Hoe een SD-kaart formatteren op Windows/Android/Camera

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
46

sd-kaart unformateren op windowsHet gebeurt heel vaak dat je per ongeluk je SD-kaart formatteert tijdens het herstellen van fouten of het repareren van een defecte SD-kaart. In sommige gevallen formatteer je de SD-kaart mogelijk naar een andere bestandsindeling. Hoe dan ook, bij het formatteren worden al je gegevens van de kaart gewist.

Het goede nieuws is dat je gegevens kunt herstellen na een formattering en in wezen SD-kaarten kunt “unformatten”. Dit artikel laat je zien hoe je een SD-kaart kunt unformatten op Windows, Android of een camera.

Is het mogelijk een SD-kaart te herstellen na formatteren?

Merk op dat er geen “onformatteren” of omgekeerde formatteerfunctie beschikbaar is op enig apparaat. Je kunt echter proberen de geformatteerde gegevens te herstellen door verschillende technieken toe te passen. Eerst moet je bepalen welke methode gebruikt is om de SD-kaart te formatteren.

Een snel formatteren laat de daadwerkelijke partities die uw data bevatten onaangetast en markeert de opslagruimte als beschikbaar voor het schrijven van nieuwe bestanden. Hierdoor kunt u de periode tussen het snel formatteren en het opslaan van nieuwe bestanden op uw SD-kaart gebruiken om data hiervan te herstellen.

📜 Echter, wanneer je een volledige formattering uitvoert, wist je PC alle gegevens definitief. In tegenstelling tot een snelle formattering, schrijft en overschrijft de volledige formattering nullen naar de schijf en scant op slechte sectoren om deze uit te sluiten van gebruik als opslagruimte. In dergelijke gevallen wordt het ongedaan maken van de formattering van de SD-kaart onmogelijk. Apparaten zoals camera’s voeren standaard meestal een volledige formattering uit – waardoor gegevensherstel onmogelijk wordt.

Hoe herstel je gegevens van een geformatteerde SD-kaart?

De gemakkelijkste manier om gegevens te herstellen van een geformatteerde SD-kaart is door een programma van derden voor dataherstel te gebruiken. Vaak is dit de enige keuze die je hebt, naast het inschakelen van een duur professioneel dataherstelbedrijf. Je kunt dataherstel uitvoeren op je Android-telefoon of je Windows- of macOS-computer.

Methode 1: Gegevens Herstellen van een Geformatteerde SD-Kaart op een PC of Mac

De meest efficiënte methode om de indeling ongedaan te maken (het effect van de indeling te annuleren) of gegevens te herstellen van een geheugenkaart, is het gebruik van professionele software voor gegevensherstel. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om je verloren data efficiënt terug te halen. Hoewel verschillende hulpmiddelen beschikbaar zijn op de markt, is Disk Drill een betrouwbare optie om gegevens van je SD-kaart te herstellen.

Disk Drill is een toonaangevende tool voor gegevensherstel in de industrie met een intuïtieve interface waaraan nieuwe gebruikers snel kunnen wennen. Bovendien kan het helpen bij het terughalen van ongeveer 400+ bestandstypen. Wat nog meer is, de Windows-versie biedt tot 500MB aan gratis gegevensherstel!

Als je jouw SD-kaart hebt geformatteerd en gegevens wilt terughalen, onthoud dan om de SD-kaart meteen te stoppen met gebruiken. Als je doorgaat met het gebruik van de geformatteerde SD-kaart, worden je verwijderde bestanden overschreven – wat gegevensherstel bemoeilijkt en onmogelijk maakt.

Zo kunt u gratis een SD-kaart formatteren met behulp van Disk Drill op Windows:

 1. Download en installeer Disk Drill voor Windows.
  disk drill installatie
 2. Sluit uw SD-kaart aan op de computer en start Disk Drill.
 3. Selecteer de geformatteerde SD-kaart uit de lijst met apparaten. Klik vervolgens op Zoeken naar verloren data om het scanproces te starten.
  sd-kaart selecteren op disk drill
 4. Het geavanceerde algoritme van Disk Drill kan enige tijd nodig hebben om uw SD-kaart grondig te scannen. Zodra de scan is voltooid, klik je op Beoordeel gevonden items om de herstelbare gegevens te bekijken.
  scanpagina op disk drill
 5. U kunt de zoekresultaten filteren op specifieke bestanden via de zoekbalk in de rechterbovenhoek of op bestandstype. U kunt ook een voorvertoning van het bestand zien door eroverheen te bewegen en op de oog knop te klikken.
  bestanden selecteren voor gegevensherstel
 6. Zodra u de bestanden heeft geselecteerd die u wilt herstellen van uw geformatteerde SD-kaart, klikt u op Herstellen. U kunt ook alle vakjes leeg laten en klikken op Alles herstellen.
 7. Er wordt gevraagd om een opslaglocatie te kiezen waar de herstelde gegevens kunnen worden opgeslagen. We raden sterk aan om ze op een andere locatie op te slaan om het overschrijven van de bestaande gegevens te voorkomen. Druk tot slot op Volgende om de SD-kaart terug te formatteren en uw gegevens te herstellen.
  bestemmingslocatie selecteren voor gegevensherstel

Het is ook mogelijk om gegevens te herstellen van een geformatteerde SD-kaart zonder deze los te koppelen van de smartphone. Om dit te bereiken, moet je je Android-smartphone verbinden met een Mac en Disk Drill voor macOS gebruiken.

Hier is een overzicht van het proces:

 1. Zorg ervoor dat je Android-telefoon is geroot.
 2. Schakel USB-foutopsporing in op je Android-apparaat.
 3. Download en installeer Disk Drill op je Mac.
 4. Verbind je smartphone met de Mac, open Disk Drill en verleen het de nodige toestemmingen om toegang te krijgen tot je Android-apparaat.
 5. Scan het Android-apparaat en herstel je bestanden.scan SD card directly in android phone

Methode 2: Gebruik een Android Data Herstel App

Kunt u uw SD-kaart of Android-apparaat niet verbinden met uw PC? U kunt uw data herstellen met een Android dataherstel-app, DiskDigger. Hoewel het niet zo effectief is als volwaardige dataherstel-apps voor Windows en macOS, zal het in de meeste gevallen het werk doen.

Er zijn twee soorten scans die je kunt uitvoeren met de DiskDigger Android-app – Basis Scan en Volledige Scan. Basis Scan is gratis, maar kan alleen verwijderde foto’s herstellen. Het vereist ook niet dat het Android-toestel geroot is. Aan de andere kant kan de betaalde Volledige Scan alle bestandstypen herstellen, maar hiervoor moet het apparaat wel geroot zijn.

Zo gebruik je DiskDigger om gegevens te herstellen van een geformatteerde SD-kaart op een Android-apparaat:

 1. Download DiskDigger van de Google Play Store.
 2. Start de DiskDigger-app.
 3. Tik op Start Basic Photo Scan, of selecteer de SD-kaart in het Full Scan menu (vereist root), afhankelijk van je wensen.Launch DiskDigger
 4. Kies de bestandstypen die je wilt herstellen en tik op OK.
 5. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen en tik op Herstellen.disk digger recover files
 6. Kies of je de bestanden lokaal wilt opslaan, opslaan naar een app, of ze wilt uploaden naar een FTP-server.disk digger select save location

Hoe een SD-kaart formatteren?

Omdat je de verloren data hebt hersteld, probeer de SD-kaart opnieuw te formatteren om compatibiliteit met draagbare apparaten (smartphone, camera, etc.) te waarborgen. Het opnieuw formatteren brengt het bestandssysteem van de SD-kaart terug naar de vorige staat – en vergemakkelijkt daardoor probleemloze lees-/schrijfcycli.

U kunt de SD-kaart opnieuw formatteren op Windows, uw Android-telefoon of in de camera:

Hoe een SD-kaart formatteren op Windows

Er zijn verschillende methoden om de SD-kaart gratis te formatteren op Windows. Laten we ze eens bekijken.

Bestandsverkenner

Je kunt File Explorer gebruiken om de SD-kaart opnieuw te formatteren om het bestandssysteemtype te veranderen en een high-level format uit te voeren. Volg gewoon deze stappen:

 1. Sluit de SD-kaart aan op uw PC of laptop via de SD-kaartsleuf of een externe geheugenkaartlezer.
 2. Open Windows Verkenner. Selecteer nu Deze PC.
 3. Klik met de rechtermuisknop op de SD-kaart en selecteer Formatteren.
  sd-kaart formatteren vanuit verkenner
 4. In het dialoogvenster ‘SD-kaart formatteren’, selecteer de pijl van het dropdown-menu bij Bestandssysteem en kies het geschikte formaat. Als je besluit de geheugenkaart alleen op Windows-systemen te gebruiken, kies dan NFTS, en als je het op meerdere typen apparaten gaat gebruiken, selecteer dan FAT32.
  snelformatteren van sd-kaart uitvoeren
 5. Selecteer nu het selectievakje ‘Snel formatteren’ en klik op Start.
 6. Wanneer het waarschuwingsdialoogvenster verschijnt, klik op OK.
  formattering waarschuwing

Schijfbeheer

U kunt ook Schijfbeheer gebruiken om de SD-kaart probleemloos opnieuw te formatteren. Volg gewoon deze stappen:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Start Menu en kies Schijfbeheer.
  toegang krijgen tot schijfbeheer op windows
 2. Wanneer het dialoogvenster opent, selecteer je de SD-kaart uit de lijst met stations/partities.
  schijfbeheer gebruiken om te formatteren
 3. Klik met de rechtermuisknop op de SD-kaart en kies Formatteren.
 4. Kies een bestandssysteem en wijs de eenheidsgrootte toe. Zorg ervoor dat je het vakje ‘Snelformatteren uitvoeren’ hebt aangevinkt. Klik nu op OK.
  een snelformattering uitvoeren in schijfbeheer
 5. Wanneer de waarschuwing verschijnt, druk je nogmaals op OK om het formatteringsproces te starten.
  waarschuwing voor formatteren

SD-geheugenkaartformatter voor Windows

Het officiële, door de SD Association (SDA) goedgekeurde, formatteringsprogramma voor SD/SDHC/SDXC-kaarten heet de SD Memory Card Formatter. Het programma is licht en vrij eenvoudig in gebruik. Omdat het door de SDA is goedgekeurd, is de kans klein dat er iets misgaat tijdens het formatteringsproces.

Zo gebruikt u de SD Memory Card Formatter om uw SD-kaart te formatteren op Windows:

 1. Download en installeer de SD Memory Card Formatter.
 2. Sluit de SD-kaart aan op je PC en start SD Memory Card Formatter.
 3. Kies je SD-kaart uit het Select card drop-down menu.choose sd card
 4. Kies Snel Formatteren of Overschrijven Formatteren uit de Formatting options sectie. Onthoud dat je een Overschrijven Formatteren niet kunt ongedaan maken.
 5. Kies een Volume label (naam) voor de SD-kaart en klik op Format.proceed formatting sd card

Hoe een SD-kaart te formatteren in een Android-telefoon

Verschillende Android-telefoons hebben een externe microSD-kaart. Hoewel je in deze gevallen niet een specifiek bestandssysteem kunt kiezen, kun je de SD-kaart op de telefoon opnieuw formatteren nadat je je bestanden hebt geback-upt. Volg gewoon deze stappen:

 1. Ga naar Instellingen > Apparaatonderhoud.
 2. Tik op Opslag. Tik vervolgens op Geavanceerd.
  opslaginstellingen op android
 3. Selecteer onder Draagbare opslag je SD-kaart.
 4. Tik op Formatteren.
 5. Tik ten slotte op de optie SD-kaart formatteren.
  sd-kaart formatteren op android

Hoe een SD-kaart formatteren op een camera

De stappen om een SD-kaart van een camera te formatteren verschillen per cameramerk. Voor dit artikel formatteren we gebruikmakend van een Canon-camera:

 1. Zet de camera aan met de SD-kaart erin. Druk nu op Menu.
 2. Selecteer het sleutelicoon, en kies vervolgens de kaart die u opnieuw wilt formatteren.
  formatteren op camera
 3. Selecteer nu Formatteren. Om snel te formatteren, selecteer direct OK. Maar om volledig te formatteren, druk op de INFO knop om ‘Diep formatteren‘ aan te vinken en kies dan OK.

Conclusie

Hoewel er geen native unformat-optie beschikbaar is op enig apparaat, kunt u proberen verloren gegevens van een SD-kaart te herstellen met behulp van gegevensherstelsoftware zoals Disk Drill.

Om aanzienlijk gegevensverlies te voorkomen, moet u back-ups maken van uw bestanden voordat u formatteert. U kunt dit doen met behulp van cloudopslag, opslagapparaten, of byte-niveau back-ups van Disk Drill en zo uw gegevens veilig houden.

Veelgestelde vragen

Je kunt een SD-kaart op de telefoon zonder een computer op twee verschillende manieren formatteren. Ze zijn:
 1. Als je geen eerdere back-up hebt, download dan een SD-kaart recovery-app op je Android-telefoon en gebruik deze om je verloren gegevens terug te halen.
 2. Herstel je gegevens door een Google Drive-back-up op je telefoon te downloaden. Op deze maniera kun je al je foto's, video's, gesprekken, muziek en andere bestanden van Google Drive herstellen.
Helaas is er geen definitieve manier om een SD-kaart te herstellen zonder een herstelprogramma. Het Attrib Commando kan technisch gezien gegevens "herstellen". Het werkt echter alleen door fouten te herstellen die ervoor kunnen hebben gezorgd dat uw bestanden zijn verdwenen. Als er geen fout is die de formattering heeft veroorzaakt, kunt u de SD-kaart niet herstellen met deze methode.
Een SD-kaart formatteren als intern geheugen op Android betekent dat de kaart alleen zal werken op dat specifieke toestel. Om een SD-kaart te deformatteren als intern geheugen, volg je deze stappen:
 1. Maak een back-up van alle gegevens op je apparaat. Decrypteer nu de SD-kaart van het Android Interne Geheugen.
 2. Ga op je telefoon naar Instellingen > Opslag > Opslaginstellingen.
 3. Tik op Formatteren als draagbaar.
 4. Tik vervolgens op "Formatteren."
 5. Ontkoppel nu de SD-kaart van je Android nadat je deze weer draagbaar hebt gemaakt.
 6. Gebruik ten slotte SD-kaart herstelsoftware om verloren data terug te halen en de SD-kaart te deformatteren.
Avatar photo
Joshua is een technologie-inhoud schrijver voor 7 Data Recovery. Hij is al lang genoeg in de wereld van content om te begrijpen dat minder meer is. Joshua probeert consequent ingewikkelde technische informatie in beknopte en verteerbare brokken te leveren. Zijn hobby's zijn sportweddenschappen, luisteren naar Drake, en het herkijken van de Office alsof het honderd keer is.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required