορίες αποτελεσματικά, είτε θέλετε να τα αποθηκεύσετε είτε να τα μοιραστείτε. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να χαθούν στα Windows για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του εργαλείου αποκοπής που χρησιμοποιείτε. Είναι επίσης δυνατόν να τα έχετε αφαιρέσει κατά λάθος ή η μονάδα αποθήκευσης σας να έχει καταστραφεί.

Στις ακόλουθες ενότητες, θα εξηγήσουμε πού μπορείτε να βρείτε τα στιγμιότυπα οθόνης σας από προεπιλογή και πώς να ανακτήσετε μόνιμα διαγραμμένα στιγμιότυπα οθόνης σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα εντοπίσετε εκεί πια.

Πού αποθηκεύονται τα στιγμιότυπα οθόνης μου;

Για να καταλάβετε πού να βρείτε τα στιγμιότυπα οθόνης στα Windows, είναι σημαντικό να μάθετε πώς λειτουργούν οι ενσωματωμένες δυνατότητες αποκοπής σε έναν υπολογιστή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να πάρετε στιγμιότυπα οθόνης. Να κάποιοι από αυτούς:

 • Πατήστε το πλήκτρο “PrtScn” στο πληκτρολόγιό σας. Έτσι θα γίνει λήψη εικόνας ολόκληρης της οθόνης, και το στιγμιότυπο οθόνης θα αποθηκευτεί στο πρόχειρο. Μπορείτε να επικολλήσετε αυτήν τη φωτογραφία σε οποιαδήποτε πλατφόρμα που δουλεύει με γραφικά. Για να έχετε πρόσβαση στο ιστορικό του πρόχειρου, απλά πατήστε Πλήκτρο Windows + V στο πληκτρολόγιό σας.
 • Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση “Πλήκτρο Windows + Shift + S”. Μετά τη λήψη του στιγμιότυπου οθόνης, αυτό αποθηκεύεται στο πρόχειρο και στον φάκελο “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” που μπορείτε να βρείτε στον Εξερευνητή Αρχείων.
 • Ανοίξτε την εφαρμογή Snipping Tool στα Windows. Κάντε τη λήψη του στιγμιότυπου οθόνης όπως σας καθοδηγεί η εφαρμογή και κάντε τις επεξεργασίες σας στη φωτογραφία. Κατά την αποθήκευση του στιγμιότυπου οθόνης, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε την προτιμώμενη τοποθεσία αρχείου σας. Για να ανακτήσετε μη αποθηκευμένες εικόνες από το Snipping Tool, μπορείτε να τις βρείτε στον φάκελο “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” στον Εξερευνητή Αρχείων.
 • Πατήστε “Πλήκτρο Windows + PrtScn.” Έτσι θα γίνει λήψη εικόνας ολόκληρης της οθόνης και αυτόματα θα αποθηκευτεί στον φάκελο “%UserProfile%\Pictures\Screenshots”.

Άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε για να παίρνετε στιγμιότυπα έχουν συνήθως το δικό τους προκαθορισμένο φάκελο. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε την Xbox Game Bar, τα στιγμιότυπά σας μπορεί να αποθηκεύονται εξ’ ορισμού στον φάκελο “C:\Users\user\Videos\Captures” (σημειώστε ότι αυτό είναι μεταβλητό).

Πώς να Ανακτήσετε Διεγραμμένα ή Χαμένα Στιγμιότυπα Οθόνης

Εάν δεν βρήκατε τα screenshots σας στις τοποθεσίες που αναφέραμε παραπάνω, είναι πιθανό να έχουν ήδη διαγραφεί ή χαθεί στον Windows υπολογιστή σας. Όμως, μπορεί να είναι ακόμα εφικτό να τα ανακτήσετε! Εδώ είναι έξι μέθοδοι για να ανακτήσετε διαγραμμένα screenshots στα Windows 10 και 11.

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιήστε τις Ενσωματωμένες Λειτουργίες Αναζήτησης

Χαμένα στιγμιότυπα συμβαίνουν συνήθως όταν δεν έχετε εφαρμόσει ένα σχέδιο ονοματολογίας αρχείων ή έναν αφιερωμένο φάκελο για αυτά. Μπορείτε να τα εντοπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά στην μηχανή Windows σας χρησιμοποιώντας τις ενσωματωμένες λειτουργίες αναζήτησης. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις προσεγγίσεις γι’ αυτό. Ορίστε αυτές:

 • Πληκτρολογώντας το όνομα αρχείου του στιγμιότυπου στο μενού Έναρξης
 • Χρησιμοποιώντας το πλαίσιο αναζήτησης στη γραμμή εργασιών των Windows
 • Χρησιμοποιώντας το πεδίο αναζήτησης στον Εξερευνητή αρχείων

Αυτές οι μέθοδοι θα πρέπει να είναι αρκετά αυτοεξηγούμενες. Όμως, όταν ψάχνετε για αρχεία στον Εξερευνητή Αρχείων, λάβετε υπόψη τα εξής βήματα για την ανάκτηση εικόνων από το εργαλείο στιγμιότυπων:

 1. Στον Εξερευνητή αρχείων, πλοηγηθείτε στον φάκελο όπου πιστεύετε ότι είναι αποθηκευμένο το screenshot σας. Εάν θέλετε να αναζητήσετε σε ολόκληρο τον υπολογιστή σας, πηγαίνετε στο “Ο Υπολογιστής Μου.”
  ο υπολογιστής μου
 2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε “screenshot” στο πλαίσιο αναζήτησης. Αυτό θα φιλτράρει όλες τις άλλες εικόνες (προσωπικές και ληφθέντες) που δεν είναι screenshots.
  γραμμή αναζήτησης εξερευνητή
 3. Μετά από αυτό, κάντε κλικ στο αναδυόμενο μενού “Επιλογές αναζήτησης” και επιλέξτε “Τύπος” > “Εικόνα.” Μπορείτε να στοιβάξετε τις επιλογές φίλτρων σας. Για παράδειγμα, μπορείτε επίσης να επιλέξετε “Ημερομηνία τροποποίησης” > “Αυτή την εβδομάδα” για να βρείτε τα screenshots σας τις τελευταίες επτά ημέρες.
  επιλογές αναζήτησης

Μέθοδος 2: Ελέγξτε τον Κάδο Ανακύκλωσης

Για να κάνετε ανάκτηση διαγραμμένων στιγμιοτύπων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φάκελο Κάδος Ανακύκλωσης. Θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε πρόσφατα αφαιρεθέντα αρχεία εκτός αν έχετε επιλέξει να τα διαγράψετε μόνιμα. Συνήθως μπορείτε να τον προσπελάσετε στην πάνω αριστερή γωνία της επιφάνειας εργασίας σας ή χρησιμοποιώντας την Αναζήτηση των Windows.

Στον Κάδο Ανακύκλωσης, βρείτε και επιλέξτε τα στιγμιότυπα οθόνης που θέλετε να ανακτήσετε. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Ανάκτηση των επιλεγμένων αντικειμένων” στο επάνω μέρος.

επαναφορά αντικειμένων

Μέθοδος 3: Βεβαιωθείτε ότι τα στιγμιότυπα οθόνης δεν είναι κρυμμένα

Μπορείτε να αποκρύψετε και να εμφανίσετε ξανά τα στιγμιότυπα οθόνης και άλλα αρχεία σας στον Εξερευνητή Αρχείων χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις προβολής. Για να ελέγξετε αν έχετε αποκρυμμένα στιγμιότυπα οθόνης, πηγαίνετε στον φάκελο όπου πιστεύετε ότι βρίσκονται. Απλώς κάντε κλικ στην επιλογή “Προβολή” και επιλέξτε “Εμφάνιση” > “Απόκρυψη αντικειμένων” στο αναπτυσσόμενο μενού.

εμφάνιση κρυφών αντικειμένων

Μέθοδος 4: Ανάκτηση από το Αντίγραφο Ασφαλείας

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας σε άλλο δίσκο χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Ιστορικό Αρχείων στα Windows. Αν το είχατε ρυθμίσει εκ των προτέρων, ίσως έχετε τη δυνατότητα να επαναφέρετε τα στιγμιότυπα οθόνης σας από τις προηγούμενες εκδόσεις ορισμένων αρχείων και φακέλων. Για να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Ιστορικό Αρχείων, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε τον Εξερευνητή Αρχείων και πηγαίνετε στο αρχείο ή φάκελο που θέλετε να ανακτήσετε.
 2. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε “Επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων.”
  επαναφορά προηγούμενων εκδόσεων
 3. Πατώντας επάνω, θα ανοίξει το παράθυρο Ιδιότητες του αρχείου, εμφανίζοντάς σας την καρτέλα “Προηγούμενες Εκδόσεις”.
 4. Επιλέξτε την προτιμώμενη έκδοση του αρχείου και πατήστε το κουμπί “Επαναφορά”. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε το αναπτυσσόμενο μενού και να επιλέξετε “Επαναφορά σε”, εάν θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο σε άλλη τοποθεσία.
  κουμπί επαναφοράς προηγούμενης έκδοσης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε έναν εξωτερικό δίσκο είτε ένα διαμέρισμα δίσκου ως τοποθεσία για το Ιστορικό Αρχείων σας. Όπως και με πολλούς άλλους δίσκους, μπορεί να καταστραφεί με τον καιρό. Αν συμβεί αυτό, σκεφτείτε να εκτελέσετε ανάκτηση δεδομένων σκληρού δίσκου για να επαναφέρετε τα αρχεία που βρίσκονται μέσα.

Τα Windows σας επιτρέπουν επίσης να ενεργοποιήσετε τον συγχρονισμό και την αντίγραφα ασφαλείας OneDrive, που αποθηκεύει τα τοπικά σας αρχεία στο cloud. Για να επαληθεύσετε αυτό, μπορείτε να πάτε στις Ρυθμίσεις και να επιλέξετε “Λογαριασμοί” > “Αντίγραφο ασφαλείας Windows.” Αν ο συγχρονισμός είναι ενεργοποιημένος, μπορείτε να δείτε τον λογαριασμό σας στο cloud για να ελέγξετε αν τα χαμένα σας screenshots έχουν ληφθεί αντίγραφο ασφαλείας.

αντίγραφο ασφαλείας windows

Μέθοδος 5: Χρησιμοποιήστε Λογισμικό Ανάκτησης Δεδομένων

Εάν κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν σας βοηθήσει να ανακτήσετε στιγμιότυπα στα Windows, θα πρέπει να σκεφτείτε τη χρήση ενός λογισμικού ανάκτησης δεδομένων, όπως το Disk Drill.

Το Disk Drill μπορεί να εντοπίσει και να ανακτήσει όχι μόνο χαμένα στιγμιότυπα αλλά και αυτά που έχετε διαγράψει μόνιμα. Αν είστε χρήστης Windows, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δωρεάν δοκιμαστική έκδοση που σας επιτρέπει να ανακτήσετε αρχεία αξίας μέχρι και 500 MB.

Οδηγός γρήγορος και απλός βήμα-προς-βήμα για το πώς να χρησιμοποιήσετε το Disk Drill για να ανακτήσετε τα διαγραμμένα screenshots σας στα Windows:

 1. Για να ξεκινήσετε, κατεβάστε το Disk Drill για Windows. Σας προτείνουμε να το εγκαταστήσετε σε ένα εξωτερικό δίσκο για να αποφύγετε τη φθορά στα μέσα αποθήκευσης του υπολογιστή σας. Σε αντάλλαγμα, αυτό αποτρέπει το κατά λάθος αντικατάσταση δεδομένων.
 2. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, πηγαίνετε στον δίσκο ή συσκευή που θέλετε να ανακτήσετε στιγμιότυπα οθόνης και κάντε κλικ στο κουμπί “Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα” στο δεξί πλαίσιο.
  disk drill search
 3. Κάνοντας κλικ, το Disk Drill θα αρχίσει τη σάρωση του δίσκου σας για όλα τα αρχεία που μπορούν να ανακτηθούν. Αν θέλετε να ελέγξετε τα αποτελέσματα, κάντε κλικ “Επισκόπηση βρεθέντων αντικειμένων” στο πάνω δεξί μέρος του Disk Drill.
  review found items
 4. Στη συνέχεια, θα μεταβείτε στην ενότητα αποτελεσμάτων όπου μπορείτε να αναζητήσετε τα στιγμιότυπα οθόνης που επιθυμείτε να ανακτήσετε. Για να περιορίσετε τη λίστα των βρεθέντων αρχείων, επιλέξτε μία από τις κατηγορίες στο αριστερό μέρος του παραθύρου. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέξτε “Εικόνες.” Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ στη γραμμή αναζήτησης στην πάνω δεξιά γωνία και να πληκτρολογήσετε το όνομα ή τον τύπο αρχείου του στιγμιότυπου (π.χ., “screenshot” ή “PNG”).
  disk drill scan results
 5. Μόλις βρείτε τα στιγμιότυπα που θέλετε να επαναφέρετε, τσεκάρετε τα πλαίσια δίπλα στα ονόματα των αρχείων τους και κάντε κλικ “Ανάκτηση.”
  recover button
 6. Κάνοντας κλικ, θα εμφανιστεί ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο. Επιλέξτε ένα κατάλληλο τοποθεσία αρχείου για τα ανακτημένα σας δεδομένα και κάντε κλικ “Επόμενο” για να συνεχίσετε. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε τη χρήση του ίδιου δίσκου ή φακέλου που σαρώθηκε για να αποτρέψετε την αντικατάσταση ανακτήσιμων δεδομένων.
  select destination folder
 7. Τέλος, το Disk Drill θα επιχειρήσει τώρα να ανακτήσει τα επιλεγμένα αρχεία σας. Αφού ολοκληρωθεί, κάντε κλικ “Προβολή ανακτημένων δεδομένων στον Explorer” για να δείτε τα επαναφερμένα σας στιγμιότυπα.
  show recovered

Μέθοδος 6: Ελέγξτε τον Φάκελο Προσωρινών Αρχείων

Εάν πήρατε ένα στιγμιότυπο οθόνης χρησιμοποιώντας το κουμπί “PrtScn” στο πληκτρολόγιό σας, υπάρχει πιθανότητα να μην καταφέρατε να το αποθηκεύσετε ως αρχείο. Θυμηθείτε ότι αποθηκεύεται μόνο στο ιστορικό του πρόχειρου και μπορεί να επικολληθεί μόνο σε υποστηριζόμενα προγράμματα.

Αυτά είναι όσα μπορείτε να κάνετε:

 1. Για να ελέγξετε το φάκελο για τα προσωρινά σας αρχεία, επικολλήστε αυτή τη διαδρομή στον Εξερευνητή Αρχείων: “C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Temp.
  temp folder
 2. Εναλλακτικά, πατήστε το κουμπί των Windows + R και εκτελέστε %temp%.
  run temp
 3. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε πιθανά ονόματα αρχείων για τα στιγμιότυπα οθόνης σας, π.χ., “screenshot,” “.png,” ή “.jpg.”
  search temp files

Συμπέρασμα

Στιγμιότυπα οθόνης μπορεί να χαθούν στον υπολογιστή σας για πολλούς λόγους, όπως ακούσια διαγραφή, κατεστραμμένα αρχεία, και κακή ονομασία αρχείων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πιθανότητα να ανακτήσετε τα μόνιμα διαγραμμένα στιγμιότυπα χρησιμοποιώντας τον Κάδο Ανακύκλωσης, την Αναζήτηση των Windows, το Ιστορικό Αρχείων, και τον Φάκελο Προσωρινών Αρχείων. Αν κανένα από αυτά δεν δουλέψει, χρησιμοποιήστε εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων όπως το Disk Drill για να επαναφέρετε τα στιγμιότυπα σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Όταν διαγράφετε στιγμιότυπα οθόνης στα Windows, μεταφέρονται στο φάκελο Κάδος Ανακύκλωσης. Εάν θέλετε να τα επαναφέρετε αργότερα, πηγαίνετε στον Κάδο Ανακύκλωσης, κάντε δεξί κλικ στο στιγμιότυπο οθόνης και κάντε κλικ στο "Επαναφορά". Διαγράφοντας αυτά τα αρχεία από τον Κάδο Ανακύκλωσης τα αφαιρείτε μόνιμα από τον υπολογιστή σας. Η θέση τους στα μέσα αποθήκευσης του υπολογιστή σας θα αντικατασταθεί στη συνέχεια. Αν αλλάξετε γνώμη και προσπαθήσετε να επαναφέρετε αυτά τα μόνιμα διαγραμμένα αρχεία, βεβαιωθείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, ενδέχεται να έχουν ήδη αντικατασταθεί από νέα δεδομένα.
Ναι, μπορείτε να ανακτήσετε διαγραμμένα στιγμιότυπα οθόνης στο Chromebook. Για να το κάνετε αυτό,
 1. Εκκινήστε την εφαρμογή Αρχεία στο Chromebook σας.
 2. Επιλέξτε «Κάδος Ανακύκλωσης» από το αριστερό μενού.
 3. Βρείτε και κάντε δεξί κλικ στο διαγραμμένο στιγμιότυπο.
 4. Επιλέξτε «Αποκατάσταση από τον Κάδο» από το μενού περιβάλλοντος.
Σημειώστε ότι τα διαγραμμένα αρχεία στο Chromebook παραμένουν στον φάκελο Κάδος για 30 ημέρες. Αφαιρούνται μόνιμα μετά από αυτό.
Για να ανακτήσετε μόνιμα χαμένα και διαγραμμένα screenshots στα Windows, χρησιμοποιήστε το Disk Drill. Σας επιτρέπει να επαναφέρετε τα screenshots σας ακόμη και αν δεν είχατε προλάβει να δημιουργήσετε backups πριν. Επιπλέον, μπορεί επίσης να ανακτήσει τις φωτογραφίες σας από κατεστραμμένους σκληρούς δίσκους, διαμορφωμένους εξωτερικούς δίσκους, κατεστραμμένα αρχεία και κάδους ανακύκλωσης που έχουν αδειάσει.
Εάν πρόσφατα διαγράψατε έναν φάκελο στιγμιότυπων οθόνης στον File Explorer, πατήστε «Ctrl + Z» στο πληκτρολόγιό σας για να αναιρέσετε τις αλλαγές. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, να είναι άλλοι τρόποι για να ανακτήσετε τον φάκελο:
 • Επαναφέρετέ τον από τον Κάδο Ανακύκλωσης
 • Χρησιμοποιήστε λογισμικό ανάκτησης δεδομένων
 • Ανακτήστε τον φάκελο από μια μονάδα αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας
Εάν χρησιμοποιήσατε αντ' αυτού το κλειδί PrtScn, ελέγξτε το ιστορικό του πρόχειρου πατώντας "Πλήκτρο Windows + V" στο πληκτρολόγιό σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε μη αποθηκευμένα στιγμιότυπα οθόνης στα προσωρινά αρχεία των Windows 10. Πηγαίνετε σε αυτήν τη διαδρομή στον Εξερευνητή Αρχείων: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια βήματα για να ανακτήσετε μη αποθηκευμένα στιγμιότυπα οθόνης στα Windows 11.
Η Emma Collins είναι συγγραφέας περιεχομένου η οποία γράφει εγχειρίδια τεχνολογίας και οδηγούς "πώς να" σχετικά με το ευρύ ενδιαφέρον της στην τεχνολογία. Γράφει άρθρα για Windows, Android, iOS, Social Media, Gaming και άλλα ως τεχνολογική συγγραφέας για πάνω από 5 χρόνια.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required