Hoe herstel je beschadigde bestanden op Windows [Beste Methoden]

Geschreven door
Goedgekeurd door
42

Herstel beschadigde bestanden op Windows

Je bent aan het werk op je computer, en je wilt een bestand opslaan om je werk te bewaren. Maar de app die je gebruikt loopt vast, of je computer start plotseling opnieuw op, waardoor je bestand niet is opgeslagen.

Dat is slechts een van de vele scenario’s die je bestanden kunnen beschadigen. Het goede nieuws? Er zijn manieren om beschadigde bestanden op Windows te herstellen. In dit artikel zullen we onderzoeken wat een beschadigd bestand is, hoe het gebeurt en hoe je een beschadigd bestand kunt herstellen.

Wat is een corrupt bestand?

Kort gezegd, een beschadigd bestand is een bestand dat schade heeft opgelopen. Alle gegevens op je computer hebben een structuur en wanneer deze structuur beschadigd of onderbroken wordt, kan dit ervoor zorgen dat een bestand corrupt raakt.

bericht van beschadigd bestand

Dit kan ervoor zorgen dat het bestand niet meer kan worden geopend en dat uw besturingssysteem mogelijk niet meer weet hoe het het bestand moet verwerken. Als u probeert het te openen, kan de app crashen omdat er ontbrekende gegevens zijn die ervoor zorgen dat het programma dat u gebruikt niet begrijpt wat het ermee moet doen.

Hoe Raken Bestanden Beschadigd?

Er zijn meerdere redenen waarom een bestand beschadigd kan raken. Ik zal hieronder enkele van de meest voorkomende noemen:

 • 🔌 Stroomuitval waardoor je computer plotseling uitschakelt – Stroomuitval die een onverwachte uitschakeling veroorzaakt kan systeemprocessen en andere schrijfacties onderbreken. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat sommige bestanden onbereikbaar worden of andere metadata beschadigd raken.
 • ⚡ Stroompiek – Net zoals bij onverwachte uitschakelingen kunnen stroompieken door defecte bedrading of andere redenen ook data-wijzigende operaties onderbreken. Daarbovenop kan het ook hardwarecomponenten beschadigen waardoor je computer onbereikbaar kan worden.
 • 🔨 Applicatiecrashes – Als een applicatie crasht tijdens het opslaan van een bestand, kan het een deel van je bestand bijgewerkt achterlaten en de rest ongewijzigd of beschadigd. Deze inconsistente gegevens kunnen leiden tot bestandscorruptie.
 • 🖥️ Crash van het besturingssysteem – Als je besturingssystem crasht, stoppen alle operaties, inclusief achtergrondprocessen en alles wat je aan het openen bent. Dit kan verschillende vormen van data beschadiging veroorzaken of zelfs corruptie van het bestandssysteem.
 • 🛑 Updatefouten – Als een software-update niet succesvol is, kunnen de betrokken kritieke systeemcomponenten tijdens de update schade oplopen, wat kan resulteren in de corruptie van gerelateerde bestanden.
 • ➡️ Het overzetten van nieuwe gegevens naar een computer en compatibiliteitsfouten – Als je een niet-compatibel bestand overbrengt naar een computer of een ander apparaat, kan die kopie onbruikbaar of onleesbaar worden. Dit kan komen doordat het apparaat geen manier heeft om het bestand/de gegevens op de juiste manier te interpreteren.

Het goede nieuws is dat er meerdere manieren zijn om beschadigde bestanden te herstellen, aangezien Windows en andere apps rekening houden met de mogelijkheid dat er gevallen kunnen zijn waarin apps of computers kunnen crashen.

Hieronder ga ik enkele van de beste manieren bekijken waarop je corrupte bestanden kunt herstellen en je gegevens terug kunt krijgen.

Beste Methoden om Beschadigde Bestanden te Herstellen

De kans op succesvol herstel van beschadigde bestanden is afhankelijk van de onderliggende reden voor de corruptie. Hieronder beschrijven we de beste methoden om uw beschadigde bestanden te herstellen die u gemakkelijk kunt volgen. Bekijk welke van de methoden werkt voor uw specifieke herstelbehoeften.

Methode 1: Kopieer het bestand van de oorspronkelijke bron

De eenvoudigste manier om corrupte bestanden terug te krijgen is door ze simpelweg te kopiëren van de originele bron. De meeste bestanden op je pc die geen systeembestanden zijn (oftewel, bestanden die Windows toevoegt bij installatie) worden gewoonlijk verkregen van een externe bron en kunnen opnieuw verkregen worden.

Bijvoorbeeld, als het corrupte bestand dat je probeert te gebruiken een installatiebestand is voor een tool die je wilt installeren, ga dan naar de website van de tool en download het installatiebestand opnieoit. Als je het bestand hebt ontvangen, bijvoorbeeld een film als een mp4-bestand dat corrupt is geworden, kun je je vriend nogmaals om het bestand vragen.

Als het echter niet mogelijk is om het corrupte bestand terug te krijgen van de bron, kun je het mogelijk herstellen door het bestandsformaat van het corrupte bestand te wijzigen.

Methode 2: Het bestandsformaat wijzigen

Soms is het herstellen van een corrupt bestand zo eenvoudig als het veranderen van het bestandsformaat. Als je bijvoorbeeld een Word-document niet kunt openen, kan het omzetten naar een PDF helpen. Als je corrupte bestand een afbeelding in PNG-formaat is, kan het omzetten naar JPG helpen bij het herstellen van het bestand.

Er zijn verschillende manieren om het bestandsformaat te wijzigen. Meestal zal online zoeken naar “converteer (bestandsformaat) naar (een ander bestandsformaat)” je een lijst geven van webgebaseerde tools die het bestandsformaat online kunnen omzetten.

Je kunt ook sommige bestandsformaten omzetten met de tools die je al hebt op je PC, mits je het bestand tenminste kunt openen. Als bijvoorbeeld een Word-document beschadigd raakt, is het mogelijk dat sommige inhoud niet verschijnt, maar het bestand kan nog steeds geopend worden. Je kunt gaan naar Bestand > Opslaan als en het bestand opslaan als een PDF-document.

sla word op als pdf

Methode 3: Gebruik Ingebouwde App-oplossingen voor AutoHerstel

Veel apps bieden tegenwoordig ingebouwde gegevensbescherming tegen zaken als app- en computerstoringen. Microsoft Office is een uitstekend voorbeeld van een softwaredienst die geweldige bescherming voor uw gegevens biedt.

Aangezien de meesten van ons Microsoft Office gebruiken, kunnen we eens bekijken hoe we een corrupt bestand kunnen herstellen met Word. Als je iets gebruikt zoals Microsoft OneDrive of Google Docs, dan is dit waarschijnlijk niet iets waar je rekening mee moet houden, omdat je gegevens voortdurend worden opgeslagen via de cloud.

Desalniettemin kunnen er vanwege privacyzorgen, afhankelijk van waar je aan werkt, beperkingen zijn om je data naar de cloud op te slaan of kun je om andere redenen besluiten dit niet te doen. In de onderstaande stappen zal ik uitleggen hoe je een bestand kunt herstellen vanuit Microsoft Word, maar deze stappen zijn op de meeste Microsoft Office-apps van toepassing en de stappen zouden niet veel moeten veranderen.

 1. Start Word of een ander Office-product op, want de stappen zouden vrijwel hetzelfde moeten zijn.
 2. Ga naar de navbar en kies Bestand > Optie > Opslaan.
 3. In dit venster vind je de AutoHerstellocatie waar je bestanden worden opgeslagen. Je kunt ook zien hoe vaak AutoHerstel je werk voor je opslaat. Je kunt aan de mijne zien dat het elke 10 minuten opslaat en dat dit de standaardinstelling is.autorecover instellingen word
 4. Vanuit dit scherm kun je zien waar je bestanden zijn opgeslagen, wat je in staat stelt om gecorrumpeerde bestanden te lokaliseren en te herstellen.autorecover slaat op in map

Methode 4: Herstel Beschadigde Bestanden met Behulp van Vorige Versies

Vorige versies zijn kopieën van bestanden die Windows maakt als onderdeel van een back-up of als een herstelpunt. Vorige versies worden soms ook wel schaduwkopieën genoemd en ze worden automatisch gemaakt door het Windows-besturingssysteem, dus dit is niet iets dat je van tevoren had moeten instellen.

Als je een beschadigd bestand hebt, kun je er meestal met de rechtermuisknop op klikken en het herstellen naar een eerdere versie of schaduwkopie, waardoor je een bestand kunt herstellen mocht het beschadigd raken.

Het herstellen van beschadigde bestanden met behulp van Vorige Versies is vrij eenvoudig en ik zal er in de onderstaande stappen doorheen lopen.

 1. Zoek de map of het bestand dat je naar een vorige versie wilt herstellen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de map en selecteer Vorige versies herstellen.
 3. Selecteer de vorige versie waarnaar je wilt herstellen en klik op Herstellen.selecteer vorige versie en herstel
 4. Nadat je op Herstellen hebt geklikt, zal je computer terugkeren naar de vorige versie van het bestand en zou het niet meer corrupt moeten zijn!

Soms is er mogelijk geen eerdere versie van het bestand dat je probeert te herstellen en daar komt een back-up van pas.

Methode 5: Herstel Beschadigde Bestanden Vanuit een Windows-back-up

Na jarenlang in de computerindustrie werkzaam te zijn geweest, kan ik bevestigen dat het maken van een back-up van je computer een van de beste dingen is die je voor je gegevens kunt doen. Het herstellen van corrupte bestanden vanuit een back-up is echt makkelijk te doen en het kost slechts een paar stappen.

 1. Start Instellingen > Update & beveiliging > Backup.herstellen vanuit een backup
 2. Als er een backup geconfigureerd is, zal deze hier verschijnen. Je kunt dan corrupte bestanden ophalen door de backup te selecteren en vervolgens te wachten tot deze is hersteld naar een eerder punt.bestanden herstellen vanuit backup

Als u na het volgen van de bovenstaande stappen geen back-up ziet verschijnen, heeft u er hoogstwaarschijnlijk geen en zou ik aanraden om te beginnen met het maken van back-ups van uw computer om te waarborgen dat uw gegevens bewaard blijven.

Er zijn andere manieren om beschadigde bestanden te herstellen die we hieronder zullen bekijken.

Methode 6: Gebruik Bestandsherstelsoftware

Als je een meer hands-off oplossing wilt, kun je bestandshersteltools zoals Stellar Microsoft Office Repair Toolkit of Repair Toolbox gebruiken. De slagingskans van elke software hangt meestal af van hoe slim het is.

Bestanden kunnen beschadigd raken door virussen, foutieve software die het bestand niet correct heeft weggeschreven, of een gebeurtenis waardoor de gegevens van het bestand ongeorganiseerd zijn geraakt. Dus, de kans op succes bij het gebruik van een reparatietool hangt ook af van hoe beschadigd of corrupt het bestand is.

Het is belangrijk om op te merken dat ongeacht welke bestandshersteltool je gebruikt, deze alleen kleine corruptieproblemen zal kunnen herstellen. Als een groot gedeelte van de gegevens van je bestand ontbreekt, zal de hersteltool—hoe duur ook—niet in staat zijn het bestand te herstellen.

Methode 7: Herstel Beschadigde Bestanden met Dataherstelsoftware

Als de bovenstaande stappen niet werken, kunt u mogelijk een eerdere versie van het bestand herstellen die wel zal openen en functioneren met behulp van software van derden voor gegevensherstel.

Disk Drill kan bestanden en alle andere soorten gegevens herstellen. Dit kan door uw computer te scannen en bestanden te vinden die er zijn, maar die mogelijk niet zichtbaar zijn voor u. In het geval van een beschadigd bestand kan Disk Drill mogelijk een eerder werkende versie van het bestand herstellen die zal openen en functioneren op uw Windows-machine. Dataherstelsoftware kan geen beschadigde bestanden repareren, maar als er een andere werkende versie van het bestand is, is het mogelijk herstelbaar.

De beste manier om te weten of het bestand te herstellen is, is als de voorbeeldfunctie werkt bij het bekijken van de bestanden die Disk Drill heeft kunnen vinden nadat het scanproces is voltooid, wat ik in de onderstaande stappen zal aangeven.

Zodra u merkt dat een bestand beschadigd is en niet opent op uw computer, kunt u het beste stoppen met het gebruik van uw computer omdat nieuwe gegevens opslaan het moeilijker maakt voor Disk Drill om data te herstellen. Als u Disk Drill op een externe harde schijf of USB-stick kunt laden, zal dat uw kansen op dataherstel vergroten.

 1. Download en installeer Disk Drill voor uw computer.disk drill setup
 2. Selecteer het Apparaat/Schijf die u wilt scannen op beschadigde bestanden en klik vervolgens op de Zoek naar verloren data knop rechtsonder om het herstel van beschadigde bestanden te starten.schijf selecteren om te scannen in disk drill
 3. Wacht tot het scanproces is voltooid. Ga dan door met het bekijken van gevonden items
 4. U wordt begroet door alle gevonden bestanden die Disk Drill heeft kunnen herstellen. Als u een bestand kunt voorvertonen, dan kan Disk Drill dit meestal herstellen. Dit is een goede indicatie dat u een eerder werkende versie van een beschadigd bestand kunt herstellen.bestanden voorvertonen in disk drill
 5. Controleer de bestanden die u wilt herstellen en kies vervolgens Herstellen.bestanden herstellen in disk drill
 6. Kies een locatie waar Disk Drill het beschadigde bestand naar kan herstellen.een herstellocatie kiezen in disk drill
 7. U krijgt dan een bevestigingsbericht dat u laat weten dat het herstel succesvol was.succesvol hersteld bericht

Methode 8: Gebruik de System File Check (SFC) Hulpprogramma

System File Check (SFC) is een ingebouwde hulpprogramma dat scant op corrupte systeembestanden en ze herstelt. Windows bewaart een gecachete kopie van al uw systeembestanden in de map System32/dllcache. Wanneer u de SFC-hulpprogramma uitvoert, scant het alle beschermde systeembestanden om te zien of er corrupte bestanden tussen zitten. Als het corrupte bestanden vindt, vervangt het ze met een gecachte kopie van het bestand. Als het corrupte bestand dat u probeert te herstellen een systeembestand is, is dit hoe u de SFC kunt gebruiken om het te repareren:

 1. Zoek naar cmd in het Startmenu. Selecteer Opdrachtprompt in het linkerpaneel en klik op Als administrator uitvoeren in het rechterpaneel om de Opdrachtprompt als beheerder te starten.open cmd
 2. Voer het volgende commando uit:
  sfc /scannow

  sfc scannow

 3. Laat de scan voltooien. Zodra dit is gebeurd, ziet u een bericht dat u vertelt of de scan corrupte bestanden heeft gevonden en of deze zijn gerepareerd. Als het bericht zegt dat de corrupte bestanden succesvol zijn gerepareerd, dan heeft u de corrupte systeembestanden hersteld.scan voltooid

Afronding

Computers werken meestal betrouwbaar, maar er kunnen situaties voorkomen waarbij iets kan gebeuren waardoor bestanden beschadigd raken. Het goede nieuws is dat er meerdere manieren zijn om deze gegevens te herstellen en ze weer op uw machine te krijgen.

Met back-ups en ingebouwde softwareoplossingen kunt u uw gegevens veilig bewaren en als die niet werken, heeft u altijd nog software van derden voor gegevensherstel die u kan helpen een eerder werkende versie van een beschadigd bestand te herstellen.

Veelgestelde vragen

Je kunt proberen om beschadigde bestanden te herstellen via de Opdrachtprompt door het volgende in te voeren chkdsk X: /f en ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.* in te vullen (Vervang X door de letter van je schijf). Deze commando's zullen zoeken naar fouten in je bestandssysteem en verborgen bestanden tonen. Je kunt ook proberen om sfc /scannow in de Opdrachtprompt in te voeren om beveiligde systeembestanden te scannen en te repareren en kijken of het je probleem oplost.
Nee, CHKDSK is ontworpen om je Windows-computer te scannen en te repareren op corrupte bestandssystemen of slechte sectoren, niet om corrupte bestanden zelf te repareren of te herstellen.
Er zijn tools beschikbaar op het internet, waaronder Office Recovery, waar je een beschadigd bestand kunt uploaden zodat de website kan proberen het te repareren. Ze zijn echter beperkt tot specifieke bestandsformaten.
U kunt proberen een beschadigd DOCX-bestand te repareren met de ingebouwde herstelfunctie van Microsoft Word. Om dit te doen, start u Microsoft Word en gaat u naar Bestand > Openen > selecteer uw beschadigde DOCX-bestand > kies Openen en Herstellen. U kunt ook online reparatietools van derden voor DOCX-bestanden uitproberen. Echter, zowel Microsoft Word als gereedschappen van derden garanderen geen 100% succesvol herstel.
Emma Collins is een inhoudsschrijver die technische handleidingen en how-to gidsen schrijft over haar brede interesse in technologie. Ze schrijft al meer dan 5 jaar artikelen over Windows, Android, iOS, sociale media, gaming en meer als technologieauteur.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required