Hoe Verwijderde Schermafbeeldingen te Vinden en te Herstellen op Windows: een Gemakkelijke Gids

Geschreven door
Goedgekeurd door
82

Herstel verwijderde screenshots op WindowsScreenshots stellen je in staat op een efficiënte manier informatie vast te leggen, of je ze nu wilt opslaan of delen. Echter, ze kunnen makkelijk verloren gaan op Windows door verschillende redenen, inclusief het knipprogramma dat je gebruikt. Het is ook mogelijk dat je ze per ongeluk hebt verwijderd of dat je opslag corrupt is.

In de volgende secties zullen we uitleggen waar u standaard uw schermafbeeldingen kunt vinden en hoe u permanent verwijderde schermafbeeldingen terug kunt halen in het geval dat u ze daar niet meer kunt vinden.

Waar worden mijn schermafbeeldingen opgeslagen?

Om te begrijpen waar je schermafbeeldingen kunt vinden op Windows, is het belangrijk dat je leert hoe de ingebouwde knipfuncties op een PC werken. Er zijn meerdere manieren waarop je schermafbeeldingen kunt maken. Hier zijn er een aantal van:

 • Druk op de “PrtScn” toets op je toetsenbord. Hiermee wordt er een schermopname van je hele scherm gemaakt, en de schermafbeelding wordt opgeslagen op het klembord. Je kunt deze foto plakken op elk platform dat werkt met afbeeldingen. Om je klembordgeschiedenis te openen, druk je eenvoudig op Windows-toets + V op je toetsenbord.
 • Gebruik de sneltoets “Windows-toets + Shift + S”. Nadat je je schermafbeelding hebt gemaakt, wordt deze opgeslagen op het klembord en in de map “%UserProfile%\Afbeeldingen\Schermopnames” die je kunt vinden in Verkenner.
 • Open de app Knipprogramma op Windows. Maak je schermafbeelding zoals aangegeven in de app en bewerk de foto. Wanneer je je schermafbeelding opslaat, wordt je gevraagd om de gewenste bestandslocatie te selecteren. Om niet-opgeslagen afbeeldingen van het knipprogramma terug te vinden, kun je ze vinden in “%UserProfile%\Afbeeldingen\Schermopnames” in Verkenner.
 • Druk op “Windows-toets + PrtScn.” Hiermee maak je een opname van je hele scherm en wordt deze automatisch opgeslagen in de map “%UserProfile%\Afbeeldingen\Schermopnames”.

Andere apps die je gebruikt om schermafbeeldingen te maken, hebben normaal gesproken hun eigen standaardmap. Bijvoorbeeld, als je de Xbox Game Bar gebruikt, worden je schermafbeeldingen mogelijk standaard opgeslagen in de map “C:\Users\gebruiker\Videos\Captures” (let op dat dit aanpasbaar is).

Hoe verwijderde of verloren schermafbeeldingen terug te krijgen

Als u uw schermafbeeldingen niet op de bovengenoemde locaties hebt gevonden, zijn ze mogelijk al verwijderd of verloren op uw Windows-pc. Maar u kunt ze misschien toch nog terugkrijgen! Hier zijn zes methoden om verwijderde schermafbeeldingen terug te halen op Windows 10 en 11.

Methode 1: Gebruik de ingebouwde zoekfuncties

Verloren schermafbeeldingen gebeuren meestal wanneer je geen bestandsnaamgevingsschema hebt toegepast of een speciale map ervoor hebt. Je kunt ze snel en efficiënt vinden op je Windows-machine door gebruik te maken van de ingebouwde zoekfuncties. Er zijn ten minste drie benaderingen hiervoor. Hier zijn ze:

 • Het typen van de bestandsnaam van uw schermafbeelding in het Startmenu
 • Gebruik maken van het zoekvak op de Windows-taakbalk
 • Gebruik maken van het zoekveld in Verkenner

Deze methoden zouden vrij duidelijk moeten zijn. Maar als je op zoek bent naar bestanden in Verkenner, overweeg dan de volgende stappen om schermafbeeldingen van Knipprogramma te herstellen:

 1. In de Verkenner, navigeer naar de map waarvan je denkt dat je screenshot is opgeslagen. Als je je hele machine wilt doorzoeken, ga dan naar “Deze pc.”
  deze pc
 2. Typ vervolgens “screenshot” in het zoekvak. Dit zal alle andere foto’s (persoonlijke en gedownloade) die geen knipsels zijn, filteren.
  zoekbalk verkenner
 3. Daarna, klik op de “Zoekopties” drop-down en kies “Soort” > “Afbeelding.” Je kunt je filteropties stapelen. Voorbeeld: je kunt ook “Datum gewijzigd” > “Deze week” selecteren om je screenshots van de afgelopen zeven dagen te vinden.
  zoekopties

Methode 2: Controleer de Prullenbak

Om verwijderde schermafbeeldingen te herstellen, kunt u de Prullenbak-map gebruiken. U zou onlangs verwijderde bestanden moeten kunnen vinden, tenzij u ervoor heeft gekozen om ze permanent te verwijderen. U kunt er meestal toegang toe krijgen in de linkerbovenhoek van uw bureaublad of door Windows Zoeken te gebruiken.

In de Prullenbak, zoek en selecteer de schermafbeeldingen die je wilt herstellen. Klik vervolgens bovenaan op “De geselecteerde items herstellen”.

items herstellen

Methode 3: Zorg ervoor dat je schermafbeeldingen niet verborgen zijn

Je kunt je schermafbeeldingen en andere bestanden verbergen en zichtbaar maken in Verkenner via de weergave-instellingen. Om te controleren of je verborgen schermafbeeldingen hebt, ga je naar de map waarvan je denkt dat ze er zijn. Klik simpelweg op “Beeld” en selecteer “Weergeven” > “Verborgen items” in het dropdown-menu.

verborgen items weergeven

Methode 4: Herstellen vanuit de back-up

U kunt uw bestanden naar een andere schijf back-uppen met behulp van de Functie Bestandsgeschiedenis op Windows. Als u het eerder had geconfigureerd, kunt u mogelijk uw schermafbeeldingen herstellen uit de vorige versies van bepaalde bestanden en mappen. Om de Functie Bestandsgeschiedenis te gebruiken, volgt u gewoon de onderstaande stappen:

 1. Om te beginnen, open Verkenner en navigeer naar het bestand of de map die u wilt herstellen.
 2. Vervolgens, klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies “Vorige versies herstellen.”
  vorige versies herstellen
 3. Na het klikken, zal het Eigenschappen venster van dat bestand openen waarin u het tabblad “Vorige Versies” ziet.
 4. Kies uw voorkeursversie van het bestand en klik op de “Herstellen” knop. Alternatief kunt u het uitklapmenu openen en “Herstellen naar” selecteren als u het bestand op een andere locatie wilt opslaan.
  herstelknop vorige versie

U kunt zowel een externe schijf als een schijfpartitie gebruiken als locatie voor uw Bestandsgeschiedenis. Net als bij veel andere schijven, kan het na verloop van tijd beschadigd raken. Als dat gebeurt, overweeg dan om gegevensherstel van de harde schijf uit te voeren om de bestanden erin te herstellen.

Windows stelt je ook in staat om OneDrive-synchronisatie en -back-up in te schakelen, wat je lokale bestanden in de cloud opslaat. Om dit te verifiëren, kun je naar Instellingen gaan en “Accounts” > “Windows-back-up.” selecteren. Als synchronisatie actief is, kun je je cloudaccount bekijken om te controleren of je verloren screenshots zijn geback-upt.

windows backup

Methode 5: Gebruik Data Herstel Software

Als geen van de bovenstaande methoden je helpt om schermafbeeldingen op Windows te herstellen, kun je overwegen om een dataherstelsoftware te gebruiken, zoals Disk Drill.

Disk Drill kan niet alleen verloren screenshots vinden en herstellen, maar ook die welke u definitief verwijderd heeft. Als u een Windows-gebruiker bent, kunt u gebruikmaken van de gratis proefversie waarmee u tot 500 MB aan bestanden kunt herstellen.

Hier is een snelle en eenvoudige stap-voor-stap handleiding over hoe je Disk Drill kunt gebruiken om je verwijderde schermafbeeldingen te herstellen op Windows:

 1. Om te beginnen, download Disk Drill voor Windows. We raden u aan om het op een externe schijf te installeren om slijtage aan de opslagmedia van uw computer te voorkomen. Dit voorkomt ook dat gegevens per ongeluk worden overschreven.
 2. Zodra de installatie voltooid is, navigeer naar de schijf of het apparaat waarvan je screenshots wilt herstellen en klik op de “Zoek naar verloren gegevens” knop aan de rechterkant van het scherm.
  disk drill search
 3. Na het klikken begint Disk Drill met het scannen van je schijf voor alle herstelbare bestanden. Als je de resultaten wilt bekijken, click “Bekijk gevonden items” in de rechterbovenhoek van Disk Drill.
  review found items
 4. Vervolgens word je doorgestuurd naar het resultaten gedeelte waar je kunt zoeken naar de screenshots die je wilt herstellen. Om de lijst met gevonden bestanden te verfijnen, kies je een van de categorieën aan de linkerkant van het venster. Selecteer in dit geval “Foto’s.” Alternatief kun je op de zoekbalk in de rechterbovenhoek klikken en de naam of het bestandstype van je screenshot typen, (bijv. “screenshot” of “PNG”).
  disk drill scan results
 5. Zodra je de screenshots vindt die je wilt herstellen, vink de selectievakjes naast hun bestandsnamen aan en klik op “Herstel.”
  recover button
 6. Na het klikken verschijnt er een klein pop-upvenster. Kies een geschikte bestandslocatie voor je herstelde gegevens en klik op “Volgende” om door te gaan. We raden je sterk aan om niet dezelfde schijf of map te gebruiken die gescand werd om herstelbare gegevens niet te overschrijven.
  select destination folder
 7. Tot slot zal Disk Drill nu proberen je geselecteerde bestanden te herstellen. Wanneer dit klaar is, klik op “Toon herstelde gegevens in Verkenner” om je herstelde screenshots te bekijken.
  show recovered

Methode 6: Controleer de map met tijdelijke bestanden

Als je een schermafbeelding hebt gemaakt met de “PrtScn” toets op je toetsenbord, is de kans groot dat je deze niet als bestand kon opslaan. Onthoud dat het alleen wordt opgeslagen in je klembordgeschiedenis en alleen kan worden geplakt in ondersteunde programma’s.

Hier is wat je kunt doen:

 1. Om de map voor je tijdelijke bestanden te controleren, plak dit pad in Verkenner: “C:\Gebruikers\%GEBRUIKERSNAAM%\AppData\Local\Temp.
  temp map
 2. Of druk op Windows-toets + R en voer %temp% uit.
  run temp
 3. Daarna, gebruik de zoekbalk om mogelijke bestandsnamen van je schermafbeeldingen te vinden, zoals “screenshot,” “.png,” of “.jpg.”
  zoek temp bestanden

Conclusie

Schermopnames kunnen om verschillende redenen verloren gaan op uw pc, zoals per ongeluk verwijderen, beschadigde bestanden en slechte bestandsbenaming. Maar er is nog steeds een kans om permanent verwijderde schermopnames terug te krijgen door gebruik te maken van de Prullenbak, Windows Zoeken, Bestandsgeschiedenis en de Tijdelijke Bestanden Map. Als geen van deze werken, gebruik dan dataherstel-apps zoals Disk Drill om uw schermopnames te herstellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer je schermafbeeldingen op Windows verwijdert, gaan ze naar de Prullenbak-map. Als je ze later wilt herstellen, navigeer dan naar de Prullenbak, klik met de rechtermuisknop op je schermafbeelding en klik op "Herstellen". Deze bestanden uit de Prullenbak verwijderen, verwijdert ze permanent van je computer. Hun locatie op de opslagmedia van je pc zou dan overschreven worden. Mocht je van gedachten veranderen en proberen deze permanent verwijderde bestanden te herstellen, zorg dan dat je zo snel mogelijk gegevensherstelsoftware gebruikt. Anders zijn ze mogelijk al overschreven met nieuwe gegevens.
Ja, je kunt verwijderde schermafbeeldingen op Chromebook herstellen. Om dit te doen,
 1. Start de Bestanden-app op je Chromebook.
 2. Selecteer "Prullenbak" in het linkermenu.
 3. Zoek en klik met de rechtermuisknop op je verwijderde schermafbeelding.
 4. Kies "Herstellen uit prullenbak" in het contextmenu.
Let op dat verwijderde bestanden op Chromebook slechts 30 dagen in de Prullenbak blijven. Daarna worden ze definitief verwijderd.
Om permanent verloren en verwijderde schermafbeeldingen op Windows te herstellen, gebruik Disk Drill. Het stelt je in staat om je schermafbeeldingen te herstellen, zelfs als je daarvoor geen back-ups hebt kunnen maken. Bovendien kan het ook je foto's terughalen van gecrashte harde schijven, geformatteerde externe schijven, beschadigde bestanden en geleegde prullenbakken.
Als u onlangs een map met schermafbeeldingen hebt verwijderd in Verkenner, druk dan op "Ctrl + Z" op uw toetsenbord om de wijzigingen ongedaan te maken. Als dit niet werkt, zijn hier andere manieren waarop u de map kunt herstellen:
 • Zet het terug vanuit de Prullenbak
 • Gebruik dataherstelsoftware
 • Herstel de map vanaf een back-upopslag
Als je in plaats daarvan de PrtScn-toets hebt gebruikt, controleer dan je klembordgeschiedenis door "Windows-toets + V" ingedrukt te houden op je toetsenbord. Je kunt ook niet-opgeslagen schermafbeeldingen vinden in Windows 10 in de map met tijdelijke bestanden. Ga naar dit pad in Verkenner: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Je kunt dezelfde stappen gebruiken om niet-opgeslagen schermafbeeldingen te herstellen in Windows 11.
Emma Collins is een inhoudsschrijver die technische handleidingen en how-to gidsen schrijft over haar brede interesse in technologie. Ze schrijft al meer dan 5 jaar artikelen over Windows, Android, iOS, sociale media, gaming en meer als technologieauteur.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required