Hoe gegevens herstellen van interne harde schijf op Windows

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
23

herstel gegevens van interne harde schijfUw interne harde schijf is een essentieel onderdeel van uw computer. Als deze plotseling stopt met werken, is uw mogelijkheid om de bestanden erop te openen en te benaderen ook weg. Daarom, als er data is die u moet herstellen, moet u dit met spoed doen.

Er zijn talloze manieren om je gegevens te herstellen, van het repareren van de harde schijf en het zelf overzetten van gegevens tot gespecialiseerde software die het voor je herstelt. Lees verder om te ontdekken hoe je gegevens kunt herstellen van interne harde schijven.

Veelvoorkomende problemen met gegevensverlies bij interne harde schijven

Gegevens ophalen van een harde schijf kan gemakkelijk zijn, maar u moet eerst de problemen (indien aanwezig) begrijpen waarmee uw harde schijf te maken heeft om ervoor te zorgen dat er tijdens het proces geen gegevens verloren gaan door een fout. Hier zijn enkele van de meest voorkomende problemen met gegevensverlies waarmee interne harde schijven geconfronteerd worden:

Probleem Omschrijving
📂 Ongeschikt partitieformaat Een fout maken bij het partitioneren van een harde schijf kan ertoe leiden dat een groot deel van je gegevens verloren gaat en niet toegankelijk wordt.
❌ Slechte sectoren Slechte sectoren ontstaan naarmate je harde schijf ouder wordt, maar als ze in grote aantallen verschijnen, kan dit een signaal zijn dat je harde schijf op het punt staat te falen.
😧 Per ongeluk gegevens verwijderen Fouten gebeuren de hele tijd. Hoewel de Prullenbak kleinere bestanden snel kan herstellen, worden grotere vaak helemaal overgeslagen.
🔌 Onderbroken gegevenskopieerproces Onderbrekingen van elk gegevensschrijfproces, zoals plotseling stroomverlies of onverwachte afsluitingen, zullen de gegevens in een beschadigde staat achterlaten. Ernstige gevallen kunnen zelfs leiden tot corruptie van het gehele bestandssysteem.
💥 Mechanische problemen Fysieke problemen, zoals slijtage in de loop van de tijd en oververhitting, kunnen leiden tot de geleidelijke degradatie van je schijf.

De oplossingen die we presenteren om data te herstellen van de interne harde schijf, zullen een scala aan datasituaties coveren om ervoor te zorgen dat er een voor u werkt.

Hoe gegevens te herstellen van een interne harde schijf

De methode voor gegevensherstel is afhankelijk van de status van uw harde schijf. Hieronder hebben we herstelmethoden opgenomen voor elk niveau van dataverlies, die ook kunnen worden gebruikt voor SSD-gegevensherstel.

Eerst laten we u zien hoe u eventuele verloren of verwijderde gegevens kunt herstellen. Ten tweede kijken we naar het herstel van computers met beschadigde Windows-systeembestanden die niet correct willen opstarten. Ten derde bespreken we uw beste optie als uw harde schijf ernstige schade heeft opgelopen en u deze niet zelf kunt repareren.

Scenario 1: Windows Start Succesvol Op

In gevallen waarin u bestanden kwijt bent geraakt die niet gerelateerd zijn aan het besturingssysteem, kunt u gebruikmaken van data recovery software om ze te scannen en te herstellen van de interne harde schijf. Voor deze methode gebruiken we Disk Drill, een data recovery tool die gespecialiseerd is in het herstellen van gegevens in situaties zoals deze.

Het belangrijkste is dat je moet vermijden om iets te installeren of te schrijven op de getroffen interne opslagschijf. Installeer Disk Drill in plaats daarvan op een andere interne of externe schijf.

 1. Download en installeer Disk Drill.
 2. Selecteer de betreffende schijf en klik op Zoek naar verloren data.
 3. Klik op Bekijk gevonden items zodra de scan is voltooid.review bestanden van interne harde schijf
 4. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen. Open het voorbeeldpaneel door dubbel te klikken op een bestand. Je kunt ook de kolom Herstelkansen gebruiken om te zien welke bestanden de beste kans op herstel hebben. Wanneer je klaar bent, klik op Herstellen.selecteer bestanden voor herstel
 5. Kies de gewenste uitvoerlocatie. Zorg ervoor dat het niet dezelfde betreffende schijf is. Klik op Volgende.herstel bestanden van interne harde schijf

Deze zelfde stappen kunnen gebruikt worden in andere herstelsituaties, zoals wanneer je gegevens moet herstellen van een laptop harde schijf. Desalniettemin is gegevens van een oude harde schijf halen niet altijd zo eenvoudig. Als Windows niet goed opstart, kijk dan naar de volgende oplossing.

Scenario 2: Systeembestanden zijn aangetast en Windows start niet op

Als uw harde schijf werkt maar sommige van uw Windows systeembestanden zijn beschadigd, moet u deze herstellen voordat u kunt inloggen en uw gegevens kunt herstellen. Om dit te doen, moet u de Windows Herstelomgeving (winRE) betreden waar u problemen kunt oplossen.

Om toegang te krijgen tot de winRE, moet je opstarten vanaf een opstartbare USB of DVD met Windows erop en kiezen voor het repareren van de computer. Als alternatief kun je de stappen volgen om rechtstreeks op te starten vanaf een zwart of leeg scherm. Eenmaal daar, kun je proberen het probleem op te lossen met behulp van de onderstaande opties:

 • Opstartreparatie – Een basis diagnostisch hulpmiddel dat uw computer scant en probeert de meest voorkomende problemen automatisch op te lossen.
 • Opstartinstellingen – Hier kunt u opstarten in Veilige Modus. In Veilige Modus kunt u verdachte software of bestanden verwijderen waarvan u denkt dat ze het probleem kunnen veroorzaken.
 • Systeemherstel – Als u een herstelpunt hebt, kunt u proberen de computer terug te zetten naar een eerder moment waarop alles correct werkte.
 • Updates verwijderen – Nieuwe updates kunnen soms meer kwaad dan goed doen. Als u weet dat de fouten begonnen zijn na een update, probeer ze dan te verwijderen met deze optie.

Als geen van de bovenstaande opties voor u heeft gewerkt, laten we u twee andere methoden zien die u kunt proberen.

Repareer Systeembestanden met de Opdrachtprompt

Met Opdrachtprompt kunt u verdere probleemoplossingstools uitvoeren zonder Windows te hoeven binnengaan. De tools die we gaan gebruiken zijn SFC en DISM. SFC (System File Checker) zal uw Windows-installatie scannen en de ontbrekende of beschadigde bestanden herstellen. DISM (Deployment Image Servicing and Management) wordt gebruikt om de bestanden te verkrijgen die nodig zijn om eventuele beschadigde of beschadigde bestanden te repareren. Houd er rekening mee dat hiervoor een internetverbinding nodig is, omdat het deze bestanden van Windows Update haalt.

 1. Klik op Opdrachtprompt of start op in Veilige Modus met Opdrachtprompt.Opstarten in Opdrachtprompt.
 2. Typ sfc /scannow. Druk op Enter.Het SFC-commando uitvoeren.
 3. Typ DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth. Druk op Enter.Het DISM-commando uitvoeren.

Back-up harde schijf en herinstalleer Windows

Soms moet je gewoon een volledig nieuwe installatie van Windows uitvoeren om weer aan de slag te kunnen. Hoewel het een inspannend proces kan zijn, is het in sommige gevallen mogelijk de enige haalbare optie die beschikbaar is.

 1. Verwijder de interne harde schijf uit uw computer.
 2. Sluit deze aan op een andere computer en maak een volledige backup van de schijf. Dit kan met de byte-voor-byte backupfunctie van Disk Drill.
 3. Plaats deze terug in uw computer en installeer Windows opnieuw.

Scenario 3: Schijf is Beschadigd of Corrupt

Data recovery software en probleemoplossingspogingen kunnen slechts in beperkte mate gegevens herstellen van een gecrashte interne harde schijf. In gevallen waar de interne schijf fysiek beschadigd is als gevolg van langdurig gebruik tijdens oververhitting of algemene slijtage, is uw veiligste optie het gebruik van een data recovery service.

Een dataherstelservice is doorgaans de duurdere optie, maar om goede redenen, aangezien het de hoogste kans heeft om uw gegevens veilig te herstellen. Specialisten in dataherstel gebruiken apparatuur en technieken van industriële kwaliteit om gegevens van de harde schijven van laptops en desktopcomputers te herstellen en ze aan u terug te geven op een gezond en werkend opslagapparaat.

Hoe gegevensverlies van een interne harde schijf te voorkomen

Indicatoren zoals een bevriezende harde schijf kunnen vroege tekenen zijn van iets zorgwekkender. Om jezelf te beschermen en mogelijk uren aan dataherstel en probleemoplossing te besparen, bekijk deze tips om het risico op dataverlies te voorkomen:

 • 💽 Maak een back-up van uw gegevens – Zonder twijfel is het maken van een back-up van uw data de beste manier om deze te beschermen. Het hebben van een werkende kopie stelt u in staat makkelijk verloren of beschadigde bestanden te herstellen en vermijdt het soms lastige proces van dataherstel.
 • 🩺 Controleer S.M.A.R.T.-gegevens – Uw harde schijf kan haar eigen gezondheid rapporteren in de vorm van S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) gegevens. Het monitoren van deze gegevens stelt u in staat om vroegtijdig op degradatieverschijnselen te handelen. Overweeg het gebruik van de gratis S.M.A.R.T. monitoring tool die bij Disk Drill is inbegrepen.
 • Veilig afsluiten – Het onderbreken van de werking van de harde schijf, vooral bij operaties die het schrijven van gegevens naar de schijf betreffen, kan resulteren in corruptie van uw bestanden of bestandssysteem. Neem altijd de tijd om uw computer op de juiste manier af te sluiten.

Door de tijd te nemen om het bovenstaande te doen, verleng je mogelijk de levensduur van je harde schijf en verminder je actief de kans op een gebeurtenis waarbij data verloren gaat.

Conclusie

Interne harde schijven kunnen op elk moment problemen ondervinden. In dergelijke gevallen moet je eerste reactie zijn om alle data te herstellen die je kunt. Als je Windows kunt opstarten, herstel dan je gegevens met behulp van een dataherstelprogramma naar een veilig opslagapparaat. Als je niet kunt opstarten in Windows, gebruik dan de reeks probleemoplossende tools die beschikbaar zijn in de Windows Herstelomgeving om de schade te herstellen en je gegevens veilig te back-uppen.

Als je de schade niet zelf kunt repareren of de gegevens niet zelf kunt herstellen, neem dan contact op met een gegevenshersteldienst zodat een team van professionals dit voor je kan afhandelen. Zodra je gegevens terug zijn, maak dan back-ups zodat je de gegevens gemakkelijk kunt herstellen als zoiets nog eens zou gebeuren.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required