Hur man åtgärdar en extern hårddisk med cyklisk redundansfel

Skriven av
34

En Cyclic Redundancy Check (CRC) är en process som används för att upptäcka fel i digitala data som ofta uppkommer i lagringsenheter och digitala nätverk. Dess syfte är att försäkra att data förblir intakt och okorrumperat under åtkomst eller överföring.

Ett cykliskt redundansfel, ofta känt som ett CRC-fel, indikerar vanligtvis på din externa hårddisk. Om felet inte åtgärdas kan det potentiellt äventyra dina data och leda till förlust av data.

Lyckligtvis finns det olika metoder tillgängliga som du kan använda för att åtgärda felet med cyklisk redundanskontroll på externa hårddiskar, oavsett om du har avancerad teknisk kunskap eller är en genomsnittlig användare. I den här artikeln kommer vi att utforska dessa olika metoder och ge steg-för-steg-instruktioner för att hjälpa dig lösa problemet.

Vad orsakar ett cykliskt redundanskontroll (CRC) fel?

CRC-fel på externa hårddiskar kan orsakas av olika faktorer. Att förstå de bakomliggande orsakerna till felet är grundläggande för att effektivt kunna lösa problemet utan att riskera förlust av data.

Här är några av de vanligaste orsakerna till ett fel med cyklisk redundanskontroll:

Orsak Beskrivning
🔨 Fysisk skada All fysisk skada på dina externa hårddiskar kan leda till CRC-fel. Detta inkluderar alla chips eller märkbara repor på din disk eller hårddisk. Sådan skada kan uppstå på grund av felhantering, att tappa hårddisken, eller överhettning.
💿 Dåliga sektorer Dåliga sektorer är områden på din fysiska enhet som har blivit oläsliga och inte längre kan lagra data pålitligt. Detta orsakas ofta av fysisk skada eller slitage. Som ett resultat kan dessa dåliga sektorer generera Cyclic Redundancy Check-fel när du försöker läsa eller skriva data till din enhet.
⛁ Data/Enhetskorruption Datakorruption kan uppkomma på grund av mjukvarubuggar eller glitchar, felaktiga avstängningar på grund av strömavbrott, problem under dataöverföring och felkonfigurerade filer, bland andra orsaker.
🔗 Felaktiga eller lösa anslutningar Lösa portar, skadade kontakter eller några andra dåligt anslutna kablar kan också resultera i CRC-fel. Detta beror på avbrutna anslutningar mellan din externa hårddisk och din dator, vilket kan korrumpera dina filer eller enhet.
🗂️ Filystem eller partitionsproblem Problem med filsystemet som felaktig formatering, korruption eller andra fel kan också leda till CRC-fel.
🦠 Virusinfektion En virusinfektion kan leda till filändringar och lämna efter sig korrupta filsystem eller andra fel, antingen på din partition eller till och med på några av dina filer. Cyclic Redundancy Check upptäcker sedan detta som ett fel nästa gång du får tillgång till din enhet.

Hur man återställer förlorade data från en extern hårddisk med ett CRC-fel

Dataförlust är en av de främsta orosmomenten när man stöter på ett cykliskt redundansfel på en extern hårddisk. För att säkert återställa förlorad data från externa hårddiskens cykliska redundanskontrollfel är pålitlig programvara för dataåterställning avgörande.

Innan du försöker återställa data, säkerställ att din externa hårddisk är ansluten till din dator via en USB-port och att den upptäcks av din dator. Därefter kan du utföra återställning av data från extern hårddisk med hjälp av Disk Drill.

Disk Drill är en app för dataåterställning tillgänglig för både Windows och Mac. Det möjliggör för användare att enkelt skanna och återställa data från externa hårddiskar, inklusive populära märken som Seagate och Toshiba. Detta kraftfulla verktyg stödjer återställning av olika filtyper, såsom dokument, bilder, videoklipp och ljud, och täcker ett brett spektrum av befintliga filformat.

Med Disk Drill gratisversion kan du återställa upp till 500 MB filer (på Windows). Utöver det erbjuder detta verktyg för dataåterställning flera användbara funktioner, såsom:

 • Möjligheten att skanna och återställa filer från olika filsystem, inklusive NTFS, FAT32, ExFAT och andra.
 • Den erbjuder även ett byte-nivå säkerhetskopieringsalternativ för både interna och externa hårddiskar, vilket säkerställer omfattande datasäkerhet.
 • Disk Drill kan rapportera återställbarheten av filer och tillåter användare att förhandsgranska de skannade filerna i realtid.

Så här använder du Disk Drill för att återställa data från en extern hårddisk med ett cirkulärt redundansfel:

 1. Ladda ner Disk Drill från Cleverfiles officiella webbplats. Följ sedan installationsinstruktionerna för att installera appen succesfullt.
  Disk Drill installation
 2. Se till att din hårddisk är ansluten till din dator. Starta sedan appen.
 3. Du kommer att se din externa HDD med fel på cyklisk redundanskontroll bland de lagringsenheter som är tillgängliga för skanning. Välj din enhet och klicka på Sök efter förlorade data för att börja skanna efter dina filer.
  sök efter förlorade data
 4. Disk Drill låter dig titta på de filer som programmet har skannat hittills. Klicka bara på filkategorin du vill visa. Om du vill avsluta skanningen först, fortsätt till nästa steg.
 5. När skanningen är klar, klicka på Granska hittade objekt för att kontrollera alla filer som Disk Drill hittade.
  granska hittade objekt
 6. Du kan förhandsgranska dina filer genom att välja dem. Du kan också se återhämtningspoängen för varje fil bredvid filnamnet. För att återskapa dina filer, välj alla filer du vill återskapa från din hårddisk. Klicka sedan på Återställ.
  återställningsknapp
 7. Välj målmappen för dina återställda filer. Se till att du anger fildestinationen på en annan enhet. Klicka sedan på Nästa.
  välj destination
 8. Efter återskapningen kommer Disk Drill att meddela dig om din filåterställning är lyckad. Välj Visa återställda data i Utforskaren för att kontrollera dina filer.
  återskapad

Hur man åtgärdar extern hårddisk med cyklisk redundansfel

Efter att ha lyckats återställa dina filer från din externa hårddisk med CRC-fel, kan du nu fortsätta med att prova enkla metoder för hur du åtgärdar fel med cyklisk redundanskontroll. Här är några enkla första hjälpen-steg du kan ta:

 • Återanslut din externa enhet. Eftersom fel i cyklisk redundanskontroll kan bero på en lös anslutning mellan din externa HDD och datorn, kan det ibland räcka med att återansluta din enhet för att lösa problemet. Koppla helt enkelt bort din enhet, vänta några sekunder och återanslut den för att se om det löser problemet
 • Starta om datorn. Glitches eller konflikter kan utlösa CRC-fel på din externa enhet. Försök att starta om datorn för att återställa dina systemkomponenter och se om felet är löst.
 • Ladda ner den korrupta filen på nytt. Om ditt CRC-fel uppstår efter att ha laddat ner en specifik fil, är det troligt att den är korrupt. Datakorruption kan ske på grund av avbrott i nedladdningen eller andra fel. Försök radera din nuvarande fil och ladda ner en ny kopia för att se om det löste CRC-felet.

Det är viktigt att notera att dessa snabba lösningar kan komma att lösa problemen med cyklisk redundanskontrollfel på din externa enhet eller inte. Om dessa metoder inte lyckas kan du utforska ytterligare lösningar.

Metod 1: Skanna disk med felsökning

Felkontroll är ett inbyggt verktyg i Windows som snabbt kan skanna efter enhetsfel. För att skanna din disk med Felkontroll, följ bara stegen nedan:

 1. Anslut din externa hårddisk och gå till Utforskaren.
 2. Åtkomst till din externa enhets Egenskaper genom att högerklicka på din enhet och välja Egenskaper.
  egenskaper
 3. I Egenskapsfönstret, gå till fliken Verktyg.
  verktygsflik
 4. I avsnittet Felkontroll, klicka på Kontrollera.
  kontrollknapp
 5. Välj Skanna enhet i popup-fönstret.
  skanna enhet
 6. Du kommer att bli meddelad om ett fel hittades under skanningen. Välj Reparera för att fortsätta. Om inga fel skannades, klicka bara på Stäng.
  inga fel windows check verktyg

Metod 2: Åtgärda CRC-fel med systemfilsgranskaren (SFC)

Kommandotolken i Windows innehåller olika kommandon som kan hjälpa dig att kontrollera och reparera systemfilsfel som kan orsaka ett CRC-kontrollfel på din hårddisk. Ett av dessa kommandon är System File Checker (SFC)-skanningen.

För att utföra en SFC-skanning, följ dessa steg:

 1. Kör Kommandotolken som administratör genom att trycka på Windows-tangenten + R och skriva ”cmd” i textfältet. Du kan också komma åt programmet genom att skriva och välja ”kommandotolken” i Windows Start-menyn.
  kommandotolken
 2. Skriv in sfc /scannow för att börja skanningen.
  sfc scannow

SFC-skanningen hittar filkorruptioner och reparerar dem omedelbart när det är möjligt. Det är dock viktigt att notera att du inte ska stänga Kommandotolken förrän processen är avslutad.

Metod 3: Åtgärda ett fel med CHKDSK-kommandot

CHKDSK är ytterligare ett kommandoradsverktyg som skannar och åtgärdar fel på lagringsenheter, såsom en extern HDD. Det kan reparera problem med dåliga sektorer, skadade filer och andra felsystemfel.

För att köra CHKDSK, gör följande:

 1. Kör Kommandotolken som administratör genom att trycka på Windows-tangenten + R och skriva ”cmd” i textfältet. Du kan också komma åt programmet genom att skriva och välja ”kommandotolk” i Windows Start-menyn.
  kommandotolk
 2. Skriv in chkdsk G: /r /x i kommandoraden, där G är bokstaven för din disk.
  chkdsk

CHKDSK kommer nu att skanna din enhet och meddela dig om det finns hittade och åtgärdade fel. Efter att ha kört verktyget kan du försöka komma åt din enhet för att se om felet med cyklisk redundanskontroll fortfarande finns kvar. Om felet fortfarande uppträder, prova nästa metod.

Metod 4: Formatera den externa hårddisken

Om ingen av de tidigare nämnda metoderna lyckades lösa Cyclic Redundancy Check-felet på din externa hårddisk, kan du överväga att formatera din disk som en möjlig lösning. Det är dock viktigt att notera att formatering av din disk kommer att radera alla filer som är lagrade på den, så det är viktigt att skapa en byte-för-byte-backup i förväg för att förhindra dataförlust.

Kraftfull programvara för dataräddning som Disk Drill kan skapa en byte-för-byte-kopia av interna och externa diskar. För att säkerhetskopiera din enhet med Disk Drill, gör följande:

 1. Öppna Disk Drill och gå till Drivsäkerhetskopia under fliken Extraverktyg.
 2. Välj din externa HDD. Klicka sedan på Byte-för-byte-säkerhetskopia i övre högra hörnet av ditt fönster.
 3. Redigera namnet på din säkerhetskopia och dess destinationsplats. När du är klar klickar du på OK.

Efter att ha säkerhetskopierat din enhet framgångsrikt kan du nu fortsätta med att formatera den genom att följa dessa steg:

 1. Gå till Utforskaren. Scrolla ner i vänstermenyn tills du ser din hårddisk. Högerklicka på din hårddisk och välj Formatera.
  formatera enhet
 2. Byt namn på din enhet genom att redigera Volymetikett innan du formaterar. Se till att Filsystemet är inställt på NTFS också. Efter att du har valt rätt konfiguration, klicka på Start.
  starta formatering

Metod 5: Fixa CRC-fel med Diskpart

Kommandoverktyget ”diskpart” är användbart för att hantera datorns enheter, inklusive inre och externa lagringsenheter. Ett av kommandona som finns i diskpart är kommandot ”clean”, vilket kan återställa enhetens konfigurationer och potentiellt lösa cyklisk redundansfel.

Det är dock viktigt att notera att att använda kommandot ”clean” kan göra data oåtkomlig, men den kan fortfarande extraheras med specialiserad mjukvara.

När din externa HDD är klar, använd Diskpart för att rensa din disk med följande steg:

 1. Kör Kommandotolken som administratör genom att trycka på Windows-tangent + R och skriva ”cmd” i textrutan. Du kan också komma åt programmet genom att skriva och välja ”kommandotolken” i Windows Start-meny.
  command prompt
 2. Skriv in diskpart i kommandoraden. Detta öppnar ett nytt fönster.
  enter diskpart
 3. Skriv in rescan i kommandoraden för att söka efter nyinkopplade diskar.
  diskpart rescan
 4. Lista tillgängliga diskar genom att skriva in list disk.
  diskpart list disk
 5. Skriv select disk x, där x är disknumret för din externa hårddisk.
  diskpart select disk
 6. Skriv in och tryck Enter för kommandot clean. Detta raderar enhetens partition och data/filer.
  diskpart clean

Efter processen bör du se ”Diskpart lyckades med att rensa disken”. Nu kan du fortsätta med att formatera och initialisera om din enhet. Kontrollera sedan om du fortfarande stöter på CRC-problem.

Slutsats

Cyclic Redundancy Check (CRC)-fel är ett oväntat fel som kan uppstå på lagringsenheter av olika anledningar, såsom fysisk eller logisk skada, vilket leder till datakorruption. Genom att följa metoderna som förklaras i denna artikel, kan du försöka återställa data och felsöka din externa hårddisk.

Det rekommenderas också starkt att regelbundet säkerhetskopiera dina filer för att förhindra datarförlust vid en CRC-fel.

Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required