Hoe haal je gegevens van een oude harde schijf in Windows

Geschreven door
Goedgekeurd door
18

data van een oude harde schijf halenEr zijn tal van redenen waarom je data van oude harde schijven zou willen halen. Misschien was je door je opslag aan het rommelen en kwam je een antieke schijf tegen waar mogelijk wat nostalgische foto’s op staan. Of misschien heeft je vorige PC het begeven voordat je de informatie van de harde schijven kon halen.

Hoe dan ook, in deze gids laten we u zien hoe u gegevens van een oude harde schijf kunt halen, afhankelijk van de staat waarin het opslagapparaat verkeert.

Kan data hersteld worden van een oude harde schijf?

Bestanden van oude harde schijven halen hangt vooral af van de algeheleen staat van het apparaat. Tenslotte worden harde schijven naarmate ze ouder worden, vatbaarder voor verschillende problemen, zoals corruptie of defecten.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende situaties die u kunt tegenkomen bij het omgaan met een oude computerharde schijf en de beste manier om gegevens van deze te herstellen.

Case 1: De oude pc is dood, maar de schijf werkt nog

Het is niet ongebruikelijk dat een oudere computer voortijdig de geest geeft terwijl de harde schijven nog intact zijn. In gevallen als deze kun je een oude harde schijf in een nieuwe computer gebruiken en daar de bestanden vandaan openen.

Om dit te bereiken, moet je het volgende doen:

 • Om te beginnen moet je de schijf uit je kapotte PC verwijderen.
 • Vervolgens moet je hem aansluiten op een werkende computer. Je kunt dit extern doen met behulp van een oude harde schijf adapter of behuizing. Alternatief kun je hem direct op de computer aansluiten met behulp van de benodigde kabels.
 • Zodra je de oude harde schijf succesvol aansluit op een nieuwe computer, zou je in staat moeten zijn om toegang te krijgen tot de bestanden op de oude harde schijf, waardoor je alles wat je nodig hebt kunt kopiëren.

Case 2: De Oude Schijf Werkt Maar is Corrupt

Een ander vrij gangbaar scenario is wanneer de schijf nog steeds functioneert, maar je geen toegang kunt krijgen tot bestanden op oude harde schijven omdat de schijf beschadigd is geraakt.

Net als in het vorige geval, moet je het apparaat rechtstreeks of via een adapter of behuizing met je computer verbinden. Daarna is het het beste dat je een byte-voor-byte back-up van de schijf maakt en een uitzonderlijk gegevensherstelprogramma gebruikt om de back-up te scannen en bestanden te herstellen. Op die manier voorkom je verder gegevensverlies.

Disk Drill wordt ten zeerste aanbevolen, gezien de eersteklas herstelmogelijkheden, razendsnelle scans en goed ontworpen UI. Bovendien bevat het al een byte-voor-byte back-upfunctie, zodat u een back-up kunt maken en de herstelling met hetzelfde programma kunt uitvoeren.

Het is bedreven in het redden van bestanden die verdwenen zijn van externe schijven op Mac- en Windows-machines. Maar natuurlijk hoef je ook niet meteen in de software te investeren, aangezien de proefversie je toelaat om tot 500MB aan bestanden op Windows te herstellen.

Om een back-up te maken en gegevens op te halen van een oude SATA-schijf, volg gewoon de onderstaande stappen:

Een Byte-voor-Byte Back-up Maken met Disk Drill

 1. Om te beginnen ga je naar de website van Cleverfiles en download je de nieuwste versie van Disk Drill.
 2. Start het gedownloade installatiebestand en volg de instructies op het scherm tot de installatie succesvol is voltooid.
  install disk drill
 3. Vervolgens zorg je ervoor dat je oude harde schijf correct is aangesloten op je pc, waarna je Disk Drill opent. Klik daar op “Drive Backup” in de linkerbenedenhoek van het venster en selecteer je harde schijf uit de lijst met beschikbare opslagapparaten. Klik, zodra je klaar bent om door te gaan naar de volgende stap, op de knop “Byte-voor-byte Back-up” in de rechterbovenhoek.
  select storage device backup
 4. Bij het klikken verschijnt er een pop-up waar je de detailgegevens voor de back-up kunt configureren. Dit omvat de bestandsnaam, het formaat, pad en meer. Klik op “OK” om door te gaan.
  backup options
 5. Daarna zal Disk Drill beginnen met het maken van de back-up. De totale duur van dit proces hangt vooral af van de capaciteit van je harde schijf. Wanneer het klaar is, krijg je een voltooiingsscherm te zien. Daarna kun je op het huisicoon klikken om terug te keren naar het startvenster van het programma.
  backing up hard drive

Gegevens herstellen van een back-up met behulp van Disk Drill

 1. Op de homepage van Disk Drill, zorg ervoor dat je in het paneel aan de linkerkant op het gedeelte “Opslagapparaten” bent en klik dan onderaan het venster op “Schijfkopie koppelen”.
  schijfkopie koppelen
 2. Vervolgens verschijnt er een pop-up bestandsverkenner waarin je de byte-voor-byte back-up moet openen die je in de vorige sectie hebt gemaakt. Eenmaal gedaan, zal de back-up verschijnen in de lijst met beschikbare opslagapparaten.
  harde schijf back-up lokaliseren
 3. Selecteer de back-up uit de lijst en klik op “Zoeken naar verloren gegevens.”
  back-up afbeelding selecteren
 4. Nadat je hierop hebt geklikt, zal Disk Drill beginnen met het scannen van de harde schijf back-up op zoek naar bestanden die het kan herstellen. Terwijl je wacht tot de scan voltooid is, kun je op de knop “Beoordeel gevonden items” rechtsboven klikken om over te schakelen naar het resultaten scherm. Zo kun je de gevonden bestanden doorzoek terwijl de scan doorgaat. Je kunt er ook voor kiezen om gewoon te wachten totdat de scan is geëindigd voordat je dezelfde knop klikt om verder te gaan.
  harde schijf back-up scannen
 5. Als dit gedaan is, kun je nu door de bestanden in de resultaten sectie bladeren totdat je de bestanden vindt die je wilt herstellen. Je kunt de zoekopdracht vergemakkelijken door gebruik te maken van de categorie filters aan de linkerzijde of de zoekbalk in de rechterbovenhoek. Houd er rekening mee dat de zoekbalk zowel bestandsnamen als bestandsextensies accepteerd. Zodra je de bestanden gevonden hebt, selecteer je ze door de checkboxes naast de bestandsnamen aan te vinken. Als je klaar bent, klik op de knop “Herstellen”.
  bestanden selecteren
 6. Vervolgens verschijnt er een klein venster waar je de bestemming voor je opgehaalde bestanden moet instellen. Nadat je hebt besloten, klik je op de knop “Volgende” om het herstelproces te starten.
  herstellocatie kiezen
 7. Na het slagen van het proces voor gegevensherstel, word je begroet met een afrondingsscherm. Je ziet ook een knop met de tekst “Toon herstelde data in Verkenner” waarop je kunt klikken om direct de map te openen waar je geredde bestanden zich bevinden.
  herstel voltooid

Nadat je een byte-voor-byte back-up hebt gemaakt en de benodigde gegevens hebt hersteld, kun je proberen je oude harde schijf op verschillende manieren te repareren. CHKDSK is een ingebouwd Windows-hulpprogramma dat de algehele integriteit van de schijf grondig scant en probeert eventuele systeemfouten te herstellen die het tegenkomt.

En aangezien u al een back-up heeft, kunt u proberen de harde schijf te formatteren om te zien of dat helpt om deze weer naar behoren te laten functioneren.

Case 3: De oude harde schijf is kapot

In het ongelukkige scenario waar het oude harde schijf zelf degene is die niet meer functioneel is, zullen dataherstelprogramma’s niet van enige hulp zijn.

De beste manier om gegevens van oude harde schijven te herstellen in deze gevallen is om onderzoek te doen naar hoog aangeschreven gegevenshersteldiensten die beschikbaar zijn in uw regio. Deze diensten maken gebruik van professionals die gespecialiseerd zijn in het herstellen van gegevens van opslagapparaten in kritieke toestand.

Een andere enigszins controversiële truc die je kunt uitproberen, is om je oude harde schijf een nacht in de vriezer te stoppen. Ja, je hoort het goed. Dit kan in sommige gevallen daadwerlijk helpen om je schijf nieuw leven in te blazen, zodat je wat tijd hebt om gegevens van de schijf te herstellen. Let echter op dat dit slechts een tijdelijke oplossing is.

 1. 📏 Borduitzetting: Harde schijven genereren warmte die in extreme gevallen bepaalde materialen op de printplaat van het apparaat kan doen uitzetten. Dit kan ervoor zorgen dat de harde schijf ophoudt met werken. Door het apparaat in te vriezen kan het zijn dat deze materialen weer krimpen tot een acceptabele grootte, waardoor het weer naar behoren kan functioneren. Totdat ze weer opwarmen en uitbreiden, tenminste.
 2. 🛢️ Smeerproblemen: Oudere harde schijven kunnen problemen krijgen met de smering, aangezien de smering uiteindelijk uit zou kunnen drogen en de bewegende onderdelen van de motor van het apparaat vast kunnen komen te zitten. Het invriezen van de harde schijf kan de afstand tussen deze onderdelen vergroten, waardoor er meer speling is zodat de platters weer goed rond kunnen draaien.
 3. 💿 Stiction (Kort voor “Statische Wrijving”): Stiction kan plaatsvinden wanneer de harde schijf wordt uitgeschakeld en de koppen landen (en vast komen te zitten) op het deel van het apparaat dat de landingszone wordt genoemd. Dit gebeurt vaker wanneer de schijf te veel wordt verwarmd en vervolgens direct daarna wordt uitgeschakeld. De dramatische daling in temperatuur kan ervoor zorgen dat de koppen blijven plakken en verhinderen dat de harde schijf correct functioneert zodra deze weer wordt ingeschakeld. Het invriezen van het apparaat zou het lang genoeg kunnen laten herleven om gegevens te kopiëren voordat het weer vastloopt.

Conclusie

Er zijn aardig wat manieren om gegevens te herstellen van oude harde schijven, zelfs als ze beschadigd zijn of niet meer functioneren. Als het apparaat nog werkt, kun je proberen zelf gegevensherstel van de harde schijf uit te voeren. Houd er rekening mee dat je een werkende computer nodig hebt, samen met een oude harde schijf adapter of behuizing om de verbinding te maken.

Je kunt de schijf ook rechtstreeks aansluiten op de PC als je dat wilt. Aan de andere kant, als de schijf kapot is, dan zul je een datahersteldienst moeten inschakelen voor hulp. In sommige gevallen kan het plaatsen van de kapotte harde schijf in een vriezer helpen als je bereid bent het risico te nemen.

Veelgestelde vragen:

Als je niet de moeite wilt nemen om je computer open te maken, kun je het apparaat extern verbinden met je pc met behulp van een oude harde schijf lezer of behuizing. Anders kun je de oude harde schijf toegankelijk maken door deze rechtstreeks aan te sluiten op je computer met de juiste kabels.
Er zijn een aantal redenen waarom uw oude harde schijf mogelijk niet meer functioneert. Dit kan het volgende omvatten:
 • Apparaatcorruptie
 • Ernstige fysieke schade
 • Bestandssysteem niet ondersteund door uw nieuwe computer
 • Niet-geïnitialiseerde schijf
 • Connectoren/poortproblemen
 • Driverproblemen
Oude harde schijven worden met computers verbonden via ATA/IDE-databekabeling. Ze hebben ook ATA/IDE-voedingskabels nodig om ze van stroom te voorzien.
Als het Schijfbeheer van uw computer niet in staat is om oude harde schijven uit te lezen, zorg er dan voor dat u het volgende doet:
 • Controleer de connectoren om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Of u de harde schijf nu intern of extern aansluit, een goede verbinding is van essentieel belang.
 • Controleer of de schijf verschijnt in de BIOS van uw PC, maar niet in Schijfbeheer of Apparaatbeheer. Als dat het geval is, dan is er een goede kans dat de kabel niet goed is.
 • Verwijder alle ATA-stuurprogramma's en dwing Windows deze opnieuw automatisch te installeren en configureren. Deze methode is behoorlijk succesvol gebleken bij veel gebruikers.
 • Vind een ATA-stuurprogramma op de officiële website van de fabrikant van uw moederbord.
 • Gebruik de optie "Buitenlandse schijven importeren" in Schijfbeheer. Een harde schijf kan als "buitenlands" gemarkeerd worden wanneer een dynamische schijf van de ene naar de andere computer wordt verplaatst.
Emma Collins is een inhoudsschrijver die technische handleidingen en how-to gidsen schrijft over haar brede interesse in technologie. Ze schrijft al meer dan 5 jaar artikelen over Windows, Android, iOS, sociale media, gaming en meer als technologieauteur.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required