Kuinka korjata/fixata kiintolevyn osiotaulukoita Windowsissa

manuviraj
Kirjoittanut
Hyväksymä.
23

korjaa osiotaulukko windows 10Käynnistät tietokoneesi ja yhtäkkiä kohtaat viestin, ”virheellinen osiotaulukko” tai ”puuttuva osiotaulukko”. On luonnollista paniikkia ja olettaa, että olet menettänyt pysyvästi pääsyn tietoihisi. Voit olla varma, että näin ei ole. On olemassa useita tapoja, joilla voit korjata PC:n HDD:n tai SSD:n osiotaulun. Otamme syvällisen tarkastelun näihin menetelmiin alla olevissa osioissa.

Mikä on osiotaulukko

Kiintolevyn tai SSD-aseman osiotaulukko (tai osiokartta) määrittää, miten levy on jaettu osioihin. Se sisältää tarvittavat tiedot, joiden avulla käyttöjärjestelmäsi tunnistaa, mikä on käynnistysosio. Kaksi yleisimmin käytettyä osiotaulukkoa Windowsissa ovat Master Boot Record (MBR) ja GUID Partition Table (GPT).

MBR on vanhempi osiojärjestelmä, jota käytetään pääasiassa vanhemmissa tietokoneissa (ennen vuotta 2015). Siinä levyn ensimmäinen sektori tallentaa osiotiedot. Jokainen osio-alkio on 16 tavua, ja enimmäistuettu koko on 64 tavua. Siksi MBR-osiotaulukko tukee enintään neljää osiota. Kunkin osion suurin osiokoko on 2 TB.

GUID-osiotaulukko (GPT) kehitettiin voittamaan MBR:n rajoitukset sekä muodostamaan osan Intelin yhtenäisestä laajennettavasta firmware-käyttöliittymästä (UEFI) – vanhan koulukunnan PC-BIOS:n korvaajasta. Useimmat nykyaikaiset tietokoneet käyttävät GPT:tä. Tavalliselle käyttäjälle GPT tarjoaa kolme pääetua verrattuna MBR:ään:

 1. Tukee jopa 128 osiota.
 2. Maksimikokoinen tuettu osion koko on 18 eksatavua (EB).
 3. GPT sisältää varmuuskopio-osiotaulukon paremman datan suojelun ja eheyden vuoksi.

Mitä tarkoittaa virheellinen osiotaulukko?

Jos kohtaat virheilmoituksen ”invalid partition table”, se tarkoittaa, että järjestelmäsi ei pysty paikantamaan osiota, joka sisältää käynnistystiedot. Tähän voi olla useita syitä, joista suurin osa on helposti korjattavissa. Käytä alla olevaa taulukkoa oppaana:

Syy

Kuvaus

⛓️ Väärä käynnistysjärjestys Käynnistysjärjestys määrittää, mistä tallennuslevystä tietokone etsii käyttöjärjestelmän käynnistystiedostot. Jos se on asetettu väärin, PC etsii käyttöjärjestelmän väärältä tallennusasemalta ja palauttaa väärän osiotaulukon virheen, kun se ei voi löytää käynnistysosiota kyseiseltä levyltä. Käynnistysjärjestystä voidaan muuttaa BIOS/UEFI-asetuksissa.
💿 Huonot sektorit Huonot sektorit ovat levyn luettavissa olemattomia/kirjoitettavissa olemattomia alueita. Ne voivat kehittyä monista syistä, mukaan lukien normaali kulumine. Jos käynnistyssektorille kehittyy huono sektori, tietokone palauttaa väärän osiotaulukon virheen.
🦠 Vaurioitunut osiotaulukko Useat tekijät voivat aiheuttaa vahinkoa osiotaulukolle. Tietokonevirukset, datan korruptio, sähkökatkokset ja ylijännite voivat kaikki vaurioittaa tietojesi ja osiotaulukon eheyttä, tehden siitä luettavissa olemattoman.
⚙️ Väärin määritetty Windows OS Jos olet puuttunut Windowsin käynnistysasetuksiin tai järjestykseen, se voi johtaa väärän osiotaulukon virheeseen
✅ Kaksi tai useampi osio on merkitty aktiiviseksi Aktiivinen osio tietokoneellasi on se, jossa on käyttöjärjestelmä ja Windowsin käynnistystiedostot. Jos useampi kuin yksi osio on merkitty aktiiviseksi, Windows ei käynnisty ja saat väärän osiotaulukon virheen.
💻 Vanhentunut BIOS Emolevyllä, jossa on vanhentuneet BIOS-ajurit, voi olla vaikeuksia löytää levysi käynnistyssektoria.

Kuinka palauttaa tietoja levyltä, jossa on viallinen osiotaulukko

Osion taulukon korjaaminal voi joskus aiheuttaa tietojen menetyksen riippuen siitä, mikä virheen aiheutti ja käytetystä korjausmenetelmästä. Siksi on hyvä idea ensin palauttaa kaikki tietosi ennen kuin ryhdyt korjaamaan osiotaulua. Ainoa tapa suorittaa DIY-tietojen palautus on käyttää tietojen palautustyökalua.

Levyn tietojen palauttamiseksi, joka käynnistyksen yhteydessä ilmoittaa virheellisestä osiotaulukosta, sinun on liitettävä se toiseen toimivaan tietokoneeseen. Voit joko liittää levyn suoraan käyttäen sen SATA-kaapelia, tai käyttää levykoteloa suorittaaksesi osion palautuksen siitä ulkoisena asemana.

Oppaassamme käytämme Disk Drill:ä, pääasiassa sen helppokäyttöisyyden ja vertaansa vailla olevan toiminnallisuuden vuoksi. Se tunnistaa yli 400 tiedostomuotoa, kaikki yleiset tiedostojärjestelmät eri käyttöjärjestelmissä ja toimii asemien kanssa, vaikka ne olisivat vahingoittuneet. Voit hyödyntää Disk Drill:n ilmaista kokeiluversiota, jonka avulla voit palauttaa jopa 500 MB tiedostoja ilmaiseksi.

Tässä on ohjeet, miten voit palauttaa tiedot vioittuneen pääkansion sisältävältä asemalta Disk Drill -ohjelman avulla:

 1. Lataa Disk Drill ja asenna se eri levylle.
 2. Avaa Disk Drill, valitse levy, jossa oli virheellinen osiotaulukko, ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.Etsi kadonneita tietoja Disk Drillissä.
 3. Napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita nähdäksesi palautettavissa olevat tiedot, jotka Disk Drill löysi. Voit suodattaa tulokset suoraan napsauttamalla asianmukaista tiedostotyyppiä–Kuvat, Äänet, Videot, Dokumentit, Arkistot, ja Muut.Tarkastele löydettyjä kohteita -valinta Disk Drillissä.
 4. Laajenna Olemassa olevat -osio nähdäksesi tiedostot, jotka ovat jo asemallasi, tai Poistetut tai kadonneet -osio nähdäksesi tiedostot, jotka on aiemmin poistettu.Tietojen palautusosiot Disk Drillissä.
 5. Käytä valintaruutuja valitaksesi tarvittavat tiedostot. Disk Drill näyttää esikatselun parhaillaan valitusta tiedostosta. Voit myös napsauttaa silmäkuvaketta tiedostonimen vieressä, jotta Disk Drill näyttää esikatselun manuaalisesti. Napsauta Palauta vahvistaaksesi valintasi.Luettelo palautettavissa olevista tiedostoista Disk Drillissä.
 6. Valitse toipumiskohteeksi tiedostoillesi. Napsauta Seuraava.Toipumiskohdevaihtoehto Disk Drillissä.
 7. Disk Drill palauttaa tiedostosi.

Kuinka korjata osiotaulukoita Windowsissa

Koska tietokoneesi ei käynnisty virheellisellä osiotaulukolla, sinun täytyy luoda käynnistettävä USB-asema käyttäen Windowsin asennusvälineitä näiden korjausten toteuttamiseksi. Kun olet luonut asennusvälineet, voit käyttää niitä siirtyäksesi Windowsin palautusympäristöön (WinRE) ja korjataksesi virheellisen osiotaulukon virheen.

Joitakin korjauksia varten sinun on luotava Windows to Go USB käyttäen työkalua kuten RUFUS.

Kun olet tehnyt sen, tässùin voit korjata epäkelpo kohdeluettelon ongelman tietokoneellasi:

Menetelmä 1: Palauta Windows aiempaan tilaan käyttämällä Järjestelmän palautusta

Windowsin Järjestelmän palautus -toiminto on pelastus, jos haluat palauttaa osiotaulukon. Se palauttaa PC:si aiempaan tilaan, tilaan, jossa järjestelmä oli oikein määritetty. Ominaisuuden on kuitenkin pitänyt olla käytössä ja palautuspisteen on pitänyt olla luotuna ennen kuin Windows meni väärin määritetyksi.

Näin käytät Windowsin Järjestelmän palautusta korjataksesi tietokoneesi osiotaulukon:

 1. Liitä Windows-asennusmedian USB-tikku tietokoneeseesi.
 2. Asenna Windows -näytöllä valitse Korjaa tämä tietokone siirtyäksesi Windowsin palautusympäristöön (WinRE).
 3. Mene nyt kohtaan Vianmääritys > Lisäasetukset > Järjestelmän palautus.
 4. Napsauta Seuraava Järjestelmän palautuksen tervetulonäytöllä.Järjestelmän palautuksen tervetulo.
 5. Valitse tässä näytössä järjestelmän palautuspiste ja napsauta Seuraava.Palautuspiste.
 6. Tarkista kaikki tiedot ja napsauta Valmis.Järjestelmän palautuksen lopetus.

Menetelmä 2: Merkitse muut ensisijaiset osiot ei-aktiivisiksi

diskpart-komentorivityökalu Windowsissa auttaa merkitsemään osiot, Windowsia sisältävää lukuun ottamatta, inaktiivisiksi. Tämä korjaa virheellisen osiotaulukon virheen, jos se johtui useista aktiivisista pääosioista.

Näin se tehdään:

 1. Syötä Windowsin palautusympäristöön (WinRE).
 2. Siirry kohtaan Vianmääritys > Lisäasetukset > Komentorivi.
 3. Kirjoita diskpart komentoriville.Diskpart-komento.
 4. Kirjoita list disk ja paina Enter-näppäintä.List disk -komento.
 5. Valitse levy, jolla Windows-käyttöjärjestelmä sijaitsee. Voit tehdä sen komennolla select disk x. Korvaa x kyseisen aseman levynumerolla. Esimerkiksi select disk 0.Select disk -komento.
 6. Kirjoita list partition ja paina Enter-näppäintä.List partition -komento.
 7. Nyt etsi ”Primary”-tunnisteella merkittyjä osioita. Valitse se, jolla Windows ei sijaitse. Kirjoita select partition x ja paina Enter-näppäintä. Korvaa taas x osion numerolla.Select partition -komento.
 8. Lopuksi kirjoita inactive ja paina Enter-näppäintä.Inactive-komento.
 9. Toista vaiheet merkitäksesi kaikki muut osiot, paitsi käyttöjärjestelmää sisältävän, inaktiivisiksi.

Menetelmä 3: Muuta käynnistysjärjestystä

Jos tietokoneeseesi on liitetty useampia levyjä, Windowsia sisältävän levyn tulisi olla käynnistysjärjestyksen kärjessä. Voit muuttaa käynnistysjärjestystä tietokoneesi BIOS- tai UEFI-asetuksissa.

Tarkat vaiheet vaihtelevat valmistajittain, mutta sen pitäisi näyttää suunnilleen tältä:

 1. Käynnistä tietokoneesi ja paina asianmukaista toimintonäppäintä tai näppäinyhdistelmää päästäksesi BIOS-valikkoon. Katso emolevysi käyttöohjetta tai tee Google-haku löytääksesi oikean näppäimen, jota sinun tulee painaa.
 2. Siirry BIOS:ssa Käynnistys-valikkoon ja etsi käynnistysjärjestyksen asetus.
 3. Muuta käynnistysjärjestystä siten, että levy, jolla Windows sijaitsee, on lueteltu ensimmäisenä.
 4. Tallenna asetukset ja poistu.
 5. Käynnistä tietokoneesi uudelleen.

Menetelmä 4: Korjaa osiotaulukko käyttäen CMD:tä

Windowsissa on muutama komento, jotka voivat havaita vioittumisen ja suorittaa osiotaulukon korjauksen. Sinun täytyy suorittaa nämä komennot Komentokehotteessa. Voit myös ajaa CHKDSK-komennon havaitaksesi ja korjataksesi vialliset sektorit asemallasi.

Käytä CHKDSK:tä tarkistaaksesi ja korjataksesi vialliset sektorit

 1. Avaa komentokehote Windowsin palautusympäristössä (WinRE).
 2. Kirjoita chkdsk C: /f /r ja paina Enter.use chkdsk from recovery mode
 3. CHKDSK-skannaus alkaa.

Korjaa osiotaulukko käyttämällä Bootreciä

 1. Avaa komentokehote Windowsin palautusympäristössä (WinRE). Voit tehdä tämän käyttämällä Vianetsintä > Lisäasetukset > Komentokehote.
 2. Jos käytät MBR-osiojärjestelmää, kirjoita bootrec /fixmbr ja paina Enter. GPT-pohjaisille levyille kirjoita bootrec /fixboot ja paina Enter.käytä bootrec /fixmbr

Menetelmä 5: Korjaa osiotaulukko Windowsin Levynhallinnan avulla

Käytä tätä menetelmää asemille, jotka eivät sisällä järjestelmäsi pääkäyttöjärjestelmää, tai jos olet liittänyt aseman toiseen tietokoneeseen. Tämä menetelmä sisältää ongelmallisen osion poistamisen ja sen jälkeen uuden luomisen.

Menetät tietosi, joten varmista että palautat ne etukäteen.

Tässä miten voit tehdä tämän:

 1. Windows-haussa (Windows-näppäin + S) kirjoita ”levynhallinta”. Klikkaa hakutuloksista Luo ja muotoile kiintolevyn osioita.
 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella asemaa, joka näyttää virheellisen osiotaulukon viestin ja klikkaa Poista osio. Paina Kyllä kaikissa varmistuskehotteissa.Delete volume Disk Management.
 3. Tila, jonka osio käytti, näkyy allokoimattomana. Napsauta allokoimatonta tilaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Uusi yksinkertainen osio.New simple volume Disk Management.
 4. Seuraa Uuden yksinkertaisen osion velhon ohjeita luodaksesi upouuden osion tuoreella osiotaulukolla.

Kuinka korjata virheellinen osiotaulukko -virhe Windowsin asennuksen aikana/jälkeen

Vaikka vanhanaikainen BIOS voi tunnistaa ei-käynnistyvät GPT-levyt, käynnistyvien GPT-levyjen käyttö edellyttää sinun käyttävän UEFI:ta. Kohtaat virheellisen osiotaulukon virheen, jos yrität käyttää käynnistyvää GPT-levyä vanhanaikaisen BIOS:n kanssa tai käyttää MBR-levyä UEFI:n kanssa. Useimmat emolevyt antavat sinun vaihtaa vanhanaikaisen BIOS:n ja UEFI-tilojen välillä helpottaakseen laajempaa yhteensopivuutta sekä MBR- että GPT-levyjen kanssa.

Vanhentuneet BIOS-ajurit voivat myös aiheuttaa virheellisen osiotaulukon virheen. Seuraavissa osioissa näytämme, miten voit vaihtaa perinteisen BIOSin ja UEFI:n välillä, sekä miten päivittää BIOS-ajurisi.

Vaihda perintö-BIOS- ja UEFI-tilojen välillä

Emolevyn valmistajasta riippuen tarkka prosessi vaihtaa perinteisen BIOSin ja UEFI-tilojen välillä eroaa. Mutta sen pitäisi näyttää suunnilleen tältä.

 1. Syötä emolevyn BIOS/UEFI-valikkoon painamalla asianmukaista näppäintä heti, kun valmistajan logo ilmestyy. Yleensä se on yksi toimintonäppäimistä.
 2. Syötä Käynnistys-valikkoon.
 3. Käytä näytöllä mainittuja näppäimiä vaihtaaksesi BIOS- ja UEFI-tilojen välillä Käynnistystila-kentässä. Vaihda BIOS-tilaan, jos aiot käyttää MBR-levyä, ja UEFI-tilaan, jos haluat käyttää GPT-osiotaulukkoa.
 4. Tallenna asetukset ja poistu.

Lataa ja asenna BIOS käynnistettävältä USB-asemalta

BIOSin päivittämiseksi järjestelmässä, joka ei löydä osiotaulukkoa tai näyttää virheilmoituksen virheellisestä osiotaulukosta, sinun tulee suorittaa BIOS-päivitys käyttäen käynnistyskelpoista USB-asemaa. Tältä se näyttää:

 1. Yhdistä USB-asema toimivaan tietokoneeseen.
 2. Lataa uusin BIOS-päivitys emolevylle, jossa ilmenee virheellinen osiotaulukko.
 3. Kopioi BIOS-päivitystiedosto USB-asemalle. Suosittelemme, ettet säilytä muita tiedostoja USB-asemalla. Kirjoita ylös tarkka tiedostonimi ja BIOS-päivitystiedoston tiedostopääte.
 4. Yhdistä USB-asema tietokoneeseen, jossa on virheellinen osiotaulukko, ja siirry BIOS-valikkoon.
 5. Siirry Käynnistysvaihtoehtoihin ja valitse USB-asema.
 6. Useimmat emolevyt tunnistavat päivityksen automaattisesti. Toisilla näytetään komentokehotteen ikkuna. Tässä tapauksessa kirjoita BIOS-päivitystiedoston tarkka tiedostonimi tiedostopäätteen kanssa ja paina Enter-näppäintä.
 7. Noudata emolevylläsi olevia asianmukaisia vaiheita BIOS-päivityksen asentamiseksi.

Muunna osiotaulukko MBR:stä GPT:ksi

Diskpart-apuohjelma mahdollistaa MBR-levyn muuntamisen GPT:ksi, mutta se pyyhkii datasi prosessissa. Tämä on hyödyllistä, kun haluat käyttää UEFI:ta ja hyödyntää GPT-osiotaulukkoa. Varmista, että palautat tietosi ensin.

Tässä on miten voit palauttaa osiotaulukon ja muuntaa sen GPT:ksi käyttäen diskpartia:

 1. Käynnistä Windowsin palautusympäristö (WinRE) ja avaa Komentokehote (Troubleshoot > Advanced Options > Command Prompt).
 2. Kirjoita diskpart ja paina Enter.Diskpart-komento.
 3. Kirjoita list disk ja paina Enter.List disk -komento.
 4. Kirjoita select disk x ja paina Enter. Korvaa x levyaseman numerolla, jonka haluat muuntaa GPT:ksi.Select disk -komento.
 5. Kirjoita clean ja paina Enter.Clean-komento.
 6. Lopuksi kirjoita convert GPT ja paina Enter muuntaaksesi levyn GPT:ksi.Convert GPT -komento.

Osioitaulukon uudelleenrakentamineta ilman tietojen menettämistä

Windows 10 ja 11 mahdollistavat MBR-levyn muuntamisen GPT:ksi tietoja menettämättä. Mutta levyn tulee täyttää nämä edellytykset, jotta tämä ratkaisu toimii.

Jos levysi täyttää kriteerit, näin voit muuntaa sen GPT:ksi:

 1. Käynnistä tietokoneesi Windowsin palautusympäristöön (WinRE) ja avaa Komentokehote (Vianmääritys > Lisäasetukset > Komentokehote).
 2. Kirjoita MBR2GPT /validate ja paina Enter-näppäintä.
 3. Nyt muunnoksen suorittamiseksi kirjoita MBR2GPT /convert /disk x. Korvaa x levyaseman numerolla, jonka haluat muuntaa GPT:ksi. Jos PC:hen on liitetty vain yksi levy, se on 0.

Yhteenveto

Edellä mainitut menetelmät selittävät, miten voit korjata kiintolevysi osiotaulukon menettämättä tietoja. Tällaiset virheet yleensä tulevat ilman ennakkovaroitusta, ja paras tapa suojautua on säännöllisen varmuuskopiointiaikataulun ylläpito. Tämä varmistaa, että sinun ei tarvitse ladata kolmannen osapuolen ohjelmia tietojesi palauttamiseen, mahdollistaen ongelman käsittelyn ilman lisästressiä tietojen menetyksestä.

UKK:

Riippuen siitä, mikä vaurioitti osiotaulukkoa, sinun täytyy käyttää yhtä näistä tavoista korjataksesi sen:
 • Käytä Windows Järjestelmän Palautusta.
 • Korjaa osiotaulukko käyttäen Bootrec-työkalua.
 • Käytä Levyhallintaa osiotaulukon korjaamiseen.
 • Uudelleenrakenna ja muunna osiotaulukko GPT-muotoon käyttäen diskpart- tai MBR2GPT-työkaluja.
Voit uudelleenrakentaa osiotaulukon menettämättä tietoja kahdella tavalla:
 1. Käytä Bootrec-työkalua korjataksesi osiotaulukon.
 2. Käytä MBR2GPT-työkalua palauttaaksesi ja muuntaaksesi osiotaulukon GPT:ksi Windows 10 ja 11 -käyttöjärjestelmissä.
Vaihtoehtoisesti voit ensin palauttaa tietosi käyttämällä tietojen palautusohjelmaa ja sen jälkeen käyttää valitsemaasi menetelmää osiotaulukon uudelleenrakentamiseen.
Osiontaulukon yleisiä vioittumisen syitä ovat:
 • Haittaohjelmat.
 • Äkilliset sähkökatkot tai -piikit.
 • Väärin määritetty Windows-käyttöjärjestelmä.
 • Huonot sektorit asemassa.
manuviraj
Manuviraj Godara on ammattimainen sisällöntuottaja, jolla on yli 4 vuoden kokemus alalta. Hänen jatkuvasti kasvava viehätyksensä ja kokemuksensa teknologiasta innostavat häntä luomaan sisältöä liittyen tietojen palautukseen ja kuluttajateknologiaan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required