Mikä on SD-kortin käyttöikä ja miten se tarkistetaan?

Kirjoittanut
81

sd card lifespanSD-kortit ovat edullinen ja tehokas tapa tallentaa tietojasi. Ne ovat helppokäyttöisiä ja yhteensopivia useimpien nykyään saatavilla olevien laitteiden kanssa. Mutta ennen kuin käytät korttiasi yhä uudelleen, muista että SD-korteilla on rajallinen käyttöikä.

Kun SD-kortti saavuttaa elinkaarensa pään, se alkaa olla alttiimpi erilaisille virheille. Joten jos haluat tietää, onko SD-korttisi kuolemassa, tämä opas auttaa ymmärtämään SD-kortin elinkaaren ja mitä voit tehdä korttisi huoltamiseksi.

Mikä on SD-kortin todellinen käyttöikäodote?

Kuten mikä tahansa muu tallennuslaite, SD-kortti tai mikro-SD-kortti voi kulua käytön myötä ajan kuluessa. Nämä kortit käyttävät flash-muistiteknologiaa, jolla on rajallinen määrä kirjoituskertoja ennen kuin se alkaa heikentyä.

SD Associationin mukaan korttien tulisi kestää noin 10 vuotta tai kauemmin. Muut uudemmat SD-kortit, kuten Samsungin micro SD -kortin elinkaari, voivat kestää jopa 16 vuotta. Kuitenkin, jokainen valokuvaaja, jolta kysyt, kertoo että se on paljon vähemmän kuin niin.

Todellinen vastaus riippuu SD-korttien valmistukseen käytettävästä teknologiasta. Myös SD-kortit ovat rajallisen elinikäisiä, vaikka niitä ei käytettäisikään. Lisäksi SD-kortin jäljellä oleva käyttöikä riippuu myös eri tekijöistä, kuten seuraavista:

 • SD-kortin laatu – SD-kortin valmistustapa vaikuttaa suoraan siihen, kuinka kauan se kestää. Tietyt SD-korttien merkit ja valmistajat, kuten Samsung ja Sandisk, tunnetaan kestävämpien ja luotettavampien SD-korttien valmistamisesta.
 • Käyttö – SD-kortin käyttötapa voi nopeuttaa sen kulumista. Laitteen epäasianmukainen irrottaminen tiedonsiirron aikana voi vaikuttaa sen eheys. Sovellusten suorittaminen suoraan SD-kortilta voi myös lisätä sen kulumista.
 • Alustaminen – SD-kortin alustaminen useammin kuin mitä on ihanteellista vaikuttaa SD-kortin elinkaareen. Samoin SD-kortin alustaminen yhteensopimattomilla tiedostojärjestelmillä voi vahingoittaa sitä.
 • Ympäristöolosuhteet – Miten säilytät SD-korttiasi? SD-kortin altistaminen korkeammille lämpötiloille, kosteudelle ja jopa liialliselle pölylle voi vaikuttaa siihen, kuinka kauan SD-kortti säilyttää tietoja ilman virtaa. Vielä pahempi on, että se voi aiheuttaa fyysistä vauriota ja johtaa tietojen menetykseen.

SD-kortin ja mikro-SD-kortin käyttöiän ymmärtäminen voi auttaa sinua välttämään odottamattomia vikoja tai lieventämään virheitä, joita kohtaat korttiasi käyttäessäsi. Olitpa sitten valokuvaaja, joka käyttää SD-korttia aktiivisemmin tai satunnainen käyttäjä, korttisi terveyden seuranta auttaa pitämään tarpeen palauttaa tiedostot vioittuneelta SD-kortilta loitolla.

Merkit kuolevasta SD-kortista

Vaikka et voi tarkistaa SD-korttisi tarkkaa kuntoa, voit silti kiinnittää huomiota joitakin selvästi havaittavia merkkejä siitä, että SD-korttisi ei ole kunnossa:

Merkki Kuvaus
🐌 Huomattavasti hitaammat luku-/kirjoitusnopeudet Kun hitaampi luku-/kirjoitusnopeus voi johtua erilaisista syistä, se voi myös olla merkki siitä, että SD-kortin käyttöikä on tullut päätökseen.
⚠️ Erilaiset virheet ilmenevät usein Yleisempi merkki siitä, että SD-kortti on hajoamassa, on äkillisten ja useammin ilmenevien tiedostovirheiden esiintyminen.
📂 Tiedostot ilmestyvät satunnaisesti Tiedostojen satunnainen ilmestyminen voi johtua tietojen korruptoitumisesta, tiedostojärjestelmän virheistä tai haittaohjelmista, mutta se voi myös johtua kortin hajoamisesta.
👻 Kortti ei näy Tiedostonhallinnassa Kun SD-korttiasi ei tunnisteta laitteissa, se voi olla merkki tulevasta vioittumisesta.
❎ Tiedostot SD-kortilla vioittuvat satunnaisesti Kun SD-korttisi kirjoitussyklit kuluvat loppuun, kortillasi olevat tiedostot voivat alkaa vääristyä tai niistä voi tulla lukukelvottomia.

Kuinka palauttaa tietoja kuolevalta SD-kortilta

On tärkeää saada tiedostosi takaisin vikaantuneelta SD-kortilta mahdollisimman pian. Mutta jos et jostain syystä pääse käsiksi siihen, käytä ammattimaista tietojen palautustyökalua parantaaksesi onnistuneen palautuksen mahdollisuuksia.

Viallisille tallennuslaitteille suositellaan suorittamaan tavu-tavulta kopion kortistasi ja skannaamaan kyseinen kuva välttääksesi lisävaurioita. Disk Drill on yksi parhaista SD-kortin tietojen palautustyökaluista, joka tukee jopa SD-korttikuvien luomista.

Ensiksi käytä Disk Drill -ohjelmaa suorittaaksesi tavu-tavulta varmuuskopion SD-kortistasi noudattamalla näitä vaiheita:

 1. Lataa ja asenna Disk Drill.
  disk drill asennus
 2. Liitä SD-korttisi tietokoneeseesi. Sen jälkeen avaa sovellus ja klikkaa Drive Backup.
  aseman varmuuskopio
 3. Valitse SD-korttisi ja klikkaa Byte-to-Byte Backup.
  aseman varmuuskopio
 4. Valitse, mihin haluat tallentaa varmuuskopion. Varmista, että tiedoston tallennuskohteessa on tarpeeksi levytilaa varmuuskopiosi säilyttämiseen. Muokattuasi varmuuskopion asetuksia, klikkaa OK. Tämä aloittaa varmuuskopiointiprosessin.
  varmuuskopio byte-to-byte
 5. Kun Disk Drill on saanut varmuuskopioinnin päätökseen, klikkaa Koti-painiketta.
  levykuva luotu

Nyt kun olet luonut levykuvan SD-kortistasi, voit nyt skannata kadonneita tiedostoja. Noudata näitä vaiheita jatkaaksesi:

 1. Disk Drillin kotisivulla, napsauta Tallennuslaitteet > Liitä levykuva.
  liitä levykuva
 2. Valitse luomasi varmuuskopio ja napsauta Avaa.
  tallennuslaitteet
 3. Nyt sinun pitäisi nähdä SD-korttisi levykuva saatavilla olevien laitteiden listassa. Valitse kuva ja napsauta Etsi kadonneita tietoja.
  etsi kadonneita tietoja
 4. Disk Drillin pitäisi alkaa skannata varmuuskopiotasi. Esikatsele tähän mennessä skannattuja tiedostoja napsauttamalla Tarkastele löydettyjä kohteita. Jos haluat odottaa, että skannaus on valmis ensin, siirry seuraavaan vaiheeseen.
 5. Kun skannaus on valmis, napsauta Tarkastele löydettyjä kohteita.
  tarkastele löydettyjä kohteita
 6. Esikatsele palautettavia tiedostoja napsauttamalla niitä. Kun olet valinnut palautettavat tiedostot, napsauta Palauta.
  palauta tiedostot
 7. Valitse kansio, johon haluat tallentaa palautetut tiedostot. Tämän jälkeen napsauta Seuraava. Disk Drill palauttaa nyt tiedostosi ja tallentaa ne valitsemaasi sijaintiin.
  valitse tiedosto kohde
 8. Palautusprosessin jälkeen Disk Drill näyttää palautuksen tilan ja palautettujen tiedostojen kokonaismäärän. Jos haluat tarkastella tiedostojasi, napsauta Näytä palautetut tiedot Resurssienhallinnassa.
  disk drill suoritettu

Vinkkejä SD-korttisi käyttöiän pidentämiseen

Viallinen SD-kortti asettaa tiedostosi vaaraan menettää tietoja. Jos SD-korttia ei hoideta kunnolla, se voi kokea erilaisia tiedostovirheitä ja jopa muuttua käyttökelvottomaksi. Jotta maksimoisit SD-kortin käyttöiän ja varmistaisit sen luotettavan toiminnan, tässä on joitakin vinkkejä, joita voit noudattaa:

 • Älä koskaan suorita muistikortin eheyttämistä. SD-kortissa ei ole mekaanisesti liikkuvia osia. Tämä tarkoittaa, että kortin eheyttäminen ei välttämättä auta juurikaan, mutta se lisää kirjoituskertojen määrää ja kiihdyttää kulumista.
 • Käytä sopivaa tiedostojärjestelmää. Käytä FAT32-tiedostojärjestelmää jatkuvaan kirjoittamiseen perustuvan tiedostojärjestelmän (kuten NTFS) sijaan, sillä se kirjoittaa useammin ja lyhentää SD-kortin käyttöikää.
 • Vältä säilyttämästä korttiasi epäsuotuisissa olosuhteissa. Varmista, että säilytät muistikortit viileässä ja kuivassa paikassa, jotta niiden kontaktipinnat eivät ruostu tai korroosioituisi ajan myötä.
 • Rajoita formatointia. SD-kortin alustaminen lisää kirjoituskertoja. Yritä alustaa kortti vain tarvittaessa.

Yhteenveto

SD-kortista huolehtiminen on tärkeää sen pitkäikäisyyden ja luotettavuuden varmistamiseksi. Vaikka kortin terveydentilaa ei voi täsmällisesti määrittää, on olemassa merkkejä, jotka voivat viitata kortin hajoamiseen: hitaammat luku/kirjoitusnopeudet, erilaiset virheet, jotka ilmestyvät yhtäkkiä, satunnaiset tiedostot ilmestyvät, SD-kortti ei ole havaittavissa ja tiedostojen korruptoituminen, muun muassa.

SD-kortin vikaantuminen voi johtaa tietojen menetykseen. Koska et voi käyttää korttia, on suositeltavaa valita tehokas tietojen palautustyökalu, kuten Disk Drill, luodaksesi levykuvan ja skannataksesi kyseisen kuvan kadonneiden tiedostojen löytämiseksi.

Tietenkin voit maksimoida SD-korttisi käytön ja hidastaa sen vanhenemista, jos vältät kortin eheyttämisen, käytät asianmukaista tiedostojärjestelmää formatoidessasi, säilytät muistikorttisi viileässä ja kuivassa paikassa ja formatoit korttisi vain tarvittaessa.

UKK:

Valitettavasti ei ole työkaluja tarkistaa tarkasti SD-kortin käyttöikää. On kuitenkin erilaisia tekijöitä, joita voit seurata arvioidaksesi, alkaako korttisi heikkenemään: käyttötavat, luku-/kirjoitusnopeudet, tiedostovirheet ja korruptio sekä lukukelvottomat SD-kortit.
Ei varsinaisesti. Tietojen lukeminen SD-kortilta ei juuri kuluta sitä. Tietojen tallentaminen SD-kortille vaikuttaa enemmän SD-kortin käyttöikään. Muistikorttien kirjoituskierrokset ovat rajalliset. Tiedostojen tallentaminen, alustaminen ja muut vastaavat prosessit kuluttavat korttiasi ajan myötä.
SD-kortin vaihtamiselle ei ole vakiintunutta tiheyttä. Kuinka usein sinun tarvitsee vaihtaa korttisi riippuu siitä, kuinka käytät ja valvot SD-kortin käyttöikää. Korkealaatuisemmat SD-kortit kestävät yleensä pidempään, ja ne kestävät useampia kirjoituskertoja. Jos käyttö ei ole laajamittaista, SD-korttisi voi kestää useita vuosia.
Vaikka alustaminen lisää SD-kortin kirjoituskertoja, korttisi alustaminen ei merkittävästi heikennä sen kuntoa. Kuitenkin toistuva alustaminen saattaa nopeuttaa kortin kulumista, joten pyri välttämään liiallista alustamista.
Kyllä. SD-kortteja voidaan käyttää 5 vuotta tai kauemmin riippuen siitä, miten niistä huolehdit. Silti SD-kortin käyttöikä riippuu korttisi laadusta sekä muista tekijöistä, ja huonolaatuiset kortit ovat todennäköisemmin alttiimpia heikkolaatuiselle flash-muistille.
Emma Collins on sisällöntuottaja, joka on kirjoittanut teknologiaan liittyviä ohjeita ja oppaita laajoihin kiinnostuksen kohteisiinsa. Hän on kirjoittanut artikkeleita Windowsista, Androidista, iOS:stä, sosiaalisesta mediasta, pelaamisesta ja muista aiheista teknisenä kirjoittajana yli 5 vuoden ajan.
Hyväksymä.
12 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä, tietokannan hallinnasta ja laitteistokorjauksesta.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required