Hva er levetiden til et SD-kort og hvordan sjekke den?

Skrevet av
83

sd card levetidSD-kort er en billig og effektiv måte å lagre dataene dine på. Det er enkelt å bruke og kompatibelt med de fleste enhetene som finnes i dag. Men før du bruker kortet ditt om og om igjen, husk at SD-kort har en begrenset levetid.

Når et SD-kort nærmer seg slutten av sin levetid, blir det mer utsatt for ulike feil. Så hvis du vil vite om SD-kortet ditt er på vei til å dø, vil denne veiledningen hjelpe deg å forstå SD-kortets levetid og hva du kan gjøre for å ta vare på kortet ditt.

Hva er den faktiske levetiden til et SD-kort?

Som enhver annen lagringsenhet, kan et SD-kort eller et mikro-SD-kort blir slitt etter hvert som du bruker det over tid. Disse kortene bruker flashtechnologi, som har et begrenset antall skrivesykluser før den begynner å forringes.

Ifølge SD Association, bør kortene ha en levetid på omtrent 10 år eller mer. Andre nyere SD-kort, som Samsung micro SD-kortets levetid, kan vare opptil 16 år. Men hvilken som helst fotograf du spør vil fortelle deg at det er mye mindre enn det.

Det faktiske svaret avhenger av teknologien som brukes til å produsere SD-kort. SD-kort har en begrenset levetid, selv om de ikke blir brukt, også. I tillegg avhenger resterende levetid på SD-kortet også av forskjellige faktorer, som følgende:

 • Kvalitet på SD-kort – Hvordan et SD-kort er produsert vil direkte påvirke hvor lenge det varer. Noen SD-kortmerker og -produsenter, som Samsung og Sandisk, er kjent for å lage mer holdbare og pålitelige SD-kort.
 • Bruk – Hvordan du bruker SD-kortet ditt kan fremskynde nedbrytningen. Feilaktig utkasting av enheten under filoverføring kan påvirke integriteten. Å kjøre applikasjoner direkte fra SD-kortet ditt kan også øke slitasjen.
 • Formatering – Å formatere SD-kortet ditt oftere enn det som er ideelt påvirker levetiden. På samme måte kan det å formatere SD-kortet ditt med inkompatible filsystemer også skade det.
 • Miljøforhold – Hvordan lagrer du SD-kortet ditt? Å utsette SD-kortet ditt for høyere temperaturer, fuktighet og til og med overdreven støv kan påvirke hvor lenge et SD-kort beholder data uten strøm. Det som er verre, er at det kan forårsake fysisk skade og føre til tap av data.

Å forstå levetiden til et SD-kort og micro SD-kort kan hjelpe deg med å unngå uventede feil eller redusere feil du møter mens du bruker kortet ditt. Enten du er en fotograf som bruker SD-kortet ditt hyppig eller en tilfeldig bruker, er det å overvåke kortets helse med på å holde behovet for å gjenopprette filer fra et korrupt SD-kort på avstand.

Tegn på et døende SD-kort

Mens du ikke kan sjekke den eksakte helsetilstanden til SD-kortet ditt, kan du fortsatt se på noen tydelige tegn på at SD-kortet ditt ikke er OK:

Skilt Beskrivelse
🐌 Betydelig tregere lese-/skrivehastigheter Skjønt en tregere lese-/skrivehastighet kan skyldes forskjellige årsaker, vil det også være tydelig når en SD-korts levetid er nådd.
⚠️ Forskjellige feil oppstår ofte Et mer vanlig tegn på at et SD-kort er i ferd med å dø er den plutselige og oftere forekomsten av forskjellige filfeil.
📂 Filer dukker opp tilfeldig Filer som dukker opp tilfeldig kan skyldes datakorrupsjon, filsystemfeil eller skadelig programvare, men det kan også skyldes forringelse av kortet.
👻 Kortet vises ikke i Filutforsker Når SD-kortet ditt ikke blir gjenkjent av enheter, kan det være et tegn på forestående svikt.
❎ Filer på SD-kortet blir tilfeldig korrupte Når SD-kortets skrive sykluser brukes opp, kan filene på kortet ditt begynne å bli forvrengte eller uleselige.

Hvordan gjenopprette data fra et døende SD-kort

Det er viktig å få filene tilbake fra et sviktende SD-kort så snart som mulig. Men hvis du av en eller annen grunn ikke klarer å få tilgang til det, bruk et profesjonelt datagjenopprettingsverktøy for å øke sjansene for en vellykket gjenoppretting.

For enheter med lagringsfeil anbefales det å utføre en byte-for-byte-kopi av kortet ditt og skanne det bildet for å unngå ytterligere skade. Disk Drill er et av de beste verktøyene for gjenoppretting av data på SD-kort som til og med støtter opprettelse av SD-kortbilder.

Først, bruk Disk Drill til å utføre en byte-for-byte sikkerhetskopi av SD-kortet ditt ved å følge disse stegene:

 1. Last ned og installer Disk Drill.
  disk drill install
 2. Koble SD-kortet ditt til datamaskinen. Åpne så appen og klikk på Disk Backup.
  drive backup
 3. Velg SD-kortet ditt og klikk på Byte-for-Byte Backup.
  drive backup
 4. Velg hvor du vil lagre backupen din. Forsikre deg om at fildestinasjonen har nok diskplass til å lagre backupen din. Etter å ha redigert backupinnstillingene, klikk OK. Dette starter backup-prosessen.
  backup into byte-to-byte
 5. Etter at Disk Drill er ferdig med backupen, klikker du på Hjem-knappen.
  disk image created

Nå som du har laget et platebilde av SD-kortet ditt, kan du nå skanne etter tapte filer. Følg disse trinnene for å fortsette:

 1. På Disk Drills hjemmeside, klikk Lagringsenheter > Koble til diskbilde.
  koble til diskbilde
 2. Velg sikkerhetskopi du opprettet og klikk Åpne.
  lagringsenheter
 3. Du bør nå se diskbildet av SD-kortet ditt i listen over tilgjengelige enheter. Velg bildet og klikk Søk etter tapte data.
  søk etter tapte data
 4. Disk Drill bør starte skanningen av sikkerhetskopien din. Forhåndsvis filene den har skannet så langt ved å klikke Se gjennom funne elementer. Hvis du vil vente med å se på filene til skanningen er ferdig, gå til neste trinn.
 5. Etter at skanningen er fullført, klikk Se gjennom funne elementer.
  se gjennom funne elementer
 6. Forhåndsvis filene du ønsker å gjenopprette ved å klikke på dem. Etter at du har valgt filene du vil gjenopprette, klikk Gjenopprett.
  gjenopprett filer
 7. Velg mappen hvor du vil lagre de gjenvunne filene. Deretter, klikk Neste. Disk Drill vil nå gjenopprette filene dine og lagre dem på valgt sted.
  velg fildestinasjon
 8. Etter gjenopprettingsprosessen vil Disk Drill vise gjenopprettingsstatusen og det totale antallet filer som er gjenvunnet. Hvis du vil inspisere filene dine, klikk Vis gjenopprettede data i Utforsker.
  disk drill fullført

Tips for å Forlenge levetiden på SD-kortet ditt

En feilende SD-kort setter filene dine i fare for datatap. Hvis et SD-kort ikke blir tatt hånd om ordentlig, kan det oppleve forskjellige filfeil og til og med bli ubrukelig. For å maksimere levetiden til SD-kortet og sikre dets pålitelige ytelse, er her noen tips du kan følge:

 • Defragmenter aldri et minnekort. Det finnes ingen mekaniske bevegelige deler i et SD-kort. Dette betyr at det å defragmentere kortet kanskje ikke hjelper mye, men det vil telle som ekstra skrivesykluser, som legger til slitasje.
 • Bruk riktig filsystem. Bruk FAT32 i stedet for et journaliserende filsystem (som NTFS), som vil skrive oftere og forkorte SD-kortets levetid.
 • Unngå å oppbevare kortet under ugunstige forhold. Sørg for å oppbevare minnekortene på et kjølig og tørt sted slik at kontaktstiftene ikke blir rustne og korroderte over tid.
 • Begrens formatering. Formatering av SD-kortet bidrar til SD-kortets skrivesykluser. Prøv å formatere kortet bare når det er nødvendig.

Konklusjon

Å ta vare på SD-kortet ditt er viktig for å sikre dets levetid og pålitelighet. Selv om det ikke finnes en eksakt måte å bestemme kortets helse på, er det faktorer du kan se etter som indikerer et kort som holder på å dø: tregere lese-/skrivehastigheter, diverse feil som plutselig oppstår, tilfeldige filer som dukker opp, et SD-kort som ikke kan detekteres, og filkorrupsjon, blant andre.

Feil på SD-kortet kan føre til tap av data. Og siden du ikke kan få tilgang til kortet, anbefales det å velge et kraftig datarekonstruksjonsverktøy som Disk Drill for å opprette et plattebilde og skanne det bildet for dine tapte filer.

Selvfølgelig kan du utnytte SD-kortet ditt maksimalt og bremse aldringsprosessen hvis du unngår å defragmentere kortet, bruker riktig filsystem når du formaterer, oppbevarer minnekortet ditt på et kjølig og tørt sted, og bare formaterer kortet ditt når det er nødvendig.

OSS:

Dessverre finnes det ikke verktøy for å nøyaktig sjekke levetiden til SD-kortet. Det er imidlertid forskjellige faktorer du kan overvåke for å fastslå om kortet ditt begynner å forringes: brukermønstre, lese-/skrivehastigheter, filfeil og korrupsjon, samt uleselige SD-kort.
Ikke egentlig. Å lese data fra et SD-kort bidrar ikke så mye til slitasje. Det som påvirker et SD-korts levetid mer betydelig er å skrive data på det. Skrive sykluser for minnekort er begrenset. Å lagre filer, formatere og andre lignende prosesser får kortet ditt til å slites ut over tid.
Det er ingen etablert frekvens for å bytte ut SD-kortet ditt. Hvor ofte du må bytte ut kortet avhenger av hvordan du bruker og overvåker SD-kortets levetid. Imidlertid har SD-kort av høyere kvalitet vanligvis lengre levetid, og tåler flere skrive sykluser. For ikke-omfattende bruk kan SD-kortet ditt vare i flere år.
Selv om formatering legger til skrivesykluser på SD-kortet ditt, vil ikke formatering av kortet ditt forringe det betydelig. Hyppig formatering kan imidlertid fremskynde forringelsesprosessen, så prøv å ikke overdrive det.
Ja. SD-kort kan brukes i 5 år eller mer, avhengig av hvordan du tar vare på dem. Likevel vil levetiden til et SD-kort avhenge av kvaliteten på kortet ditt, sammen med andre faktorer, der kort av lav kvalitet mest sannsynlig vil ha dårligere flashminne.
Emma Collins er en innholdsforfatter som har skrevet tekniske veiledninger og instruksartikler relatert til hennes brede interesse for teknologi. Hun har skrevet artikler om Windows, Android, iOS, sosiale medier, spill og mer som teknologiskribent i over 5 år.
Godkjent av
12 års erfaring innen programvareutvikling, databaseadministrasjon og reparasjon av maskinvare.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required