Slik gjenoppretter du korrupte filer på Windows [Beste metoder]

Skrevet av
44

Gjenopprett ødelagte filer i Windows

Du har jobbet på datamaskinen din, og du går for å lagre en fil ettersom du ønsker å bevare arbeidet ditt. Men appen du bruker krasjer, eller datamaskinen din starter plutselig på nytt, og filen din blir ikke lagret.

Det er bare ett av mange scenarioer som kan ødelegge filene dine. De gode nyhetene? Det finnes måter å gjenopprette ødelagte filer på Windows. I denne artikkelen vil vi utforske hva en ødelagt fil er, hvordan det skjer, og hvordan du kan gjenopprette en ødelagt fil.

Hva er en ødelagt fil?

Kort sagt, en ødelagt fil er en som har blitt skadet. All data på datamaskinen din har en struktur, og når denne strukturen er skadet eller avbrutt, kan det føre til at en fil blir ødelagt.

korrupt fil-melding

Dette kan føre til at filen ikke lenger åpnes, og operativsystemet ditt kan ikke vite hvordan det skal håndtere filen lenger. Hvis du prøver å åpne den, kan appen kræsje siden det mangler data som gjør at programmet du bruker ikke forstår hva det skal gjøre med den.

Hvordan blir filer korrupte?

Det er flere grunner til at en fil kan være ødelagt. Jeg vil liste opp noen av de mest vanlige nedenfor:

 • 🔌 Strømbrudd som fører til at datamaskinen din plutselig slår seg av – Strømbrudd som fører til uventet nedstengning kan avbryte systemprosesser og andre skriveoperasjoner. Dette kan igjen føre til at noen filer blir utilgjengelige eller at annen metadata blir ødelagt.
 • ⚡ Strømstøt – Liknende uventede nedstengninger kan strømstøt på grunn av feil i kabling eller av andre årsaker også avbryte operasjoner som endrer data. I tillegg kan det også skade maskinvarekomponenter som kan gjøre datamaskinen din utilgjengelig.
 • 🔨 Appkrasjer – Hvis en app krasjer mens den lagrer en fil, kan den etterlate en del av filen oppdatert, og resten beholdt eller ødelagt. Disse inkonsistente dataene kan føre til at filen blir ødelagt.
 • 🖥️ Operativsystemkrasj – Hvis operativsystemet ditt krasjer, stopper alle operasjoner, inkludert bakgrunnsprosesser og alt du har tilgang til. Dette kan forårsake forskjellige typer dataschade eller til og med ødelegge filsystemet.
 • 🛑 Oppdateringsfeil – Hvis en programvareoppdatering er mislykket, kan alle kritiske systemkomponenter som er involvert i oppdateringen bli skadet, noe som resulterer i korrupsjon av relaterte filer.
 • ➡️ Overføring av nye data til en datamaskin og kompatibilitetsfeil – Hvis du overfører en inkompatibel fil til en datamaskin eller en annen enhet, kan den kopien bli ubrukelig eller uleselig. Dette kan være fordi enheten ikke har noen måte å tolke filen/dataene korrekt på.

Den gode nyheten er at det finnes flere måter å gjenopprette korrupte filer på, ettersom Windows og andre apper tar hensyn til at det kan forekomme tilfeller der apper eller datamaskiner kan krasje.

Nedenfor skal jeg se på noen av de beste måtene du kan gå frem for å gjenopprette korrupte filer og få tilbake dataene dine.

Beste metoder for å gjenopprette ødelagte filer

Sjansene for å lykkes med å gjenopprette korrupte filer vil avhenge av den underliggende årsaken til korrupsjonen. Nedenfor beskriver vi de beste metodene for å gjenopprette de korrupte filene dine som du enkelt kan følge. Se hvilken av metodene som vil fungere for dine spesifikke gjenopprettingsbehov.

Metode 1: Kopier filen fra den opprinnelige kilden

Den enkleste måten å få tilbake korrupte filer på er rett og slett å kopiere dem fra den opprinnelige kilden. De fleste filer på PC-en din som ikke er systemfiler (dvs. filer som Windows legger til ved installasjon), blir vanligvis hentet fra en ekstern kilde og kan skaffes på nytt.

For eksempel, hvis den korrupte filen du prøver å bruke er en installasjonsfil for et verktøy du ønsker å installere, gå til verktøyets nettsted og last ned installasjonsfilen på nytt. Hvis du har mottatt filen, for eksempel, en film som en mp4-fil som har blitt korrupt, kan du be vennen din om filen igjen.

Men hvis du ikke klarer å få tak i den korrupte filen fra kilden, kan du kanskene kunne gjenopprette den ved å endre filformatet på den korrupte filen.

Metode 2: Endre filformatet

Noen ganger kan reparasjon av en korrupt fil være så enkelt som å endre filformatet. For eksempel, hvis du ikke kan åpne et Word-dokument, kan det å konvertere det til en PDF hjelpe. Hvis den korrupte filen din er et bilde i PNG-format, kan det å konvertere det til JPG hjelpe med å gjenopprette filen.

Det er flere måter å endre filformatet på. Vanligvis vil et søk på nettet etter «konverter (filformat) til (et annet filformat)» gi deg en liste over nettbaserte verktøy som kan konvertere filformatet på nettet.

Du kan også konvertere noen filformater ved hjelp av verktøyene du allerede har på PC-en din, forutsatt at du i det minste er i stand til å åpne filen. For eksempel, når et Word-dokument blir ødelagt, kan det hende at noe av innholdet ikke vises, men filen vil fortsatt åpne. Du kan gå til Fil > Lagre som og lagre filen som et PDF-dokument.

lagre word som pdf

Metode 3: Bruk innebygde AutoRecover-app-løsninger

Mange apper tilbyr i dag innebygd databeskyttelse mot ting som app- og datamaskinkrasjer. Microsoft Office er et fremragende eksempel på en programvaretjeneste som tilbyr fantastisk beskyttelse for dataene dine.

Siden de fleste av oss bruker Microsoft Office, kan vi se på hvordan man kan gjenopprette en skadet fil ved hjelp av Word. Hvis du bruker noe som Microsoft OneDrive eller Google Docs, ville dette mest sannsynlig ikke være noe du trenger å vurdere siden dataene dine stadig blir lagret via skyen.

Imidlertid kan det på grunn av personvernshensyn og avhengig av hva du arbeider med, hende at du ikke kan lagre dataene dine i skyen, eller at du kan ha andre grunner til ikke å gjøre det. I stegene nedenfor vil jeg gå gjennom hvordan du kan gjenopprette en fil fra Microsoft Word, men disse stegene vil gjelde for de fleste av Microsoft Office-appene, og stegene bør ikke endres nevneverdig.

 1. Start Word eller et hvilket som helst Office-produkt ettersom stegene bør være nesten de samme.
 2. Gå til navigasjonsfeltet og velg Fil > Alternativ > Lagre.
 3. Innenfor dette vinduet kan du finne AutoGjenopprettelses-plasseringen for hvor filene dine blir lagret. Du kan også se hvor ofte AutoGjenopprettelse lagrer arbeidet ditt. Du kan merke på mitt at det lagres hvert 10. minutt og at dette er standardinnstillingen.autorecover settings word
 4. Innenfor denne skjermen vil du kunne se hvor filene dine har blitt lagret, noe som vil tillate deg å lokalisere og gjenopprette korrupte filer.autorecover saves in folder

Metode 4: Gjenopprett korrupte filer ved hjelp av tidligere versjoner

Tidligere versjoner er kopier av filer som Windows oppretter som en del av en sikkerhetskopi eller som et gjenopprettingspunkt. Tidligere versjoner kalles også noen ganger skyggekopier, og de opprettes automatisk av Windows-operativsystemet, så dette er ikke noe du ville ha måttet sette opp på forhånd.

Hvis du har en ødelagt fil, er det mest sannsynlig at du kan høyreklikke på den og gjenopprette den til en tidligere versjon eller skyggekopi, noe som vil tillate deg å gjenopprette en fil dersom den skulle bli ødelagt.

Gjenoppretting av ødelagte filer ved hjelp av Tidligere Versjoner er ganske enkelt, og jeg vil gå gjennom det i stegene nedenfor.

 1. Finn mappen eller filen som du ønsker å gjenopprette til en tidligere versjon av.
 2. Høyreklikk på filen eller mappen og velg Gjenopprett tidligere versjoner.
 3. Velg den tidligere versjonen du ønsker å gjenopprette til og klikk Gjenopprett.velg tidligere versjon og gjenopprett
 4. Etter at du har klikket på Gjenopprett, vil datamaskinen gjenopprette tilbake til den tidligere versjonen av filen, og den burde ikke lenger være korrupt!

Noen ganger finnes det kanskje ikke en tidligere versjon av filen du prøver å gjenopprette til, og det er da en sikkerhetskopi kommer til nytte.

Metode 5: Gjenopprett korrupte filer fra en Windows-sikkerhetskopi

Etter å ha vært i datamaskinbransjen i mange år, kan jeg bekrefte at å ta sikkerhetskopi av datamaskinen din er en av de beste tingene du kan gjøre for dataene dine. Å gjenopprette ødelagte filer fra en sikkerhetskopi er veldig enkelt å gjøre, og det tar bare noen få steg.

 1. Start Innstillinger > Oppdatering & Sikkerhet > Sikkerhetskopi.gjenopprette fra en sikkerhetskopi
 2. Hvis du har en sikkerhetskopi satt opp, vil den vises her. Du kan deretter hente korrupte filer ved å velge sikkerhetskopi og deretter vente på at den blir gjenopprettet til et tidligere tidspunkt.gjenopprette filer fra sikkerhetskopi

Hvis du ikke har en sikkerhetskopi som dukker opp etter å ha fulgt stegene ovenfor, har du mest sannsynlig ikke en, og jeg vil anbefale at du begynner med sikkerhetskopiering av datamaskinen din for å sikre at dataene dine blir lagret.

Det finnes andre måter å gjenopprette ødelagte filer på, som vi vil se nærmere på nedenfor.

Metode 6: Bruk programvare for filreparasjon

Hvis du ønsker en mer automatisert løsning, kan du bruke filrepareringsverktøy som Stellar Microsoft Office Repair Toolkit eller Repair Toolbox. Suksessraten for hvert program avhenger vanligvis av hvor intelligent det er.

Filer kan bli ødelagte på grunn av virus, feilaktig programvare som ikke skrev filen riktig, eller en hendelse som forårsaket at filens data ble uorganisert. Så, sjansene for suksess når man bruker et reparasjonsverktøy avhenger også av hvor skadet eller korrupt filen er.

Det er viktig å merke seg at uansett hvilket verktøy for filreparasjon du bruker, vil det bare kunne reparere mindre skader på filen. Hvis en stor del av filens data mangler, vil ikke reparasjonsverktøyet – uansett hvor dyrt det er – kunne gjenopprette filen.

Metode 7: Gjenopprett korrupte filer ved hjelp av programvare for datagjenoppretting

Hvis stegene ovenfor ikke fungerte, kan det hende du kan gjenopprette en tidligere versjon av den som vil åpne og fungere ved bruk av programvare for datagjenoppretting fra tredjepart.

Disk Drill kan gjenopprette filer og alle andre typer data. Det kan gjøre dette ved å skanne datamaskinen din og finne filer som er der, men kanskanskje ikke synlige for deg. Med en korrupt fil-situasjon, kan Disk Drill kanskje gjenopprette en tidligere fungerende versjon av filen som vil åpne og fungere på din Windows-maskin. Programvare for datagjenoppretting kan ikke reparere korrupte filer, men hvis det finnes en annen fungerende versjon av filen, kan den kanskje være gjenopprettbar.

Den beste måten å vite om filen kan gjenopprettes på, er hvis forhåndsvisningsfunksjonen fungerer når du ser på filene som Disk Drill klarte å finne etter at skanneprosessen er ferdig, noe jeg vil påpeke i trinnene nedenfor.

Når du merker at en fil er korrupt og ikke åpner på maskinen din, er det best å slutte å bruke datamaskinen din, da det å lagre nye data på den vil gjøre det vanskeligere for Disk Drill å gjenopprette data. Hvis du kan laste Disk Drill på en ekstern harddisk eller minnepinne, vil det øke sjansene dine for datagjenoppretting.

 1. Last ned og installer Disk Drill på datamaskinen din.disk drill setup
 2. Velg enheten/disken som du ønsker å skanne for ødelagte filer, og klikk deretter på Søk etter tapt data-knappen nederst til høyre for å starte gjenopprettingen av de ødelagte filene.velger disk for skanning i disk drill
 3. Vent på at skanneprosessen er fullført. Gå så videre for å se gjennom funnede elementer
 4. Du vil se alle de funnede filene som Disk Drill klarte å gjenopprette. Hvis du kan forhåndsvise en fil, vil Disk Drill som regel kunne gjenopprette den. Dette er en god indikasjon på at du kan gjenopprette en tidligere fungerende versjon av en ødelagt fil.forhåndsvisning av filer i disk drill
 5. Merk filene du ønsker å gjenopprette og velg deretter Gjenopprett.gjenoppretter filer i disk drill
 6. Velg en plassering for Disk Drill til å gjenopprette den ødelagte filen til.velger en gjenopprettingsplassering i disk drill
 7. Deretter vil du bli møtt av en bekreftelsesmelding som forteller deg at gjenopprettingen var vellykket.melding om vellykket gjenoppretting

Metode 8: Bruk verktøyet for sjekk av systemfiler (SFC)

System File Check (SFC) er et innebygd verktøy som skanner etter korrupte systemfiler og reparerer dem. Windows lagrer en bufret kopi av alle systemfilene dine i System32/dllcache-mappen. Når du kjører SFC-verktøyet, skanner det alle beskyttede systemfiler for å se om noen har blitt korrupte. Hvis den finner korrupte filer, erstatter den dem med en bufret kopi av filen. Hvis den korrupte filen du prøver å gjenopprette er en systemfil, her er hvordan du kan bruke SFC til å reparere den:

 1. Søk etter cmd i Start-menyen. Velg Kommandoprompt fra venstre kolonne og klikk på Kjør som administrator fra høyre kolonne for å åpne Kommandoprompt som administrator.åpne cmd
 2. Kjør følgende kommando:
  sfc /scannow

  sfc scannow

 3. La skanningen bli fullført. Når den er fullført, vil du se en melding som forteller deg om skanningen fant noen ødelagte filer og om de ble reparert. Hvis meldingen sier at de ødelagte filene ble reparert, vil du ha fikset de ødelagte systemfilene.skanning fullført

Oppsummering

Datamaskiner fungerer pålitelig det meste av tiden, men det kan være tilfeller der noe kan skje som kan forårsake filkorrupsjon. Den gode nyheten er at det er flere måter å gjenopprette disse dataene på og få dem tilbake på maskinen din.

Gjennom sikkerhetskopiering og innebygde programvareløsninger kan du holde dataene dine sikre, og hvis de ikke fungerer, har du alltid tredjeparts datarecovery-programvare som kan hjelpe deg med å gjenopprette en tidligere fungerende versjon av en korrupt fil.

OSS

Du kan forsøke å gjenopprette skadede filer ved hjelp av Kommandoprompt ved å skrive inn chkdsk X: /f og skrive inn ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.* (Erstatt X med brevet for ditt kjøretøy). Disse kommandoene vil sjekke for feil i filsystemet ditt og vise skjulte filer. Du kan også forsøke å skrive inn sfc /scannow i Kommandoprompt for å skanne og reparere beskyttede systemfiler og se om det løser problemet ditt.
Nei, CHKDSK er utformet for å skanne og reparere datamaskinen din med Windows for filsystemskorrumperinger eller dårlige sektorer, ikke for å fikse eller hente korrupte filer i seg selv.
Du kan forsøke å reparere en ødelagt DOCX-fil ved å bruke Microsoft Words innebygde reparasjonsfunksjon. For å gjøre dette, start Microsoft Word og gå til Fil > Åpne > velg din ødelagte DOCX-fil > velg Åpne og reparer. Du kan også prøve ut tredjeparts DOCX-fil reparasjonsverktøy på nettet. Men hverken Microsoft Word eller tredjepartverktøy garanterer 100 % vellykket gjenoppretting.
Emma Collins er en innholdsforfatter som har skrevet tekniske veiledninger og instruksartikler relatert til hennes brede interesse for teknologi. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, sosiale medier, spill og mer som teknologiskribent i over 5 år.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required