Kuinka siirtää tiedot vanhalta kiintolevyltä Windowsissa

Kirjoittanut
27

ota data vanhalta kovalevyltäVanhasta kovalevystä tiedon hakemiseen voi olla monia syitä. Ehkä pengoit varastosi nurkkaa ja löysit muinaisen aseman, joka saattaa sisältää nostalgisia kuvia. Tai ehkä entinen tietokoneesi sanoi itsensä irti ennen kuin ehdit ottaa tietoja kovalevyiltä.

Joka tapauksessa tässär opasassa näytämme sinulle, miten saat tiedot vanhalta kovalevyltä riippuen siitä, missä kunnossa tallennuslaite on.

Voidaanko tietoja palauttaa vanhalta kovalevyltä?

Tiedostojen siirtäminen vanhoilta kovalevyiltä riippuu suuresti laitteen yleisestä kunnosta. Loppujen lopuksi vanhetessaan kovalevyjen todennäköisyys erilaisten ongelmien, kuten korruptoitumisen tai toimintahäiriöiden, vaivaan kasvaa.

Katsotaanpa joitakin yleisimmistä tapauksista, joita saatat kohdata käsitellessäsi vanhaa tietokoneen kovalevyä ja parasta tapaa palauttaa tietoja niistä.

Tapaus 1: Vanha PC on rikki, mutta asema toimii

Ei ole harvinaista, että vanha tietokone hajoaa ennenaikaisesti, mutta sen kovalevyt säilyvät ehjinä. Tällaisissa tapauksissa voit käyttää vanhaa kovalevyä uudessa tietokoneessa ja päästä käsiksi tiedostoihin sieltä.

Tämän saavuttamiseksi, tässä mitä sinun tarvitsee tehdä:

 • Aloittaaksesi sinun täytyy poistaa asema rikkinäisestä tietokoneestasi.
 • Tämän jälkeen sinun on yhdistettävä se toimivaan tietokoneeseen. Voit tehdä tämän ulkoisesti käyttäen vanhaa kiintolevyadapteria tai koteloa. Vaihtoehtoisesti voit yhdistää sen suoraan tietokoneeseen tarvittavien kaapeleiden avulla.
 • Kun olet yhdistänyt vanhan kiintolevyn onnistuneesti uuteen tietokoneeseen, sen pitäisi pystyä pääsemään käsiksi vanhan kiintolevyn tiedostoihin, jolloin voit kopioida tarvitsemasi tiedot.

Tapaus 2: Vanha asema toimii mutta on vioittunut

Toinen melko yleinen tilanne on, kun asema toimii edelleen, mutta et pääse käsiksi vanhojen kovalevyjen tiedostoihin, koska asema on vioittunut.

Kuten edellisessä tapauksessakin, sinun täytyy yhdistää laite tietokoneeseen joko suoraan tai adapterin tai kotelon kautta. Sen jälkeen on parasta luoda aseman tavu-tavulta varmuuskopio ja käyttää erinomaista tiedonpalautusohjelmaa varmuuskopion skannaamiseen ja tiedostojen palauttamiseen. Näin ehkäiset lisädatan menetyksen.

Disk Drill saa vahvan suosituksen sen ensiluokkaisen palautuskyvyn, nopeiden skannausten ja hienosti suunnitellun käyttöliittymän ansiosta. Lisäksi siihen sisältyy jo tavu-tavulta varmuuskopiontiominaisuus, joten voit luoda varmuuskopion ja suorittaa palautuksen samalla ohjelmalla.

Se on taitava pelastamaan tiedostoja, jotka ovat kadonneet ulkoisilta asemilta Mac- ja Windows-koneissa. Mutta tietenkin, sinun ei tarvitse heti sijoittaa ohjelmistoon, koska kokeiluversio antaa sinun palauttaa jopa 500Mt arvosta tiedostoja Windowsissa.

Luodaksesi varmuuskopion ja noutaaksesi tietoja vanhasta SATA-asemasta, seuraa yksinkertaisesti alla hahmoteltuja vaiheita:

Byte-to-byte-varmuuskopion luominen Disk Drillillä

 1. Aloittaaksesi siirry Cleverfilesin verkkosivuille ja lataa uusin versio Disk Drillistä.
 2. Käynnistä ladattu asetustiedosto ja noudata ruudulla näkyviä ohjeita, kunnes ohjelma on onnistuneesti asennettu.
  install disk drill
 3. Seuraavaksi varmista, että vanha kovalevysi on kunnolla yhdistetty PC:hen, ja suorita sitten Disk Drill. Sieltä napsauta ”Drive Backup” ikkunan vasemmassa alakulmassa ja valitse kovalevysi saatavilla olevien tallennuslaitteiden luettelosta. Kun olet valmis siirtymään seuraavaan vaiheeseen, napsauta ”Byte-to-byte Backup” -nappia oikeassa yläkulmassa.
  select storage device backup
 4. Napsauttamalla ponnahdusikkuna avautuu, jossa voit määrittää varmuuskopiointitiedot. Tämä sisältää tiedostonimen, formaatin, polun ja muuta. Klikkaa ”OK” jatkaaksesi.
  backup options
 5. Tämän jälkeen Disk Drill alkaa luoda varmuuskopiota. Tämän prosessin kesto riippuu suurelta osin kovalevysi kapasiteetista. Kun se on valmis, näet valmistumisnäytön. Sen jälkeen voit klikata koti-ikonia palataksesi ohjelman kotinäyttöön.
  backing up hard drive

Tietojen palauttaminen varmuuskopiosta Disk Drill -ohjelmalla

 1. Disk Drill -kotisivulta varmista, että olet vasemman sivupaneelin ”Storage Devices” -osiossa ja napsauta sitten ”Attach disk image” ikkunan alareunassa.
  attach disk image
 2. Seuraavaksi ilmestyy ponnahdusikkuna nimeltään tiedostonhallinta, jossa sinun tulee avata edellisessä osiossa luomasi tavu-tavulta varmuuskopio. Kun olet valmis, varmuuskopio ilmestyy listalle käytettävissä olevia tallennuslaitteita.
  locate hard drive backup
 3. Valitse varmuuskopio listasta ja napsauta ”Search for lost data.”
  select backup image
 4. Napsauttamisen jälkeen Disk Drill alkaa skannata kovalevyn varmuuskopiota mahdollisten palautettavissa olevien tiedostojen löytämiseksi. Skannauksen valmistumista odotellessasi voit klikata oikeassa yläkulmassa olevaa ”Review found items” -painiketta siirtyäksesi tuloksiin. Näin voit käydä läpi löydettyjä tiedostoja samalla, kun skannaus etenee. Voit myös halutessasi odottaa skannauksen päättymistä ennen saman painikkeen klikkaamista jatkaaksesi.
  scanning hard drive backup
 5. Kun olet valmis, voit selata tuloksissa olevia tiedostoja löytääksesi ne, jotka haluat palauttaa. Voit helpottaa hakua käyttämällä vasemman sivun kategoriasuodattimia tai hakupalkkia oikeassa yläkulmassa. Muista, että hakupalkki hyväksyy sekä tiedostonimet että tiedostopäätteet. Kun löydät tiedostot, valitse ne rastittamalla laatikot tiedostonimien vieressä. Kun olet valmis, napsauta ”Recover” -painiketta.
  select files
 6. Seuraavaksi ilmestyy pieni ikkuna, jossa sinun tulee määrittää palautettujen tiedostojen kohdekansio. Kun olet päättänyt, napsauta ”Next” -painiketta aloittaaksesi palautusprosessin.
  choose recovery location
 7. Kun tietojen palautusprosessi on onnistunut, sinut toivottaa tervetulleeksi valmistumisnäyttö. Näet myös painikkeen ”Show recovered data in Explorer”, jota voit klikata avataksesi välittömästi kansion, jossa pelastetut tiedostosi sijaitsevat.
  recovery complete

Kun olet luonut tavu-tavulta varmuuskopion ja palauttanut tarvittavat tiedot, voit yrittää korjata vanhan kovalevysi eri menetelmillä. CHKDSK on Windowsiin sisäänrakennettu työkalu, joka skannaa perusteellisesti aseman yleisen eheyden ja yrittää korjata mahdolliset järjestelmävirheet, joihin se törmää.

Ja koska sinulla on jo varmuuskopio, voit yrittää alustaa kiintolevyn nähdäksesi auttaako se sen toimimaan oikein taas.

Tapaus 3: Vanha kovalevy on rikki

Valitettavassa skenaariossa, jossa vanha kovalevy itse on se, joka ei enää toimi, tietojen palauttamisohjelmat eivät ole avuksi.

Paras tapa palauttaa tietoja vanhoista kovalevyistä näissä tapauksissa on etsiä alueellesi sopivia huippuluokan tietojen palautuspalveluita. Näissä palveluissa työskentelee ammattilaisia, jotka ovat erikoistuneet tietojen palauttamiseen ongelmatilanteissa olevista tallennuslaitteista.

Toinen suhteellisen kiistanalainen kikka, jota voit kokeilla, on laittaa vanha kovalevysi pakastimeen yön yli. Kyllä, kuulit aivan oikein. Tämä saattaa auttaa herättämään levysi tietyissä tapauksissa henkiin ja antaa sinulle aikaa palauttaa tietoja levyltä. Kuitenkin huomioi, että tämä on vain väliaikainen ratkaisu.

 1. 📏 Lautalevitys: Kovalevyt tuottavat lämpöä, joka ääritapauksissa saattaa aiheuttaa laitteen piirilevyn tiettyjen materiaalien laajenemisen. Tämä puolestaan voi saada kovalevyn lakkaamaan toimimasta. Laitteen pakastaminen voi saada nämä materiaalit kutistumaan takaisin hyväksyttävään kokoon, jolloin se voi taas toimia kunnolla. Kunnes ne lämpenevät ja laajenevat uudelleen, siis.
 2. 🛢️ Voitelun epäonnistuminen: Vanhat kovalevyt kohtaavat usein voiteluongelmia, sillä voiteluaine kuluu lopulta ja laitteen moottorin liikkuvat osat tarttuvat kiinni. Kovalevyn pakastaminen voi laajentaa näiden osien välistä etäisyyttä, jolloin levyillä on enemmän ilmaa ja ne voivat taas pyöriä kunnolla.
 3. 💿 Kiinnitarttuminen (lyhyemmin “Staattinen kitka”): Kiinnitarttuminen voi tapahtua, kun kovalevy on sammutettuna, ja sen lukupäät laskeutuvat (ja tarttuvat kiinni) laitteen osaan, jota kutsutaan laskeutumisalueeksi. Tämä tapahtuu useammin, kun levy ylikuumenee ja sammuu heti sen jälkeen. Lämpötilan dramaattinen lasku saattaa aiheuttaa lukupäiden tarttumisen ja estää kovalevyn toiminnan kunnolla, kun se käynnistetään uudelleen. Laitteen pakastaminen voi elvyttää sitä tarpeek &
  siihen, että tiedot voidaan kopioida ennen kuin se jumittuu uudelleen.

Yhteenveto

Vanhoilta kovalevyiltä voi löytää useita tapoja palauttaa dataa, vaikka ne olisivat vioittuneita tai eivät enää toimisi. Jos laite on yhä käytössä, voit kokeilla suorittaa kovalevyn datan palautusta itse. Muista vain, että tarvitset toimivan tietokoneen sekä vanhan kovalevyn sovittimen tai koteloita, jotta voit yhdistää sen.

Voit myös liittää aseman suoraan PC:hen, jos haluat. Toisaalta, jos asema on rikki, sinun tulee ottaa yhteyttä tietojen palautuspalveluun apua varten. Joissakin tapauksissa rikkinäisen kiintolevyn laittaminen pakastimeen voi auttaa, jos olet valmis ottamaan riskin.

UKK:

Jos et halua nähdä vaivaa tietokoneesi avaamisessa, voit liittää laitteen ulkoisesti tietokoneeseesi käyttämällä vanhaa kiintolevyn lukijaa tai suojakoteloa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää vanhaa kiintolevyä liittämällä sen suoraan tietokoneeseesi oikeilla kaapeleilla.
Vanhassa kovalevyssäsi saattaa olla useita toimimattomuuden syitä, joihin voidaan lukea seuraavat:
 • Laitteen vioittuminen
 • Laaja fyysinen vaurio
 • Uuden tietokoneesi tukematon tiedostojärjestelmä
 • Alustamaton levy
 • Liittimen/portin ongelmat
 • Ajuriongelmat
Vanhat kiintolevyt liitetään tietokoneisiin käyttäen ATA/IDE-datakaapeleita. Niiden toimintaan tarvitaan myös ATA/IDE-virtakaapelit sähkönsyötön varmistamiseksi.
Jos tietokoneesi Levynhallinta-työkalu ei pysty lukemaan vanhoja kiintolevyjä, varmista, että teet seuraavat toimenpiteet:
 • Tarkista liittimet varmistaaksesi, että ne toimivat kunnolla. Riippumatta siitä, liitätätkö kiintolevyn sisäisesti vai ulkoisesti, hyvä yhteys on elintärkeä.
 • Tarkista, näkyykö asema tietokoneesi BIOSissa, mutta ei Levynhallinnassa tai Laitehallinnassa. Jos näin on, on hyvä mahdollisuus, että kaapeli on viallinen.
 • Poista kaikki ATA-ajurit ja pakota Windows asentamaan ja konfiguroimaan ne uudelleen automaattisesti. Tämä menetelmä on osoittautunut melko menestyksekkääksi monille käyttäjille.
 • Etsi ATA-ajuri emolevysi valmistajan virallisilta verkkosivuilta.
 • Käytä "Tuo ulkoinen levy" -vaihtoehtoa Levynhallinnassa. Kiintolevy saattaa olla merkitty “ulkomaiseksi”, kun dynaaminen levy siirretään toisesta tietokoneesta toiseen.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required