Hvordan få data ut fra en gammel harddisk på Windows

Skrevet av
28

få tak i data fra en gammel harddiskDet er mange grunner til at du kanskje vil hente data fra gamle harddisker. Kanskje du rotet gjennom tingene dine og kom over en gammel drive som kan inneholde nostalgiske bilder. Eller kanskje din forrige PC døde på deg før du rakk å trekke ut informasjonen fra harddiskene.

Uansett, i denne veiledningen vil vi vise deg hvordan du kan få data ut fra en gammel harddisk avhengig av i hvilken tilstand lagringsenheten er i.

Kan data gjenopprettes fra en gammel harddisk?

Å få filer fra gamle harddisker avhenger stort sett av den generelle tilstanden til enheten. Tross alt, med alder, blir harddisker mer utsatt for å bli rammet av ulike problemer, som for eksempel korrupsjon eller feilfunksjon.

La oss se på noen av de vanligste tilfellene du kan møte når du håndterer en gammel datamaskinharddisk og den beste måten å gjenopprette data fra dem.

Sak 1: Den gamle PC-en er død, men disken fungerer

Det er ikke uvanlig at en eldre datamaskin møter en brå slutt mens harddiskene forblir intakte. I slike tilfeller kan du bruke en gammel harddisk på en ny datamaskin og få tilgang til filene derfra.

For å få dette til, her er hva du må gjøre:

 • For å starte, må du fjerne disken fra din ødelagte PC.
 • Derfra må du koble den til en fungerende datamaskin. Du kan gjøre dette eksternt ved å bruke en gammel harddiskadapter eller et kabinett. Alternativt kan du koble den direkte til datamaskinen ved hjelp av nødvendige kabler.
 • Når du har koblet den gamle harddisken til en ny datamaskin vellykket, bør den være i stand til å få tilgang til filene på den gamle harddisken, noe som tillater deg å kopiere alt du trenger.

Tilfelle 2: Den gamle disken fungerer, men er korrupt

Et annet ganske vanlig scenario er når disken fortsatt fungerer, men du er ikke i stand til å få tilgang til filer på gamle harddisker fordi disken ble ødelagt.

Akkurat som i forrige tilfelle, må du koble enheten til datamaskinen din enten direkte eller gjennom en adapter eller et kabinett. Etter det, er det best at du oppretter en byte-for-byte sikkerhetskopi av disken og bruker et eksepsjonelt datagjenopprettingsprogram for å skanne og gjenopprette filer fra sikkerhetskopien. På den måten, vil du forhindre ytterligere datatap.

Disk Drill kommer sterkt anbefalt, takket være førsteklasses gjenopprettingsevner, lynraske skanninger og et godt utført brukergrensesnitt. I tillegg inkluderer den allerede en byte-for-byte sikkerhetskopieringsfunksjon, slik at du kan opprette en sikkerhetskopi og utføre gjenopprettingen med det samme programmet.

Den er dyktig til å redde filer som har forsvunnet fra eksterne stasjoner på Mac og Windows-maskiner. Men selvfølgelig, du trenger ikke å investere i programvaren med en gang heller, siden prøveversjonen lar deg gjenopprette opptil 500MB verdt av filer på Windows.

For å opprette en sikkerhetskopi og hente data fra en gammel SATA-disk, følg bare trinnene som er skissert nedenfor:

Opprette en byte-til-byte-sikkerhetskopi ved hjelp av Disk Drill

 1. For å komme i gang, gå til Cleverfiles-nettstedet og last ned den nyeste versjonen av Disk Drill.
 2. Kjør den nedlastede installeringsfilen og følg instruksjonene på skjermen til den er vellykket installert.
  installer disk drill
 3. Deretter, forsikre deg om at din gamle harddisk er riktig koblet til PC-en din, så kjør Disk Drill. Klikk deretter på «Drive Backup» nede i venstre hjørne av vinduet og velg harddisken din fra listen over tilgjengelige lagringsenheter. Når du er klar til å gå videre til neste steg, klikk på knappen «Byte-for-byte Backup» øverst til høyre.
 4. Ved å klikke vil det dukke opp et pop-up-vindu hvor du kan konfigurere detaljene for sikkerhetskopien. Dette inkluderer filnavn, format, sti og mer. Klikk på «OK» for å fortsette.
  backup altenativer
 5. Etter det vil Disk Drill nå begynne å lage sikkerhetskopien. Den totale varigheten av denne prosessen avhenger mest av kapasiteten på harddisken din. Når det er ferdig, vil du få opp en ferdigstillelsesskjerm. Deretter kan du klikke på hjem-ikonet for å returnere til programmets hovedskjerm.
  backe opp harddisk

Gjenoppretting av data fra en sikkerhetskopi ved hjelp av Disk Drill

 1. Fra Disk Drills hjemmeside, sørg for at du er på «Lagringsenheter»-seksjonen i venstre sidepanel og klikk så på «Legg til diskbilde» nær bunnen av vinduet.
  legg til diskbilde
 2. Deretter vil en popup-filutforsker dukke opp hvor du må åpne byte-for-byte-backupen du lagde i forrige seksjon. Når det er gjort, vil backupen dukke opp i listen over tilgjengelige lagringsenheter.
  finn harddisk-backup
 3. Velg backupen fra listen og klikk på «Søk etter tapt data.»
  velg backupbilde
 4. Når du klikker, vil Disk Drill begynne å skanne harddisk-backupen for filer den kan gjenopprette. Mens du venter på at skanningen skal bli ferdig, kan du klikke på «Gå gjennom funnete elementer»-knappen øverst til høyre for å bytte til resultatskjermen. På den måten kan du sile gjennom de funnede filene mens skanningen pågår. Du kan også velge å bare vente til skanningen er over før du klikker på samme knapp for å fortsette.
  skanner harddisk-backup
 5. Når det er ferdig, kan du nå bla gjennom filene som vises i resultatområdet til du finner de du ønsker å gjenopprette. Du kan gjøre søket enklere ved å bruke kategorifiltrene på venstre siden eller søkefeltet øverst til høyre. Husk at søkefeltet godtar både filnavn og filtypetillegg. Når du har lokalisert filene, velg dem ved å krysse av i boksene ved siden av filnavnene. Når du er klar, klikk på «Gjenopprett»-knappen.
  velg filer
 6. Deretter vil et lite vindu dukke opp der du må angi destinasjonen for filene du har hentet. Etter at du har bestemt deg, klikk på «Neste»-knappen for å starte gjenopprettingsprosessen.
  velg gjenopprettingssted
 7. Etter suksessen med datagjenopprettingsprosessen, vil du bli møtt med en ferdigstillingsskjerm. Du vil også se en knapp med etiketten «Vis gjenopprettede data i Utforsker» som du kan klikke på for å umiddelbart åpne mappen der de reddede filene er lokalisert.
  gjenoppretting fullført

Etter at du har opprettet en byte-for-byte sikkerhetskopi og gjenopprettet nødvendige data, kan du forsøke å reparere den gamle harddisken din gjennom forskjellige metoder. CHKDSK er et innebygd Windows-verktøy som grundig skanner den generelle integriteten til disken og forsøker å reparere systemfeil den finner.

Og, siden du allerede har en sikkerhetskopi, kan du prøve å formatere harddisken for å se om det hjelper den til å fungere ordentlig igjen.

Sak 3: Den gamle harddisken er død

I det uheldige scenarioet der den gamle harddisken selv er den som ikke lenger fungerer, vil ikke datagjenopprettingsprogrammer være til noen hjelp.

Den beste måten å gjenopprette data fra gamle harddisker i disse tilfellene er å undersøke høyt vurderte datagjenopprettingstjenester som dekker ditt område. Disse tjenestene benytter seg av profesjonelle som spesialiserer seg på å gjenopprette data fra lagringsenheter i vanskelige situasjoner.

En annen relativt kontroversiell metode du kan prøve, er å putte den gamle harddisken din i fryseren over natten. Japp, du hørte riktig. Å gjøre dette kan faktisk hjelpe til med å vekke disken til live igjen i visse tilfeller, og gi deg litt tid til å hente ut data fra disken. Men vær oppmerksom på at dette kun er en midlertidig løsning.

 1. 📏 Utvidelse av kretskortet: Harddisker genererer varme som i ekstreme tilfeller kan føre til at visse materialer i enhetens kretskort utvider seg. Dette kan igjen føre til at harddisken slutter å fungere. Å fryse enheten har en sjanse til å krymper disse materialene tilbake til en akseptabel størrelse, slik at den kan fungere skikkelig igjen. Inntil de varmer opp og utvider seg igjen, det vil si.
 2. 🛢️ Svikter i smøring: Eldre harddisker har en tendens til å møte på problemer med smøringen, ettersom smøremiddelet etter hvert vil slites ut, og de bevegelige delene av enhetens motor vil henge seg fast. Å fryse harddisken kan øke avstanden mellom disse delene, noe som tillater mer spillerom for at platene skal kunne spinne skikkelig igjen.
 3. 💿 Stiction (Kort for «Statisk friksjon»): Stiction kan inntreffe når harddisken er avslått, og dens hoder lander (og setter seg fast) på en del av enheten som kalles landingsområdet. Dette skjer oftere når disken varmes opp overdrevent og så slås av rett etterpå. Den dramatiske nedgangen i temperatur kan føre til at hodene setter seg fast og forhindrer at harddisken fungerer skikkelig når den skrus på igjen. Å fryse enheten kan vekke den til live lenge nok til å kopiere data før den setter seg fast igjen.

Konklusjon

Det er ganske mange måter å gjenopprette data fra gamle harddisker på, selv om de har blitt korrupte eller ikke lenger fungerer. Hvis enheten fortsatt fungerer, kan du prøve å utføre datarekonstruksjon for harddisk selv. Bare husk at du trenger en fungerende datamaskin, sammen med en adapter eller et kabinett for gamle harddisker for å koble den til.

Du kan også koble disken direkte til PC-en hvis du ønsker det. På den annen side, hvis disken er død, må du ta kontakt med en tjeneste for datagjenoppretting for hjelp. I noen tilfeller kan det å plassere den døde harddisken i en fryser hjelpe hvis du er villig til å ta risikoen.

OSS (Ofte stilte spørsmål):

Hvis du ikke ønsker å gå gjennom bryet med å åpne datamaskinen din, kan du koble enheten til PC-en eksternt ved hjelp av en gammel harddiskleser eller et kabinett. Ellers kan du få tilgang til den gamle harddisken ved å koble den direkte til datamaskinen din ved hjelp av de riktige kablene.
Det kan være en rekke årsaker til at din gamle harddisk ikke fungerer lenger. Dette kan inkludere følgende:
 • Enhetsskader
 • Betydelig fysisk skade
 • Filsystem som ikke støttes av din nye datamaskin
 • Uinitialisert disk
 • Problemer med tilkobling/port
 • Driverproblemer
Gamle harddisker kobles til datamaskiner ved hjelp av ATA/IDE datakabler. De krever også ATA/IDE-strømkabler for å forsyne dem med elektrisitet.
Hvis datamaskinens Diskadministrasjon-verktøy ikke klarer å lese gamle harddisker, sørg for å gjøre følgende:
 • Sjekk tilkoblingene for å forsikre deg om at de fungerer som de skal. Enten du kobler til harddisken internt eller eksternt, er en god tilkobling avgjørende.
 • Sjekk om disken vises i PC-ens BIOS, men ikke i Diskadministrasjon eller Enhetsbehandling. Hvis det er tilfellet, så er det en god sjanse for at kabelen ikke er god.
 • Avinstaller alle ATA-drivere og tving Windows til å automatisk installere og konfigurere dem på nytt. Denne metoden har vist seg å være ganske vellykket for mange brukere.
 • Finne en ATA-driver fra hovedkortprodusentens offisielle nettsted.
 • Bruk "Importer utenlandske disker"-valget i Diskadministrasjon. En harddisk kan være merket som "utenlandsk" når en dynamisk disk blir flyttet fra en datamaskin til en annen.
Emma Collins er en innholdsforfatter som har skrevet tekniske veiledninger og instruksartikler relatert til hennes brede interesse for teknologi. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, sosiale medier, spill og mer som teknologiskribent i over 5 år.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required