Hur man överför data från en gammal hårddisk i Windows

Skriven av
24

hämta data från en gammal hårddiskDet finns massor av anledningar till varför du skulle vilja hämta data från gamla hårddiskar. Kanske rotade du runt i ditt förråd och hittade en uråldrig disk som kan innehålla nostalgiska foton. Eller så gav din förra dator upp innan du hann extrahera informationen från hårddiskarna.

Hur som helst, i den här guiden kommer vi att visa dig hur du får ut data från en gammal hårddisk beroende på vilket skick lagringsenheten är i.

Kan data återställas från en gammal hårddisk?

Att hämta filer från gamla hårddiskar beror mestadels på den övergripande statusen för enheten. Slutligen blir hårddiskar med åldern mer benägna att drabbas av olika problem, såsom korruption eller fel.

Låt oss ta en titt på några av de vanligaste fallen du kan stöta på när du hanterar en gammal datorhårddisk och det bästa sättet att återställa data från dem.

Fall 1: Den gamla datorn är död, men enheten fungerar

Det är inte ovanligt att en äldre dator går sönder i förtid samtidigt som dess hårddiskar är intakta. I sådana fall kan du använda en gammal hårddisk i en ny dator och komma åt filerna därifrån.

För att åstadkomma detta, här är vad du behöver göra:

 • För att börja med måste du ta bort enheten från din trasiga dator.
 • Därefter måste du ansluta den till en fungerande dator. Du kan göra detta externt med hjälp av en äldre hårddiskadapter eller ett kabinett. Alternativt kan du ansluta den direkt till datorn med hjälp av nödvändiga kablar.
 • Så fort du har anslutit den gamla hårddisken till en ny dator och lyckats, bör det vara möjligt att komma åt filerna på den gamla hårddisken, vilket gör att du kan kopiera allt du behöver.

Fall 2: Den gamla disken fungerar men är skadad

En annan ganska vanlig situation är när enheten fortfarande fungerar, men du inte kan komma åt filer på gamla hårddiskar eftersom disken har blivit skadad.

Precis som i föregående fall måste du ansluta enheten till din dator antingen direkt eller genom en adapter eller ett hölje. Därefter är det bäst att du skapar en byte-för-byte-säkerhetskopia av enheten och använder ett exceptionellt dataåterställningsprogram för att skanna och återställa filer från säkerhetskopian. På så sätt förhindrar du ytterligare dataförlust.

Disk Drill rekommenderas starkt, med tanke på dess förstklassiga återställningsförmåga, blixtsnabba skanning och välutformade gränssnitt. Dessutom inkluderar det redan en funktion för byte-för-byte-backup, så du kan skapa en säkerhetskopia och utföra återställningen med samma program.

Den är skicklig på att återställa filer som försvunnit från externa enheter på Mac och Windows-datorer. Men naturligtvis behöver du inte heller investera i programvaran direkt eftersom provversionen låter dig återställa upp till 500MB filer på Windows.

För att skapa en säkerhetskopia och återställa data från en gammal SATA-enhet, följ helt enkelt stegen som beskrivs nedan:

Skapa en byte-för-byte-säkerhetskopia med Disk Drill

 1. För att komma igång, gå till Cleverfiles webbplats och ladda ner senaste versionen av Disk Drill.
 2. Starta den nedladdade installationsfilen och följ instruktionerna på skärmen tills programmet är framgångsrikt installerat.
  installera disk drill
 3. Därefter, se till att din gamla hårddisk är korrekt ansluten till din PC, kör sedan Disk Drill. Därifrån, klicka på ”Drive Backup” i nedre vänstra hörnet av fönstret och välj din hårddisk från listan över tillgängliga lagringsenheter. När du är redo att gå vidare, klicka på knappen ”Byte-till-byte Backup” i övre högra hörnet.
  välj lagringsenhet för backup
 4. När du klickar kommer en popup att dyka upp där du kan konfigurera detaljerna för backupen. Detta inkluderar filnamn, format, sökväg och mer. Klicka på ”OK” för att fortsätta.
  backupalternativ
 5. Efter det kommer Disk Drill nu att börja skapa backupen. Hur lång tid denna process tar beror mestadels på kapaciteten på din hårddisk. När det är klart kommer du att hälsas av en slutförskärm. Sedans kan du klicka på hemikonen för att återgå till programmets startskärm.
  backup av hårddisk

Återställa data från en säkerhetskopia med hjälp av Disk Drill

 1. Från Disk Drills startsida, försäkra dig om att du är på avsnittet ”Lagringsenheter” i den vänstra sidopanelen och klicka sedan på ”Koppla diskavbild” längst ner i fönstret.
  koppla diskavbild
 2. Nästa, ett popup-fönster för filutforskaren kommer att dyka upp där du kommer att behöva öppna byte-till-byte backupen som du skapade i den föregående sektionen. När det är klart kommer backupen att visas i listan över tillgängliga lagringsenheter.
  lokalisera hårddisk backup
 3. Välj backupen från listan och klicka på ”Sök efter förlorad data”.
  välj backupbild
 4. Efter att ha klickat kommer Disk Drill att börja skanna hårddiskens backup efter filer som den kan återställa. Medan du väntar på att skanningen ska avslutas, kan du klicka på knappen ”Granska hittade objekt” i det övre högra hörnet för att växla till resultatskärmen. På så sätt kan du bläddra igenom de hittade filerna medan skanningen fortsätter. Du kan också välja att bara vänta tills skanningen är slut innan du klickar på samma knapp för att fortsätta.
  skanning av hårddisk backup
 5. När det är klart kan du nu söka igenom de filer som visas i resultatsektionen tills du hittar de du vill återställa. Du kan göra sökningen enklare genom att använda kategorifilterna till vänster eller sökfältet i det övre högra hörnet. Kom ihåg att sökfältet accepterar både filnamn och filtillägg. När du har lokaliserat filerna, välj dem genom att kryssa i rutorna bredvid filnamnen. När du är redo, klicka på knappen ”Återställ”.
  välj filer
 6. Nästa, ett litet fönster kommer att dyka upp där du kommer att behöva ange destinationen för dina återhämtade filer. När du har bestämt det, klicka på ”Nästa” knappen för att starta återställningsprocessen.
  välj återställningsplats
 7. Vid framgång med dataräddningsprocessen kommer du att mötas av en färdigställningsskärm. Du kommer också att se en knapp märkt ”Visa återställd data i Utforskaren” som du kan klicka på för att direkt öppna mappen där dina räddade filer ligger.
  återställning komplett

Efter att du har skapat en byte-för-byte-säkerhetskopia och återställt nödvändiga data kan du försöka fixa din gamla hårddisk genom olika metoder. CHKDSK är ett inbyggt Windows-verktyg som noggrant skannar den övergripande integriteten för enheten och försöker reparera eventuella systemfel den stöter på.

Och eftersom du redan har en säkerhetskopia kan du försöka formatera hårddisken för att se om det hjälper den att fungera korrekt igen.

Fall 3: Den gamla hårddisken är död

I det olyckliga scenariot där det är den gamla hårddisken själv som inte längre är funktionell, kommer inte dataåterställningsprogram att vara till någon hjälp.

Det bästa sättet att återställa data från gamla hårddiskar i dessa fall är att undersöka högt rankade dataräddningstjänster som erbjuds i ditt område. Dessa tjänster anställer yrkesverksamma som är specialiserade på att återställa data från lagringsenheter i kritiska situationer.

Ett annat relativt kontroversiellt knep du kan prova är att lägga din gamla hårddisk i frysen över natten. Japp, du hörde rätt. Att göra så kan faktiskt hjälpa till att återuppliva din enhet i vissa fall, vilket ger dig lite tid att återställa data från disken. Tänk dock på att detta bara är en tillfällig lösning.

 1. 📏 Kretskortsutvidgning: Hårddiskar genererar värme som i extrema fall kan orsaka vissa material i enhetens kretskort att expandera. Detta kan i sin tur medföra att hårddisken slutar fungera. Genom att frysa enheten finns det en chans att dessa material krymper tillbaka till en acceptabel storlek, vilket gör att den kan fungera korrekt igen. Tills de värms upp och expanderar igen, det vill säga.
 2. 🛢️ Smörjmedelfel: Äldre hårddiskar kan få problem med smörjningen, eftersom den så småningom slits ut och de rörliga delarna i enhetens motor fastnar. Att frysa hårddisken kan öka avståndet mellan dessa delar, vilket ger mer spelrum för att plattorna åter ska kunna snurra korrekt.
 3. 💿 Häftning (Kort för ”Statisk Friktion”): Häftning kan uppstå när hårddisken är avstängd och dess läshuvuden landar (och fastnar) på den del av enheten som kallas landningszonen. Detta händer oftare när disken överhettas och sedan stängs av direkt efteråt. Den dramatiska temperatursänkningen kan orsaka att huvudena fastnar och förhindrar att hårddisken fungerar korrekt när den slås på igen. Genom att frysa enheten kan den eventuellt återupplivas tillräckligt länge för att kopiera data innan den fastnar igen.

Slutsats

Det finns ganska många sätt att återställa data från gamla hårddiskar, även om de har blivit korrupta eller inte längre fungerar. Om enheten fortfarande fungerar kan du försöka utföra återställning av hårddiskdata själv. Kom bara ihåg att du behöver en fungerande dator, tillsammans med en adapter eller ett kabinett för den gamla hårddisken för att ansluta den.

Du kan också ansluta enheten direkt till datorn om du vill. Å andra sidan, om enheten är död, då behöver du kontakta en dataåterställningstjänst för hjälp. I vissa fall kan det hjälpa att lägga den döda hårddisken i en frys om du är villig att ta risken.

Vanliga frågor:

Gamla hårddiskar ansluts till datorer med ATA/IDE-datakablar. De kräver också ATA/IDE-strömkablar för att förse dem med elektricitet.
Om verktyget Diskhantering på din dator inte kan läsa gamla hårddiskar, se till att göra följande:
 • Kontrollera anslutningarna för att säkerställa att de fungerar korrekt. Oavsett om du ansluter hårddisken internt eller externt är en god anslutning avgörande.
 • Kontrollera om enheten visas i din dators BIOS men inte i Diskhantering eller Enhetshanteraren. Om det är fallet kan det vara så att kabeln inte är bra.
 • Avinstallera alla ATA-drivrutiner och tvinga Windows att automatiskt installera och konfigurera dem på nytt. Denna metod har visat sig vara mycket lyckad för många användare.
 • Hitta en ATA-drivrutin från din moderkorts tillverkares officiella webbsida.
 • Använd alternativet "Importera främmande diskar" i Diskhantering. En hårddisk kan markeras som "främmande" när en dynamisk disk flyttas från en dator till en annan.
Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required