Kuinka löytää ja palauttaa poistetut kuvakaappaukset Windowsissa: helppo opas

Kirjoittanut
83

Palauta poistetut kuvakaappaukset WindowsissaKuvakaappausten avulla voit tallentaa tietoa tehokkaasti, halusitpa sitten tallentaa tai jakaa niitä. Ne voivat kuitenkin helposti kadota Windowsissa monista syistä, mukaan lukien käyttämäsi leikkaustyökalu. On myös mahdollista, että olet poistanut ne vahingossa tai että tallennustilasi on vioittunut.

Seuraavissa osioissa selitämme, mistä löydät kuvakaappauksesi oletuksena ja miten saat pysyvästi poistetut kuvakaappaukset takaisin, jos et enää löydä niitä sieltä.

Minne kuvakaappaukseni tallennetaan?

Ymmärtääksesi, mistä löydät kuvakaappaukset Windowsissa, on tärkeää, että opit, miten PC:n sisäänrakennetut leikkaustyökalut toimivat. On useita tapoja ottaa kuvakaappauksia. Tässä muutamia niistä:

 • Paina näppäimistösi “PrtScn” näppäintä. Tämä ottaa kuvakaappauksen koko näytöstäsi, ja otettu kuva tallentuu leikepöydälle. Voit liittää tämän valokuvan mille tahansa alustalle, joka toimii grafiikan kanssa. Päästäksesi käsiksi leikepöytäsi historiaan, paina yksinkertaisesti Windows-näppäintä + V näppäimistölläsi.
 • Käytä “Windows-näppäin + Vaihto + S” pikanäppäintä. Kuvakaappauksen ottamisen jälkeen se tallentuu leikepöydälle ja “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” kansioon, jonka löydät Tiedostonhallinnasta.
 • Avaa Snipping Tool -sovellus Windowsissa. Ota kuvakaappaus sovelluksessa annettujen ohjeiden mukaan ja tee muokkaukset kuvaan. Kun tallennat kuvakaappauksen, sinua pyydetään valitsemaan haluamasi tiedoston sijainti. Löytääksesi tallentamattomat Snipping Tool -kuvat, voit löytää ne “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” -kansiosta Tiedostonhallinnasta.
 • Paina “Windows-näppäintä + PrtScn.” Tämä ottaa kuvakaappauksen koko näytöstäsi ja tallentaa sen automaattisesti “%UserProfile%\Pictures\Screenshots” kansioon.

Muut sovellukset, joita käytät kuvakaappausten ottamiseen, tallentavat ne yleensä omaan oletushakemistoonsa. Esimerkiksi Xbox Game Barin käyttäessä kuvakaappauksesi saatetaan tallentaa oletuksena ”C:\Users\user\Videos\Captures” -kansioon (huomaa, että tätä voi muuttaa).

Kuinka palauttaa poistetut tai kadonneet kuvakaappaukset

Jos et löytänyt näyttökuviasi aiemmin mainituista paikoista, ne on saatettu jo poistaa tai kadottaa Windows-tietokoneellasi. Mutta saatat silti pystyä palauttamaan ne! Tässä on kuusi menetelmää poistettujen näyttökuvien palauttamiseksi Windows 10:llä ja 11:llä.

Menetelmä 1: Käytä sisäänrakennettua hakuominaisuutta

Kadonneet kuvakaappaukset tapahtuvat yleensä, kun et käytä tiedostonnimeämissuunnitelmaa tai omistettua kansiota niille. Voit nopeasti ja tehokkaasti paikantaa ne Windows-koneeltasi käyttämällä sisäänrakennettuja hakutoimintoja. Tähän on ainakin kolme lähestymistapaa. Tässä ne ovat:

 • Kirjoita kuvakaappauksesi tiedostonimi Käynnistä-valikkoon
 • Käytä hakukenttää Windowsin tehtäväpalkissa
 • Käytä hakukenttää Tiedostonhallinnassa

Nämä menetelmät pitäisi olla melko itsestään selviä. Mutta kun etsit tiedostoja Tiedostonhallinnassa, harkitse seuraavia vaiheita leikevälinetyökalun kuvien palauttamiseen:

 1. Tiedostonhallinnassa, etsi kansio, jossa luulet kuvakaappauksesi olevan tallennettuna. Jos haluat etsiä koko koneeltasi, mene kohtaan ”Tämä tietokone.”
  tämä tietokone
 2. Seuraavaksi, kirjoita ”kuvakaappaus” hakukenttään. Tämä rajaa pois kaikki muut kuvat (henkilökohtaiset ja ladatut), jotka eivät ole leikkejä.
  hakuikkuna tiedostonhallinnassa
 3. Tämän jälkeen, napsauta ”Hakuasetukset” alasvetovalikkoa ja valitse ”Tyyppi” > ”Kuva.” Voit pinota suodatinvaihtoehtojasi. Esimerkiksi, voit myös valita ”Muokkauspäivä” > ”Tämä viikko”, jotta löydät kuvakaappauksesi viimeisen seitsemän päivän ajalta.
  hakuasetukset

Menetelmä 2: Tarkista Roskakori

Poistettujen kuvakaappausten palauttamiseen voit käyttää Roskakori-kansiota. Sinun pitäisi pystyä löytämään äskettäin poistetut tiedostot, ellet ole valinnut niiden pysyvää poistamista. Yleensä pääset siihen käsiksi työpöydän vasemmassa yläkulmassa tai käyttämällä Windowsin hakutoimintoa.

Roskakorissa etsi ja valitse palautettavat kuvakaappaukset. Sen jälkeen klikkaa yläreunassa olevaa “Palauta valitut kohteet”.

palauta kohteita

Menetelmä 3: Varmista, että otoksesi eivät ole piilossa

Voit piilottaa ja paljastaa kuvakaappauksesi ja muut tiedostosi Tiedostonhallinnassa käyttämällä Näkymä-asetuksia. Tarkistaaksesi, onko sinulla piilotettuja kuvakaappauksia, mene kansioon, jossa luulet niiden olevan. Klikkaa yksinkertaisesti “Näytä” ja valitse “Näytä” > “Piilotetut kohteet” avattavasta valikosta.

näytä piilotetut kohteet

Menetelmä 4: Palauta varmuuskopioista

Voit varmuuskopioida tiedostosi toiselle asemalle käyttämällä Windowsin Tiedostohistoria-ominaisuutta. Jos sinulla oli se aiemmin määritettynä, saatat pystyä palauttamaan kuvakaappauksesi tiettyjen tiedostojen ja kansioiden aiemmista versioista. Tiedostohistoria-ominaisuuden käyttämiseksi seuraa yksinkertaisesti alla olevia vaiheita:

 1. Aloittaaksesi, avaa Tiedostonhallinta ja siirry tiedostoon tai kansioon, jonka haluat palauttaa.
 2. Seuraavaksi, napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse ”Palauta aikaisemmat versiot.”
  palauttaa aikaisemmat versiot
 3. Napsauttamalla tämä avaa kyseisen tiedoston Ominaisuudet-ikkunan, josta näet ”Aikaisemmat versiot” -välilehden.
 4. Valitse haluamasi tiedostoversio ja napsauta ”Palauta”-painiketta. Vaihtoehtoisesti voit avata alasvetovalikon ja valita ”Palauta kohteeseen”, jos haluat tallentaa tiedoston toiseen sijaintiin.
  palauta-painike aikaisempaan versioon

Voit käyttää joko ulkoista asemaa tai levyn osiota File History -tallennuspaikkana. Kuten monien muiden asemien kanssa, se voi vioittua ajan myötä. Jos näin käy, harkitse kovalevyn tietojen palautusta tiedostojen palauttamiseksi.

Windows mahdollistaa myös OneDriven synkronoinnin ja varmuuskopioinnin käyttöönoton, mikä tallentaa paikalliset tiedostosi pilveen. Varmistaaksesi tämän, voit mennä Asetuksiin ja valita “Tilit” > “Windowsin varmuuskopiot.” Jos synkronointi on päällä, näet pilvitilisi, jotta voit tarkistaa, varmuuskopioitiinko kadonneet kuvakaappauksesi.

windows-varmuuskopio

Menetelmä 5: Käytä tietojen palautusohjelmistoa

Jos mikään yllä mainituista menetelmistä ei auta palauttamaan kuvakaappauksia Windowsissa, kannattaa harkita datanpalautusohjelmiston käyttöä, kuten Disk Drill.

Disk Drill pystyy löytämään ja palauttamaan ei ainoastaan kadonneet kuvankaappaukset, vaan myös ne, jotka olet poistanut pysyvästi. Jos käytät Windowsia, voit hyödyntää sen ilmaista kokeiluversiota, jonka avulla voit palauttaa tiedostoja jopa 500 megatavun edestä.

Tässä on nopea ja yksinkertainen vaiheittainen opas siihen, kuinka käyttää Disk Drill -ohjelmaa kadonneiden kuvakaappaustesi palauttamiseksi Windowsissa:

 1. Aloittaaksesi lataa Disk Drill Windowsille. Suosittelemme asentamaan sen ulkoiselle asemalle vähentääksesi kulutusta tietokoneesi tallennusvälineillä. Tämä ehkäisee samalla vahingossa tapahtuvaa tiedon ylikirjoittamista.
 2. Kun asennus on valmis, siirry siihen levyyn tai laitteeseen, jolta haluat palauttaa kuvakaappauksia, ja napsauta oikeassa ruudussa “Etsi kadonneita tietoja” -painiketta.
  disk drill search
 3. Napsauttamisen jälkeen Disk Drill alkaa skannata levyäsi kaikkien palautettavissa olevien tiedostojen varalta. Jos haluat tarkistaa tulokset, napsauta “Tarkastele löydettyjä kohteita” Disk Drillin oikeassa yläkulmassa.
  review found items
 4. Seuraavaksi sinut ohjataan tuloksien osioon, jossa voit etsiä palautettavia kuvakaappauksia. Kaventaaksesi löydettyjen tiedostojen listaa, valitse yksi luokista ikkunan vasemmalla puolella. Tässä tapauksessa valitse “Kuvat.” Vaihtoehtoisesti voit napsauttaa hakupalkkia oikeassa yläkulmassa ja kirjoittaa kuvankaappauksesi nimen tai tiedostotyypin (esim. “kuvakaappaus” tai “PNG”).
  disk drill scan results
 5. Kun löydät palautettavat kuvakaappaukset, valitse ruutuun merkitiedostojen nimien vieressä ja napsauta “Palauta.”
  recover button
 6. Napsautuksen jälkeen avautuu pieni ponnahdusikkuna. Valitse sopiva tiedostosijainti palautetuille tiedoille ja napsauta “Seuraava” jatkaaksesi. Suosittelemme erittäin vahvasti, ettet käytä samaa levyä tai kansiota jota skannattiin välttääksesi palautettavien tietojen ylikirjoittamisen.
  select destination folder
 7. Lopuksi Disk Drill yrittää nyt palauttaa valitsemasi tiedostot. Kun se on valmis, napsauta “Näytä palautetut tiedot Resurssienhallinnassa” nähdäksesi palautetut kuvakaappauksesi.
  show recovered

Menetelmä 6: Tarkista väliaikaistiedostojen kansio

Jos otit kuvakaappauksen näppäimistösi “PrtScn” -näppäimellä, on todennäköistä, et pystynyt tallentamaan sitä tiedostona. Muista, että se tallentuu vain leikepöydällesi ja sen voi liittää vain tuettuihin ohjelmiin.

Tässä mitä voit tehdä:

 1. Väliaikaistiedostojen kansion tarkistamiseksi liitä tämä polku Tiedostohallintaan: “C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Temp.
  temp folder
 2. Vaihtoehtoisesti paina Windows-näppäintä + R ja suorita %temp%.
  run temp
 3. Tämän jälkeen käytä hakupalkkia etsiäksesi mahdollisia tiedostonimiä kuvakaappauksille, esim. “screenshot,” “.png,” tai “.jpg.”
  search temp files

Yhteenveto

Kuvakaappaukset voivat hävitä tietokoneellasi monista syistä, kuten vahingossa tapahtuvasta poistamisesta, vioittuneista tiedostoista ja huonosta tiedostonnimetystä. Mutta sinulla on silti mahdollisuus palauttaa pysyvästi poistetut kuvakaappaukset käyttämällä Roskakoria, Windowsin hakutoimintoa, Tiedostohistoriaa ja Väliaikaisten tiedostojen kansiota. Jos mikään näistä ei toimi, käytä tiedostonpalautussovelluksia, kuten Disk Drill, palauttaaksesi kuvakaappauksesi.

UKK

Kun poistat näyttökuvia Windowsissa, ne siirtyvät Roskakori-kansioon. Jos haluat palauttaa ne myöhemmin, siirry Roskakoriin, napsauta näyttökuvaasi hiiren kakkospainikkeella ja klikkaa “Palauta”. Näiden tiedostojen poistaminen Roskakorista poistaa ne pysyvästi tietokoneeltasi. Niiden sijainti tietokoneesi tallennusmediassa kirjoitetaan silloin yli. Jos muutat mielesi ja yrität palauttaa nämä pysyvästi poistetut tiedostot, varmista, että käytät tietojen palautusohjelmistoa mahdollisimman pian. Muutoin ne saattavat jo olla ylikirjoitettu uusilla tiedoilla.
Kyllä, voit palauttaa poistetut kuvankaappaukset Chromebookissa. Tämän tekemiseksi,
 1. Käynnistä Tiedostot-sovellus Chromebookissa.
 2. Valitse vasemmalla olevasta valikosta “Roskakori”.
 3. Etsi ja napsauta oikealla hiirennapilla poistettua kuvankaappaustasi.
 4. Valitse pikavalikosta “Palauta roskakorista”.
Huomaa, että poistetut tiedostot Chromebookissa pysyvät Roskakori-kansiossa vain 30 päivää. Sen jälkeen ne poistetaan pysyvästi.
Voit palauttaa pysyvästi kadonneet ja poistetut kuvakaappaukset Windowsissa käyttämällä Disk Drill -ohjelmaa. Se mahdollistaa kuvakaappaustesi palauttamisen, vaikka et olisi ehtinyt luoda varmuuskopioita aikaisemmin. Lisäksi se voi myös palauttaa kuviasi kaatuneilta kiintolevyiltä, alustetuilta ulkoisilta asemilta, vioittuneista tiedostoista ja tyhjennetyistä roskakoreista.
Jos olet äskettäin poistanut kuvankaappauskansion Tiedostonhallinnassa, paina näppäimistölläsi ”Ctrl + Z” peruuttaaksesi muutokset. Jos tämä ei toimi, tässä on muita tapoja palauttaa kansio:
 • Palauta se Roskakorista
 • Käytä tietojen palautusohjelmistoa
 • Palauta kansio varmuuskopiointitallennuslaitteesta
Jos käytit sen sijaan PrtScn-näppäintä, tarkista leikepöytähistoriasi painamalla "Windows-näppäin + V" näppäimistölläsi. Voit myös löytää tallentamattomat kuvankaappaukset Windows 10:ssä tilapäistiedostojen kansiosta. Siirry Tiedostonhallinnassa tähän polkuun: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Voit käyttää samoja vaiheita palauttaaksesi tallentamattomat kuvankaappaukset Windows 11:ssä.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required