Hoe de gezondheid van een SD-kaart te controleren op Windows en Linux: Alle Methoden

Geschreven door
Goedgekeurd door
23

controleer de gezondheid van de sd-kaartHet is slim om af en toe de gezondheid van je SD-kaart te controleren. Het vroegtijdig identificeren van een falende SD-kaart helpt je om gegevens veilig te herstellen, zodat je ze op een ander opslagapparaat kunt opslaan. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de gezondheid van een SD-kaart in Windows te controleren.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe goed jouw SD-kaart presteert, helpen we je om de gezondheid ervan te testen met behulp van je Windows-computer. We leggen ook uit hoe je data kunt herstellen van een falende SD-kaart, zelfs wanneer je er geen toegang toe hebt.

Hoe gegevens te herstellen van een falende SD-kaart

Als je geen toegang kunt krijgen tot je SD-kaart, geef dan voorrang aan gegevensherstel boven het controleren van de gezondheid van je SD-kaart. Het uitvoeren van uitgebreide gezondheidstests op de SD-kaart kan een kaart die op het punt staat te falen over de rand duwen, waardoor de kans op succesvol gegevensherstel afneemt.

Als je tekenen ziet van SD-kaart corruptie of op handen zijnde falen, zoals meerdere fouten of bestanden die willekeurig verschijnen of verdwijnen, is het het beste om je gegevens naar een ander opslagapparaat te verplaatsen.

Als je nog steeds toegang hebt tot de SD-kaart, kopieer dan gewoon de gegevens en plak ze op een andere locatie. Als je echter geen toegang hebt tot de gegevens, moet je dataherstelsoftware gebruiken.

Disk Drill is de beste hersteltool, vooral voor falende apparaten, omdat het een functie genaamd byte-voor-byte back-up biedt. De functie maakt een afbeelding van de SD-kaart, waarvan je gegevens kunt herstellen. Op deze manier kun je het scannen van de SD-kaart vermijden, wat een resource-intensieve activiteit is die een kaart op het punt van falen kan doen falen.

Hier volgt een stap-voor-stap uitleg over hoe u gegevens kunt herstellen van een SD-kaart met behulp van Disk Drill:

 1. Download Disk Drill en installeer het op je computer. Nadat je Disk Drill hebt geïnstalleerd, open je de app.install disk drill
 2. Ga naar het Data Backup gedeelte met behulp van de linkerzijbalk. Kies in het rechterpaneel je SD-kaart en klik op de knop Byte-to-byte Backup rechtsboven. Selecteer de locatie waar je de afbeelding wilt opslaan en klik op OK.create SD card backup
 3. Keer terug naar het gedeelte Storage Devices met behulp van de linkerzijbalk. Klik op de Attach disk image optie linksonder en selecteer de zojuist gecreëerde afbeelding. Eenmaal gekoppeld, zal deze verschijnen in de lijst met schijven.Scan SD card image
 4. Selecteer de afbeelding uit de lijst en klik op de knop Search for lost data. Laat Disk Drill de scan voltooien.
 5. Bekijk de scanresultaten en vind de bestanden die je wilt herstellen. Disk Drill maakt het zoeken naar bestanden gemakkelijker door je de mogelijkheid te geven de zoekresultaten te filteren op bestandstype (foto’s, documenten, enz.) en bestandsextensies (je kunt een bestandsextensie in de zoekbalk bovenaan invoeren). Je kunt zelfs beeldbestanden vooraf bekijken voordat je ze herstelt om te zorgen dat je de juiste bestanden hebt geselecteerd.select files you want to recover
 6. Zodra je de bestanden hebt geselecteerd die je wilt herstellen, klik je op de knop Recover rechtsonder. Kies een locatie anders dan de SD-kaart om deze bestanden te herstellen, aangezien de SD-kaart problemen heeft en om overschrijven van gegevens te vermijden.recover selected files
 7. Klik op Next om het herstel van de gegevens te voltooien.

Hoe de gezondheid van een SD-kaart te controleren

De meeste SD-kaarten verzamelen geen S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) gegevens. Dit maakt het onmogelijk om de gegevens van een SD-kaart met software te monitoren. Gelukkig zijn er manieren om de geschatte gezondheidstoestand van een SD-kaart te bepalen met behulp van indirecte indicatoren.

Voordat we manieren bespreken om de gezondheid van een SD-kaart te controleren, moet worden opgemerkt dat alle SD-kaarten een beperkte levensduur hebben (gemeten in lees-schrijfcycli).

Afhankelijk van het model en de fabrikant van je SD-kaart kan de levensduur variëren van 1.500 tot 10.000 lees-schrijfcycli. In termen van tijd kan de levensduur van een SD-kaart variëren van één jaar tot meer dan 10 jaar. Dit kan je startpunt zijn voor een gezondheidscontrole – als de levensduur van je SD-kaart voorbij is, is het het beste om gegevens te herstellen en over te zetten naar een nieuwe SD-kaart.

Hieronder staan manieren om de gezondheid ervan te controleren. Als uw kaart het einde van zijn levensduur heeft bereikt, kunt u tijdens de tests fouten of negatieve resultaten tegenkomen. Dit geldt ook voor SD-kaarten die nieuw zijn maar op de een of andere manier beschadigd zijn geraakt. Als uw kaart nieuw is en in goede conditie, zouden deze tests positieve resultaten moeten opleveren.

Methode 1: Controleren op Slechte Sectoren

Slechte sectoren zijn kleine clusters die defect zijn. Ze zijn ofwel onleesbaar of traag om te lezen. Dit kan problemen veroorzaken bij het gebruik van de SD-kaart. Slechte sectoren kunnen zacht of hard zijn. Zachte slechte sectoren zijn wanneer gegevens slecht worden geschreven, terwijl harde slechte sectoren worden veroorzaakt door fysieke schade.

Tools voor het repareren van SD-kaarten en ingebouwde hulpprogramma’s kunnen helpen deze clusters als slechte sectoren te markeren. Deze markering is een instructie die het leesapparaat vertelt de slechte sector niet te lezen.

Er zijn meerdere manieren om de SD-kaart te controleren op slechte sectoren, zoals we hieronder uitleggen.

Foutcontrolehulpmiddel

De gemakkelijkste manier om een gezondheidscontrole van een SD-kaart op Windows uit te voeren, is het controleren op slechte sectoren met behulp van de ingebouwde foutcontrole hulpprogramma in Windows. Hier is het proces:

 1. Start Deze Computer op Windows, klik met de rechtermuisknop op de SD-kaart en selecteer Eigenschappen.
 2. Ga naar het tabblad Extra.
 3. Klik op de knop Controleren in het deel Foutcontrole.foutcontrole-hulpprogramma
 4. Klik op Schijf scannen en repareren om de scan te starten.schijf scannen en repareren

Als de schijf fouten of beschadigde sectoren heeft, zal de scan deze vinden en proberen te repareren.

Opdrachtprompt

Windows heeft een ingebouwde opdrachtregelhulpprogramma genaamd CHKDSK dat een station controleert op bestandssysteemfouten en slechte sectoren. Hier leest u hoe u CHKDSK kunt gebruiken om de gezondheid van een SD-kaart te controleren door te scannen op slechte sectoren:

 1. Druk op Win + R, typ cmd in het Uitvoeren-dialoogvenster en druk op Ctrl + Shift + Enter.
 2. Typ het commando chkdsk /f en druk op Enter.
  chkdsk uitvoeren
 3. Wacht totdat het hulpprogramma klaar is met scannen en herstellen van de fouten, en herstart vervolgens uw computer.

FSCK

FSCK (File System Consistency Check) is een hulpprogramma om bestandssysteemfouten te identificeren in Unix en Unix-achtige besturingssystemen zoals Linux en macOS.

Zo kunt u FSCK gebruiken (we gebruiken in dit voorbeeld Ubuntu):

 1. Start de terminal.
 2. Typ mount en druk op Enter.
 3. Noteer de identifier voor de partitie die je wilt repareren en gebruik deze met het umount commando: .
 4. Typ het commando sudo fsck /dev/sdb1.
 5. Koppel het gerepareerde bestandssysteem opnieuw met het mount commando: sudo mount /dev/sdb1.

Methode 2:Test voor Beschikbare Ruimte

Je kunt een SD-kaart testen om de beschikbare ruimte te verifiëren. Wanneer je de opslag van de SD-kaart controleert, kun je een verschil aantreffen tussen de beschikbare ruimte en de opslagcapaciteit die op de kaart vermeld staat. Dit gebeurt in de volgende gevallen:

 • De kaart is vals
 • De geheugencellen zijn door hun herschrijfcycli heen en uw kaart nadert het einde van zijn levensduur

Je kunt een hulpprogramma genaamd H2testw gebruiken om de daadwerkelijke beschikbare ruimte op je SD-kaart te bepalen, wat ook een manier is om de resterende levensduur van een SD-kaart te controleren.

Zo gebruik je H2testw:

 1. Download H2testw en start de app. Installatie is niet vereist.
 2. Klik op Selecteer doel en kies de SC kaart die je wilt testen op beschikbare ruimte.
 3. Zorg ervoor dat de keuzerondje naast alle beschikbare ruimte geselecteerd is in de sectie Datavolume.
 4. Klik Schrijven + Verifiëren en wacht tot het proces is voltooid.test voor beschikbare ruimte
 5. Wanneer de test voltooid is, controleer dan of de schrijf en verifiëer secties dezelfde grootte weergeven voor je SD kaart. Als de geverifieerde ruimte lager is, heb je een probleem.h2testw rapport

Methode 3:Zoek naar Veelvoorkomende SD-kaartproblemen

Zelfs als de tests niet veel onthullen, kun je zien of een SD-kaart het einde van zijn levensduur nadert op basis van veelvoorkomende problemen. Hier zijn enkele problemen die kunnen wijzen op een aanstaande storing:

 • SD-kaart niet gedetecteerd: Detecteert uw apparaat de SD-kaart de eerste keer dat u deze invoegt? Zo niet, dan kan dat wijzen op een probleem met de SD-kaart.
 • Langzame gegevensoverdracht: Naarmate de SD-kaart veroudert en het einde van zijn levensduur nadert, zult u merken dat het overzetten van gegevens naar en van de SD-kaart langer duurt. Als u aanzienlijk lagere snelheden ervaart, verplaats dan uw gegevens naar een ander opslagapparaat.
 • Ontbrekende bestanden: Geheugenkaarten die aan het einde van hun levensduur zijn kunnen ervoor zorgen dat bestanden zonder uw toedoen verdwijnen. Als u merkt dat bestanden van de SD-kaart verdwijnen, verplaats dan de data naar een andere SD-kaart.
 • Veelvuldige fouten: Vertoont uw SD-kaart fouten wanneer u deze plaatst of gebruikt? Deze fouten zijn een teken van mogelijke uitval, en het zou het beste zijn om uw gegevens te beschermen door ze naar een andere locatie te verplaatsen.

Conclusie

Het controleren van de gezondheidsstatus van je SD-kaart is cruciaal om je gegevens te beschermen. Hulpprogramma’s zoals de foutcontrole-tool en de CHKDSK-commandoregelutility kunnen helpen om problemen te markeren en te repareren. Externe tools zoals H2testw zijn ook een uitstekende manier om de gezondheid van de SD-kaart indirect te testen.

FAQ

Hoewel er geen manier is om de gezondheid van een SD-kaart rechtstreeks te controleren zonder S.M.A.R.T.-gegevens, kunt u de gezondheid van een SD-kaart indirect controleren door te zoeken naar slechte sectoren, beschikbare ruimte te verifiëren en waakzaam te zijn voor de overdrachtssnelheid, foutfrequentie en andere problemen.
Om de levensduur van uw Sandisk SD-kaart te controleren, probeer te zoeken naar slechte sectoren. U moet ook de opgegeven opslagcapaciteit verifiëren met een tool zoals H2testw en let op problemen gerelateerd aan de SD-kaart, zoals het niet detecteren van de kaart of langzame overdrachtssnelheden.
Het gebruik van een betrouwbare antivirussoftwareoplossing is de beste manier om een kaart op virussen te scannen. Als alternatief kunt u ingebouwde antivirusprogramma's zoals Windows Defender gebruiken.
De beste manier om de gezondheid van een SD-kaart te monitoren, is alert te zijn op veelvoorkomende fouten zoals het niet herkennen van de SD-kaart de eerste keer dat je deze plaatst, trage overdrachtssnelheden of frequente foutmeldingen. Af en toe is het nuttig om je SD-kaart te controleren op slechte sectoren en deze te herstellen. Als je vermoedt dat de kaart namaak of oud is, controleer dan de opgegeven opslagcapaciteit met behulp van een tool zoals H2testw.
Arjun is een tech ninja, schrijft HTML en CSS, en heeft een eervolle vermelding gekregen als de vaste tech-hulp van de familie tijdens bijeenkomsten. Hij schrijft al ongeveer zes jaar handleidingen en is momenteel een bijdrager op grote techwebsites.
Goedgekeurd door
Senior Data Recovery Engineer. Master in Natuurkunde, Informatietechnologie voor Wetenschappelijke Experimenten.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required