Hvordan gjenopprette overskrevne filer og mapper i Windows 10/11

Skrevet av
27

Hvordan gjenopprette overskrevne filer

Når vi skal lagre en fil, kan vi ved et uhell lagre over en annen fil og slette arbeid som var viktig for oss eller som tok lang tid å fullføre. Dette kan være frustrerende og kan forsinke oss i forhold til en frist vi prøver å møte.

I denne artikkelen skal vi se på hvordan man kan gjenopprette overskrevne filer. Det er flere måter å gjenopprette overskrevne filer på i Windows, så hvis en metode ikke fungerer for deg, sørg for å se på de andre metodene nedenfor.

Er det mulig å gjenopprette overskrevne filer?

Det kan være utfordrende, men det er fortsatt mulig å gjenopprette overskrevne filer. Gjenopprettingen av filer avhenger av forskjellige faktorer, inkludert operativsysteminnstillinger, maskinvare, firmware og mer.

For eksempel varierer prinsippene for overskriving av data mellom Hard Disk Drives (HDD-er) og Solid-State Drives (SSD-er). SSD-er gjør det vanskeligere å gjenopprette filer ettersom de sletter datablokker for å digitalt tildele inngående data.

Generelt er det to scenarier der en fil kan anses som overskrevet:

 • En fil eller mappe med samme filnavn erstatter en annen eksisterende fil: I dette scenariet eksisterer fortsatt den gamle filens data på disken, men er lagret på et annet sted.
 • Overskrivning av data på disken: I dette tilfellet skrives filen eller mappen til det samme dedikerte området på disken hvor en tidligere fil ble lagret, og sletter effektivt de gamle dataene som var tildelt i det området.

I det første scenariet, forblir dataene fortsatt på disken, men blir usynlige for Windows. Dette øker sjansene for vellykket filgjenoppretting.

I den andre, derimot, kan det hende at dataene ikke lenger eksisterer på disken og har en lavere sjanse for å bli vellykket gjenopprettet.

Hvordan gjenopprette overskrevne data

Ved et uhell å overskrive filen din kan være stressende. Imidlertid, når det gjelder datatap, jo raskere du handler, desto bedre er sjansene dine for å lykkes med å gjenopprette filene dine.

Ved å følge disse enkle metodene, kan du umiddelbart starte prosessen med datagjenoppretting og forhindre ytterligere datatap.

Metode 1:Bruk programvare for å gjenopprette overskrevne filer

Selv om sjansene for å få tilbake overskrevne data generelt sett er lavere sammenlignet med slettede eller skjulte filer, kan du fortsatt forsøke å hente filene dine ved hjelp av kraftige verktøy for datagjenoppretting.

Det er avgjørende å igangsette prosessen med datagjenoppretting umiddelbart når man har med overskrevne filer å gjøre, ettersom tid spiller en vesentlig rolle for å øke sannsynligheten for vellykket gjenoppretting.

Disk Drill er en pålitelig app for filgjenoppretting som kan skanne enorme filsystemer og til og med forutsi sjansene for gjenoppretting for hver fil den skanner. Den kan oppdage og gjenopprette nesten hver filtype, alt fra dokumenter, bilder, videoer, lyd, råfiler, Adobe-filer og så mye mer.

Windows-brukere kan også benytte seg av gratisversjonen av Disk Drill, som tillater gjenoppretting av opptil 500 MB med data uten kostnad.

 1. Last ned og installer Disk Drill på datamaskinen din.disk drill oppsett
 2. Velg enheten/disken du ønsker å skanne etter overskrevne filer og trykk så på Søk etter tapte data-knappen på høyre side av vinduet.velger disk å skanne i disk drill
 3. Vent på at skanningen blir ferdig.skanning fullført
 4. Klikk Se gjennom funne elementer, eller klikk simpelthen på en filtype for å umiddelbart filtrere kun visse typer filer du leter etter.
 5. Undersøk filene du gjerne vil gjenopprette og velg deretter Gjenopprett.forhåndsvisning av funne filer i disk drill
 6. Velg en lagringssti for gjenoppretting av filene med Disk Drill.velg en sti for gjenoppretting av filer
 7. Du vil da få en bekreftelsesmelding som forteller deg at gjenopprettingen var vellykket.melding om vellykket gjenoppretting i disk drill

Mens jeg velger å gjenopprette Word-filer i dette eksempelet, kan gjenoppretting av andre typer data oppnås på samme måte som vist fra trinnene ovenfor.

Metode 2:Gjenopprett overskrevne filer ved hjelp av tidligere versjoner

Tidligere versjoner er kopier av filer som Windows oppretter som en del av en sikkerhetskopi eller som et gjenopprettingspunkt. Windows gjør dette automatisk for deg, og dette er en funksjon som er innebygd i operativsystemet.

Hvis du har endret en mappe eller fil, kan du noen ganger klikke på den med høyre museknapp og gjenopprette den til en tidligere versjon, noe som ville gjøre det mulig for deg å gjenopprette erstattede filer hvis du ved en feiltakelse overskriver en.

 1. Finn mappen eller filen som du vil gjenopprette til en tidligere versjon av.
 2. Høyreklikk på filen eller mappen og velg Gjenopprett tidligere versjoner.klikk for å gjenopprette tidligere versjoner
 3. Da vil et vindu åpnes som viser en liste over alle de tidligere versjonene som er tilgjengelige for deg fra inne i den appen. Hvis du har noen, vil de dukke opp her. Velg Åpne hvis du ønsker å se på den først for å forsikre deg om at du gjenoppretter riktig versjon av den overskrevne filen.forhåndsvis tidligere versjoner
 4. Velg så Gjenopprett til-alternativet etter at du har bekreftet at dette er riktig mappe eller fil.gjenopprett tidligere versjon til en annen mappe
 5. Til slutt velger du en plassering for å gjenopprette den overskrevne mappen eller filen.sti for å gjenopprette i en annen mappe

Det var det! Å kunne gjenopprette til en tidligere versjon er praktisk ettersom det ikke krever at du må sette opp noe på forhånd. Windows gjør dette for deg automatisk mens du bruker maskinen din.

Metode 3:Gjenopprett Overskrevne Filer fra en Sikkerhetskopi

Hvis du sikkerhetskopierer Windows-maskinen din til en ekstern harddisk, kan du gjenopprette overskrevne filer derfra. Dette ville være en disk som du plugger inn i maskinen din eller en trådløs harddisk som datamaskinen din har tilgang til.

Gjenoppretting av overskrevne filer fra en harddisk er en mye mer pålitelig metode ettersom dette vil omfatte alle filene du har på Windows-datamaskinen din, det er ikke begrenset til en pr app-basis.

 1. Start Innstillinger > Oppdatering og sikkerhet > Sikkerhetskopi.
 2. Hvis du har en sikkerhetskopi satt opp, vil den vises her. Du kan deretter gjenopprette filene dine tilbake på maskinen din.

Hvis du ikke ser en sikkerhetskopi dukke opp ved å følge stegene ovenfor, vil jeg på det sterkeste anbefale at du oppretter en og jevnlig tar sikkerhetskopi av datamaskinen din. Ingen tror at datatap kommer til å skje med dem, og det er best å være forberedt.

Metode 4: Bruk programvarens innebygde sikkerhetskopieringsfunksjoner

Mange apper inkluderer nå sine egne løsninger for sikkerhetskopiering, slik som Adobe, AutoDesk og Microsoft Office-produkter. Denne funksjonen gjør at de kan opprette sikkerhetskopi-filer og automatisk lagre arbeidet ditt med jevne mellomrom.

Autogjenopprett-funksjonen kan settes opp enten automatisk eller manuelt i innstillingene til hver enkelt applikasjon, selv om den vanligvis er aktivert som standard.

Det er imidlertid viktig å merke seg at å stole på denne gjenopprettingsmetoden ikke nødvendigvis garanterer at man får tilbake den nyeste versjonen av arbeidet sitt. Siden autosikring skjer med faste mellomrom, er det mulig at de siste endringene ikke ble lagret umiddelbart før datatapet.

I dette eksemplet vil vi demonstrere hvordan du bruker Microsoft Offices AutoGjenopprett for å hente en tidligere versjon av et dokument.

Microsoft Office kommer også med en skylagringsfunksjon som vil lagre arbeidet ditt hver gang du gjør en endring automatisk hvis du ikke har noe imot at informasjonen din blir lagret i skyen.

 1. Start Word eller Excel.
 2. Gå til navigasjonsfeltet og velg Fil > Alternativ > Lagre.
 3. I dette vinduet kan du finne AutoGjenopprett-plasseringen for hvor filene dine blir lagret. Du kan også se hvor ofte AutoGjenopprett lagrer arbeidet ditt for deg. Du kan se hos meg, at den lagrer hvert 10. minutt, og at dette er standardinnstillingen.autogjenopprett innstillinger i word
 4. Klikk på Bla gjennom-alternativet for å søke gjennom de gjenopprettbare filene dine. Når du klikker på «Bla gjennom», vil det være en dialogboks for å velge mappen for autogjenopprettingen i utgangspunktet, men ikke for å åpne dokumenter derfra. Du kan enkelt følge denne stien og søke etter mapper for å finne filene dine. Finn filen du ønsker å gjenopprette og klikk OK for å hente tilbake overskrevne filer.gå til autogjenopprett mappe word

Konklusjon

Å gjenopprette overskrevne filer eller mapper i Windows kan være utfordrende, men det er ikke umulig. Dette gjelder spesielt hvis du har aktivert sikkerhetskopieringsfunksjoner i Windows eller har Filhistorikk slått på.

Hvis du ikke har noen sikkerhetskopier, kan du sjekke om applikasjonene du brukte har funksjoner for automatisk gjenoppretting tilgjengelig. Det anbefales imidlertid på det sterkeste å straks bruke pålitelige tredjeparts datarekonstruksjonsapper som Disk Drill for å maksimere sjansene for vellykket filgjenoppretting.

OSS:

Når du overskriver en fil, markeres dataene som er knyttet til den som ledig slik at datamaskinen din kan lagre nye data der. Dette er det som gjør det mulig for oss å gjenopprette data i trinnene ovenfor. Jo lenger du venter med å prøve å gjenopprette den overskrevne filen, desto mindre sjanse vil du ha for å lykkes.
Disk Drill kan gjenopprette filer fra eksterne enheter som eksterne harddisker og USB-minnepinner. Følg bare trinnene ovenfor som refererer til datagjenoppretting med Disk Drill, men skann USB-minnepinnen din i stedet. Du vil kunne ta en titt på dataene som Disk Drill klarte å gjenopprette og velge hva du ønsker å gjenopprette tilbake på Windows-maskinen din.
Programmer som Word og Excel har innebygde angrefunksjoner som lar deg angre forrige handlinger som ble utført. Hvis du ved et uhell sletter all tekst eller tall kan du bruke tastatursnarveien "Ctrl + Z" uten anførselstegnene for å angre de siste handlingene. Hvis du allerede har lagret filen, må du mest sannsynlig bruke en av følgende gjenopprettingshandlinger ovenfor.
For Windows-brukere kan du prøve å sjekke om Filhistorikk er aktivert. Hvis den er aktivert, høyreklikk på filen og velg "Gjenopprett tidligere versjoner." Du kan også søke etter tidligere lagde sikkerhetskopier eller bruke gjenopprettingsprogramvare for data for å skanne og gjenopprette filene dine.
Se vår FAQ for å finne svar på vanlige spørsmål.
Å overskrive en fil betyr å erstatte den med nye data. Å slette en fil gjør den utilgjengelig for enheten din, merket som tilgjengelig plass som kan bli tatt i bruk av inngående data.
Når en fil blir overskrevet, vil dens tidligere dataallokering på disken din bli gitt til et nytt sett med data. Dette gjør det tidligere filen eller filversjonen vanskeligere å gjenopprette.
Emma Collins er en innholdsforfatter som har skrevet tekniske veiledninger og instruksartikler relatert til hennes brede interesse for teknologi. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, sosiale medier, spill og mer som teknologiskribent i over 5 år.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required