Kuinka palauttaa ylikirjoitetut tiedostot ja kansiot Windows 10/11:ssä

Kirjoittanut
35

Kuinka palauttaa ylikirjoitetut tiedostot

Kun yritämme tallentaa tiedoston, saatamme vahingossa tallentaa sen toisen tiedoston päälle ja tuhota tärkeää, tai pitkään kestänyttä työtä. Tämä voi olla turhauttavaa ja hidastaa meitä määräaikojen saavuttamisessa, joita yritämme ehkä täyttää.

Tässä artikkelissa aiomme tarkastella, miten ylikirjoitetut tiedostot voi palauttaa. Ylikirjoitetut tiedostot voi palauttaa Windowsissa monella eri tavalla, joten jos jokin menetelmä ei toimi sinulle, varmista että tutustut muihin alla oleviin menetelmiin.

Onko mahdollista palauttaa ylikirjoitetut tiedostot?

Se voi olla haastavaa, mutta ylikirjoitettujen tiedostojen palauttaminen on silti mahdollista. Tiedostojen palautettavuus riippuu monista tekijöistä, mukaan lukien käyttöjärjestelmän asetukset, laitteisto, laiteohjelmisto ja muuta.

Esimerkiksi kiintolevyjen (HDD) ja SSD-asemien (SSD) tietojen ylikirjoittamisen periaatteet eroavat toisistaan. SSD-asemat vaikeuttavat tiedostojen palauttamista, sillä ne poistavat datakappaleita digitaalisesti varatakseen tilaa saapuville tiedoille.

Yleensä on olemassa kaksi skenaariota, joissa tiedostoa voidaan pitää ylikirjoitettuna:

 • Saman nimisen tiedoston tai kansion korvaaminen toisella olemassa olevalla tiedostolla: Tässä tilanteessa vanhan tiedoston tiedot ovat yhä asemalla, mutta ne on tallennettu toiseen sijaintiin.
 • Tietojen ylikirjoittaminen asemalla: Tässä tapauksessa tiedosto tai kansio kirjoitetaan samalle omistetulle alueelle asemalla, missä aiempi tiedosto oli tallennettuna, mikä käytännössä pyyhkii vanhat siinä tilassa olleet tiedot.

Ensimmäisessä skenaariossa tiedot säilyvät asemalla, mutta muuttuvat näkymättömiksi Windowsille. Tämä lisää tiedostojen onnistuneen palauttamisen mahdollisuuksia.

Toisessa tapauksessa data ei kuitenkaan ehkä enää ole asemalla ja sen onnistuneen palauttamisen mahdollisuus on pienempi.

Kuinka palauttaa päällekirjoitetut tiedot

Vahingossa tiedoston ylikirjoittaminen voi olla stressaavaa. Kuitenkin kun on kyse tietojen menetyksestä, nopea toiminta parantaa mahdollisuuksiasi onnistuneesti palauttaa tiedostosi.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia menetelmiä voit aloittaa datan palautusprosessin välittömästi ja estää lisädatan menetyksen.

Menetelmä 1:Käytä ohjelmistoa ylikirjoitettujen tiedostojen palauttamiseen

Vaikka ylikirjoitetun tiedon palauttamisen todennäköisyys on yleensä pienempi verrattuna poistettuihin tai piilotettuihin tiedostoihin, voit silti yrittää palauttaa tiedostosi käyttämällä tehokkaita tietojen palautustyökaluja.

On äärimmäisen tärkeää aloittaa tietojen palautusprosessi välittömästi kun käsitellään ylikirjoitettuja tiedostoja, sillä aika vaikuttaa merkittävästi onnistuneen palautuksen todennäkäisyyden kasvattamisessa.

Disk Drill on luotettava tietojen palautussovellus, joka pystyy skannaamaan suuria tiedostojärjestelmiä ja ennustamaan jokaiselle skannatulle tiedostolle sen palautumismahdollisuudet. Se voi tunnistaa ja palauttaa lähes jokaisen tiedostotyypin, kuten asiakirjat, valokuvat, videot, äänet, raakatiedostot, Adoben tiedostot ja paljon muuta.

Windows-käyttäjät voivat myös hyödyntää ilmaista Disk Drill -version, joka mahdollistaa jopa 500 MB datan palauttamisen ilmaiseksi.

 1. Lataa ja asenna Disk Drill tietokoneellesi.disk drill asennus
 2. Valitse laite/levy, jota haluat skannata ylikirjoitettujen tiedostojen varalta, ja napsauta sitten Etsi kadonneita tietoja -painiketta ikkunan oikeassa osassa.aseman valinta skannaukseen disk drillissä
 3. Odotan skannausprosessin päättymistä.skannaus valmis
 4. Napsauta Tarkastele löytyneitä kohteita, tai voit myös napsauttaa suoraan tiedostotyyppiä suodataksesi välittömästi vain tietynlaisia etsimiäsi tiedostoja.
 5. Tarkista tiedostot, jotka haluat palauttaa, ja valitse sen jälkeen Palauta.esikatsele löydetyt tiedostot disk drillissä
 6. Valitse polku, johon Disk Drill voi palauttaa tiedostot.valitse polku tiedostojen palauttamiseen
 7. Sitten sinua tervehtii vahvistusviesti, joka ilmoittaa palautuksen onnistumisesta.palautuksen valmistumisviesti disk drillissä

Vaikka valitsen tässä esimerkissä Word-tiedostojen palauttamisen, muiden datatyyppejen palauttaminen voidaan suorittaa samalla tavalla kuin yllä olevista vaiheista on nähtävissä.

Menetelmä 2:Palauta ylikirjoitetut tiedostot käyttämällä aiempia versioita

Aiemmat versiot ovat tiedostojen kopioita, jotka Windows luo osana varmuuskopiointia tai palautuspistettä. Windows tekee tämän automaattisesti puolestasi, ja tämä on ominaisuus, joka on suoraan rakennettu käyttöjärjestelmään.

Jos olet muokannut kansiota tai tiedostoa, voit joskus napsauttaa sitä oikealla painikkeella ja palauttaa sen aiempaan versioon, mikä mahdollistaa korvattujen tiedostojen palauttamisen, jos olet vahingossa kirjoittanut niiden päälle.

 1. Etsi kansio tai tiedosto, jonka haluat palauttaa aikaisempaan versioon.
 2. Napsauta tiedostoa tai kansiota hiiren kakkospainikkeella ja valitse Palauta aikaisemmat versiot.napsauta palauta aikaisemmat versiot
 3. Tämän jälkeen sinut toivottaa tervetulleeksi ikkuna, joka listaa kaikki saatavilla olevat aikaisemmat versiot kyseisestä sovelluksesta. Jos sinulla on niitä, ne näkyvät tässä. Valitse Avaa, jos haluat tarkastella sitä ennen palauttamista varmistaaksesi, että palautat oikean version ylikirjoitetusta tiedostosta.esikatsele aikaisempia versioita
 4. Valitse sitten Palauta kohteeseen -vaihtoehto sen jälkeen kun olet varmistanut, että kyseessä on oikea kansio tai tiedosto.palauta aikaisempi versio toiseen kansioon
 5. Lopuksi valitse sijainti, johon ylikirjoitettu kansio tai tiedosto palautetaan.polku palauttamiseen toiseen kansioon

Siinä se! Aiemman version palautusominaisuus on kätevä, sillä et tarvitse mitään ennakkoon asetettavia toimintoja. Windows tekee tämän puolestasi automaattisesti koneellasi työskennellessäsi.

Menetelmä 3:Palauta päällekirjoitetut tiedostot varmuuskopiosta

Jos varmuuskopioit Windows-koneesi ulkoiselle kovalevylle, voit palauttaa sieltä ylikirjoitetut tiedostot. Kyseessä olisi asema, jonka liität koneeseesi tai langaton kovalevy, johon tietokoneellasi on pääsy.

Ylikirjoitettujen tiedostojen palauttaminen kovalevyltä on paljon luotettavampi menetelmä, sillä se kattaa kaikki Windows-tietokoneesi tiedostot, eikä se rajoitu vain sovelluskohtaisesti.

 1. Käynnistä Asetukset > Päivitys ja suojaus > Varmuuskopiointi.
 2. Jos sinulla on varmuuskopioitu asetukset, ne näkyvät tässä. Voit sitten palauttaa tiedostot takaisin koneellesi.

Jos varmuuskopiota ei tule näkyviin yllä olevia vaiheita noudattamalla, suosittelen ehdottomasti, että perustat yhden ja varmuuskopioit tietokoneesi säännöllisesti. Kukaan ei ajattele, että tietojen menetys tapahtuu heille, ja on parasta olla valmistautunut.

Menetelmä 4: Käytä ohjelmiston sisäänrakennettuja varmuuskopiointiominaisuuksia

Monet sovellukset sisältävät nykyään omat varmuuskopioratkaisunsa, kuten Adobe, AutoDesk ja Microsoft Office -tuotteet. Tämä ominaisuus mahdollistaa varmuuskopiotiedostojen luomisen ja työsi automaattisen tallentamisen silloin tällöin.

Automaattinen palautus -ominaisuuden voi asettaa joko automaattisesti tai manuaalisesti kunkin kyseisen sovelluksen asetuksissa, vaikkakin se on tyypillisesti oletuksena käytössä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että tämän palautusmenetelmän varaan luottaminen ei välttämättä takaa työsi uusimman version palautumista. Koska automaattitalletus tapahtuu kiintein väliajoin, on mahdollista, että viimeisimmät muutokset eivät tallentuneet välittömästi ennen tietojen katoamista.

Tässä esimerkissä näytämme, miten Microsoft Officen AutoRecover-toimintoa käytetään noutamaan aiempi versio dokumentista.

Microsoft Office sisältää myös pilvipalveluominaisuuden, joka tallentaa työsi automaattisesti aina, kun teet muutoksen, jos et pane pahaksesi tietojesi säilyttämistä pilvessä.

 1. Käynnistä Word tai Excel.
 2. Siirry valikkopalkkiin ja valitse Tiedosto > Asetukset > Tallenna.
 3. Tässä ikkunassa voit löytää sijainnin, johon Automaattinen talteenotto tallentaa tiedostosi. Voit myös nähdä, kuinka usein Automaattinen talteenotto tallentaa työsi. Huomaat minun kohdallani, että se tallentaa joka 10. minuutti ja että tämä on oletusasetus.autorecover settings in word
 4. Napsauta Selaa-vaihtoehtoa etsiäksesi palautettavia tiedostoja. Kun napsautat ”Selaa”, se avaa valintaikkunan automaattisen talteenoton kansiota varten aluksi, mutta ei avaa asiakirjoja sieltä. Voit yksinkertaisesti seurata tätä polkua ja sitten etsiä kansioista löytääksesi tiedostosi. Etsi tiedosto, jonka haluaisit palauttaa ja napsauta OK korvattujen tiedostojen noutamiseksi.go to autorecover folder word

Yhteenveto

Ylikirjoitettujen tiedostojen tai kansioiden palauttaminen Windowsissa voi olla haastavaa, mutta se ei ole mahdotonta. Tämä pätee erityisesti, jos olet ottanut käyttöön Windowsin varmuuskopiointiominaisuudet tai sinulla on tiedostohistoria käytössä.

Jos sinulla ei ole varmuuskopioita, voit tarkistaa, onko käyttämissäsi sovelluksissa saatavilla automaattisen palautuksen ominaisuuksia. On kuitenkin erittäin suositeltavaa käyttää pikaisesti luotettavia kolmansien osapuolten tietojen palautussovelluksia, kuten Disk Drill, maksimoidaksesi tiedoston palautuksen onnistumisen mahdollisuudet.

UKK:

Kun kirjoitat tiedoston yli, siihen liittyvä data merkitään vapaaksi tietokoneellesi tallentaakseen uutta tietoa sen tilalle. Tämä mahdollistaa tietojen palauttamisen yllä olevien vaiheiden avulla. Mitä kauemmin odotat ylikirjoitetun tiedoston palauttamisen yrittämisessä, sitä pienempi mahdollisuus sinulla on onnistua siinä.
Disk Drill voi palauttaa tiedostoja ulkoisista laitteista, kuten ulkoisista kovalevyistä ja USB-muistitikuista. Seuraa vain yllä olevia ohjeita, jotka viittaavat tietojen palauttamiseen Disk Drillin avulla, mutta skannaa USB-muistitikkusi. Voit tarkastella tietoja, jotka Disk Drill onnistui palauttamaan, ja valita, mitä haluaisit palauttaa takaisin Windows-laitteellesi.
Ohjelmat kuten Word ja Excel sisältävät sisäänrakennettuja kumoa-toimintoja, jotka mahdollistavat aiempien suoritettujen toimintojen perumisen. Jos vahingossa poistat kaiken tekstin tai numerot, voit käyttää näppäimistön pikakomentoa "Ctrl + Z" lainausmerkkejä käyttämättä peruumiseksi viimeisimmät toimenpiteet. Jos olet jo tallentanut tiedoston, sinun täytynee todennäköisesti käyttää yllä mainittuja palautustoimenpiteitä.
Windows-käyttäjät voivat tarkistaa, onko Tiedostohistoria käytössä. Jos se on käytössä, napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse "Palauta aiemmat versiot." Voit myös etsiä aiemmin tehtyjä varmuuskopioita tai käyttää tietojen palautusohjelmistoa tiedostojen skannaukseen ja palauttamiseen.
Varmista, onko Tiedostohistoria-ominaisuus käytössä Windows-tietokoneessasi. Jos ominaisuus on poistettu käytöstä tai aktivoit sen vasta tietojen häviämisen jälkeen, se ei ole tallentanut aikaisempia versioita.
Tiedoston ylikirjoittaminen tarkoittaa sen korvaamista uudella datalla. Tiedoston poistaminen tekee siitä laitteellesi saavuttamattoman, merkiten sen vapaaksi tilaksi, jonka olemassa oleva data voi vallata.
Kun tiedosto korvataan, sen aikaisempi tallennusalue levyltä annetaan uudelle datamäärälle. Tämä tekee aikaisemman tiedoston tai tiedostoversion palauttamisen vaikeammaksi.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required