Hvordan gjenopprette data fra en ødelagt harddisk på Windows

Skrevet av
Godkjent av
29

harddiskfeil gjenopprettingHarddisker har ikke like lang levetid som mennesker. Som alle elektroniske enheter vil de en gang dø. Din harddisks undergang er uunngåelig, men når den skjer uventet, kan den ta med seg viktige filer.

Før du prøver noen metoder for å gjenopprette fra en harddiskfeil, vil du ønske å gjenopprette dataene for å sikre at de ikke blir overskrevet. Det er også alltid en mulighet for at harddisken kan pådra seg ytterligere skader og gjøre dataene umulige å redde.

I denne veiledningen vil vi hjelpe deg med hele prosessen: finne ut årsaken til harddiskfeil, gjenopprette data og gjenoppretting av harddiskfeil.

Hva kan forårsake at en harddisk svikter

Å forstå årsaken til feilen er det første steget mot å fikse harddisken din. Det er også viktig å merke seg at noen faktorer utenfor din kontroll også kan føre til feil. For eksempel, den årlige feilraten (AFR) for noen Seagate-harddisker er betydelig høyere enn harddisker fra andre populære produsenter. Alder er en annen avgjørende faktor — en gjennomsnittlig harddisk varer 1 051 dager (eller to år og ti måneder) før den svikter.

Med det i tankene, her er noen vanlige årsaker til harddiskfeil:

 • Fysisk skade: Mekanisk eller fysisk skade oppstår på grunn av ulike faktorer som brå spenningsøkninger, å miste harddisken, og slitasje på komponenter som skjer når du bruker disken regelmessig.
 • Logisk skade: Ukorrekt nedstengning eller oppstartprosedyrer, brå strømbrudd, virus eller skadelig programvare og ulike andre faktorer kan føre til logiske feil som filsystemkorrumpering.

Du vil kunne gjenopprette data fra harddisken så lenge den fortsatt er lesbar. Hvis harddisken er helt ubrukelig, kan du ikke gjenopprette data.

Hvordan gjenopprette data fra en ødelagt harddisk

Det finnes to metoder for gjenoppretting av harddiskfeil: datarekonstruksjonsprogramvare og en datagjenopprettingstjeneste.

Metode 1:Programvare for datagjenoppretting

Du kan bruke en smart datagjenopprettingsløsning som Disk Drill for å gjenopprette data fra en ekstern eller intern harddisk når den svikter.

Steg 1. Last ned og installer Disk Drill

Start med å laste ned Disk Drill og installer det på din PC. Den gratis versjonen tillater gjenoppretting av opptil 500 MB data.

installer disk drill

Steg 2. Opprett et bilde av harddisken

Start Disk Drill etter installasjonen og gå til Data Backup-fanen fra venstre sidebar. Velg harddisken og klikk på Byte-for-Byte-backup. Navngi sikkerhetskopifilen og velg stien der du vil lagre den. Når du er ferdig, klikker du OK.

oppretter byte for byte-sikkerhetskopi

Trinn 3. Skann bildet

Når du har opprettet bildet, gå tilbake til Datarekonstruksjon-fanen fra venstre sidefelt. Klikk på Koble til bildefil og velg bildefilen ved hjelp av utforskeren. Du bør nå se bildet oppført som en disk. Velg den og klikk på Søk etter tapt data-knappen for å starte skanningen.

skann diskbildet

Steg 4. Gjenopprett filene

Når skanningen er fullført, vil du se en liste over filene Disk Drill fant under skanningen. Velg filene du vil gjenopprette og klikk på Gjenopprett-knappen nederst. Velg en plassering hvor du vil lagre filene du gjenoppretter og klikk Neste. Merk at du ikke bør gjenopprette filer på kildedisken for å unngå å overskrive eksisterende data.

gjenopprette filene

Merk: Skanning er en intensiv aktivitet. Hvis harddisken din allerede er i dårlig stand, kan skanningen forverre tilstanden. Du kan unngå dette ved å lage et bilde av disken. Diskbildefremstilling er ikke like intensivt, så du vil ikke forårsake ytterligere skade på disken. Disk Drill tilbyr en innebygd mulighet (Byte-for-Byte Backup) for å lage og skanne bilder.

Metode 2:Tjeneste for datagjenoppretting

I enkelte tilfeller kan datagjenoppretting fra en defekt harddisk være umulig ved bruk av et datagjenopprettingsverktøy. Hvis det stemmer i ditt tilfelle, kan du søke hjelp fra en pålitelig datagjenopprettingstjeneste. Harddisken din vil bli tatt med til et laboratorium der en tekniker vil hente ut data fra harddisken din og deretter sende dataene og harddisken tilbake til deg.

Hvordan fikse en harddiskfeil

Gjenoppretting av harddiskfeil er mulig i tilfeller der den ikke har blitt alvorlig skadet. Løsningen avhenger av årsaken til skaden, men fiksene er for det meste for logiske skader. Reparasjon av fysisk skade, bortsett fra dårlige sektorer, krever hjelp fra en tekniker.

Metode 1: Bruk Kontroller Disk

CheckDisk (ChkDsk) er et innebygd verktøy i Windows som sjekker en disk for feil og dårlige sektorer. Hvis ChkDsk finner feil eller dårlige sektorer, vil det forsøke å reparere dem automatisk.

For å bruke ChkDsk:

 1. Trykk Win + R, skriv inn cmd, og trykk Ctrl + Shift + Enter.
 2. Skriv følgende kommando og trykk Enter:
  chkdsk F: /r /x

  bruker sjekk disk

 3. La verktøyet skanne harddisken din. Når det er ferdig, lukk Kommandoprompten.

På dette tidspunktet skulle Check Disk ha reparert (eller i det minste forsøkt å reparere) eventuelle feil eller dårlige sektorer, hvis den fant noen. Hvis den gjorde det, bør du kunne bruke harddisken din normalt igjen.

Metode 2: Kjør et antivirus-skann

Når skadelig programvare får harddisken din til å fungere feil, må du fjerne skadelig programvare ved hjelp av et antivirusprogram. Prosessen for skanning varierer avhengig av hvilket antivirusprogram du bruker. Men det burde være ganske enkelt uansett hvilket antivirus du bruker.

Vi vil bruke Microsoft Defender for å illustrere fremgangsmåten.

 1. Søk i Start-menyen etter Virus- og trusselbeskyttelse og velg det beste treffet.
 2. Velg Skannealternativer.velge et skannealternativ i windows defender
 3. Utfør en skanning basert på dine preferanser. Når du vil skanne en bestemt harddisk, kan du bruke Tilpasset skann-alternativet. Velg Skann nå etter at du har valgt.starte en skanning i windows defender

Når skanningen er fullført, vil Defender vise deg om den fant noen virus eller skadelig programvare og hvilken handling som ble utført. Når du vet at Defender har renset harddisken din, kan du begynne å bruke den normalt igjen.

Metode 3: Formatering

Å formatere en harddisk sletter alle data på disken. Formatering løser nesten alle logiske feil på en harddisk og gir den en ny start.

Når du allerede har gjenopprettet viktige filer med Disk Drill, kan du formatere harddisken uten å bekymre deg for å miste data. Slik kan du formatere harddisken din:

 1. Søk etter Opprett og formater harddiskpartisjoner i Startmenyen. Ved å velge Beste treff vil Diskbehandlingskonsollen åpnes.
 2. Find det stasjonen du vil formatere, høyreklikk på den, og velg Formatér.bruker diskbehandling for å formatere
 3. Velg et filsystem (eller la det være NTFS hvis du bare skal bruke det på Windows-enheter), kryss av for Utfør en hurtigformat, og velg OK.formaterer stasjonen

Når prosessen er fullført, vil du ha en tom harddisk. Forhåpentligvis har du gjenvunnet harddisken din nå.

Metode 4: Gjenoppbygg ødelagt partisjon med TestDisk

TestDisk er et gratis Command Prompt-verktøy som hjelper deg å rette forskjellige feil knyttet til lagringsmedier. Det kan også hjelpe med å reparere harddisker som ikke fungerer på grunn av en ødelagt partisjon. Slik kan du bruke TestDisk:

 1. Last ned Test Disk og kjør testdisk_win.exe.
 2. Velg [Create] for å opprette en ny loggfil.opprett en ny loggfil
 3. Velg disken med den ødelagte partisjonen og på neste skjerm, velg partisjonstabelltypen.Velg partisjonstabelltypen
 4. På neste skjerm, velg [Analyse]. Dette får TestDisk til å analysere den nåværende partisjonsstrukturen og søke etter tapte partisjoner.velger analyze alternativet
 5. Velg [Quick Search] på neste skjerm.start den raske søket
 6. Når Quick Search-prosessen er ferdig, vil du se en liste over partisjoner på disken din. Du kan også bruke [Deeper Search] alternativet for å kjøre en grundigere skanning av en spesifikk partisjon.Skriv partisjonen
 7. Hver partisjon i listen vil ha et prefiks. Se etter partisjoner med «P» som sitt prefiks (P står for Primær). Velg den ødelagte partisjonen og velg [Write].

Når prosessen er ferdig, omstart PC-en din.

Tegn på harddiskfeil

Noen ganger, selv om harddisken din fungerer, vil du se tegn på at den er på vei mot svikt. Å gjenkjenne disse tegnene tidlig kan spare deg for mye trøbbel hvis harddisken svikter.

Følgende er tegn på harddiskfeil du bør være på utkikk etter:

 • Treg ytelse: Hvis datamaskinen din ser ut til å fungere tregere enn vanlig, kan det være et tegn på harddiskfeil.
 • Blåskjerm (BSOD): Hvis du opplever hyppige BSODer (ikke bare en engangshendelse) på Windows, kan det være at harddisken er i ferd med å svikte.
 • Overoppheting: Hvis harddisken din ser ut til å overopphetes, kan det tyde på at den er på vei mot svikt.
 • Merkelige lyder: Harddisken kan lage merkelige lyder hvis én eller flere av dens fysiske deler ikke fungerer som de skal. Det kan være et sterkt tegn på at harddisken din er i ferd med å feile.

Det er flere andre tegn på harddiskfeil, men disse er de mest vanlige. Hvis du legger merke til disse, bør du umiddelbart ta sikkerhetskopi av dataene dine for å unngå å miste dem.

Bruk en sikkerhet-først policy ved reparasjon av sviktende disker

Avslutningsvis: en sikkerhet-først-policy er et klokt trekk når man håndterer sviktende disker. Én feil, og du kan ende opp med å miste alle dataene dine. Vi anbefaler alltid å begynne med datagjenoppretting og deretter gå videre til å reparere disken din.

Vi har forklart de eksakte trinnene du kan ta for å gjenopprette dataene dine og reparere en harddisk som kanskå er i ferd med å svikte. Forhåpentligvis besvarte denne guiden spørsmålene dine om din sviktende harddisk.

Arjun er en teknologininja som koder HTML og CSS, og har fått en æresbevisning som familiens faste tekniske hjelp under sammenkomster. Han har skrevet veiledninger i omtrent seks år og er for tiden bidragsyter på store teknologinettsider.
Godkjent av
Seniøringeniør for datagjenoppretting. Mastergrad i fysikk, informasjonsteknologi for vitenskapelige eksperimenter.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required