Πώς να Επιδιορθώσετε/Διορθώσετε τους Πίνακες Κατατμήσεων Σκληρού Δίσκου στα Windows

manuviraj
Γράφτηκε από
Εγκρίθηκε από
18

επιδιόρθωση πίνακας διαμερισμάτων windows 10Εκκινείτε τον υπολογιστή σας και ξαφνικά, συναντάτε το μήνυμα, “άκυρος πίνακας διαμερισμάτων” ή “λείπει ο πίνακας διαμερισμάτων”. Είναι φυσικό να πανικοβληθείτε και να υποθέσετε ότι έχετε απωλέσει μόνιμα την πρόσβαση στα δεδομένα σας. Να είστε σίγουροι, ότι αυτό δεν είναι το περιστατικό. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επιδιορθώσετε τον πίνακα διαμερισμάτων στον σκληρό δίσκο HDD ή SSD του υπολογιστή σας. Παρακάτω, ρίχνουμε μια αναλυτική ματιά σε αυτές τις μεθόδους.

Πίνακας Περιεχομένων

Τι είναι ένας Πίνακας Διαμερισμάτων

Ο πίνακας διαμερισμάτων (ή χάρτης διαμερισμάτων) ενός HDD ή SSD, καθορίζει πώς ο δίσκος είναι διαμερισμένος. Περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν στο λειτουργικό σας σύστημα να αναγνωρίσει ποιο είναι το διαμέρισμα εκκίνησης. Οι δύο πιο συνηθισμένοι πίνακες διαμερισμάτων στα Windows είναι ο Master Boot Record (MBR) και ο GUID Partition Table (GPT).

Το MBR είναι ένα παλαιότερο σχήμα διαμερισμάτων, που χρησιμοποιείται κυρίως σε παλαιότερους υπολογιστές (προ-2015). Σε αυτό, ο πρώτος τομέας του δίσκου αποθηκεύει τα δεδομένα διαμερίσματος. Κάθε καταχώρηση διαμερίσματος αποτελείται από 16 bytes, με μέγιστο υποστηριζόμενο μέγεθος 64 bytes. Ως εκ τούτου, ο πίνακας διαμερισμάτων MBR υποστηρίζει ένα μέγιστο αριθμό 4 διαμερίσματα. Το μέγιστο μέγεθος διαμερίσματος για κάθε διαμέρισμα είναι 2 TB.

Ο πίνακας διαμερισμάτων GUID (GPT) αναπτύχθηκε για να ξεπεράσει τους περιορισμούς του MBR καθώς επίσης και για να αποτελέσει μέρος του Ενιαίου Επεκτάσιμου Περιβάλλοντος Υλικού Firmware της Intel (UEFI) – του αντικαταστάτη του παλιού BIOS των PC. Οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές χρησιμοποιούν GPT. Για τον μέσο χρήστη, ο GPT προσφέρει τρεις κύρια πλεονεκτήματα έναντι του MBR:

 1. Υποστηρίζει μέχρι και 128 κατατμήσεις.
 2. Το μέγιστο υποστηριζόμενο μέγεθος κατάτμησης είναι τα 18 Exabytes (EB).
 3. Το GPT περιέχει έναν πίνακα κατατμήσεων αντιγράφου ασφαλείας για καλύτερη προστασία και ακεραιότητα δεδομένων.

Τι σημαίνει Μη Έγκυρος Πίνακας Διαμερισμάτων;

Εάν συναντήσετε το σφάλμα μη έγκυρου πίνακα διαμερισμάτων, αυτό σημαίνει ότι το σύστημά σας δεν μπορεί να εντοπίσει το διαμέρισμα που περιέχει τα δεδομένα εκκίνησης. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό, με τους περισσότερους να είναι εύκολα διευθετήσιμοι. Χρησιμοποιήστε τον πίνακα παρακάτω ως οδηγό:

Αιτία

Περιγραφή

⛓️ Λανθασμένη σειρά εκκίνησης Η σειρά εκκίνησης καθορίζει ποιος δίσκος αποθήκευσης θα ελεγχθεί από το σύστημά σας για τα αρχεία εκκίνησης του λειτουργικού σας. Αν ρυθμιστεί λανθασμένα, ο υπολογιστής θα ελέγξει τον λανθασμένο δίσκο αποθήκευσης για το λειτουργικό σύστημα και, κατά συνέπεια, θα επιστρέψει το λάθος του πίνακα κατατμήσεων όταν δεν μπορεί να εντοπίσει την κατάτμηση εκκίνησης σε αυτόν τον δίσκο. Η σειρά εκκίνησης μπορεί να αλλάξει στις ρυθμίσεις του BIOS/UEFI.
💿 Κακοί τομείς Οι κακοί τομείς είναι περιοχές του δίσκου που δεν είναι δυνατόν να διαβαστούν ή να εγγραφούν. Μπορεί να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής φθοράς. Αν ο τομέας εκκίνησης αναπτύξει έναν κακό τομέα, ο υπολογιστής θα επιστρέψει το λάθος του πίνακα κατατμήσεων.
🦠 Κατεστραμμένος πίνακας κατατμήσεων Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον πίνακα κατατμήσεών. Οι ιοί του υπολογιστή, η διαφθορά δεδομένων, οι διακοπές ρεύματος και οι αιφνίδιες τάσεις μπορεί να βλάψουν την ακεραιότητα των δεδομένων σας και του πίνακα κατατμήσεών, καθιστώντας τον αδιάβαστο.
⚙️ Λανθασμένα ρυθμισμένο Windows λειτουργικό σύστημα Αν έχετε αλλάξει τις ρυθμίσεις εκκίνησης των Windows ή την σειρά, μπορεί να προκληθεί ένα λάθος στον πίνακα κατατμήσεων
✅ Δυο ή περισσότερες κατατμήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως ενεργές Η ενεργή κατάτμηση στον υπολογιστή σας είναι αυτή που περιέχει το λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία εκκίνησης των Windows. Αν πολλαπλές κατατμήσεις χαρακτηριστούν ως ενεργές, τα Windows δεν θα ξεκινήσουν και θα λάβετε το λάθος του πίνακα κατατμήσεων.
💻 Ένας παλαιωμένος BIOS Μια μητρική πλακέτα με παλαιωμένους προγράμματα οδήγησης BIOS μπορεί να μην είναι σε θέση να εντοπίσει τον τομέα εκκίνησης του δίσκου σας.

Πώς να Ανακτήσετε Δεδομένα από έναν Δίσκο με Μη Έγκυρο Πίνακα Διαμερισμάτων

Η επιδιόρθωση ενός πίνακα διαμερισμάτων μπορεί περιοδικά να προκαλέσει απώλεια δεδομένων, ανάλογα με την αιτία του σφάλματος και τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για τη διόρθωσή του. Γι’ αυτό είναι καλή ιδέα να ανακτήσετε πρώτα όλα τα δεδομένα σας πριν προχωρήσετε στην επισκευή του πίνακα διαμερισμάτων. Ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιήσετε ανάκτηση δεδομένων DIY είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων.

Για να εκτελέσετε ανάκτηση δεδομένων σε έναν δίσκο που εμφανίζει το μήνυμα invalid partition table κατά την εκκίνηση, θα πρέπει να τον συνδέσετε σε έναν άλλο λειτουργικό υπολογιστή. Μπορείτε να συνδέσετε τον δίσκο απευθείας χρησιμοποιώντας το καλώδιο SATA του, ή να χρησιμοποιήσετε μια θήκη δίσκου για να εκτελέσετε την ανάκτηση τμημάτων σε αυτόν ως εξωτερικό δίσκο.

Στον οδηγό μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Drill, κυρίως λόγω της ευκολίας χρήσης και της ασύγκριτης λειτουργικότητάς του. Αναγνωρίζει πάνω από 400 μορφές αρχείων, όλα τα κοινά συστήματα αρχείων σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα και λειτουργεί με δίσκους ακόμα και αν είναι κατεστραμμένοι. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τη δωρεάν δοκιμή του Disk Drill, η οποία σας επιτρέπει να ανακτήσετε έως και 500 MB αρχείων δωρεάν.

Ιδού πώς μπορείτε να επαναφέρετε δεδομένα από έναν δίσκο με διεφθαρμένο κύριο αρχείο, χρησιμοποιώντας το Disk Drill:

 1. Κατεβάστε το Disk Drill και εγκαταστήστε το σε έναν ξεχωριστό δίσκο.
 2. Ανοίξτε το Disk Drill, επιλέξτε τον δίσκο που είχε τον μη έγκυρο πίνακα κατατμήσεων και κάντε κλικ Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα.Αναζήτηση για χαμένα δεδομένα στο Disk Drill.
 3. Κάντε κλικ Ανάλυση των βρεθέντων στοιχείων για να δείτε τα δεδομένα που μπορούν να ανακτηθούν και τα οποία ανακάλυψε το Disk Drill. Για να φιλτράρετε τα αποτελέσματα, μπορείτε να κάνετε κλικ απευθείας στον τύπο του σχετικού αρχείου–Εικόνες, Ήχος, Βίντεο, Έγγραφα, Αρχεία, και Άλλα.Επιλογή ανάλυση των βρεθέντων στοιχείων στο Disk Drill.
 4. Αναπτύξτε την ενότητα Υπάρχοντα για να δείτε τα αρχεία που βρίσκονται ήδη στον δίσκο σας, ή την ενότητα Διαγραμμένα ή χαμένα για να δείτε αρχεία που έχουν διαγραφεί νωρίτερα.Ενότητες ανάκτησης δεδομένων στο Disk Drill.
 5. Χρησιμοποιήστε τα πλαίσια ελέγχου για να επιλέξετε τα απαιτούμενα αρχεία. Το Disk Drill εμφανίζει μια προεπισκόπηση του αρχείου που έχει επιλεγεί αυτή τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο εικονίδιο ματιού δίπλα στο όνομα του αρχείου για να προτρέψετε χειροκίνητα το Disk Drill να εμφανίσει μια προεπισκόπηση. Κάντε κλικ Ανάκτηση μετά από την επιβεβαίωση της επιλογής σας.Λίστα των ανακτήσιμων αρχείων στο Disk Drill.
 6. Επιλέξτε έναν προορισμό ανάκτησης για τα αρχεία σας. Κάντε κλικ στο Επόμενο.Προτροπή προορισμού ανάκτησης στο Disk Drill.
 7. Το Disk Drill θα ανακτήσει τα αρχεία σας.

Πώς να Επισκευάσετε Πίνακες Διαμερισμάτων στα Windows

Δεδομένου ότι το PC σας δεν θα εκκινήσει με έναν μη έγκυρο πίνακα διαμερισμάτων, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα εκκινήσιμο USB με τα αρχεία εγκατάστασης των Windows για να εφαρμόσετε αυτές τις διορθώσεις. Αφού δημιουργήσετε τα αρχεία εγκατάστασης, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να εισέλθετε στο Περιβάλλον Ανάκτησης των Windows (WinRE) και να διορθώσετε το σφάλμα του μη έγκυρου πίνακα διαμερισμάτων.

Για μερικές επιδιορθώσεις θα χρειαστεί να δημιουργήσετε έναν εκκινητή Windows to Go USB χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το RUFUS.

Αφοϊ κάνετε αυτό, να πως μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα με τον άκυρο πίνακα διαμερισμάτων στον υπολογιστή σας:

Μέθοδος 1: Επαναφορά των Windows σε προηγούμενη κατάσταση χρησιμοποιώντας την Επαναφορά Συστήματος

Η δυνατότητα Επαναφορά Συστήματος στα Windows είναι μια σωτηρία αν θέλετε να επαναφέρετε τον πίνακα διαμερίσεων. Θα επαναφέρει τον υπολογιστή σας σε μια προηγούμενη κατάσταση, μια στην οποία το σύστημα ήταν ρυθμισμένο σωστά. Ωστόσο, η δυνατότητα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί με ένα σημείο επαναφοράς που είχε δημιουργηθεί πριν τα Windows παραμετροποιηθούν λάθος.

Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Επαναφορά Συστήματος των Windows για να επιδιορθώσετε τον πίνακα κατατμήσεων στον υπολογιστή σας:

 1. Συνδέστε το USB των μέσων εγκατάστασης των Windows στον υπολογιστή σας.
 2. Στην οθόνη εγκατάστασης των Windows, επιλέξτε Επιδιόρθωση αυτού του υπολογιστή για να εισέλθετε στο Περιβάλλον Επαναφοράς Windows (WinRE).
 3. Τώρα, πηγαίνετε στην Αντιμετώπιση προβλημάτων > Προχωρημένες επιλογές > Επαναφορά Συστήματοσ.
 4. Κάντε κλικ στο Επόμενο στην καλωσοριστική οθόνη της Επαναφοράς Συστήματος.Καλωσοριστική οθόνη της Επαναφοράς Συστήματος.
 5. Επιλέξτε ένα σημείο επαναφοράς συστήματος σε αυτήν την οθόνη και κάντε κλικ στο Επόμενο.Σημείο επαναφοράς.
 6. Ελέγξτε διπλά όλες τις λεπτομέρειες και κάντε κλικ στο Τέλος.Ολοκλήρωση της Επαναφοράς Συστήματος.

Μέθοδος 2: Ορίστε Άλλες Κύριες Κατατμήσεις ως Ανενεργές

Το πρόγραμμα εντολών diskpart στα Windows μπορεί να σας βοηθήσει να χαρακτηρίσετε τμήματα δίσκου ως ανενεργά, πέρα από αυτό που περιέχει τα Windows. Αυτό θα διορθώσει το σφάλμα μη έγκυρου πίνακα τμημάτων, αν προκλήθηκε λόγω πολλαπλών ενεργών πρωταρχικών τμημάτων.

Ορίστε πώς να το κάνετε αυτό:

 1. Είσοδος στο Περιβάλλον Ανάκτησης Windows (WinRE).
 2. Πάτε στις Επιλογές Επιδιόρθωσης > Προχωρημένες επιλογές > Προτροπή Εντολών.
 3. Πληκτρολογήστε diskpart στην κονσόλα.Εντολή Diskpart.
 4. Πληκτρολογήστε list disk και πατήστε Enter.Εντολή List disk.
 5. Επιλέξτε τον δίσκο που περιέχει το λειτουργικό σύστημα Windows. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας την εντολή select disk x. Αντικαταστήστε το x με τον αριθμό του δίσκου του σχετικού μονάδας δίσκου. Για παράδειγμα, select disk 0.Εντολή Select disk.
 6. Πληκτρολογήστε list partition και πατήστε Enter.Εντολή List partition.
 7. Τώρα, ψάξτε για διαμερίσματα με την ετικέτα “Primary”. Επιλέξτε αυτό που δεν περιέχει τα Windows. Πληκτρολογήστε select partition x και πατήστε Enter. Και πάλι, αντικαταστήστε το x με τον αριθμό της κατάτμησης.Εντολή Select partition.
 8. Τέλος, πληκτρολογήστε inactive και πατήστε Enter.Εντολή Inactive.
 9. Επαναλάβετε τα βήματα για να σημειώσετε ως ανενεργές όλες τις άλλες κατατμήσεις, εκτός από αυτήν που περιέχει το λειτουργικό σύστημα.

Μέθοδος 3: Αλλαγή της Σειράς Εκκίνησης

Εάν υπάρχουν πολλοί δίσκοι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή σας, εκείνος που περιέχει τα Windows θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της σειράς εκκίνησης. Μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εκκίνησης στις ρυθμίσεις BIOS ή UEFI του υπολογιστή σας.

Τα ακριβή βήματα θα διαφέρουν ανάλογα με τους κατασκευαστές, αλλά πρέπει να μοιάζουν κάπως έτσι:

 1. Εκκινήστε τον υπολογιστή σας και πατήστε το κατάλληλο πλήκτρο λειτουργίας ή συνδυασμό για να εισέλθετε στο μενού του BIOS. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήστη της μητρικής σας πλακέτας ή απλώς κάντε μια αναζήτηση στο Google για να βρείτε το ακριβές πλήκτρο που πρέπει να πατήσετε.
 2. Πηγαίνετε στο μενού Boot στο BIOS και αναζητήστε τη ρύθμιση σειράς εκκίνησης.
 3. Ρυθμίστε τη σειρά εκκίνησης έτσι ώστε ο δίσκος που περιέχει τα Windows να είναι καταχωρημένος πρώτος.
 4. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και βγείτε.
 5. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Μέθοδος 4: Επιδιόρθωση του Πίνακα Διαμερισμάτων μέσω CMD

Τα Windows διαθέτουν μερικές εντολές που μπορούν να εντοπίσουν διαφθορές και να εκτελέσουν επισκευή του πίνακα διαμερισμάτων. Πρέπει να εκτελέσετε αυτές τις εντολές μέσα στο Command Prompt. Μπορείτε επίσης να τρέξετε την εντολή CHKDSK για να εντοπίσετε και να διορθώσετε τους κακούς τομείς στον δίσκο σας.

Χρησιμοποιήστε το CHKDSK για Σάρωση και Επιδιόρθωση Κακών Τομέων

 1. Ανοίξτε την Γραμμή Εντολών στο Περιβάλλον Αποκατάστασης των Windows (WinRE).
 2. Πληκτρολογήστε chkdsk C: /f /r και πατήστε Enter.χρήση chkdsk από τη λειτουργία αποκατάστασης
 3. Η σάρωση CHKDSK θα ξεκινήσει.

Χρησιμοποιήστε την Bootrec για να Διορθώσετε τον Πίνακα Διαμερισμάτων

 1. Ανοίξτε το Command Prompt μέσα από το Windows Recovery Environment (WinRE). Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας Troubleshoot > Advanced options > Command Prompt.
 2. Εάν χρησιμοποιείτε το σχήμα διαμερισμάτων MBR, πληκτρολογήστε bootrec /fixmbr και πατήστε Enter. Για δίσκους με βάση το GPT, πληκτρολογήστε bootrec /fixboot και πατήστε Enter.χρήση του bootrec /fixmbr

Μέθοδος 5: Επιδιόρθωση του Πίνακα Διαμερισμάτων με τη Διαχείριση Δίσκων των Windows

Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο για δίσκους που δεν περιέχουν το πρωτεύον λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή σας, ή αν έχετε συνδέσει τον δίσκο σε άλλον υπολογιστή. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη διαγραφή του προβληματικού τόμου και στη συνέχεια τη δημιουργία ενός νέου.

Θα χάσετε τα δεδομένα σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι θα τα ανακτήσετε εκ των προτέρων.

Ιδού πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό:

 1. Στην Αναζήτηση των Windows (Πλήκτρο Windows + S), πληκτρολογήστε “διαχείριση δίσκων”. Κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία και μορφοποίηση διαμερισμάτων σκληρού δίσκου από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
 2. Κάντε δεξί κλικ στον δίσκο που εμφανίζει το μήνυμα άκυρου πίνακα διαμερισμάτων και κάντε κλικ στην επιλογή Διαγραφή τόμου. Πατήστε Ναι σε όλα τα μηνύματα επιβεβαίωσης.Διαγραφή τόμου Διαχείριση Δίσκου.
 3. Ο χώρος που καταλάμβανε ο τόμος θα εμφανιστεί ως μη διατεθειμένος. Κάντε δεξί κλικ στον μη διατεθειμένο χώρο και επιλέξτε Νέος Απλός Τόμος.Νέος απλός τόμος Διαχείριση Δίσκου.
 4. Ακολουθήστε τα βήματα στον οδηγό Νέου Απλού Τόμου για να δημιουργήσετε έναν εντελώς νέο τόμο με έναν καινούριο πίνακα διαμερισμάτων.

Πώς να Διορθώσετε το Σφάλμα Μη Έγκυρου Πίνακα Διαμερισμάτων Κατά την/Μετά την Εγκατάσταση των Windows

Ενώ τα μη εκκινητικά δίσκοι GPT μπορεί να αναγνωρίζονται από ένα παλαιότερο BIOS, η χρήση εκκινητικών δίσκων GPT θα απαιτήσει να χρησιμοποιήσετε το UEFI. Θα συναντήσετε το σφάλμα “invalid partition table” αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εκκινητικό δίσκο GPT με το παλαιότερο BIOS ή να χρησιμοποιήσετε ένα δίσκο MBR με το UEFI. Οι περισσότερες μητρικές πλακέτες σας επιτρέπουν να εναλλάσσεστε μεταξύ των καταστάσεων παλαιότερου BIOS και UEFI ώστε να διευκολύνουν την ευρύτερη συμβατότητα και με τους δίσκους MBR και GPT.

Οι παλιοί οδηγοί BIOS μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο σφάλμα του άκυρου πίνακα διαμερισμάτων. Στις παρακάτω ενότητες, θα σας δείξουμε πώς να εναλλάξετε μεταξύ των λειτουργιών legacy BIOS και UEFI, και πώς να ενημερώσετε τους οδηγούς του BIOS.

Εναλλαγή Μεταξύ Παλαιού BIOS και Λειτουργιών UEFI

Ανάλογα με τον κατασκευαστή της μητρικής σας κάρτας, η ακριβής διαδικασία για την εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών παλαιού BIOS και UEFI θα διαφέρει. Αλλά πρέπει να μοιάζει κάπως έτσi.

 1. Εισέλθετε στο μενού BIOS/UEFI της μητρικής κάρτας πατώντας το σχετικό πλήκτρο μόλις εμφανιστεί το λογότυπο του κατασκευαστή. Συνήθως, είναι ένα από τα πλήκτρα λειτουργίας.
 2. Εισέλθετε στο μενού Boot.
 3. Χρησιμοποιήστε τα αναφερόμενα πλήκτρα στην οθόνη για να αλλάξετε μεταξύ BIOS και UEFI στο πεδίο Λειτουργία Εκκίνησης. Αλλάξτε σε BIOS αν προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε δίσκο MBR, και σε UEFI αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα κατατμήσεων GPT.
 4. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και εξέλθετε.
 5. Λήψη και Εγκατάσταση του BIOS από Εκκινήσιμο USB Δίσκο

  Για να ενημερώσετε το BIOS σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει τον πίνακα διαμερισμάτων ή εμφανίζει σφάλμα μη έγκυρου πίνακα διαμερισμάτων, θα χρειαστεί να ενημερώσετε το BIOS μέσω εγγραφής της ενημέρωσης BIOS σε ένα εκκινήσιμο USB drive. Να πώς μοιάζει αυτό:

  1. Συνδέστε ένα USB flash drive σε έναν λειτουργούντα υπολογιστή.
  2. Κατεβάστε την τελευταία ενημέρωση BIOS για τη μητρική πλακέτα του υπολογιστή που εμφανίζει το σφάλμα του μη έγκυρου πίνακα κατατμήσεων.
  3. Αντιγράψτε το αρχείο ενημέρωσης BIOS στο USB flash drive. Συνιστούμε να μην αποθηκεύετε άλλα αρχεία στο USB flash drive. Σημειώστε ακριβώς το όνομα αρχείου και την κατάληξη του αρχείου ενημέρωσης BIOS.
  4. Συνδέστε το USB flash drive στον υπολογιστή με τον μη έγκυρο πίνακα κατατμήσεων και εισέλθετε στο μενού BIOS.
  5. Πηγαίνετε στις επιλογές εκκίνησης και επιλέξτε το USB flash drive.
  6. Οι περισσότερες μητρικές πλακέτες θα ανιχνεύσουν αυτόματα την ενημέρωση. Σε άλλες περιπτώσεις θα εμφανιστεί ένα παράθυρο Command Prompt. Σε αυτή την περίπτωση, πληκτρολογήστε το ακριβές όνομα αρχείου της ενημέρωσης BIOS μαζί με την κατάληξη και πατήστε Enter.
  7. Ακολουθήστε τα σχετικά βήματα στη μητρική σας πλακέτα για να εκτελέσετε την ενημέρωση BIOS.

  Αναδόμηση Πίνακα Διαμερισμάτων Από MBR σε GPT

  Το εργαλείο diskpart σας επιτρέπει να μετατρέψετε έναν δίσκο MBR σε GPT, αλλά θα διαγράψει τα δεδομένα σας στη διαδικασία. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε UEFI και να εκμεταλλευτείτε τον πίνακα κατατμήσεων GPT. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανακτήσει τα δεδομένα σας πρώτα.

  ΙδοϞ έχετε πώς μπορείτε να αποκαταστήσετε έναν πίνακα διαμερισμάτων και να τον μετατρέψετε σε GPT χρησιμοποιώντας το diskpart:

  1. Εισέλθετε στο Περιβάλλον Ανάκτησης των Windows (WinRE) και ανοίξτε τη Γραμμή Εντολών (Αντιμετώπιση προβλημάτων > Προχωρημένες επιλογές > Γραμμή Εντολών).
  2. Πληκτρολογήστε diskpart και πατήστε Enter.Diskpart command.
  3. Πληκτρολογήστε list disk και πατήστε Enter.List disk command.
  4. Πληκτρολογήστε select disk x και πατήστε Enter. Αντικαταστήστε το x με τον αριθμό του δίσκου που θέλετε να μετατρέψετε σε GPT.Select disk command.
  5. Πληκτρολογήστε clean και πατήστε Enter.Clean command.
  6. Τέλος, πληκτρολογήστε convert GPT και πατήστε Enter για να μετατρέψετε το δίσκο σε GPT.Convert GPT command.

  Αναδόμηση Πίνακα Διαμερισμάτων Χωρίς Απώλεια Δεδομένων

  Τα Windows 10 και 11 σας επιτρέπουν να μετατρέψετε έναν δίσκο MBR σε GPT, χωρίς να χάσετε δεδομένα. Ωστόσο, ο δίσκος πρέπει να πληροί αυτές τις προϋποθέσεις για να δουλέψει αυτή η λύση.

  Εάν ο δίσκος σας πληροί τα κριτήρια, έτσι μπορείτε να τον μετατρέψετε σε GPT:

  1. Εκκινήστε τον υπολογιστή σας στο Περιβάλλον Ανάκτησης των Windows (WinRE) και ανοίξτε το Command Prompt (Αντιμετώπιση προβλημάτων > Προχωρημένες Επιλογές > Command Prompt).
  2. Πληκτρολογήστε MBR2GPT /validate και πατήστε Enter.
  3. Τώρα, για να πραγματοποιήσετε τη μετατροπή, πληκτρολογήστε MBR2GPT /convert /disk x. Αντικαταστήστε το x με τον αριθμό του δίσκου που θέλετε να μετατρέψετε σε GPT. Εάν υπάρχει μόνο ένας δίσκος συνδεδεμένος στον υπολογιστή σας, αυτό θα είναι το 0.

  Συμπέρασμα

  Οι παραπάνω μέθοδοι εξηγούν πώς μπορείτε να επιδιορθώσετε τον πίνακα διαμερισμάτων του σκληρού σας δίσκου χωρίς να χάσετε δεδομένα. Τέτοια λάθη συνήθως έρχονται απρόσμενα και ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε είναι να έχετε ένα τακτικό πρόγραμμα αντιγράφων ασφαλείας. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να κατεβάσετε προγράμματα τρίτων για να ανακτήσετε τα δεδομένα σας, επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα χωρίς το επιπλέον άγχος της απώλειας δεδομένων.

  Συχνές Ερωτήσεις:

  Πιθανότητες είναι, αν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα με συστατικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 και μετά, ο δίσκος σας χρησιμοποιεί τον πίνακα κατατμήσεων GPT. Για να το μάθετε με βεβαιότητα, πρέπει να ανοίξετε τη Διαχείριση Δίσκων, να κάνετε δεξί κλικ στον δίσκο, να επιλέξετε Ιδιότητες, και να δείτε την καταχώριση στο πεδίο Στυλ κατάτμησης κάτω από την καρτέλα Τόμοι.
  Ανάλογα με το τι προκάλεσε βλάβη στον πίνακα διαμερισμάτων, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μία από αυτές τις μεθόδους για να τον επισκευάσετε:
  • Χρησιμοποιήστε το Windows System Restore.
  • Επισκευάστε τον πίνακα διαμερισμάτων χρησιμοποιώντας το εργαλείο Bootrec.
  • Χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση Δίσκων για να επισκευάσετε τον πίνακα διαμερισμάτων.
  • Ανοικοδομήστε και μετατρέψτε τον πίνακα διαμερισμάτων σε GPT χρησιμοποιώντας το diskpart ή τα εργαλεία MBR2GPT.
  Υπάρχουν δύο τρόποι αναδόμησης πίνακα διαμερισμάτων χωρίς απώλεια δεδομένων:
  1. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Bootrec για να διορθώσετε τον πίνακα διαμερισμάτων.
  2. Χρησιμοποιήστε το εργαλείο MBR2GPT για να ανακτήσετε και να μετατρέψετε τον πίνακα διαμερισμάτων σε GPT στα Windows 10 και 11.
  Εναλλακτικά, μπορείτε πρώτα να ανακτήσετε τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων, και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε τον τρόπο που προτιμάτε για να αναδομήσετε τον πίνακα διαμερισμάτων.
  Μερικοί συχνοί λόγοι για την διαφθορά του πίνακα διαμερισμάτων περιλαμβάνουν:
  • Κακόβουλο λογισμικό.
  • Απότομες διακοπές ή αυξομειώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Λανθασμένη ρύθμιση των Windows OS.
  • Κακοί τομείς στο δίσκο.
manuviraj
O Manuviraj Godara είναι επαγγελματίας συγγραφέας περιεχομένου με πάνω από 4 χρόνια εμπειρίας στο ενεργητικό του. Η διαρκώς αυξανόμενη σαγήνη του και η εμπειρία του με την τεχνολογία τον ωθούν να δημιουργεί περιεχόμενο σε σχέση με την ανάκτηση δεδομένων και την καταναλωτική τεχνολογία.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required