Kuinka palauttaa vioittuneet tiedostot Windowsissa [Parhaat menetelmät]

Kirjoittanut
35

Palauta vioittuneet tiedostot Windowsissa

Olet työskennellyt tietokoneellasi, ja haluat tallentaa tiedoston säilyttääksesi työsi. Mutta käyttämäsi sovellus kaatuu, tai tietokoneesi käynnistyy yhtäkkiä uudelleen, jättäen tiedoston tallentamatta.

Tuo on vain yksi monista skenaarioista, jotka voivat vaurioittaa tiedostojasi. Hyviä uutisia? Tiedostoja, jotka ovat vioittuneet, voi palauttaa Windowsissa. Tässä artikkelissa tutkimme, mitä vioittunut tiedosto on, miten se tapahtuu ja miten voit palauttaa vioittuneen tiedoston.

Mikä on vioittunut tiedosto?

Lyhyesti sanottuna vioittunut tiedosto on vaurioitunut. Kaikilla tietokoneesi tiedoilla on rakenne, ja kun tämä rakenne vaurioituu tai keskeytyy, se voi aiheuttaa tiedoston vioittumisen.

viallinen tiedostoviesti

Tämä voi aiheuttaa sen, että tiedostoa ei enää voida avata, ja käyttöjärjestelmäsi ei ehkä enää tiedä, miten käsitellä tiedostoa. Jos yrität avata sitä, sovellus voi kaatua, koska puuttuva data aiheuttaa sen, että käyttämäsi ohjelma ei ymmärrä, mitä sillä pitäisi tehdä.

Kuinka tiedostot vioittuvat?

Tiedoston vioittumiseen voi olla useita syitä. Luettelen joitakin yleisimmistä alla:

 • 🔌 Sähkökatkot aiheuttavat tietokoneesi äkillisen sammumisen – Odottamattomat sähkökatkot voivat keskeyttää järjestelmäprosessit ja muut kirjoitusoperaatiot. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että jotkin tiedostot voivat tulla saavuttamattomiksi tai muu metadata saattaa vioittua.
 • ⚡ Jännitepiikit – Samanlaisesti kuin odottamattomat sammumiset, jännitepiikit viallisten johtojen tai muiden syiden seurauksena voivat keskeyttää tiedonmuutostoimintoja. Sen lisäksi ne voivat vaurioittaa laitteiston komponentteja mikä voi tehdä tietokoneestasi käyttökelvottoman.
 • 🔨 Sovelluksen kaatumiset – Jos sovellus kaatuu tiedostoa tallennettaessa, se voi jättää osan tiedostostasi päivitettyä ja loput säilytetyiksi tai vioittuneiksi. Tämä epäjohdonmukainen data voi johtaa tiedoston korruptoitumiseen.
 • 🖥️ Käyttöjärjestelmän kaatuminen – Jos käyttöjärjestelmäsi kaatuu, kaikki toiminnot pysähtyvät, mukaan lukien taustaprosessit ja kaikki mitä olet käyttämässä. Tämä voi aiheuttaa erilaisia datan vahingoittumisia tai jopa tiedostojärjestelmän korruptoitumista.
 • 🛑 Päivitysvirheet – Jos ohjelmiston päivitys epäonnistuu, päivitykseen liittyvät kriittiset järjestelmäkomponentit voivat kärsiä vahinkoja, mikä johtaa liittyvien tiedostojen korruptoitumiseen.
 • ➡️ Uuden datan siirtäminen tietokoneelle ja yhteensopivuusvirheet – Jos siirrät yhteensopimattoman tiedoston tietokoneelle tai toiselle laitteelle, kyseinen kopio saattaa tulla käyttökelvottomaksi tai luettamattomaksi. Tämä voi johtua siitä, että laitteella ei ole keinoa tulkita tiedostoa/dataa oikein.

Hyvä uutiset on, että on olemassa useita tapoja palauttaa vioittuneet tiedostot, sillä Windows ja muut sovellukset ottavat huomioon, että voi tulla tilanteita, joissa sovellukset tai tietokoneet voivat kaatua.

Alla tarkastelen joitakin parhaista tavoista, joilla voit yrittää palauttaa vioittuneita tiedostoja ja saada takaisin tietosi.

Parhaat menetelmät vioittuneiden tiedostojen palauttamiseen

Mahdollisuudet onnistuneesti palauttaa vioittuneet tiedostot riippuvat vioittumisen taustalla olevasta syystä. Alla kuvaamme parhaat menetelmät korruptoituneiden tiedostojen palauttamiseen, joita voit helposti noudattaa. Katso, mitkä menetelmistä toimivat erityisesti sinun palautustarpeisiisi.

Menetelmä 1: Kopioi tiedosto alkuperäisestä lähteestä

Vioittuneiden tiedostojen palauttamisen yksinkertaisin tapa on vain kopioida ne alkuperäisestä lähteestä. Useimmat PC:si tiedostot, jotka eivät ole järjestelmätiedostoja (eli tiedostoja, jotka Windows lisää asennettaessa), ovat yleensä saatuja ulkoisesta lähteestä ja ne voidaan hankkia uudelleen.

Esimerkiksi, jos yrität käyttää vioittunutta tiedostoa, joka on työkalun asennustiedosto, jonka haluat asentaa, siirry työkalun verkkosivustolle ja lataa asennustiedosto uudelleen. Jos olet saanut tiedoston, esimerkiksi elokuvan mp4-tiedostona, joka on vioittunut, voit pyytää tiedostoa ystävältäsi uudelleen.

Jos et kuitenkaan pysty palauttamaan vioittunutta tiedostoa alkuperäisestä lähteestä, saatat pystyä palauttamaan sen muuttamalla vioittuneen tiedoston tiedostomuotoa.

Menetelmä 2: Vaihda tiedostomuotoa

Joskus korruptoituneen tiedoston korjaaminen on yhtä yksinkertaista kuin tiedostomuodon muuttaminen. Esimerkiksi, jos et pysty avaamaan Word-dokumenttia, sen muuntaminen PDF-muotoon voi auttaa. Jos korruptoitunut tiedostosi on kuva PNG-muodossa, sen muuntaminen JPG-muotoon saattaa auttaa tiedoston palauttamisessa.

Tiedostomuodon vaihtaminen onnistuu usealla eri tavalla. Yleensä verkkohaussa hakulausekkeella ”muunna (tiedostomuoto) muotoon (toinen tiedostomuoto)” löydät listan web-pohjaisista työkaluista, jotka voivat muuntaa tiedostomuodon verkossa.

Voit myös muuntaa joitakin tiedostomuotoja käyttäen työkaluja, jotka sinulla on jo tietokoneellasi, edellyttäen, että kykenet ainakin avaamaan tiedoston. Esimerkiksi kun Word-dokumentti on vioittunut, osa sen sisällöstä ei ehkä näy, mutta tiedosto avautuu silti. Voit mennä kohtaan Tiedosto > Tallenna nimellä ja tallentaa tiedoston PDF-dokumenttina.

tallenna word pdf-muodossa

Menetelmä 3: Käytä AutoRecover-sisäänrakennettuja sovellusratkaisuja

Monet sovellukset tarjoavat nykyään sisäänrakennettua tietosuojaa asioita, kuten sovellus- ja tietokonekaatumisia vastaan. Microsoft Office on erinomainen esimerkki ohjelmistopalvelusta, joka tarjoaa upeaa suojaa tiedoillesi.

Koska useimmat meistä käyttävät Microsoft Officea, voimme tarkastella, miten korruptoitunut tiedosto voidaan palauttaa käyttäen Wordia. Jos käytät jotakin, kuten Microsoft OneDrivea tai Google Docsia, tämä ei todennäköisesti olisi asia, jota sinun tarvitsisi harkita, koska tietosi tallentuvat jatkuvasti pilven kautta.

Kuitenkin yksityisyydensuojaan liittyvistä huolista johtuen ja riippuen siitä, mitä olet tekemässä, et ehkä voi tallentaa tietojasi pilveen tai sinulla voi olla muita syitä olla tekemättä niin. Alla olevissa vaiheissa käyn läpi, miten voit palauttaa tiedoston Microsoft Wordista, mutta nämä vaiheet pätevät useimpiin Microsoft Officen sovelluksiin, eikä vaiheiden pitäisi muuttua paljoakaan.

 1. Käynnistä Word tai mikä tahansa Office-tuote, sillä vaiheet ovat lähes samat.
 2. Mene valikkoriville ja valitse Tiedosto > Asetukset > Tallenna.
 3. Tässä ikkunassa voit löytää Automaattisen talteenoton sijainnin, jonne tiedostosi tallentuvat. Voit myös nähdä, kuinka usein Automaattinen talteenotto tallentaa työsi puolestasi. Huomaat minun kohdalla, että se tallentaa joka 10. minuutti ja että tämä on oletusasetus.autorecover settings word
 4. Tältä näytöltä näet, minne tiedostosi ovat tallentuneet, mikä mahdollistaa korruptoituneiden tiedostojen paikantamisen ja palauttamisen.autorecover saves in folder

Menetelmä 4: Palauta vioittuneet tiedostot käyttämällä aikaisempia versioita

Aiemmat versiot ovat tiedostokopioita, jotka Windows luo osana varmuuskopiointia tai palautuspistettä. Aiempiin versioihin viitataan joskus myös varjo- tai varmuuskopioina, ja ne luodaan automaattisesti Windows-käyttöjärjestelmän toimesta, joten et olisi tarvinnut tehdä tätä etukäteen.

Jos sinulla on vioittunut tiedosto, todennäköisesti voit napsauttaa sitä oikealla painikkeella ja palauttaa sen aiempaan versioon tai varjo pisteeseen, mikä mahdollistaisi tiedoston palauttamisen, jos se vioittuisi.

Vioittuneiden tiedostojen palauttaminen aiempien versioiden avulla on melko helppoa, ja käyn läpi sen alla olevissa vaiheissa.

 1. Etsi kansio tai tiedosto, jonka haluat palauttaa aikaisempaan versioon.
 2. Napsauta tiedostoa tai kansiota hiiren kakkospainikkeella ja valitse Palauta aiemmat versiot.
 3. Valitse aiempi versio, johon haluat palauttaa, ja napsauta Palauta.valitse aiempi versio ja palauta
 4. Kun olet napsauttanut Palauta, tietokoneesi palauttaa tiedoston aikaisempaan versioon, eikä sen pitäisi enää olla vioittunut!

Joskus et ehkä löydä tiedoston aiempaa versiota, jota yrität palauttaa, ja tässä tilanteessa varmuuskopio tulee mukaan kuvaan.

Menetelmä 5: Palauta vioittuneet tiedostot Windows-varmuuskopiosta

Vuodet tietokonealalla ovat opettaneet minulle, että tietokoneen varmuuskopiointi on yksi parhaista toimenpiteistä, joita voit tehdä tietojesi suojaksi. Vioittuneiden tiedostojen palauttaminen varmuuskopion avulla on todella helppoa, ja siihen tarvitaan vain muutama vaihe.

 1. Käynnistä Asetukset > Päivitys ja suojaus > Varmuuskopiointi.palautetaan varmuuskopiosta
 2. Jos sinulla on varmuuskopio asetettuna, se näkyy tässä. Voit sitten palauttaa vioittuneet tiedostot valitsemalla varmuuskopion ja odottamalla sen palautumista aikaisempaan tilaan.palauta tiedostot varmuuskopiosta

Jos varmuuskopiota ei ilmesty yllä olevia vaiheita seuraamalla, on hyvin todennäköistä, että sinulla ei ole varmuuskopiota ja suosittelisin sinua aloittamaan tietokoneesi varmuuskopioinnin tietojesi tallentamisen varmistamiseksi.

On olemassa muita tapoja palauttaa vioittuneet tiedostot, joihin tutustumme alla.

Menetelmä 6: Käytä tiedostonkorjausohjelmistoa

Jos haluat käyttää vähemmän vaativaa ratkaisua, voit käyttää tiedostonkorjaustyökaluja kuten Stellar Microsoft Office Repair Toolkit tai Repair Toolbox. Kunkin ohjelmiston onnistumisprosentti riippuu yleensä sen älykkyydestä.

Tiedostot voivat vioittua virusten, buginen ohjelmiston, joka ei kirjoittanut tiedostoa oikein, tai jonkin tapahtuman vuoksi, joka aiheutti tiedoston datan järjestäytymisen. Joten, onnistumisen mahdollisuudet korjaustyökalua käytettäessä riippuvat myös siitä, kuinka vaurioitunut tai korruptoitunut tiedosto on.

On tärkeää huomata, että käytitpä mitä tahansa tiedostonkorjaustyökalua, se korjaa vain pieniä vioittumisongelmia. Jos suuri osa tiedostosi tiedoista puuttuu, korjaustyökalu – oli se kuinka kallis tahansa – ei kykene palauttamaan tiedostoa.

Menetelmä 7: Palauta vioittuneita tiedostoja käyttämällä tiedostonpalautusohjelmistoa

Jos yllä mainitut vaiheet eivät auttaneet, saatat pystyä palauttamaan edellisen version, joka avautuu ja toimii käyttäen kolmannen osapuolen tietojen palautusohjelmistoa.

Disk Drill pystyy palauttamaan tiedostoja ja kaikenlaisia muita tietoja. Se voi tehdä tämän skannaamalla tietokoneesi ja löytämällä tiedostoja, jotka ovat siellä, mutta eivät ehkä ole näkyvissä sinulle. Korruptoituneiden tiedostojen tapauksessa Disk Drill saattaa pystyä palauttamaan aikaisemmin toimineen version tiedostosta, joka avautuu ja toimii Windows-koneellasi. Tietojen palautusohjelmisto ei voi korjata vioittuneita tiedostoja, mutta jos on olemassa toinen toimiva versio tiedostosta, se voi olla palautettavissa.

Paras tapa selvittää, onko tiedosto palautettavissa, on tarkistaa, toimiiko esikatselutoiminto kun katsot tiedostoja, jotka Disk Drill on löytänyt skannausprosessin päätyttyä, ja jonka osoitan alla olevissa vaiheissa.

Huomattuasi, että tiedosto on vioittunut eikä avaudu tietokoneellasi, on parasta lopettaa tietokoneen käyttö, sillä uusien tietojen tallentaminen vaikeuttaa Disk Drillin mahdollisuuksia palauttaa tiedot. Jos voit asentaa Disk Drillin ulkoiselle kovalevylle tai muistitikulle, se lisää tietojen palauttamisen onnistumismahdollisuuksia.

 1. Lataa ja asenna Disk Drill tietokoneellesi.disk drill asennus
 2. Valitse laite/levy, jota haluat skannata vioittuneiden tiedostojen varalta ja klikkaa sitten oikeassa alakulmassa olevaa Etsi kadonneita tietoja -nappia aloittaaksesi vioittuneiden tiedostojen palautuksen.levyn valinta skannaukseen disk drillissä
 3. Odotetaan skannausprosessin valmistumista. Sen jälkeen jatka löydettyjen kohteiden tarkastelua
 4. Sinut toivottavat tervetulleeksi kaikki Disk Drillin löytämät tiedostot, jotka se on kyennyt palauttamaan. Jos pystyt esikatselemaan tiedoston, yleensä Disk Drill pystyy palauttamaan sen. Tämä on hyvä merkki siitä, että voit palauttaa aiemmin toimivan version vioittuneesta tiedostosta.tiedostojen esikatselu disk drillissä
 5. Ruksita tiedostot, jotka haluaisit palauttaa, ja valitse sitten Palauta.tiedostojen palauttaminen disk drillissä
 6. Valitse kohde, johon Disk Drill palauttaa vioittuneen tiedoston.palautuskohdan valinta disk drillissä
 7. Saat sitten ilmoituksen, joka kertoo palautuksen onnistuneen.onnistuneen palautuksen viesti

Menetelmä 8: Käytä Järjestelmätiedoston Tarkistus (SFC) Työkalua

System File Check (SFC) on sisäänrakennettu työkalu, joka skannaa vialliset järjestelmätiedostot ja korjaa ne. Windows tallentaa välimuistiin kopion kaikista järjestelmätiedostoistasi System32/dllcache-kansioon. Kun ajat SFC-työkalun, se tarkistaa kaikki suojatut järjestelmätiedostot nähdäkseen, ovatko jotkin niistä vioittuneet. Jos se löytää viallisia tiedostoja, se korvaa ne välimuistissa olevalla kopioilla tiedostosta. Jos yrität palauttaa viallisen tiedoston, joka on järjestelmätiedosto, tässä on miten voit käyttää SFC:tä sen korjaamiseen:

 1. Etsi cmd Käynnistä-valikosta. Valitse Komentokehote vasemmalta paneelilta ja napsauta Suorita järjestelmänvalvojana oikealta paneelilta käynnistääksesi komentokehotteen järjestelmänvalvojana.open cmd
 2. Aja seuraava komento:
  sfc /scannow

  sfc scannow

 3. Anna skannauksen suorittua loppuun. Kun se on valmis, näet viestin, jossa kerrotaan löytyikö skannaus korruptoituneita tiedostoja ja korjattiinko ne. Jos viesti kertoo, että korruptoituneet tiedostot korjattiin onnistuneesti, olet korjannut vioittuneet järjestelmätiedostot.scan completed

Yhteenveto

Tietokoneet toimivat luotettavasti suurimman osan ajasta, mutta voi ilmetä tapauksia, joissa jotakin voi sattua, mikä voi aiheuttaa tiedostojen korruptoitumista. Hyvä uutinen on se, että on olemassa useita tapoja palauttaa nämä tiedot ja saada ne takaisin koneellesi.

Varmuuskopioiden ja sisäänrakennettujen ohjelmistoratkaisujen avulla voit pitää tietosi turvassa, ja jos ne eivät toimi, sinulla on aina käytettävissäsi kolmannen osapuolen tietojenpalautusohjelmisto, joka voi auttaa sinua palauttamaan aiemmin toimineen version vioittuneesta tiedostosta.

UKK

Voit yrittää korjata vioittuneita tiedostoja käyttämällä komentoriviä syöttämällä chkdsk X: /f ja syöttämällä ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.* (Korvaa X asemasi kirjaimella). Nämä komennot tarkistavat virheitä tiedostojärjestelmässäsi ja näyttävät piilotetut tiedostot. Voit myös yrittää syöttää sfc /scannow komentoriville skannataksesi ja korjataksesi suojatut järjestelmätiedostot ja nähdäksesi, korjaako se ongelmasi.
Ei, CHKDSMIä on suunniteltu skannaamaan ja korjaamaan Windows-tietokoneesi tiedostojärjestelmän vaurioita tai viallisia sektoreita, ei korjaamaan tai palauttamaan vioittuneita tiedostoja sinällään.
Internetistä löytyy työkaluja, kuten Office Recovery, jonne voit ladata vioittuneen tiedoston ja sivusto yrittää korjata sen. Kuitenkin ne rajoittuvat tiettyihin tiedostomuotoihin.
Voit yrittää korjata vioittuneen DOCX-tiedoston käyttämällä Microsoft Wordin sisäänrakennettua korjausominaisuutta. Tee tämä avaamalla Microsoft Word ja menemälla Tiedosto > Avaa > valitse vioittunut DOCX-tiedosto > valitse Avaa ja korjaa. Voit myös kokeilla kolmansien osapuolien DOCX-tiedostojen korjaustyökaluja verkossa. Sekä Microsoft Word että kolmannen osapuolen työkalut eivät kuitenkaan takaa 100 %:n onnistunutta palautusta.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required