Wat is de levensduur van een SD-kaart en hoe controleer je die?

Geschreven door
Goedgekeurd door
74

levensduur sd-kaartSD-kaarten zijn een goedkope en effectieve manier om je gegevens op te slaan. Het is eenvoudig in gebruik en compatibel met de meeste hedendaagse apparaten. Maar voordat je je kaart keer op keer gebruikt, onthoud dat SD-kaarten een beperkte levensduur hebben.

Naarmate een SD-kaart het einde van zijn levensduur bereikt, wordt hij gevoeliger voor verschillende fouten. Dus als je wilt weten of je SD-kaart aan het overlijden is, zal deze gids je helpen om de levensduur van de SD-kaart te begrijpen en wat je kunt doen om voor je kaart te zorgen.

Wat is de daadwerkelijke levensverwachting van een SD-kaart?

Net als elk ander opslagapparaat kan een SD-kaart of een micro-SD-kaart na verloop van tijd slijten als je het gebruikt. Deze kaarten gebruiken flashgeheugentechnologie, die een beperkt aantal schrijfcycli heeft voordat het begint te degraderen.

Volgens de SD Association zouden kaarten een levensduur van ongeveer 10 jaar of meer moeten hebben. Andere nieuwere SD-kaarten, zoals de levensduur van Samsung micro SD-kaarten kunnen tot 16 jaar meegaan. Echter, elke fotograaf die je het vraagt zal je vertellen dat het veel minder is dan dat.

Het daadwerkelijke antwoord hangt af van de technologie die gebruikt wordt om SD-kaarten te vervaardigen. SD-kaarten hebben een beperkte levensduur, zelfs als ze niet worden gebruikt. Bovendien hangt de resterende levensduur van de SD-kaart ook af van verschillende factoren, zoals de volgende:

 • Kwaliteit van SD-kaart – Hoe een SD-kaart is vervaardigd, zal direct invloed hebben op hoe lang deze meegaat. Sommige merken en fabrikanten van SD-kaarten, zoals Samsung en Sandisk, staan bekend om het produceren van duurzamere en betrouwbare SD-kaarten.
 • Gebruik – De manier waarop je jouw SD-kaart gebruikt, kan de degradatie ervan versnellen. Het verkeerd uitwerpen van je apparaat tijdens het overzetten van bestanden kan de integriteit beïnvloeden. Ook applicaties direct vanaf je SD-kaart draaien kan slijtage verhogen.
 • Formatteren – Het vaker formatteren van je SD-kaart dan wat ideaal is, beïnvloedt de levensverwachting van de SD-kaart. Evenzo kan het formatteren van je SD-kaart met incompatibele bestandssystemen ook schade aanrichten.
 • Omgevingsomstandigheden – Hoe bewaar je je SD-kaart? Het blootstellen van je SD-kaart aan hogere temperaturen, vochtigheid en zelfs overmatig stof kan beïnvloeden hoe lang een SD-kaart gegevens vasthoudt zonder stroom. Wat nog erger is, is dat het fysieke schade kan veroorzaken en kan leiden tot gegevensverlies.

Het begrijpen van de levensverwachting van een SD-kaart en micro SD-kaart kan helpen om onverwachte storingen te voorkomen of fouten die je tegenkomt tijdens het gebruik van je kaart te verhelpen. Of je nu een fotograaf bent die je SD-kaart intensiever gebruikt of een incidentele gebruiker, het in de gaten houden van de gezondheid van je kaart helpt bij het vermijden van de noodzaak om bestanden te herstellen van een beschadigde SD-kaart.

Signalen van een Stervende SD-kaart

Hoewel je de exacte staat van je SD-kaart niet kunt controleren, kun je nog steeds letten op enkele duidelijke tekenen dat je SD-kaart niet in orde is:

Signaal Beschrijving
🐌 Aanzienlijk langzamere lees-/schrijfsnelheden Hoewel een langzamere lees-/schrijfsnelheid kan worden veroorzaakt door verschillende redenen, zal het ook duidelijk worden wanneer een SD-kaart zijn levensduur heeft bereikt.
⚠️ Verschillende fouten komen vaak voor Een veelvoorkomend signaal dat een SD-kaart aan het einde van zijn levensduur komt, is het plotseling en vaker voorkomen van verschillende bestandsfouten.
📂 Bestanden verschijnen willekeurig Bestanden die willekeurig verschijnen kunnen het gevolg zijn van gegevenscorruptie, fouten in het bestandssysteem, of malware, maar kunnen ook te wijten zijn aan degradatie van de kaart.
👻 De kaart verschijnt niet in Verkenner Wanneer je SD-kaart niet wordt herkend door apparaten, kan dit een teken zijn van een aanstaande storing.
❎ Bestanden op de SD-kaart raken willekeurig beschadigd Naarmate SD-kaartschrijfcycli worden gebruikt, kunnen de bestanden op je kaart beginnen te vervormen of onleesbaar worden.

Hoe gegevens te herstellen van een stervende SD-kaart

Het is belangrijk om uw bestanden zo snel mogelijk terug te krijgen van een falende SD-kaart. Maar als u om een bepaalde reden geen toegang hebt, gebruik dan een professioneel gegevensherstelprogramma om de kansen op een succesvol herstel te vergroten.

Bij het falen van opslagapparaten wordt aanbevolen om een byte-voor-byte kopie van uw kaart te maken en die afbeelding te scannen om verdere schade te voorkomen. Disk Drill is een van de beste tools voor gegevensherstel van SD-kaarten die zelfs het aanmaken van SD-kaartafbeeldingen ondersteunt.

Gebruik eerst Disk Drill om een byte-voor-byte back-up van je SD-kaart te maken door deze stappen uit te voeren:

 1. Download en installeer Disk Drill.
  disk drill installeren
 2. Sluit uw SD-kaart aan op uw computer. Open vervolgens de app en klik op Schijfback-up.
  schijfback-up
 3. Selecteer uw SD-kaart en klik op Byte-voor-Byte Back-up.
  schijfback-up
 4. Kies waar u uw back-up wilt opslaan. Zorg ervoor dat de bestemming van het bestand genoeg schijfruimte heeft om uw back-up op te slaan. Nadat u de back-up instellingen heeft bewerkt, klik op OK. Dit start het back-up proces.
  back-up in byte-voor-byte
 5. Nadat Disk Drill de back-up heeft voltooid, klik op de Startknop.
  schijfbeeld gecreëerd

Nu u een schijfkopie van uw SD-kaart heeft gemaakt, kunt u nu zoeken naar verloren bestanden. Volg deze stappen om verder te gaan:

 1. Op de startpagina van Disk Drill, klik op Opslagapparaten > Koppel schijfkopie.
  koppel schijfkopie
 2. Selecteer de backup die je hebt gemaakt en klik op Open.
  opslagapparaten
 3. Je zou nu het schijfkopie van je SD-kaart in de lijst met beschikbare apparaten moeten zien. Selecteer de afbeelding en klik op Zoek naar verloren data.
  zoek naar verloren data
 4. Disk Drill zou nu het scannen van je backup moeten starten. Bekijk de bestanden die tot nu toe gescand zijn door te klikken op Beoordeel gevonden items. Als je wilt wachten tot de scan eerst is afgelopen, ga dan naar de volgende stap.
 5. Na afloop van de scan, klik op Beoordeel gevonden items.
  beoordeel gevonden items
 6. Bekijk de bestanden die je wilt herstellen door erop te klikken. Nadat je de bestanden hebt gekozen die je wilt herstellen, klik op Herstel.
  herstel bestanden
 7. Kies de map waar je je herstelde bestanden wilt opslaan. Klik vervolgens op Volgende. Disk Drill zal nu je bestanden herstellen en opslaan op de door jou gekozen locatie.
  selecteer bestandsbestemming
 8. Na het herstelproces zal Disk Drill de herstelstatus en het totaal aantal herstelde bestanden weergeven. Als je je bestanden wilt inspecteren, klik op Toon herstelde data in Verkenner.
  disk drill voltooid

Tips om de levensduur van je SD-kaart te verlengen

Een falende SD-kaart brengt uw bestanden in gevaar voor gegevensverlies. Als een SD-kaart niet goed wordt behandeld, kunnen er verschillende bestandsfouten optreden en kan deze zelfs onbruikbaar worden. Om de levensduur van de SD-kaart te maximaliseren en de betrouwbare werking ervan te verzekeren, zijn hier enkele tips die u kunt volgen:

 • Defragmenteer nooit een geheugenkaart. Er zijn geen mechanische bewegende onderdelen in een SD-kaart. Dit betekent dat het defragmenteren van uw kaart waarschijnlijk niet veel zal helpen, maar het zal wel tellen als extra schrijfcycli, wat bijdraagt aan de slijtage.
 • Gebruik het geschikte bestandssysteem. Gebruik FAT32 in plaats van een journaalbestandssysteem (zoals NTFS), wat vaker zal schrijven en daarmee de levensduur van de SD-kaart verkort.
 • Vermijd het bewaren van uw kaart in ongunstige omstandigheden. Zorg ervoor dat u geheugenkaarten opslaat op een koele en droge plaats, zodat de contactpinnen niet roesten en corroderen in de loop van de tijd.
 • Beperk het formatteren. Het formatteren van uw SD-kaart draagt bij aan de schrijfcycli van de SD-kaart. Probeer de kaart alleen te formatteren wanneer het noodzakelijk is.

Conclusie

Het verzorgen van uw SD-kaart is belangrijk om de levensduur en betrouwbaarheid te waarborgen. Hoewel er geen exacte manier is om de gezondheid van uw kaart te bepalen, zijn er factoren waar u op kunt letten die wijzen op een stervende kaart: lagere lees-/schrijfsnelheden, plotseling verschijnende verschillende fouten, willekeurige bestanden die verschijnen, een ondetecteerbare SD-kaart en bestandscorruptie, onder andere.

Een SD-kaart storing kan leiden tot gegevensverlies. En aangezien u de kaart niet kunt benaderen, wordt aanbevolen om een krachtige gegevenshersteltool zoals Disk Drill te kiezen om een schijfimage te maken en die image te scannen op uw verloren bestanden.

Natuurlijk kunt u het meeste uit uw SD-kaart halen en de veroudering ervan vertragen als u het defragmenteren van uw kaart vermijdt, het juiste bestandssysteem gebruikt bij het formatteren, uw geheugenkaart op een koele en droge plaats bewaart, en uw kaart alleen formateert wanneer dat nodig is.

FAQ:

Helaas zijn er geen tools om de levensduur van de SD-kaart nauwkeurig te controleren. Er zijn echter verschillende factoren die je kunt monitoren om te bepalen of je kaart begint te verslechteren: gebruikspatronen, lees/schrijfsnelheden, bestandsfouten en corruptie, en onleesbare SD-kaarten.
Hoewel formatteren wel bijdraagt aan de schrijfcycli van de SD-kaart, zal het formatteren van je kaart de kaart niet aanzienlijk verslechteren. Maar frequent formatteren kan het verslechteringsproces wel versnellen, dus probeer het niet te overdrijven.
Ja. SD-kaarten kunnen 5 jaar of langer gebruikt worden, afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Toch zal de levensduur van een SD-kaart afhangen van de kwaliteit van je kaart, samen met andere factoren, waarbij kaarten van lage kwaliteit waarschijnlijker inferieur flashgeheugen hebben.
Emma Collins is een inhoudsschrijver die technische handleidingen en how-to gidsen schrijft over haar brede interesse in technologie. Ze schrijft al meer dan 5 jaar artikelen over Windows, Android, iOS, sociale media, gaming en meer als technologieauteur.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required