Hoe een Beschadigde SD-Kaart Herstellen: Alle Methoden

Geschreven door
Goedgekeurd door
75

Herstel een corrupte SD-kaartProblemen met corruptie van SD-kaarten treffen dagelijks ontelbaar veel mensen en veroorzaken in veel gevallen het verlies van belangrijke bestanden. Als je dit artikel leest omdat je SD-kaart corrupt is geraakt en je je afvraagt hoe je de schade kunt herstellen, dan ben je op de juiste plek, want we bespreken meerdere bewezen methoden om een corrupte SD-kaart te repareren en de verloren gegevens te herstellen.

Wat is een corrupte SD-kaart?

Een beschadigde SD-kaart heeft logische schade opgelopen, waardoor een of meer bestanden die erop zijn opgeslagen onleesbaar zijn geworden.

In extreme gevallen zijn SD-kaarten die beschadigd zijn geraakt mogelijk zelfs niet toegankelijk. Dergelijke SD-kaarten lijken meestal alsof er helemaal geen gegevens op zijn opgeslagen. In werkelijkheid zijn de meeste originele bestanden meestal nog fysiek aanwezig en te herstellen met de juiste technieken en softwareoplossingen.

Hoe Raken SD-Kaarten Corrupt?

Zoals we al hebben aangegeven, wordt corruptie van de SD-kaart veroorzaakt door logische schade, maar wat zijn de oorzaken van logische schade? Er zijn er verschillende die u zou moeten kennen:

Oorzaak Omschrijving
🤷‍♂️ Menselijke fouten De meest voorkomende oorzaak van logische schade zijn de gebruikers zelf. Maar al te vaak zijn gebruikers te lui om hun SD-kaart op de juiste manier uit te werpen voordat ze deze fysiek verwijderen uit de kaartlezer en mogelijk actieve lees/schrijfprocessen onderbreken. Bovendien begrijpt de meerderheid van de mensen niet dat sommige apparaten alleen bepaalde bestandssystemen ondersteunen, en pogingen om een SD-kaart te gebruiken met een apparaat dat dit niet ondersteunt kunnen leiden tot datacorruptie.
🦠 Malware Van gewone virussen tot onopvallende Trojaanse paarden tot kwaadaardige ransomware, er zijn vele soorten malware die SD-kaarten kunnen infecteren en data die erop opgeslagen is kunnen beschadigen. Dit geldt ook voor verschillende dubieuze softwareapplicaties die alleen bestaan om hun makers geld te verdienen zonder iets waardevols terug te geven.
🔋 Storingen en hardwareproblemen Zoals alle opslagapparaten hebben SD-kaarten een bepaalde spanning nodig om correct te werky. Wanneer deze spanning niet betrouwbaar geleverd kan worden door stroomuitval of hardwareproblemen, is de kans klein dat lees/schrijfoperaties succesvol voltooid worden. Daarom is het belangrijk om merk-SD-kaarten en kaartlezers te gebruiken in plaats van hun goedkope merkloze tegenhangers.

Andere redenen waarom het herstellen van corrupte SD-kaarten een actueel onderwerp is, zijn onder andere bugs in softwaretoepassingen die logische schade veroorzaken, onbedoeld formatteren en het verwijderen van bestanden, evenals falen van controllers en problemen met stuurprogramma’s.

Hoe gegevens te herstellen van een corrupte SD-kaart

Laten we effectieve methoden verkennen om uw gegevens te redden en te herstellen van een corrupte SD-kaart. Of je nu een professionele fotograaf bent, een technologie-enthousiast of gewoon iemand die in de ongelukkige situatie van gegevensverlies terecht is gekomen, deze strategieën zijn ontworpen om je te helpen je waardevolle informatie terug te krijgen zonder de noodzaak van direct formatteren.

Methode 1: Gebruikmaken van Dataherstelsoftware voor PC

Je hoeft geen expert te zijn om gegevens te herstellen van een beschadigde SD-kaart met behulp van dataherstelsoftware zoals Disk Drill. Dat komt omdat Disk Drill een moderne gebruikersinterface heeft waardoor je niet hoeft te raden welke knop je vervolgens moet klikken. Ondanks het gebruiksgemak kan Disk Drill meer dan 400 bestandsformaten herstellen van alle SD-kaarten en andere opslagapparaten.

De gratis versie van Disk Drill stelt je in staat om tot 500 MB aan data te herstellen, en je kunt altijd upgraden naar Disk Drill Pro voor onbeperkt dataherstel. Bij Disk Drill krijg je handige tools om belangrijke data te beschermen en te organiseren, evenals om de gezondheid van je opslagapparaten te monitoren.

Voordat u begint met het herstelproces, is het verstandig om een byte-voor-byte kopie van uw SD-kaart te maken. Deze back-up is een exacte replica van uw kaart en bewaart elk stukje data, inclusief mogelijk te herstellen bestanden die misschien niet meteen zichtbaar zijn. Gelukkig bevat Disk Drill een byte-voor-byte back-uptools die net zo eenvoudig te gebruiken is als de rest van de applicatie:

 1. Sluit de SD-kaart aan op uw computer.install disk drill
 2. Installeer Disk Drill op uw primaire harde schijf.
 3. Start Disk Drill en selecteer de Drive Backup tool onderaan in het linkerpaneel.
 4. Kies uw beschadigde SD-kaart en klik op de Byte-to-Byte Backup knop in de rechterbovenhoek. diskdrill windows bytetobyte backup sd card
 5. Geef Disk Drill op waar het uw back-up moet opslaan en ga verder met de creatie ervan.

Nu u een byte-voor-byte backup van uw beschadigde SD-kaart heeft, kunt u deze instructies volgen om gegevens te herstellen met behulp van Disk Drill:

 1. Start Disk Drill, selecteer de SD-kaart en klik op de knop Zoek naar verloren gegevens.selecteer een sd-kaart
 2. Bekijk voorbeeld en selecteer elk bestand dat u wilt herstellen.herstel geselecteerde bestanden van beschadigde sd-kaart
 3. Klik op Herstellen en kies een geschikte hersteldirectory.

Methode 2: Gebruik van Android Data Herstel App

Heb je geen toegang tot een computer die geschikt is om Disk Drill uit te voeren? In dat geval kun je proberen om gegevens te herstellen van een beschadigde SD-kaart met behulp van Android dataherstelsoftware zoals DiskDigger. Hoewel niet zo krachtig als Disk Drill, laat deze app voor Android-apparaten je toe om met een paar simpele tikken gegevens te herstellen, wat het zeker de moeite waard maakt om te proberen.

Weet gewoon dat de gratis versie alleen foto’s en video’s kan herstellen, en het herstellen van video’s werkt alleen op Android-apparaten met roottoegang. De Pro-versie kan naast foto’s en video’s ook andere bestandstypen herstellen, maar opnieuw is het herstellen van andere bestandstypen dan foto’s niet mogelijk zonder root.

Zo kun je bestanden herstellen van een beschadigde microSD-kaart met DiskDigger:

 1. Installeer de app uit de Google Play Store.disk digger play store
 2. Zorg ervoor dat de SD-kaart is ingevoerd in je Android-apparaat.
 3. Start DiskDigger op.
 4. Afhankelijk van welke versie van de app je hebt, start een Basis of Volledige scan.disk digger start scan
 5. Selecteer alle bestanden die je wilt herstellen en zet ze over naar je telefoon.

Deze methode is vooral handig als je Android SD-kaart corrupt is geworden en belangrijke bestanden vermist zijn geraakt, maar je kunt het ook gebruiken om gegevens te herstellen van SD-kaarten op volledig formaat. Je hebt alleen een Android-smartphone nodig die een geschikte geheugenkaartlezer ondersteunt.

Methode 3: Betaal voor Professioneel Gegevensherstel

data recovery center professional

Professionele gegevensherstel is de duurste manier om gegevens te herstellen van een beschadigde SD-kaart, maar het is ook het meest waarschijnlijk dat het uitstekende resultaten oplevert.

Professionele dataherstelcentra maken gebruik van ervaren professionals die zijn uitgerust met geavanceerde hardeware-tools en softwaretoepassingen waarmee ze zelfs de meest ingewikkelde scenario’s van gegevensverlies kunnen aanpakken.

De beste dataherstelcentra kunnen niet alleen logisch beschadigde SD-kaarten repareren, maar ook bestanden terughalen van fysiek beschadigde SD-kaarten die niet in de beste staat verkeren, waardoor ze de prijs meer dan waard zijn als je zeer waardevolle gegevens moet herstellen, zoals onvervangbare familiefoto’s of zakelijke documenten waar je weken aan hebt gewerkt.

Hoe je een beschadigde SD-kaart repareert

In deze sectie zullen we je begeleiden door verschillende effectieve methoden die gericht zijn op het herstellen van de functionaliteit van je SD-kaart. Van eenvoudige probleemoplossingsstappen tot meer geavanceerde reparatietechnieken, deze methoden zijn ontworpen om je te helpen je SD-kaart opnieuw bruikbaar te maken.

Methode 1: Toegang tot de SD-kaart vanaf een ander apparaat

geheugenkaartlezer

Om de mogelijkheid uit te sluiten dat uw computer de oorzaak is van de corruptie, raden wij u aan te beginnen met het verbinden van uw SD-kaart met een ander apparaat. Als u geen toegang heeft tot een andere computer, kunt u een smartphone of een slimme TV gebruiken met een SD-kaartslot.

Als je de inhoud van je SD-kaart probleemloos kunt openen op een ander apparaat, dan is er iets mis met je computer of de kaartlezer voor geheugenkaarten.

Nogmaals, de eenvoudigste oplossing is om een nieuwe geheugenkaartlezer aan te schaffen en het opnieuw te proberen. Als dat niet helpt, dan moet je de integriteit van je besturingssysteem controleren, omdat je problemen veroorzaakt kunnen worden door ontbrekende of defecte stuurprogramma’s.

Methode 2: Gebruik het CHKDSK-commando om bestandssysteemfouten te herstellen

CHKDSK is een opdrachtregeltool in Windows die je kunt gebruiken om een SD-kaart te controleren op schijffouten en slechte sectoren, en deze indien mogelijk te repareren. Het kan begrijpelijk intimiderend zijn om een opdrachtregeltool te gebruiken om corruptie op een SD-kaart te herstellen, maar het is eigenlijk heel eenvoudig zolang je onze instructies volgt:

 1. Open Windows Verkenner en selecteer Deze PC vanuit het linker paneel.
 2. Schrijf de schijfletter van uw SD-kaart op.
 3. Druk op Windows + X en kies Windows PowerShell (Admin).
 4. Typ het volgende commando en druk op Enter (vervang X door de schijfletter van uw SD-kaart): chkdsk X: /rpowershell chkdsk r
 5. Geef toestemming als gevraagd wordt of u de SD-kaart geforceerd wilt ontkoppelen.

De /r parameter geeft CHKDSK de opdracht om slechte sectoren op te sporen en leesbare informatie te herstellen. Je kunt ook de /f parameter proberen, die fouten herstelt maar geen leesbare informatie terugvindt.

Methode 3: Wijzig de schijfletter van de SD-kaart

Het klinkt misschien als een vreemde oplossing voor corruptie van een SD-kaart, maar het veranderen van de schijfletter kan echt een onleesbare SD-kaart weer leesbaar maken. Om dit te doen:

 1. Druk op Windows + X en selecteer Schijfbeheer.
 2. Klik met de rechtermuisknop op uw SD-kaart en selecteer de optie Stationsletter en paden wijzigen.schijfbeheer stationsletter wijzigen en paden - markeren
 3. Klik op Wijzigen en wijs een andere letter toe aan uw SD-kaart. Klik op OK om uw keuze te bevestigen.

Natuurlijk, als je SD-kaart echt beschadigd is, zal het meer vergen dan een wijziging van de schijfletter om de corruptie te herstellen en de beschadigde gegevens op de SD-kaart te herstellen, wat is waar de volgende methode van pas komt.

Methode 4: Repareer uw SD-kaart met de Windows Schijfhersteltool

Inclusief in Windows is een eenvoudig te gebruiken schijfhersteltool die automatisch veelvoorkomende SD-kaartproblemen kan diagnosticeren en oplossen. Om uw SD-kaart te repareren met behulp van de Windows Schijfhersteltool:

 1. Open Windows Verkenner en selecteer Deze pc in het linkerpaneel.
 2. Klik met de rechtermuisknop op uw SD-kaart en selecteer Eigenschappen.
 3. Ga naar het tabblad Extra en selecteer de optie Controleren.schijf reparatie tool controle
 4. Selecteer Station scannen en repareren ook als er geen fouten worden gevonden.

Naast de Windows Schijfreparatietool zijn er verschillende softwaretoepassingen van derden die het mogelijk maken om verwijderde partities te herstellen, beschadigde partitietabellen te repareren en verwijderde gegevens terug te halen, onder andere. Het beste voorbeeld is TestDisk, een gratis en open-source gegevenshersteltool die in staat is zelfs uitgebreide datacorruptie aan te pakken. Weet alleen dat TestDisk een vrij onintuïtieve opdrachtregel gebruikersinterface heeft. Als je de voorkeur geeft aan een grafische gebruikersinterface, kun je een datahersteltoepassing zoals Disk Drill gebruiken, die we in het volgende hoofdstook beschrijven.

Methode 5: Herstel het bestandssysteem door de SD-kaart te formatteren

Als het je niet uitmaakt welke gegevens op je SD-kaart zijn opgeslagen, en je enkel de corruptie wilt herstellen die het gebruik ervan verhindert, kun je het bestandssysteem opnieuw aanmaken door een snelle format uit te voeren met het ingebouwde formatteerprogramma in Windows:

 1. Open Windows Verkenner en selecteer Deze pc in het linkerpaneel.
 2. Klik met de rechtermuisknop op uw SD-kaart en selecteer de optie Formatteren.
 3. Selecteer de optie Snel formatteren en klik op Start.sd-kaart formatteren - uitgelicht

De beste bestandssystemen voor SD-kaarten zijn FAT32 en exFAT. De eerste wordt ondersteund door het overgrote deel van de apparaten die SD-kaarten accepteren, terwijl de laatste extreem grote bestanden kan opslaan, wat handig is bij het opnemen van video’s met hoge resolutie.

Methode 6: Installeer uw SD-kaartlezerstuurprogramma opnieuw

Het is mogelijk dat uw SD-kaart helemaal in orde is en dat het probleem bij uw SD-kaartlezer ligt waardoor u problemen ondervindt met het toegang krijgen tot uw gegevens. In veel gevallen hoeft u alleen maar de driver van uw SD-kaartlezer opnieuw te installeren om deze weer werkend te krijgen:

 1. Druk op Windows + X en selecteer Apparaatbeheer.
 2. Sluit uw SD-kaartlezer aan op uw computer.
 3. Dubbelklik op Schijfstations en klik met de rechtermuisknop op uw SD-kaartlezer.
 4. Selecteer de optie Apparaat verwijderen en klik nogmaals op Verwijderen om uw keuze te bevestigen. apparaatbeheer apparaat verwijderen - markeren
 5. Koppel uw SD-kaartlezer los en herstart uw computer.
 6. Sluit uw SD-kaartlezer opnieuw aan en wacht tot uw computer het betreffende station opnieuw installeert.

Het is ook mogelijk dat uw geheugenkaartlezer een speciale driver nodig heeft waar Windows niet van op de hoogte is. Om na te gaan of dat werkelijk zo is, vraag het de fabrikant.

Methode 7: Controleer of de SD-kaart Echt is

Er worden verrassend veel nepproducten van SD-kaarten verkocht op websites als Amazon en AliExpress. Dergelijke SD-kaarten beloven een grote opslagcapaciteit, maar leveren slechts een klein deel daarvan. Omdat nepproducten van SD-kaarten geprogrammeerd zijn om een andere opslagcapiteit weer te geven dan ze daadwerkelijk bieden, zal je apparaat de kaart niet correct kunnen gebruiken, waardoor gegevenscorruptie kan optreden.

Om te controleren of uw SD-kaart echt is, kunt u een gratis tool gebruiken zoals FakeFlashTest, die werkt door grote willekeurige bestanden naar de vrije ruimte te schrijven en vervolgens hun integriteit te verifiëren. Wanneer de tool een bestand tegenkomt waarvan de integriteit is aangetast, weet u dat daar de werkelijke opslagcapaciteit eindigt.

 1. Download en start de tool.
 2. Selecteer je SD-kaart en klik op de Quick Size Test knop (zorg dat er geen belangrijke gegevens op de SD-kaart staan want deze worden gewist).fakeflashtest geannoteerd
 3. Wacht tot FakeFlashTest de werkelijke capaciteit van de SD-kaart heeft bepaald.

Hoewel het mogelijk is om een nep-SD-kaart te gebruiken, raden we je ten zeerste af dit te doen omdat het risico op gegevenscorruptie simpelweg te groot is. In extreme gevallen kan de SD-kaart zelfs volledig defect raken, en het is niet altijd mogelijk om een dode SD-kaart te herstellen.

Methode 8: Maak een Partitie aan op de RAW SD-kaart

Als uw SD-kaart zo beschadigd is dat er geen bestandssysteem meer op staat (= RAW), dan moet u een nieuwe partitie aanmaken om deze weer te kunnen gebruiken. Weet wel dat deze methode het opnieuw partitioneren en formatteren van de kaart omvat, wat de functionaliteit kan herstellen maar het herstellen van verloren gegevens moeilijker kan maken. Het is daarom cruciaal om eerst te proberen de gegevens te herstellen voordat u verder gaat met deze oplossing.

Als u al zoveel mogelijk belangrijke gegevens van de SD-kaart hebt hersteld, dan kunt u overgaan tot het aanmaken van een nieuwe partitie op uw RAW SD-kaart:

 1. Druk op Windows + X en selecteer Schijfbeheer.
 2. Zoek de RAW SD-kaart en klik met de rechtermuisknop op de niet-toegewezen ruimte.
 3. Selecteer de optie Nieuw Eenvoudig Volume. new simple volume corrupted sd card
 4. Doorloop de wizard voor het aanmaken van partities. Wanneer u wordt gevraagd om het gewenste bestandssysteem te kiezen, kies FAT32 of exFAT (als uw SD-kaart groter is dan 32 GB). disk management partition creation wizard
 5. Klik op Voltooien om de wizard voor het aanmaken van partities te sluiten.

Conclusie

Elke confrontatie met corruptie van een SD-kaart kan ontmoedigend zijn, omdat er zoveel op het spel staat – je digitale herinneringen, belangrijke zakelijke documenten, of misschien wel de sleutels tot je cryptovaluta fortuin. Maar zoals we hebben onderzocht, zijn er meerdere methoden om dit probleem effectief aan te pakken. Onthoud gewoon dat je eerst een volledige byte-voor-byte back-up maakt van je hele beschadigde SD-kaart, en je zou het probleem thuis moeten kunnen oplossen.

Veelgestelde Vragen

Er zijn veel mogelijke antwoorden op deze vraag. Als de corruptie regelmatig gebeurt, is er waarschijnlijk iets mis met de SD-kaart, uw geheugenkaartlezer of mogelijk uw besturingssysteem.
Als uw SD-kaart beschadigd is geraakt na een Android-update, dan moet u deze zo snel mogelijk stoppen met gebruiken om dataverlies te voorkomen. Voordat u de SD-kaart opnieuw gebruikt, repareer deze met behulp van CHKDSK in Windows of een ander soortgelijk hulpmiddel.
U heeft twee belangrijke opties voor het herstellen van een corrupte Samsung microSD-kaart: u kunt de kaart uit uw telefoon of tablet halen en deze repareren in Windows, of u kunt de kaart formatteren om helemaal opnieuw te beginnen.
U kunt controleren of uw SD-kaart beschadigd is met behulp van een tool genaamd CHKDSK, die is opgenomen in alle versies van het Windows-besturingssysteem. Het enige wat u hoeft te doen is de volgende opdracht invoeren in Command Prompt: chkdsk X: /r (vergeet niet X: te vervangen door de daadwerkelijke schijfletter toegewezen aan uw SD-kaart).
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required