Kameran kan inte läsa SD-kortet: 3 metoder för att åtgärda det

Skriven av
Godkänd av
28

kameran kan inte läsa sd-kortetSD-kort är grundläggande för moderna kameror. Men om du har använt SD-kort länge, har du förmodligen upplevt ett tillfälle då din kamera inte kan läsa SD-kortet. Du kanske är orolig för att förlora data på ditt SD-kort när du inte kan komma åt det, men det goda är att du kan återställa de filerna.

I den här guiden går vi igenom processen för att reparera SD-kortet och återställa filerna så att du kan se till att du inte förlorar personlig eller kunddata. Processen som diskuteras här fungerar på alla kameror, oavsett om det är en DSLR eller en dashcam som inte känner igen SD-kortet.

Varför läser inte kameran SD-kortet?

Ett ej upptäckt SD-kort kan bero på ett enkelt fall av felaktig insättning, eller något allvarligare—som fysisk skada. Att veta varför din kamera vägrar läsa ditt SD-kort hjälper dig att välja lämplig åtgärd.

Tips: Låt experter hantera fysiskt skadade SD-kort. Att försöka sätta in och återställa data från sådana SD-kort med våld leder ofta till mer skador och dataförlust.

 • Ej understödd korttyp och kapacitet: Om du har köpt ett nytt stort SD-kort kanske din kamera inte stöder den typen av SD-kort. Kameror mellan 4 och 32GB följer den äldre SDHC-standarden, medan kort större än 32GB följer SDXC-standarden. Enheter som läser SDHC-kort kan läsa SDXC-kort, men det omvända är inte sant och det kan vara anledningen till att din kamera inte läser ditt nya SD-kort.
 • SD-kortet är inte ordentligt insatt: När SD-kortet inte är korrekt insatt kommer inte kortets terminal att linjeras rätt med kamerans läsare, vilket innebär att kameran inte kommer att läsa SD-kortet.
 • Ej understött filsystem: Filsystemet bestämmer hur filer organiseras och accessas på en lagringsenhet. Om du initialt använde SD-kortet i en annan kamera är det möjligt att SD-kortet är formaterat med ett filsystem som är inkompatibelt med din nuvarande kamera. När kameran upptäcker ett SD-kort med ett ej understött filsystem kan den visa ett felmeddelande, uppmana dig att formatera SD-kortet, eller inte upptäcka SD-kortet alls.
 • Smutsig terminal eller fysisk skada: En smutsig terminal kan göra det svårt för kameran att läsa minneskortet på grund av en lös anslutning. Din terminal kan också ha blivit fysiskt skadad, vilket orsakar att kameran inte känner igen SD-kortet.
 • Felsökning av filsystemet: SD-kort brukar vara formaterade med filsystem som FAT32 (använt av SDHC-kort) och exFAT (använt av SDXC-kort). Dessa filsystem ger en struktur för organisering av data (bland annat) på disken och kan bli korrupta av olika anledningar såsom virusinfektion eller abrupt borttagning när data skrivs på dem.
 • Hårdvaruproblem: SD-kortporten på din kamera kan ha fått fysiska skador som leder till att kameran inte läser SD-kortet.

Oavsett orsak, det första du bör göra när du stöter på detta problem är att sluta använda SD-kortet. Om du råkar skriva över data eller skadar kortet ytterligare, kan datan gå förlorad för alltid.

Grundläggande kontroller när kameran inte läser SD-kortet

Innan du fortsätter med mer komplicerade åtgärder, utför några enkla kontroller. Du skulle bli förvånad över hur effektiva de kan vara. Dessutom hjälper dessa kontroller till att utesluta skadlig programvara som en möjlig orsak.

Här är några av de grundläggande kontrollerna:

Metod 1: Sätt tillbaka SD-kortet

Stäng av kameran och ta ut SD-kortet. Se till att du sätter tillbaka SD-kortet i rätt riktning. När du sätter i det, tryck på kanten som sticker ut från enheten i mitten tills du hör ett klick för att försäkra dig om att kortet är ordentligt isatt.

Metod 2: Kontrollera SD-kortet för fysiska skador

Ett fysiskt skadat SD-kort kommer oftast att förbli oigenkänt i kameran. Några tecken på fysisk skada på ett SD-kort är – en saknad låsknapp, saknat skyddshölje, och synliga sprickor på höljet.

Skador på ett SD-korts skyddande hölje kan ofta vara ytliga. Emellidet, korroderade, missfärgade eller feljusterade gyllene kontakter kommer säkert att förhindra att SD-kortet upptäcks av kameran.

Ovanlig missfärgning på ett SD-kort tyder ofta på värme- eller els skador.

Oavsett de exakta tecknen på fysisk skada, är det bäst att låta yrkesmässiga experter hantera ett fysiskt skadat SD-kort. Det är lätt att förvärra skadan om du inte vet exakt vad du gör.

Metod 3: Ta bort virus från SD-kort

Ett virus kan skada filsystemet såväl som filerna. Ditt SD-kort kan ha blivit infekterat när du kopplade in det i din dator för att överföra bilder och videor. Du kan generellt ta bort ett virus med hjälp av en kraftfull antivirusprogramvara. Naturligtvis behöver du först ansluta SD-kortet till datorn med hjälp av en kortläsare.

Observera dock att antivirusverktyget också kan radera viktiga filer som det ser som skadliga. Innan du utför någon åtgärd med antivirusprogrammet, dubbelkolla dessa åtgärder och de filer som det kommer att utföra åtgärderna på för att säkerställa att du inte råkar förlora viktiga filer.

Metod 4: Testa ett annat SD-kort

Sätt i ett annat SD-kort och se om kameran upptäcker det. Om det nya SD-kortet fortfarande inte upptäcks är det möjligt att problemet ligger hos din kamera, och inte SD-kortet.

Dessutom, se om det problematiska SD-kortet upptäcks av din dator. Använd en högkvalitativ SD-kortläsare för att ansluta den till din PC. Om din PC upptäcker den, visar den korrekta lagringskapaciteten och låter dig komma åt dina fotografier, kan det vara ytterligare ett tecken på att kameran är problematisk.

Metod 5: Låt SD-kortet Torka

Om SD-kortet blivit vått, bör du helt enkelt låta det torka i några dagar. Använd inte konstgjord värme för att påskynda torkningsprocessen eftersom det kan orsaka mer skada. Lämna SD-kortet i en sval, mörk och torr miljö tills det torkat naturligt.

Om du ofta fotograferar i extremt våta förhållanden så lönar det sig att investera i SD-kort som är speciellt designade för sådana förhållanden.

Hur man får data från ett SD-kort som inte känns igen av kameran

Du måste prioritera dataåterställning när du hanterar ett SD-kort som inte erkänns av din kamera. Vi rekommenderar detta eftersom vissa metoder för att åtgärda ett oigenkänt SD-kort – som formatering – innebär en datarförlust som är svår att ångra. Så länge ditt SD-kort upptäcks av din dator, och Diskhantering visar SD-kortets korrekta storlek, är DIY dataräddning möjlig.

Om det är möjligt att enkelt kopiera dina filer från SD-kortet, gör det. Om inte, använd ett tredjepartsprogram för dataåterställning för att återställa dina data. Det finns gott om program för dataåterställning tillgängliga på webben, men välj ett alternativ endast från de bästa.

För vår handledning för dataåterställning av SD-kort beslutade vi oss för att använda Disk Drill. Vi granskade Disk Drill och fann att den inte bara är utrustad med en avancerad dataåterställningsalgoritm, den är också extremt lätt att använda. Disk Drills kompatibilitet med alla större filsystem och typer av lagringsenheter (inklusive SD-kort) säkerställer att dataåterställningsprocessen fortskrider utan några problem.

Steg 1. Ladda ner och installera Disk Drill

Ladda ner Disk Drill och installera det på din dator. Den kostnadsfria versionen låter dig återställa upp till 500MB av data.

installera disk drill

Steg 2.  Skanna SD-kortet

Anslut SD-kortet till din dator med en inbyggd eller extern kortläsare. Starta sedan Disk Drill, välj SD-kortet från startsidan och klicka på knappen Sök efter förlorad data.

starta en skanning i disk drill

Steg 3.  Välj filer att återställa

När skanningen är klar kommer du att se de filer som är tillgängliga för återställning. Om du tidigare har använt SD-kortet för att även spara andra typer av filer kan Disk Drill hjälpa dig att filtrera sökresultaten efter filtyp och filändelse.

Du kan också förhandsgranska dina filer innan du återställer dem så att du kan vara säker på att du återställer de rätta filerna. För att förhandsgranska en fil, håll markören över filen och klicka på den lilla ögonikonen.

Därefter väljer du alla filer som du vill återställa genom att kryssa i rutan till vänster om dem.

välj filer i diskborr

Steg 4.  Återställ filer

När du har valt filerna som ska återställas klickar du på knappen Återställ längst ned. Välj en plats där du vill återställa filerna och klicka på Nästa.

återställer filer med disk drill

Obs: Du bör alltid återskapa filer till en annan plats än källplatsen (SD-kortet i det här fallet) för att undvika att skriva över några data.

När du har återställt filerna kan du fokusera på att åtgärda SD-kortet.

Hur man åtgärdar problemet med att kameran inte läser SD-kortet

Den exakta metod som hjälper dig att åtgärda SD-kortet beror på vad som orsakade problemet. Här är lösningarna för de vanligaste orsakerna som kan få kameran att inte läsa SD-kortet.

Metod 1: Använd CHKDSK-verktyget

CHKDSK är ett inbyggt verktyg i Windows som kontrollerar ett lagringsenhets filsystem och metadata för logiska och fysiska fel. Om din kamera har problem med att känna igen ditt SD-kort eftersom det har blivit korrupt eller har dåliga sektorer, kan CHKDSK-verktyget hjälpa till att åtgärda det, förutsatt att din dator känner igen SD-kortet.

Att köra CHKDSK:

 1. Anslut SD-kortet till datorn med en kortläsare.
 2. Sök efter cmd i Start-menyn, håll muspekaren över Kommandotolken och välj Kör som administratör.starta en förhöjd kommandotolk
 3. Skriv chkdsk F: /x i Kommandotolken och tryck på Enter (byt ut F mot bokstaven som är tilldelad SD-kortet)kör chkdsk-kommandot

CHKDSK kommer att påbörja skanning av enheten för fel och åtgärda dem om det hittar några.

Metod 2: Uppdatera kamerans mjukvara

Kamerauppdateringar kan eventuellt hjälpa dig att lösa problemet om orsaken till att ditt SD-kort inte känns igen är en firmware-bugg. Den exakta metoden för att uppdatera kamerans mjukvara varierar beroende på vilket kameramärke och modell du använder. Om du använder Sony Cybershot, behöver du använda en annan metod än någon med en Nikon Coolpix.

Dock är processen för uppdatering samt firmware-uppgraderingsfilen oftast tillgänglig på tillverkarens webbplats. Här är några allmänna riktlinjer för att komma igång:

 1. Gå till kameratillverkarens webbplats för att ladda ner firmware. Processen kan se olika ut för varje webbplats, men här är länkar till de mest populära kameramärkenas support-sidor för att komma igång:
 2. Letar efter din kameramodell. I de flesta fall kan du söka efter modellen genom att skriva modellens namn i sökfältet på supportsidan.
 3. Bortom denna punkt behöver du utforska webbplatsen lite. Letar efter den senaste kamera mjukvaran eller firmware på nästa sida. Observera att du måste ladda ner firmware för din specifika modell. Firmware är vanligtvis inte kompatibel med flera kameror.

Resten av processen bör visas på sidan för nedladdning av firmware. Om du dock inte är helt säker på processen är det bäst att söka hjälp från en tekniker. Om du ställer till det kan det ändå hända att du behöver få kameran reparerad.

Metod 3: Formatera SD-kortet

Att formatera SD-kortet bör vara en sista utväg eftersom du kommer radera all data på SD-kortet. Dock kan formatering hjälpa till att lösa nästan alla logiska fel på SD-kortet.

För att formatera ett SD-kort med en dator:

 1. Anslut den till din dator med hjälp av en kortläsare.
 2. Tryck på Ctrl+E för att öppna Utforskaren och välj Dator (Den här datorn om du använder Windows 10) från sidofältet till vänster.
 3. Högerklicka på SD-kortet och välj Formatera.väljande av formateringsalternativet
 4. Välj ett filsystem. Idealiskt sett exFAT för kort med en kapacitet på 32 GB eller mer eller för kort där du vill lagra filer som är större än 4 GB. FAT32 är ett annat alternativ om du inte planerar att lagra filer som är större än 4 GB.
 5. Välj en Volymetikett.
 6. Kryssa i rutan bredvid Snabbformatering.
 7. Klicka på Starta.kryssa i rutan bredvid snabbformatering och starta formatering
 8. Tryck på OK för bekräftelse när du blir tillfrågad.

Vänta på att processen ska slutföras och sätt sedan tillbaka kortet i din kamera.

Slutsats

Det kan finnas flera anledningar till varför din kamera inte upptäcker ditt SD-kort. Dessa orsaker kan sträcka sig från ett enkelt fall av ett felaktigt SD-kort, till allvarliga fysiska och logiska skador. Om ditt oupptäckta SD-kort är fysiskt intakt, är det bäst att först återställa data från det—antingen genom att kopiera dina filer eller genom att använda ett verktyg som Disk Drill—innan du försöker åtgärda det.

Vid fysisk skada, sluta använda SD-kortet, undvik egen dataåterställning och kontakta en dataåterställningspecialist så snart som möjligt. Gör detsamma om din dator inte upptäcker SD-kortet eller om lagringsstorleken visas felaktigt i Windows Diskhantering, eftersom det ofta tyder på allvarlig logisk eller fysisk skada på SD-kortet.

När du har återställt dina filer kan du använda metoder som att köra en CHKDSK-skanning, uppdatera kamerans mjukvara eller formatera SD-kortet för att lösa problemet.

Vanliga frågor

Några anledningar till varför din kamera inte visar bilderna som är sparade på ditt SD-kort:
 • SD-kortet är felaktigt insatt.
 • Logiskt eller fysiskt skadat SD-kort.
 • SD-kortets filsystem är inkompatibelt med din kamera.
 • Din kamera känner inte igen typen av SD-kort.
 • Kamerans SD-kortplats är skadad.
Här är några vanliga anledningar till varför ett nytt SD-kort inte fungerar med din Canon-kamera:
 • Din Canon-kamera stöder inte SD-korttypen och dess lagringskapacitet. Inte alla Canon-modeller stödjer samma typer av SD-kort.
 • Du har satt i SD-kortet felaktigt.
 • SD-kortets låsspärr är inställd i ON-läge, vilket förhindrar Canon-kameran från att skriva eller formatera det.
 • En funktionsfel på Canon-kameran eller en skadad insättningsspår.
 • Skadade SD-kortkontakter.
 • SD-kortet är defekt.
Ja. De flesta kameratillverkare använder ett unikt filsystem för att lagra och organisera bilder på ett SD-kort. Även ett helt nytt SD-kort måste sättas in i kameran du tänker använda det i, och därefter formateras genom att använda kamerans inbyggda formateringsfunktion. Anslut inte SD-kortet till din PC, formatera det och sedan anta att det kommer att fungera felfritt med din kamera.
Arjun är en teknisk ninja, kodar HTML och CSS, och har fått hedersomnämnande som familjens tillgång till teknisk hjälp under sammankomster. Han har skrivit guider i ungefär sex år och är för närvarande bidragsgivare på stora tekniska webbplatser.
Godkänd av
Senior Data Recovery Engineer. Magisterexamen i fysik, informationsteknologi för vetenskapliga experiment.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required