Hoe herstel je overschreven bestanden en mappen op Windows 10/11

Geschreven door
Goedgekeurd door
45

Hoe overschreven bestanden te herstellen

Wanneer we een bestand gaan opslaan, kunnen we per ongeluk over een ander bestand heen opslaan en werk wissen dat belangrijk voor ons was of waar we lange tijd aan gewerkt hebben. Dit kan frustrerend zijn en kan ons terugwerpen als het gaat om een deadline die we proberen te halen.

In dit artikel gaan we bekijken hoe je overschreven bestanden kunt herstellen. Er zijn meerdere manieren om overschreven bestanden in Windows te herstellen, dus als de ene methode niet voor je werkt, bekijk dan zeker de andere methoden hieronder.

Is het mogelijk om overschreven bestanden te herstellen?

Het kan een uitdaging zijn, maar het is nog steeds mogelijk om overschreven bestanden te herstellen. De mogelijkheid tot herstel van bestanden hangt af van verschillende factoren, waaronder OS-instellingen, hardware, firmware en meer.

Bijvoorbeeld, de principes van het overschrijven van gegevens verschillen tussen Hardeschijfstation (HDD’s) en Solid-State Drives (SSD’s). SSD’s maken het moeilijker om bestanden te herstellen omdat ze datablokken verwijderen om digitaal binnenkomende gegevens toe te wijzen.

Over het algemeen zijn er twee situaties waarin een bestand als overschreven beschouwd kan worden:

 • Een bestand of map met dezelfde bestandsnaam vervangt een ander bestaand bestand: In dit scenario bestaan de gegevens van het oude bestand nog steeds op de schijf, maar worden ze op een andere locatie opgeslagen.
 • Gegevens op de schijf overschrijven: In dit geval wordt het bestand of de map geschreven naar dezelfde toegewezen ruimte op de schijf waar een vorig bestand werd opgeslagen, waarbij de vroegere gegevens in die ruimte effectief worden gewist.

In het eerste scenario blijven de gegevens nog steeds op de schijf staan, maar worden ze onzichtbaar voor Windows. Dit vergroot de kans op een succesvol bestandsherstel.

In de tweede echter, bestaat de kans dat de gegevens niet meer op de schijf staan en is er een kleinere kans op succesvol herstel.

Hoe Herstel je Overschreven Gegevens

Per ongeluk je bestand overschrijven kan stressvol zijn. Echter, als het aankomt op dataverlies, hoe sneller je actie onderneemt, hoe groter je kansen zijn op een succesvolle terugwinning van je bestanden.

Door deze eenvoudige methoden te volgen, kunt u het proces van gegevensherstel onmiddellijk starten en verdere verlies van gegevens voorkomen.

Methode 1:Gebruik Software om Overschreven Bestanden te Herstellen

Hoewel de kansen op het herstellen van overschreven gegevens doorgaans lager zijn vergeleken met verwijderde of verborgen bestanden, kun je nog steeds proberen je bestanden terug te halen met behulp van krachtige gegevenshersteltools.

Het is cruciaal om het proces van dataherstel onmiddellijk te initiëren wanneer men met overschreven bestanden te maken heeft, aangezien tijd een belangrijke rol speelt in het vergroten van de kans op een succesvol herstel.

Disk Drill is een betrouwbaar gegevensherstel app dat enorme bestandssystemen kan scannen en zelfs de herstelkansen voor elk bestand dat het scant kan voorspellen. Het kan bijna elk bestandstype detecteren en herstellen, variërend van documenten, foto’s, video’s, audio, ruwe bestanden, Adobe-bestanden en nog veel meer.

Gebruikers van Windows kunnen ook gebruikmaken van de gratis versie van Disk Drill, waarmee tot 500 MB aan data gratis hersteld kan worden.

 1. Download en installeer Disk Drill op uw computer.disk drill setup
 2. Selecteer het Apparaat/Schijf dat u wilt scannen op de overschreven bestanden en klik vervolgens op de Zoek naar verloren data knop aan de rechterkant van het venster.schijf selecteren om te scannen in disk drill
 3. Wacht tot het scannen is voltooid.scan compleet
 4. Klik op Bekijk Gevonden Items, of klik simpelweg op een bestandstype om direct alleen bepaalde soorten bestanden te filteren waar u naar zoekt.
 5. Controleer de bestanden die u wilt herstellen en kies vervolgens Herstellen.voorbeeld van gevonden bestanden in disk drill
 6. Kies een pad waar Disk Drill de bestanden kan herstellen.kies een pad om bestanden te herstellen
 7. Vervolgens krijgt u een bevestigingsbericht te zien waarin staat dat het herstel succesvol was.herstel compleet bericht in disk drill

Hoewel ik ervoor kies om Word-bestanden te herstellen in dit voorbeeld, kan het herstellen van andere soorten gegevens op dezelfde manier worden uitgevoerd zoals weergegeven in de bovenstaande stappen.

Methode 2:Overschreven Bestanden Herstellen met Behulp van Vorige Versies

Vorige versies zijn kopieën van bestanden die Windows maakt als onderdeel van een back-up of als een herstelpunt. Windows doet dit automatisch voor u en dit is een functie die direct in het besturingssysteem is ingebouwd.

Als je een map of bestand hebt gewijzigd, kun je er soms met de rechtermuisknop op klikken en het terugzetten naar een vorige versie, waardoor je vervangen bestanden kunt herstellen als je er per ongeluk een hebt overschreven.

 1. Zoek de map of het bestand waarvan je een vorige versie wilt herstellen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map en selecteer Vorige versies herstellen.klik op vorige versies herstellen
 3. Je zult dan begroet worden door een venster dat alle beschikbare vorige versies zal tonen binnen die app. Als je er hebt, worden ze hier weergegeven. Selecteer Openen als je het eerst wilt bekijken om zeker te zijn dat je de juiste versie van het overschreven bestand herstelt.voorbeeld van vorige versies
 4. Selecteer vervolgens de optie Herstellen naar nadat je hebt bevestigd dat dit de juiste map of het juiste bestand is.vorige versie herstellen naar een andere map
 5. Kies ten slotte een locatie om de overschreven map of het bestand naar te herstellen.pad voor herstel in een andere map

Dat is het! Het kunnen herstellen naar een eerdere versie is handig omdat het je niet verplicht om van tevoren iets in te stellen. Windows doet dit automatisch voor je terwijl je de computer gebruikt.

Methode 3:Overschreven Bestanden Herstellen vanuit een Backup

Als je jouw Windows-machine back-upt naar een externe harde schijf, dan kun je daarvandaan overschreven bestanden herstellen. Dit zou een schijf zijn die je in jouw machine steekt of een draadloze harde schijf waartoe jouw computer toegang heeft.

Het herstellen van overschreven bestanden op een harde schijf is een veel betrouwbaardere methode, omdat dit alle bestanden omvat die je op je Windows-computer hebt, het is niet beperkt tot een per-app basis.

 1. Start Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Backup.
 2. Als er een backup is ingesteld, zal deze hier verschijnen. Je kunt dan je bestanden terugzetten op je apparaat.

Als je geen back-up ziet verschijnen door de bovenstaande stappen te volgen, zou ik je ten zeerste aanbevelen om er een in te stellen en je computer regelmatig te back-uppen. Niemand denkt dat gegevensverlies hen zal overkomen en het is het beste om voorbereid te zijn.

Methode 4: Gebruik de ingebouwde back-upfuncties van de software

Veel apps bevatten nu hun eigen backupoplossingen, zoals Adobe, AutoDesk en Microsoft Office-producten. Deze functie stelt hen in staat om backupbestanden te maken en automatisch je werk af en toe op te slaan.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het vertrouwen op deze herstelmethode geen garantie biedt voor het terugvinden van de meest recente versie van uw werk. Aangezien autosave op vaste tijdstippen plaatsvindt, is het mogelijk dat de meest recente wijzigingen niet direct voor het dataverlies zijn opgeslagen.

In dit voorbeeld laten we zien hoe je AutoHerstel van Microsoft Office gebruikt om een eerdere versie van een document op te halen.

Microsoft Office beschikt ook over een cloudfunctie die uw werk automatisch opslaat telkens wanneer u een wijziging aanbrengt, als u het niet erg vindt dat uw gegevens in de cloud worden opgeslagen.

 1. Start Word of Excel op.
 2. Ga naar de navigatiebalk en kies Bestand > Optie > Opslaan.
 3. In dit venster kunt u de AutoHerstel-locatie vinden waar uw bestanden worden opgeslagen. U kunt ook zien hoe vaak AutoHerstel uw werk voor u opslaat. U kunt op die van mij zien dat het elke 10 minuten opslaat en dat dit de standaardinstelling is.autorecover instellingen in word
 4. Klik op de optie Bladeren om door uw terugvindbare bestanden te zoeken. Wanneer u op “Bladeren” klikt, verschijnt er een dialoogvenster om de map voor automatisch herstellen te selecteren, maar niet om documenten daaruit te openen. U kunt eenvoudig dit pad volgen en dan zoeken naar mappen om uw bestanden te vinden. Zoek het bestand dat u wilt herstellen en klik op OK om overschreven bestanden terug te halen.ga naar de map autorecover in word

Conclusie

Het herstellen van overschreven bestanden of mappen in Windows kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Dit geldt vooral als u back-upfuncties van Windows heeft ingeschakeld of Bestandsgeschiedenis heeft geactiveerd.

Als u geen back-ups hebt, kunt u controleren of de applicaties die u gebruikte beschikken over functies voor automatisch herstel. Het is echter ten zeerste aanbevolen om snel gebruik te maken van betrouwbare dataherstel-apps van derden zoals Disk Drill om de kansen op een succesvolle bestandsherstel te maximaliseren.

Veelgestelde Vragen:

Disk Drill kan bestanden herstellen van externe apparaten zoals externe harde schijven en USB-sticks. Volg gewoon de bovenstaande stappen die verwijzen naar gegevensherstel met Disk Drill, maar scan uw USB-stick in plaats daarvan. U kunt een kijkje nemen naar de gegevens die Disk Drill heeft kunnen herstellen en kiezen wat u graag terug wilt zetten op uw Windows-machine.
Programma's zoals Word en Excel hebben ingebouwde ongedaan maken functies die je toestaan om vorige acties die genomen zijn ongedaan te maken. Als je per ongeluk al je tekst of getallen verwijdert, kun je de sneltoets "Ctrl + Z" zonder aanhalingstekens gebruiken om de meest recente acties ongedaan te maken. Als je het bestand al hebt opgeslagen, dan zul je hoogstwaarschijnlijk een van de bovenstaande herstelacties moeten gebruiken.
Voor Windows-gebruikers kunt u controleren of Bestandsgeschiedenis is ingeschakeld. Als het is ingeschakeld, klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en kies "Vorige versies herstellen." U kunt ook zoeken naar eerder gemaakte back-ups of gebruikmaken van gegevensherstelsoftware om uw bestanden te scannen en te herstellen.
Controleer of de functie Bestandsgeschiedenis is ingeschakeld op uw Windows-computer. Als de functie is uitgeschakeld of als u deze pas heeft geactiveerd nadat het dataverlies heeft plaatsgevonden, zal het geen eerdere versies hebben vastgelegd.
Het overschrijven van een bestand betekent dat het wordt vervangen door nieuwe gegevens. Het verwijderen van een bestand maakt het ontoegankelijk voor je apparaat, gemarkeerd als beschikbare ruimte die ingenomen kan worden door binnenkomende gegevens.
Wanneer een bestand wordt overschreven, zal de vorige data toewijzing op uw schijf gegeven worden aan een nieuwe set gegevens. Dit maakt het lastiger om het vorige bestand of de vorige bestandsversie te herstellen.
Emma Collins is een inhoudsschrijver die technische handleidingen en how-to gidsen schrijft over haar brede interesse in technologie. Ze schrijft al meer dan 5 jaar artikelen over Windows, Android, iOS, sociale media, gaming en meer als technologieauteur.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required