Wat te doen als een USB-stick zegt dat hij vol is maar er staat niets op

Geschreven door
Goedgekeurd door
46

flash drive is leeg maar zegt vol

USB-fouten zijn er in alle soorten en maten. Een nogal eigenaardig probleem is een lege USB-stick die beweert vol te zijn. Deze fout duidt meestal op logische beschadiging van de stick en voorkomt dat je nieuwe bestanden kunt kopiëren. Het is mogelijk dat alle eerder opgeslagen gegevens op de USB-stick zijn verdwenen vanwege de fout. Gelukkig kun je jouw gegevens terugkrijgen en eenvoudig een USB-stick repareren die zegt dat het vol is. Hoe? Lees de onderstaande secties door om deze oplossingen in detail te verkennen.

Waarom zegt de USB-stick dat hij vol is terwijl hij eigenlijk leeg is?

De reden dat uw USB-stick leeg is, maar u toch geen bestanden erop kunt kopiëren, kan een van de volgende zijn:

Reden Beschrijving
Logische problemen Als je de USB-flashdrive al enige tijd gebruikt, is het mogelijk dat de drive slechte sectoren heeft ontwikkeld. Slechte sectoren zijn delen van gegevens op de schijf die je computer niet kan lezen. Om dit te verhelpen, moet je de bestandsstructuur repareren. Gelukkig kun je de meeste logische problemen veel makkelijker oplossen dan fysieke problemen.
Grote bestanden kopiëren naar FAT32-schijven Een andere reden waarom je flashdrive leeg kan zijn maar geen ruimte heeft, is dat je mogelijk probeert een groot bestand te kopiëren naar een flashdrive die als FAT32 is geformatteerd.

We bespreken zo hoe je jouw USB-stick kunt repareren. Het is echter belangrijk dat je tenminste eerst je bestanden herstelt voordat je probeert de USB-stick te repareren, zodat je ze niet kwijtraakt als er iets niet volgens plan verloopt.

Hoe herstel je bestanden van een USB-stick die zegt dat hij vol is?

Het repareren van een USB-stick die zegt vol te zijn, maar leeg is, omvat het knutselen aan het apparaat, of in sommige gevallen, het formatteren ervan. Als je enkele bestanden op je USB-stick hebt, is het het beste om deze te herstellen voordat je begint met het repareren van het apparaat.

U heeft een hersteltool zoals Disk Drill nodig die uw USB-stick efficiënt scant op herstelbare bestanden. Als u nog nooit eerder een bestandshersteltool heeft gebruikt, volgt hier een eenvoudige handleiding in vier stappen die u door het proces heen helpt:

Stap 1. Download en installeer Disk Drill

Begin met het downloaden van Disk Drill op uw Windows PC. Voer de installatiewizard uit en nadat de installatie is voltooid, start u Disk Drill. Als u de gratis versie gebruikt, kunt u 500MB aan gegevens herstellen met Disk Drill.

installeer disk drill

Stap 2. Plaats uw USB-stick en selecteer deze in Disk Drill

Plaats de lege USB-stick die toch geen ruimte heeft. Zodra uw computer deze detecteert, selecteert u de USB-stick vanaf het startscherm van Disk Drill.

flash drive selecteren

Stap 3. Scan de USB-stick

Start de scan door op de Zoek naar verloren gegevens knop te klikken. Terwijl de scan vordert, kunt u de gevonden bestanden bekijken door bovenaan op Bekijk gevonden items te klikken, zodat u niet hoeft te wachten tot de volledige scan voltooid is als u enkel bepaalde bestanden wilt herstellen.beoordeling van bestanden gedetecteerd door de scan

Stap 4. Begin met het herstellen van bestanden

Zodra de scan de bestanden heeft gevonden die u wilt herstellen, kunt u beginnen met het herstellen ervan. U kunt een bestand herstellen door het vakje naast de naam aan te vinken en op de knop Herstellen onderaan te klikken. Wanneer u op Herstellen klikt, wordt u gevraagd om een locatie te selecteren waar u de bestanden wilt herstellen.

selecteer bestanden voor herstel

Zorg ervoor dat u een locatie kiest die niet op de USB-stick is. Het herstellen van bestanden op het apparaat waarvan u herstelt, kan leiden tot overschrijven en de kansen op het herstellen van meer bestanden verminderen. Nadat u een locatie heeft geselecteerd, klik op Volgende. U zou nu toegang moeten hebben tot uw bestanden vanaf de herstellocatie.

selecteer herstellocatie

Nu je je bestanden hebt hersteld, kun je beginnen met het repareren van je USB-stick.

Hoe repareer je een USB-stick die leeg is maar geen ruimte heeft?

Als uw USB zegt dat deze vol is, maar er geen bestanden weergegeven worden op uw flashdrive, is het waarschijnlijk een logisch probleem zoals fouten in het bestandssysteem of slechte sectoren. Fouten in het bestandssysteem en slechte sectoren zijn echter niet exclusief voor flashdrives. Als u geen toegang kunt krijgen tot uw SD-kaart, kan dat ook potentieel door een logisch probleem komen. Meestal zijn ze echter niet erg moeilijk te herstellen.

Het is ook mogelijk dat je probeert een bestand groter dan 4GB over te zetten naar een USB-stick die is geformatteerd als FAT32. Hieronder staan de methoden die je kunt gebruiken om je USB-stick te repareren op basis van wat het probleem veroorzaakt.

Methode 1: Gebruik het CheckDisk-commando

CheckDisk is een ingebouwde opdrachtregel-hulpprogramma in Windows dat je kan helpen bij het herstellen van bestandssysteemfouten en slechte sectoren. Als je USB-flashstation leeg is maar zegt dat het vol is, kan dit mogelijk een logisch probleem zijn dat je kunt oplossen met behulp van de CheckDisk hulpprogramma.

 1. Begin met het starten van de opdrachtprompt als beheerder. Om dit te doen, zoek naar cmd in het Startmenu en klik op Uitvoeren als beheerder in het rechterpaneel.cmd als admin uitvoeren
 2. Voer de volgende opdracht uit in de opdrachtprompt:
  chkdsk F: /r

  (vervang F door de schijfletter die aan je USB-stick is toegewezen)

 3. Het hulpprogramma zal automatisch de logische problemen oplossen die het vindt tijdens het proces. Nadat het proces is voltooid, sluit je het venster van de opdrachtprompt.

Het is zo simpel. Maar als je liever een grafische interface gebruikt dan de Opdrachtprompt, gebruik dan de volgende methode.

Methode 2: Gebruik het Foutcontrolehulpprogramma in Windows

Windows heeft ook een meer grafische manier om uw apparaten te controleren op schijffouten. Hier is hoe u het kunt gebruiken:

 1. Druk op Ctrl + E om de verkenner te starten. Navigeer naar Deze Computer (of Deze PC op Windows 10).
 2. Klik met de rechtermuisknop op de lege flashdrive die geen ruimte heeft. Kies Eigenschappen en ga naar het tabblad Extra.
 3. Klik op de Controleren knop. Als om bevestiging wordt gevraagd, sta de scan toe.klikken op de controleren knop

De scan zal in principe hetzelfde doen als de vorige methode, maar je hoeft geen commando’s uit te voeren. Zodra het proces voltooid is, controleer of je USB-stick weer werkt zoals voorheen.

Methode 3: Probeer het Formatteren van de USB-stick

Formatteren kan zowel logische problemen oplossen als de 4GB-overdrachtslimiet verwijderen die geassocieerd wordt met apparaten die met FAT32 zijn geformatteerd. Echter, je zult daardoor alle data verliezen die je op je USB-stick hebt staan, dus je wilt dit als laatste redmiddel gebruiken. Om te formatteren:

 1. Druk op Ctrl + E om de verkenner te openen. Navigeer naar Computer (of Deze pc in Windows 10).
 2. Klik met de rechtermuisknop op de USB-stick en selecteer Formatteren.
 3. U kunt ervoor kiezen om deze te formatteren als NTFS of exFAT. Als u de USB-stick op Mac-apparaten wilt gebruiken, selecteer dan exFAT, omdat NTFS alleen op Windows wordt ondersteund.
 4. Vink het vakje naast Snelle format aan en klik op Start.USB-stick formatteren

Zodra het formatteren is voltooid, zou de USB-stick weer als nieuw moeten zijn, tenzij hij enige fysieke schade heeft opgelopen.

Methode 4: Een Beschadigde Partitie Repareren met TestDisk

TestDisk is een uitstekend hulpprogramma van derden dat verwijderde of beschadigde partities kan herstellen met de opgeslagen bestanden intact. Echter, het ontbreken van een GUI bij TestDisk betekent dat het voor beginners enige tijd zal kosten om aan het programma te wennen. Het programma is open source en gratis te gebruiken.

Zo repareer je een beschadigde partitie en herstel je een USB-stick die zegt dat deze vol is, met behulp van TestDisk:

 1. Download TestDisk en pak het gedownloade archief uit.
 2. Start TestDisk door te dubbelklikken op het testdisk_win.exe bestand. Gebruik de pijltjestoetsen om door de TestDisk UI te navigeren. Om een optie te selecteren, druk op Enter.
 3. Kies of je een logbestand wilt aanmaken of niet, en druk op Enter om je keuze te bevestigen. Dit heeft geen enkele invloed op het daadwerkelijke partitie herstel/reparatie proces.logbestand aanmaken
 4. Selecteer de USB-stick uit de lijst met opslagapparaten. Selecteer Ga verder en druk op Enter.selecteer USB-stick uit de lijst
 5. Selecteer het type partitietabel. TestDisk detecteert dit automatisch, dus het is beter om gewoon op Enter te drukken op dit scherm.selecteer partitietabel
 6. Selecteer Analyseer en druk op Enter.selecteer analyseer
 7. Kies Snelle Zoekopdracht en druk op Enter. TestDisk zal de partities weergeven die het vindt.selecteer snelle zoekopdracht
 8. Markeer de benodigde partitie en gebruik de linker- en rechterpijltjestoetsen om door de voorvoegsels te bladeren. Zorg dat er een P vóór de partitie staat die je wilt herstellen.selecteer partitie met voorvoegsel
 9. Druk op P om de bestanden van de partitie weer te geven. Druk op Q om terug te gaan, en druk op Enter.lijst bestanden
 10. Als je de benodigde bestanden in de vorige stap zag, selecteer dan Schrijf en druk op Enter. Als je de benodigde bestanden niet zag, kies dan de optie Diepere Zoekopdracht en volg Stap 8, Stap 9, en het eerste deel van Stap 10.voer diepere zoekopdracht uit
 11. Bevestig door op Y op je toetsenbord te drukken.bevestigen
 12. TestDisk zal de beschadigde USB-partitie herstellen, waarmee de fout opgelost wordt dat de USB-stick aangeeft dat deze vol is.

Conclusie

Bij het omgaan met het probleem dat de USB-stick zegt dat deze vol is, prioriteer dan eerst dataherstel en probeer vervolgens het probleem op te lossen. Er zijn verschillende tools van derden die u kunnen helpen uw gegevens te herstellen. Wij raden u aan Disk Drill te gebruiken. Om de USB-stick te repareren, gebruik CHKDSK (CheckDisk) via CMD of de optie Foutcontrole. Als CHKDSK er niet in slaagt de USB-stick te repareren, kunt u ofwel TestDisk gebruiken om de corrupte partitie te herstellen, of simpelweg de pen drive formatteren.

Veelgestelde vragen

Meestal wijst dit op logische schade aan de USB-stick - corrupte partitie, malware-infectie en bestandssysteemschade. Het is echter ook mogelijk dat alle bestanden op de USB-stick verborgen zijn. Gelukkig kunt u het probleem eenvoudig oplossen door CHKDSK uit te voeren, TestDisk te gebruiken of de USB-stick te formatteren.
Om een USB-stick volledig te legen, volg deze stappen: Sluit de USB-stick aan op uw PC. Open Windows Verkenner (Windows-toets + E), klik met de rechtermuisknop op de pen drive en kies Formatteren. Haal het vinkje weg bij de optie Snelformatteren en klik op Start.
Om de opslagruimte van je USB-stick te controleren, open je simpelweg Deze PC op Windows en controleer je de waarden onder de partitionering van de USB-stick. Als alternatief kun je Schijfbeheer openen, en de waarden voor de opslagruimte bekijken in de onderste helft van het venster.
Arjun is een tech ninja, schrijft HTML en CSS, en heeft een eervolle vermelding gekregen als de vaste tech-hulp van de familie tijdens bijeenkomsten. Hij schrijft al ongeveer zes jaar handleidingen en is momenteel een bijdrager op grote techwebsites.
Goedgekeurd door
Senior Data Recovery Engineer. Master in Natuurkunde, Informatietechnologie voor Wetenschappelijke Experimenten.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required