Hoe data te herstellen van een kapotte harde schijf op Windows

Geschreven door
Goedgekeurd door
38

herstel van harde schijf falenHarde schijven leven niet zo lang als mensen. Net als alle elektronische apparaten, zullen ze op een gegeven moment sterven. Het einde van je harde schijf is onvermijdelijk, maar als het onverwacht gebeurt, kan het je belangrijke bestanden mee de afgrond in nemen.

Voordat u pogingen onderneemt om een harde schijf die defect is te herstellen, wilt u de gegevens herstellen om te zorgen dat ze niet overschreven worden. Er is ook altijd de kans dat de harde schijf verdere schade oploopt en de gegevens onherstelbaar maakt.

In deze handleiding helpen we je met het hele proces: het achterhalen van de oorzaak van harde schijf storing, het herstellen van gegevens, en het herstel van harde schijf storing.

Wat kan een harde schijf laten falen

Het begrijpen van de oorzaak van de fout is de eerste stap in de richting van het repareren van je harde schijf. Het is ook belangrijk om op te merken dat sommige factoren buiten jouw controle ook falen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld, de jaarlijkse uitvalpercentage (AFR) voor sommige Seagate harde schijven is aanzienlijk hoger dan harde schijven van andere populaire fabrikanten. Leeftijd is een ander essentiële factor — een gemiddelde harde schijf gaat 1.051 dagen (of twee jaar en 10 maanden) mee voordat deze uitvalt.

Met dat in gedachten, zijn hier enkele veelvoorkomende oorzaken van harde schijf falen:

 • Fysieke schade: Mechanische of fysieke schade ontstaat door verschillende factoren zoals plotselinge spanningspieken, het laten vallen van de harde schijf en slijtage van componenten die ontstaat bij regelmatig gebruik van de schijf.
 • Logische schade: Onjuiste afsluit- of opstartprocedures, abrupte stroomstoringen, virussen of malware en verschillende andere factoren kunnen leiden tot logische fouten zoals corruptie van het bestandssysteem.

U kunt gegevens van de harde schijf herstellen zolang deze nog leesbaar is. Als de harde schijf volledig onbruikbaar is, kunt u geen gegevens herstellen.

Hoe gegevens te herstellen van een gecrashte harde schijf

Er zijn twee methoden voor herstel van een harde schijf falen: dataherstelsoftware en een dataherstelservice.

Methode 1:Gegevensherstelsoftware

U kunt een slimme oplossing voor dataherstel zoals Disk Drill gebruiken om data te herstellen van een externe of interne harde schijf wanneer deze defect raakt.

Stap 1. Download en installeer Disk Drill

Begin met het downloaden van Disk Drill en installeer het op uw PC. De gratis versie maakt het mogelijk om tot 500MB aan gegevens te herstellen.

installatie van disk drill

Stap 2. Maak een afbeelding van de harde schijf

Start Disk Drill na installatie en ga naar het tabblad Data Backup in de linkerzijbalk. Selecteer de harde schijf en klik op Byte-to-Byte backup. Geef de back-upbestand een naam en selecteer het pad waar je het wilt opslaan. Klik als je klaar bent op OK.

byte voor byte back-up maken

Stap 3. Scan de afbeelding

Nadat u de afbeelding hebt gemaakt, ga terug naar het tabblad Gegevensherstel in de linkerzijbalk. Klik op Koppel schijfafbeelding en selecteer het afbeeldingsbestand met behulp van de verkenner. U zou nu de afbeelding als een schijf in de lijst moeten zien. Selecteer deze en klik op de knop Zoeken naar verloren gegevens om de scan te starten.

scan de schijf afbeelding

Stap 4. Herstel de Bestanden

Zodra de scan is voltooid, ziet u de lijst met bestanden die Disk Drill heeft gevonden tijdens de scan. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen en klik op de Herstellen knop onderaan. Kies de locatie waar u de bestanden die u herstelt wilt opslaan en klik op Volgende. Let op dat u de bestanden niet moet herstellen op de bron-schijf om te voorkomen dat bestaande gegevens worden overschreven.

het herstellen van de bestanden

Let op: Scannen is een intensieve activiteit. Als uw harde schijf al in slechte staat is, kan het scannen het probleem verergeren. U kunt dit voorkomen door een image van de schijf te maken. Het maken van een image is niet intensief, dus u zult geen verdere schade aan de schijf toebrengen. Disk Drill biedt een ingebouwde optie (Byte-voor-Byte Backup) om images te maken en te scannen.

Methode 2:Dataherstelservice

In sommige gevallen is het mogelijk dat het herstellen van gegevens van een kapotte harde schijf niet mogelijk is met behulp van een dataherstelgereedschap. Als dat in jouw situatie het geval is, kun je hulp zoeken bij een betrouwbare gegevenshersteldienst. Je harde schijf zal naar een laboratorium worden gebracht waar een technicus de gegevens van je harde schijf zal terugwinnen en vervolgens de gegevens en de harde schijf naar je terugstuurt.

Hoe een harde schijf storing te repareren

Het herstel van een harde schijf die niet ernstig beschadigd is, is mogelijk. De oplossing hangt af van de oorzaak van de schade, maar de oplossingen zijn meestal voor logische schade. Het repareren van fysieke schade, behalve voor slechte sectoren, vereist de hulp van een technicus.

Methode 1: Gebruik Schijfcontrole

CheckDisk (ChkDsk) is een ingebouwde hulpprogramma op Windows dat een schijf controleert op fouten en slechte sectoren. Als ChkDsk fouten of slechte sectoren vindt, zal het proberen deze automatisch te herstellen.

Om ChkDsk te gebruiken:

 1. Druk op Win + R, typ cmd en druk op Ctrl + Shift + Enter.
 2. Typ de volgende opdracht en druk op Enter:
  chkdsk F: /r /x

  schijfcontrole gebruiken

 3. Laat de hulpprogramma je harde schijf scannen. Wanneer het klaar is, sluit de Opdrachtprompt.

Op dit moment zou Check Disk de fouten of slechte sectoren moeten hebben hersteld (of tenminste geprobeerd te hebben te herstellen), als het deze gevonden heeft. Als dat het geval is, zou je je harde schijf weer normaal moeten kunnen gebruiken.

Methode 2: Voer een Antivirus Scan uit

Wanneer malware ervoor zorgt dat uw harde schijf niet goed functioneert, moet u de malware verwijderen met behulp van een antivirusprogramma. Het proces voor het scannen verschilt, afhankelijk van welk antivirusprogramma u gebruikt. Het zou echter vrij eenvoudig moeten zijn, ongeacht welk antivirusprogramma u gebruikt.

We gebruiken Microsoft Defender om de stappen te illustreren.

 1. Zoek in het Startmenu naar Virus- en bedreigingsbeveiliging en kies de beste overeenkomst.
 2. Selecteer Scanopties.een scanoptie selecteren in Windows Defender
 3. Voer een scan uit naar voorkeur. Wanneer je een specifieke harde schijf wilt scannen, kun je de optie Aangepaste scan gebruiken. Selecteer Nu scannen zodra je een keuze hebt gemaakt.een scan starten in Windows Defender

Wanneer de scan voltooid is, zal Defender u laten zien of het een virus of malware heeft gevonden en welke actie het heeft ondernomen. Zodra u weet dat Defender uw harde schijf heeft schoongemaakt, kunt u deze weer normaal gaan gebruiken.

Methode 3: Opmaak

Het formatteren van een harde schijf wist uw schijf volledig. Formatteren lost bijna alle logische fouten op een harde schijf op en geeft het een frisse start.

Zodra je belangrijke bestanden hebt teruggehaald met Disk Drill, kun je de harde schijf formatteren zonder je zorgen te hoeven maken over het verliezen van gegevens. Hier is hoe je je harde schijf kunt formatteren:

 1. Zoek naar Schijfpartities maken en formatteren in het Start Menu. Als je de beste overeenkomst selecteert, wordt de Schijfbeheer Console geopend.
 2. Vind de schijf die je wilt formatteren, klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Formatteren.schijfbeheer gebruiken om te formatteren
 3. Selecteer een bestandssysteem (of laat het op NTFS als je het alleen op Windows-apparaten gaat gebruiken), vink het vakje naast Snel formatteren uitvoeren aan, en selecteer OK.de schijf formatteren

Zodra het proces voltooid is, zul je een lege harde schijf hebben. Hopelijk heb je nu je harde schijf hersteld.

Methode 4: Herbouw Corrupte Partitie Met TestDisk

TestDisk is een gratis Command Prompt-hulpprogramma dat u helpt verschillende fouten te corrigeren die zijn geassocieerd met opslagmedia. Het kan ook helpen bij het repareren van harde schijven die niet werken vanwege een beschadigde partitie. Hier leest u hoe u TestDisk kunt gebruiken:

 1. Download TestDisk en voer testdisk_win.exe uit.
 2. Selecteer [Create] om een nieuw logbestand aan te maken.create a new log file
 3. Selecteer de schijf met de beschadigde partitie en selecteer op het volgende scherm het type partitietabel.Select the partition table type
 4. Selecteer op het volgende scherm [Analyse]. Dit vraagt TestDisk om de huidige partitioneringsstructuur te analyseren en te zoeken naar verloren partities.selecting the analyze option
 5. Selecteer [Quick Search] op het volgende scherm.begin the quick search
 6. Zodra het Quick Search proces is voltooid, zie je een lijst met partities op je schijf. Je kunt ook de [Deeper Search] optie gebruiken om een meer diepgaande scan uit te voeren van een specifieke partitie.Write the partition
 7. Elke partitie in de lijst heeft een voorvoegsel. Zoek naar partities met “P” als voorvoegsel (P staat voor Primair). Selecteer de beschadigde partitie en kies [Write].

Zodra het proces voltooid is, start uw pc opnieula op.

Signalen van Hardeschijffalen

Soms, zelfs als je harde schijf werkt, zie je tekenen dat deze op weg is naar een storing. Het vroegtijdig herkennen van deze tekenen kan je veel ellende besparen als de harde schijf daadwerkelijk faalt.

Hier zijn de tekenen van een harde schijf fout om op te letten:

 • Trage prestaties: Als uw computer aanzienlijk langzamer lijkt te werken dan normaal, kan dit een teken zijn van een harde schijf defect.
 • Blauw scherm des doods (BSOD): Als u frequent BSODs (geen eenmalige gebeurtenis) ervaart op Windows, kan uw harde schijf falen.
 • Oververhitting: Als uw harde schijf oververhit lijkt te raken, kan dit betekenen dat deze op weg is naar falen.
 • Vreemde geluiden: Uw harde schijf kan vreemde geluiden maken als een of meer van de fysieke onderdelen niet werken zoals ze zouden moeten. Het kan een sterk teken zijn dat uw harde schijf op het punt staat te falen.

Er zijn verschillende andere tekenen van hardeschijffalen, maar dit zijn de meest voorkomende. Als u deze opmerkt, maak dan onmiddellijk een back-up van uw gegevens om te voorkomen dat u ze verliest.

Gebruik een Veiligheid-Eerst Beleid bij het Herstellen van Falende Schijven

Tot slot: een veiligheid-voorop beleid is een slimme zet bij het omgaan met falende schijven. Eén fout en je zou al je data kunnen verliezen. Wij raden altijd aan om te beginnen met dataherstel en vervolgens over te gaan op het repareren van je schijf.

We hebben de exacte stappen uitgelegd die je kunt nemen om je gegevens te herstellen en een harde schijf te repareren die mogelijk op het punt staat te falen. Hopelijk heeft deze gids je vragen over je falende harde schijf beantwoord.

Arjun is een tech ninja, schrijft HTML en CSS, en heeft een eervolle vermelding gekregen als de vaste tech-hulp van de familie tijdens bijeenkomsten. Hij schrijft al ongeveer zes jaar handleidingen en is momenteel een bijdrager op grote techwebsites.
Goedgekeurd door
Senior Data Recovery Engineer. Master in Natuurkunde, Informatietechnologie voor Wetenschappelijke Experimenten.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required