Hoe partitioneringstabellen van harde schijven repareren/herstellen op Windows

manuviraj
Geschreven door
Goedgekeurd door
20

partitie tabel repareren windows 10Je start je PC op en plotseling krijg je de melding “ongeldige partitietabel” of “ontbrekende partitietabel”. Het is natuurlijk om in paniek te raken en aan te nemen dat je definitief geen toegang meer hebt tot je data. Wees gerust, dat is niet het geval. Er zijn meerdere manieren waarop je de partitietabel op de HDD of SSD van je PC kunt repareren. We bekijken deze methoden uitvoerig in de onderstaande secties.

Wat is een Partitietabel

De partitietabel (of partitiekaart) van een HDD of SSD, bepaalt hoe de schijf is gepartitioneerd. Het bevat de noodzakelijke informatie die je OS laat weten welke de opstartpartitie is. De twee meest gebruikte partitietabellen op Windows zijn de Master Boot Record (MBR) en de GUID Partitietabel (GPT).

MBR is een ouder partitieschema, voornamelijk gebruikt in oudere computers (vóór 2015). Hierin slaat de eerste sector van de schijf de partitiegegevens op. Elke partitie-invoer bestaat uit 16 bytes, met een maximaal ondersteunde grootte van 64 bytes. Daarom ondersteunt de MBR-partitietabel maximaal 4 partities. De maximale partitiegrootte van elke partitie is 2 TB.

GUID Partitie Tabel (GPT) is ontwikkeld om de beperkingen van MBR te overwinnen en maakt deel uit van Intel’s Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) – de vervanging voor de ouderwetse PC BIOS. De meeste moderne computers gebruiken GPT. Voor de gemiddelde gebruiker biedt GPT drie belangrijke voordelen ten opzichte van MBR:

 1. Het ondersteunt tot 128 partities.
 2. De maximaal ondersteunde partitiegrootte is 18 Exabytes (EB).
 3. GPT bevat een backup-partitietabel voor betere gegevensbescherming en integriteit.

Wat betekent Ongeldige Partitietabel?

Als u de fout ‘ongeldige partitietabel’ tegenkomt, betekent dit dat uw systeem de partitie met de bootgegevens niet kan vinden. Er kunnen verschillende redenen voor zijn, waarvan de meeste eenvoudig verholpen kunnen worden. Gebruik de onderstaande tabel als leidraad:

Reden

Beschrijving

⛓️ Onjuiste opstartvolgorde De opstartvolgorde bepaalt welke opslagschijf je systeem controleert op de opstartbestanden van je besturingssysteem. Als deze niet correct is ingesteld, zal de pc de verkeerde opslagschijf controleren op het besturingssysteem, en daardoor de foutmelding van de ongeldige partitietabel teruggeven wanneer het de opstartpartitie niet kan vinden op die schijf. De opstartvolgorde kan worden gewijzigd in de BIOS/UEFI-instellingen.
💿 Slechte sectoren Slechte sectoren zijn onleesbare/onbeschrijfbare gebieden van een schijf. Ze kunnen om verschillende redenen ontstaan, waaronder normale slijtage. Als de opstartsector een slechte sector ontwikkelt, zal de pc de foutmelding van de ongeldige partitietabel retourneren.
🦠 Beschadigde partitietabel Er zijn tal van factoren die schade kunnen toebrengen aan de partitietabel. Computervirussen, gegevenscorruptie, stroomstoringen, en piekspanningen kunnen alle de integriteit van je data en de partitietabel beschadigen en deze onleesbaar maken.
⚙️ Verkeerd geconfigureerde Windows OS Als je hebt geknoeid met de Windows opstartinstellingen of de volgorde, kan dit leiden tot een foutmelding van een ongeldige partitietabel
✅ Twee of meer partities gemarkeerd als actief De actieve partitie op je computer is degene die het besturingssysteem en de Windows opstartbestanden bevat. Als meerdere partities als actief gemarkeerd zijn, zal Windows niet opstarten, en krijg je de foutmelding van de ongeldige partitietabel.
💻 Een verouderde BIOS Een moederbord met verouderde BIOS-drivers is mogelijk niet in staat om de opstartsector van je schijf te lokaliseren.

Hoe gegevens te herstellen van een schijf met een ongeldige partitietabel

Het repareren van een partitietabel kan soms leiden tot dataverlies, afhankelijk van de oorzaak van de fout en de methode die gebruikt wordt om deze te herstellen. Daarom is het verstandig om eerst al je gegevens te herstellen voordat je doorgaat met het repareren van de partitietabel. De enige manier om zelf dataherstel uit te voeren is door gebruik te maken van een dataherstelprogramma.

Om dataherstel uit te voeren op een schijf die de foutmelding ‘Ongeldige partitietabel’ toont bij het opstarten, moet u deze aansluiten op een andere werkende pc. U kunt de schijf rechtstreeks aansluiten met behulp van de SATA-kabel, of gebruik een schijfbehuizing om partitieherstel erop uit te voeren als een externe schijf.

In onze handleiding gebruiken we Disk Drill, voornamelijk vanwege de gebruiksvriendelijkheid en ongeëvenaarde functionaliteit. Het herkent meer dan 400 bestandsformaten, alle gangbare bestandssystemen van verschillende besturingssystemen en werkt met schijven, zelfs als ze corrupt zijn. Je kunt profiteren van de gratis proefversie van Disk Drill, die je toestaat tot 500 MB aan bestanden gratis te herstellen.

Zo kunt u data herstellen van een schijf met een corrupt hoofdbestand, met behulp van Disk Drill:

 1. Download Disk Drill en installeer het op een aparte schijf.
 2. Open Disk Drill, selecteer de schijf met de ongeldige partitietabel en klik op Zoek naar verloren data.Zoek naar verloren data in Disk Drill.
 3. Klik op Bekijk gevonden items om de herstelbare data te zien die Disk Drill heeft gevonden. Om de resultaten te filteren, kun je direct klikken op het betreffende bestandstype–Afbeeldingen, Audio, Video’s, Documenten, Archieven, en Overig.Bekijk gevonden items optie in Disk Drill.
 4. Open het Bestaand onderdeel om de files te bekijken die al op je schijf staan, of het Verwijderd of verloren onderdeel om bestanden te bekijken die eerder zijn verwijderd.Data herstel onderdelen in Disk Drill.
 5. Gebruik de selectievakjes om de benodigde bestanden te selecteren. Disk Drill toont een voorvertoning van het huidig selecteerde bestand. Je kunt ook op het oogicoon naast de bestandsnaam klikken om Disk Drill een voorvertoning te laten tonen. Klik op Herstel nadat je je selectie hebt bevestigd.Lijst van herstelbare bestanden in Disk Drill.
 6. Kies een herstelbestemming voor je bestanden. Klik op Volgende.Herstelbestemming prompt in Disk Drill.
 7. Disk Drill zal je bestanden herstellen.

Hoe herstel je partitietabellen op Windows

Aangezien uw pc niet zal opstarten met een ongeldige partitietabel, moet u een opstartbare USB-drive maken met behulp van Windows-installatiemedia om deze fixes toe te passen. Zodra u de installatiemedia heeft gemaakt, kunt u deze gebruiken om toegang te krijgen tot de Windows Herstelomgeving (WinRE) en de fout met de ongeldige partitietabel te herstellen.

Voor sommige reparaties moet je een Windows to Go USB maken met behulp van een tool als RUFUS.

Nadat je dat gedaan hebt, is dit hoe je het probleem met de ongeldige partitietabel op je computer kunt oplossen:

Methode 1: Herstel Windows naar een eerdere staat met Systeemherstel

De functie Systeemherstel in Windows is een uitkomst als je de partitietabel wilt herstellen. Het zal je pc terugzetten naar een eerdere status, een waarin het systeem naar behoren was geconfigureerd. De functie had echter ingeschakeld moeten zijn met een herstelpunt dat was gemaakt voordat Windows onjuist was geconfigureerd.

Zo gebruik je Windows Systeemherstel om de partitietabel op je pc te repareren:

 1. Sluit de Windows installatie media USB aan op uw PC.
 2. Op het installatie scherm van Windows, selecteer Deze PC herstellen om toegang te krijgen tot de Windows Recovery Environment (WinRE).
 3. Ga nu naar Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Systeemherstel.
 4. Klik op Volgende op het welkomstscherm van Systeemherstel.Welkom bij Systeemherstel.
 5. Selecteer een systeemherstelpunt op dit scherm en klik op Volgende.Herstelpunt.
 6. Controleer alle gegevens dubbel en klik op Voltooien.Afronden Systeemherstel.

Methode 2: Markeer Andere Primaire Partities Als Inactief

De opdrachtregel-hulpprogramma diskpart op Windows kan u helpen om partities, naast degene die Windows bevat, als inactief te markeren. Dit zal de fout ‘ongeldige partitietabel’ herstellen als deze veroorzaakt was door meerdere actieve primaire partities.

Zo doe je dit:

 1. Voer de Windows Herstelomgeving (WinRE) in.
 2. Ga naar Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt.
 3. Type diskpart in de console.Diskpart commando.
 4. Type list disk en druk op Enter.List disk commando.
 5. Selecteer de schijf waarop het Windows OS staat. Dit doe je met het commando select disk x. Vervang x door het schijfnummer van de betreffende schijf. Bijvoorbeeld, select disk 0.Select disk commando.
 6. Type list partition en druk op Enter.List partition commando.
 7. Zoek nu naar partities met het label “Primaire”. Selecteer degene die Windows niet bevat. Type select partition x en druk op Enter. Vervang x weer door het partitienummer.Select partition commando.
 8. Type ten slotte inactive en druk op Enter.Inactive commando.
 9. Herhaal de stappen om alle andere partities, behalve degene met het OS, als inactief te markeren.

Methode 3: De Opstartvolgorde Wijzigen

Als er meerdere schijven zijn aangesloten op uw pc, moet degene met Windows bovenaan de opstartvolgorde staan. U kunt de opstartvolgorde wijzigen in de BIOS- of UEFI-instellingen van uw pc.

De exacte stappen kunnen verschillen per fabrikant, maar het zou er ongeveer zo uit moeten zien:

 1. Zet uw pc aan en druk op de desbetreffende functietoets of toetsencombinatie om het BIOS-menu te openen. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw moederbord of doe simpelweg een Google-zoekopdracht om de exacte toets te vinden die u moet indrukken.
 2. Ga naar het Boot-menu in het BIOS en zoek naar de instelling voor de opstartvolgorde.
 3. Pas de opstartvolgorde aan zodat de schijf waarop Windows staat als eerste in de lijst staat.
 4. Sla de instellingen op en verlaat het BIOS.
 5. Herstart uw pc.

Methode 4: Partitietabel repareren met CMD

Windows heeft een paar commando’s die corruptie kunnen opsporen en de herstel van de partitietabel kunnen uitvoeren. Je moet deze commando’s uitvoeren binnen de Opdrachtprompt. Je kunt ook het CHKDSK-commando uitvoeren om slechte sectoren op je schijf op te sporen en te repareren.

Gebruik CHKDSK om Slechte Sectoren te Scannen en te Herstellen

 1. Open de Opdrachtprompt in de Windows Herstelomgeving (WinRE).
 2. Typ chkdsk C: /f /r en druk op Enter.chkdsk gebruiken vanuit herstelmodus
 3. De CHKDSK scan zal starten.

Gebruik Bootrec om de Partitietabel te Herstellen

 1. Open de Opdrachtprompt binnen de Windows Herstelomgeving (WinRE). Dit kun je doen via Problemen oplossen > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt.
 2. Als je het MBR-partitieschema gebruikt, typ bootrec /fixmbr en druk op Enter. Voor schijven gebaseerd op GPT, typ bootrec /fixboot en druk op Enter.use bootrec /fixmbr

Methode 5: Herstel de Partitietabel met Windows Schijfbeheer

Gebruik deze methode voor schijven die het primaire besturingssysteem van uw systeem niet bevatten, of als u de schijf op een andere computer hebt aangesloten. Deze methode omvat het verwijderen van het problematische volume en vervolgens het aanmaken van een nieuw volume.

Je zult je gegevens verliezen, dus zorg dat je deze van tevoren herstelt.

Zo kun je dit doen:

 1. In Windows Zoeken (Windows-toets + S), typ “schijfbeheer”. Klik op Partities maken en formatteren op harde schijf in de zoekresultaten.
 2. Klik met de rechtermuisknop op de schijf die de melding over de ongeldige partitietabel weergeeft en klik op Volume verwijderen. Druk op Ja bij eventuele bevestigingsprompten.Volume verwijderen Schijfbeheer.
 3. De ruimte die door het volume in beslag werd genomen, wordt nu weergegeven als niet-toegewezen. Klik met de rechtermuisknop op de niet-toegewezen ruimte en kies Nieuw eenvoudig volume.Nieuw eenvoudig volume Schijfbeheer.
 4. Volg de stappen in de wizard Nieuw eenvoudig volume om een gloednieuw volume met een nieuwe partitietabel te maken.

Hoe de fout ‘Ongeldige partitietabel’ te herstellen tijdens/na het installeren van Windows

Hoewel niet-opstartbare GPT-schijven door een legacy BIOS herkend kunnen worden, vereist het gebruik van opstartbare GPT-schijven dat je UEFI gebruikt. Je zult de fout ‘ongeldige partitietabel’ tegenkomen als je probeert een opstartbare GPT-schijf te gebruiken met het legacy BIOS of een MBR-schijf met UEFI. De meeste moederborden laten je wisselen tussen legacy BIOS en UEFI-modi om bredere compatibiliteit met zowel MBR- als GPT-schijven te faciliteren.

Verouderde BIOS-stuurprogramma’s kunnen ook leiden tot de fout ‘ongeldige partitioneringstabel’. In de onderstaande secties laten we je zien hoe je kunt wisselen tussen legacy BIOS en UEFI-modi, en hoe je jouw BIOS-stuurprogramma’s kunt bijwerken.

Schakelen Tussen Legacy BIOS en UEFI Modi

Afhankelijk van de fabrikant van het moederbord, zal het exacte proces om te schakelen tussen legacy BIOS en UEFI-modi verschillen. Maar het zou er ongeveer zo uit moeten zien.

 1. Druk op de relevante toets om het BIOS/UEFI-menu van het moederbord te openen zodra het logo van de fabrikant verschijnt. Meestal is het een van de functietoetsen.
 2. Ga naar het Boot-menu.
 3. Gebruik de vermelde toetsen op het scherm om te schakelen tussen BIOS en UEFI in het veld Boot Mode. Schakel over naar BIOS als je een MBR-schijf wilt gebruiken, en UEFI als je het GPT-partitieschema wilt gebruiken.
 4. Sla de instellingen op en sluit af.

Download en installeer BIOS vanaf een opstartbare USB-stick

Om de BIOS bij te werken in een systeem dat de partitietabel niet kan lokaliseren of de fout ‘ongeldige partitietabel’ weergeeft, moet je de BIOS-update flashen met behulp van een opstartbare USB-drive. Dit ziet er als volgt uit:

 1. Sluit een USB-station aan op een werkende computer.
 2. Download de laatste BIOS-update voor het moederbord van de PC die de foutmelding toont over de ongeldige partitietabel.
 3. Kopieer het BIOS-updatebestand naar het USB-station. We raden je aan geen andere bestanden op de USB-stick op te slaan. Noteer de exacte bestandsnaam en de extensie van het BIOS-updatebestand.
 4. Sluit het USB-station aan op de PC met de ongeldige partitietabel en ga het BIOS-menu binnen.
 5. Ga naar de Boot opties en selecteer het USB-station.
 6. De meeste moederborden zullen de update automatisch herkennen. Anderen zullen een Command Prompt venster weergeven. Typ in dit geval de exacte bestandsnaam van het BIOS-updatebestand samen met de extensie en druk op Enter.
 7. Volg de relevante stappen op je moederbord om de BIOS-update te flashen.

Partitietabel herbouwen van MBR naar GPT

De diskpart-utility stelt je in staat om een MBR-schijf te converteren naar GPT, maar dit zal wel je gegevens wissen tijdens het proces. Dit is handig wanneer je UEFI wilt gebruiken en profiteren van de GPT-partitietabel. Zorg ervoor dat je eerst je gegevens terugzet.

Zo kunt u een partitietabel herstellen en deze naar GPT converteren met diskpart:

 1. Voer de Windows Herstelomgeving (WinRE) in en open de Opdrachtprompt (Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt).
 2. Typ diskpart en druk op Enter.Diskpart commando.
 3. Typ list disk en druk op Enter.List disk commando.
 4. Typ select disk x en druk op Enter. Vervang x met het schijfnummer van de schijf die u wilt omzetten naar GPT.Select disk commando.
 5. Typ clean en druk op Enter.Clean commando.
 6. Tenslotte, typ convert GPT en druk op Enter om de schijf naar GPT te converteren.Convert GPT commando.

Partitietabel herbouwen zonder gegevensverlies

Windows 10 en 11 stellen je in staat om een MBR-schijf naar GPT te converteren, zonder gegevensverlies. Maar, de schijf moet aan deze voorwaarden voldoen voor deze oplossing om te werken.

Als uw schijf aan de criteria voldoet, kunt u het als volgt naar GPT converteren:

 1. Start uw computer op in de Windows Herstelomgeving (WinRE) en open de Opdrachtprompt (Probleemoplossing > Geavanceerde opties > Opdrachtprompt).
 2. Typ MBR2GPT /validate en druk op Enter.
 3. Typ nu, om de conversie uit te voeren, MBR2GPT /convert /disk x. Vervang x door het schijfnummer van de schijf die u naar GPT wilt converteren. Als er slechts één schijf aan uw PC gekoppeld is, zal dit 0 zijn.

Conclusie

De bovenstaande methoden leggen uit hoe je de partitietabel van je harde schijf kunt repareren zonder gegevens te verliezen. Dergelijke fouten komen meestal onaangekondigd en de beste manier om jezelf te beschermen is door een regelmatige back-up planning te hebben. Dit zorgt ervoor dat je geen programma’s van derden hoeft te downloaden om je gegevens te herstellen, waardoor je het probleem kunt aanpakken zonder de extra stress van gegevensverlies.

Veelgestelde vragen:

De kans is groot dat als je een systeem gebruikt met componenten vanaf medio 2010 en later, je schijf de GPT-partitietabel gebruikt. Om het zeker te weten, moet je Schijfbeheer openen, rechtsklikken op de schijf, Eigenschappen kiezen en de vermelding in het veld Partitioneringsstijl onder de tab Volumes bekijken.
Afhankelijk van wat de partitietabel heeft beschadigd, moet u een van deze methoden gebruiken om het te herstellen:
 • Gebruik Windows Systeemherstel.
 • Herstel de partitietabel met de Bootrec-hulpprogramma.
 • Gebruik Schijfbeheer om de partitietabel te herstellen.
 • Herbouw en converteer de partitietabel naar GPT met behulp van diskpart of de MBR2GPT-hulpprogramma's.
Er zijn twee manieren om een partitietabel te herstellen zonder gegevens te verliezen:
 1. Gebruik de Bootrec-hulpprogramma om de partitietabel te repareren.
 2. Gebruik het MBR2GPT-hulpprogramma om de partitietabel te herstellen en om te zetten naar GPT in Windows 10 en 11.
Als alternatief kunt u eerst uw gegevens herstellen met behulp van een dataherstelprogramma, en dan de methode van uw keuze gebruiken om de partitietabel opnieuw op te bouwen.
Enkele veelvoorkomende redenen voor corruptie van de partitietabel zijn:
 • Malware.
 • Plotselinge stroomuitval of pieken.
 • Verkeerd geconfigureerd Windows OS.
 • Slechte sectoren op de schijf.
manuviraj
Manuviraj Godara is een professionele content schrijver met meer dan 4 jaar ervaring op zijn naam. Zijn steeds groeiende fascinatie en ervaring met technologie drijven hem om content te creëren gerelateerd aan dataherstel en consumententechnologie.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required