Hur man ser alla filer på Mac-hårddisken: 3 enkla metoder

Skriven av
19

hur man ser alla filer på en Mac-hårddiskApples olika MacOS är i allmänhet utformade med enkelhet i åtanke, och tilltalar både nybörjare och tekniskt kunniga användare lika väl. Trots detta är det inte ovanligt att en del människor har svårigheter med att lokalisera en specifik fil eller mapp. Detta är speciellt sant för användare som inte är särskilt bekanta med datorer eller personer som är vana vid olika operativsystem som Windows eller Linux.

I den här guiden kommer vi lära dig hur du ser alla filer på Mac-hårddiskar med hjälp av olika metoder. Vi kommer också gå igenom vad du ska göra om du bara inte tycks kunna hitta filerna du letar efter.

3 sätt att se alla filer på Mac-hårddisken

macOS är ganska lättåtkomligt i sin natur, vilket gör det möjligt för dig att nå olika aspekter av din dator med minimal ansträngning. Dock finns det tillfällen när du vill ha en bra vy över dina filer eller mappar för att hantera hårddiskutrymme eller felsöka en defekt app. Naturligtvis kan du också bara försöka spåra en fil som har försvunnit. Oavsett anledningen, här är hur du ser alla filer på Macar på olika sätt.

Metod 1: Använd Finder för att navigera runt på din enhet

Finder är ett macOS-verktyg liknande Windows Utforskaren. Det är den standard filhanteraren och gränssnittet på Mac-datorer som låter dig hantera alla olika filer och funktioner. Här är en snabb och enkel steg-för-steg-guide om hur du visar alla filer på Mac med hjälp av Finder:

 1. För att komma igång, rikta din uppmärksamhet till Finder-menyraden längst upp på din skrivbordsskärm och navigera till Gå > Dator.
  go computer
 2. Här bör du kunna komma åt alla lagringsenheter som är anslutna till din dator samt alla filer och mappar som finns inuti dem. Detta inkluderar dock inte ”Bibliotek”-mappen under ”Hem”.
  finder computer
 3. För att komma åt ”Bibliotek”-mappen går du till Gå > Hem i din Finder-meny. Klicka sedan på ikonen med tre punkter längs fönstrets överkant och välj ”Visa visningsalternativ”.
  show view options
 4. Nästa, i det popup-fönster som dyker upp, bocka i kryssrutan ”Visa biblioteksmappen”. ”Bibliotek” kommer nu att visas som ett alternativ i Finder > Gå.
  show library folder

Metod 2: Visa dolda filer

Om du har bläddrat igenom alla dina filer och fortfarande inte verkar kunna hitta den du letar efter, kan den bara vara dold. Det första sättet att visa dolda filer på Mac är att trycka på Command + Shift-knapparna samtidigt. Nackdelen med denna metod är att du måste upprepa den varje gång du öppnar Finder och vill titta igenom dolda filer.

Om du vill ha en mer permanent lösning behöver du skriva in några kommandon i Terminalen. Så här visar du alla filer i en Mac Terminal:

 1. Först navigera till Gå > Verktygsprogram.
  go utilities
 2. Dubbelklicka på Terminal.
  utilities terminal
 3. Nästa, mata in “defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true” utan citattecknen och tryck på Enter. Detta kommando kommer alltid att visa dolda filer på Mac framöver.
  show all files terminal
 4. Därefter, skriv in “killall Finder” utan citattecken och tryck på Enter igen för att starta om Finder-appen.
  kill finder

Obs: Om du vill ångra denna åtgärd och gömma dina filer igen, skriv helt enkelt ”defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles false” i terminalen och tryck på Enter.

Metod 3: Visa hårddiskens ikon på skrivbordet från Finder-inställningar

Trött på att behöva använda Finder-menyraden varje gång du kommer åt dina lagringsenheter? Du kan göra din dator ännu mer tillgänglig genom att visa ikoner för hårddiskar på skrivbordet. Detta gör det mycket enklare att se dina filer och mappar.

För att visa hårddiskikonen på skrivbordet från Finder-inställningar, följ bara stegen som beskrivs nedan:

 1. Först, gå till Finder > Inställningar i menyraden för Finder.
  finder inställningar
 2. Se till att du befinner dig i fliken “Allmänt”, markera sedan de lagringsenheter som du vill ska visas på skrivbordet. Alternativen inkluderar hårddiskar, externa diskar, CD-skivor, DVD-skivor, iPods och anslutna servrar. När det är gjort kommer en ikon för den särskilda lagringsenheten att visas på skrivbordet.
  visa objekt skrivbord

Vad du kan göra om du inte hittar filerna du behöver

Om du fortfarande inte kan hitta dina filer efter att ha sökt igenom din hårddisk och externa lagringsenheter finns det några andra saker du kan prova.

Metod 1: Använd sök i Din Finder

Finder inkluderar en inbyggd sökfunktion som du kan använda för att lokalisera filer med hjälp av specifika kriterier. Följ helt enkelt dessa steg nedan:

 1. För att komma igång, öppna ett Finder-fönster och klicka på förstoringsglaset uppe till höger i fönstret, vilket sedan förvandlas till en sökfält. Skriv nu in ett filnamn eller filformat och tryck på Enter. Detta kommer att starta en grundläggande sökning.
  finder search bar
 2. Därifrån kan du klicka på ”+”-knappen under sökfältet för att lägga till ett uppsättning kriterier, vilket tillåter dig att välja mellan filtyp, namn, datum, osv.
  search kind any
 3. Efter det kan du klicka på ”+”-knappen flera gånger för att lägga till ännu fler kriterier.
  search more criteria
 4. Om du undrar hur du hittar sökvägen till en fil på Mac, markerar du helt enkelt filen du lokaliserade med Finders sökfunktion, och du kommer att se sökvägen nära botten av fönstret.
  search file path

Metod 2: Kontrollera Papperskorgen

Om en fil inte visas i dina sökningar kan det vara så att du har raderat den av misstag. Och raderade filer på Mac stannar i Papperskorgen tills den har tömts, så det är definitivt värt att ta en titt. För att öppna Papperskorgsverktyget, allt du behöver göra är att klicka på sopkorgsikonen längst till höger på din docka. Sedan, om du hittar dina filer där, kan du återställa dem till sin ursprungliga plats genom att högerklicka och välja “Lägg tillbaka.”
öppen soptunna

Metod 3: Använd ett professionellt verktyg för dataåterställning

Om dina filer inte dyker upp genom en sökning eller i papperskorgen är de troligen inte längre på din hårddisk. I det fallet kan du använda ett förstklassigt dataåterställningsprogram för att återställa dem. Disk Drill är ett av de bästa alternativen för att återställa permanent raderade filer på en Mac, med några av de snabbaste skanningarna, högsta återhämtningsfrekvenser och mest användarvänliga gränssnitt som finns.

Den är också mycket kompatibel med nästan alla typer av lagringsenheter, filsystem och filformat. För att återställa filer med Disk Drill, följ stegen nedan:

 1. För att komma igång, gå till Cleverfiles webbsida, ladda sedan ner den senaste versionen av Disk Drill och se till att den är korrekt installerad på din dator.
 2. Starta Disk Drill, välj den hårddisk du vill återställa från och klicka på ”Sök efter förlorad data.”
  välj hårddisk
 3. Därefter kommer skanningsprocessen att börja. När den är slutförd klickar du på knappen ”Granska funna objekt” i det övre högra hörnet för att fortsätta.
  skanning av enhet
 4. I resultatsektionen kan du bläddra genom alla filer som Disk Drill har hittat. För att begränsa resultaten kan du använda filterkategorierna till vänster eller sökfältet i det övre högra hörnet. Tänk på att sökfältet fungerar för både filnamn och typer. När du hittar filerna du söker, markera rutan bredvid deras namn för att markera dem och klicka sedan på knappen ”Återställ” i det nedre högra hörnet för att fortsätta.
  välj filer
 5. När du klickar kommer ett litet fönster att dyka upp där du behöver välja en plats för de återställda filerna. Platsen du väljer bör vara på en annan lagringsenhet än den du återställer från. Klicka på ”Nästa” när du är redo.
  välj återställningsplats
 6. Disk Drill kommer nu att försöka få tillbaka dina filer åt dig. När det är klart kommer du att få ett meddelande om att återställningen är slutförd och en knapp märkt ”Visa resultat i Finder” som du kan klicka på för att direkt gå till dina återställda filer.
  återställning klar

Observera att Mac-versionen av Disk Drill endast låter dig förhandsgranska filerna. För att återställa datan behöver du uppgradera till Pro-versionen.

Slutsats

Mac-operativsystem kan vara tillräckligt enkla att navigera i, men många faktorer kan göra det svårt att hitta en specifik fil eller mapp. Det finns också varierande anledningar till att man vill ha en komplett överblick över datan på sin hårddisk. Oavsett vilket finns det flera vägar att gå när det kommer till hur man visar alla filer på en Mac. Förhoppningsvis har metoderna som beskrivs i denna guide hjälpt dig att bläddra igenom dina filer mer noggrant, såväl som att återfinna de som inte längre finns kvar på din hårddisk.

Vanliga frågor:

För att visa biblioteksmappen på Mac, följ dessa steg:
 1. Navigera till Gå > Hem i din Finder-menyrad.
 2. I det fönster som dyker upp, klicka på ikonen med tre punkter nära toppen och välj "Visa visningsalternativ."
 3. En liten popup kommer att visas.
 4. Kryssa i rutan märkt "Visa biblioteksmappen," och den kommer nu att visas som ett alternativ i Finder > Gå.
För att visa alla filer på Mac via terminalen, här är vad du kan göra:
 1. Gå > Verktygsprogram > Terminal
 2. Skriv in kommandot “defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles true”.
 3. Skriv “killall Finder” och tryck Enter för att uppdatera Finder.
Om du inte kan se alla dina filer på Mac kan det vara så att de filer du letar efter är dolda. Du kan visa dolda filer genom att trycka på Command + Shift, även om detta är en tillfällig lösning som du måste göra varje gång du öppnar Finder. För att permanent visa dolda filer måste du utföra de kommandon som nämns ovan med hjälp av verktyget "Terminal".
Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required