Hur man återställer skadade filer på Windows [Bästa metoderna]

Skriven av
48

Återställ skadade filer i Windows

Du har arbetat på din dator och du går för att spara en fil eftersom du vill bevara ditt arbete. Men appen du använder kraschar, eller din dator startar om plötsligt, vilket lämnar din fil osparad.

Det är bara ett av många scenario som kan korrumpera dina filer. De goda nyheterna? Det finns sätt att återställa skadade filer i Windows. I den här artikeln kommer vi utforska vad en korrupt fil är, hur det händer, och hur du kan återställa en skadad fil.

Vad är en skadad fil?

Kort sagt är en korrupt fil en som har blivit skadad. Alla data på din dator har en struktur, och när denna struktur skadas eller avbryts kan det leda till att en fil blir korrupt.

meddelande om skadad fil

Detta kan göra så att filen inte längre går att öppna och ditt operativsystem kanske inte längre vet hur det ska hantera filen. Om du försöker öppna den kan appen krascha eftersom det saknas data som gör att programmet du använder inte förstår vad det ska göra med den.

Hur blir filer skadade?

Det finns flera anledningar till att en fil kan vara korrupt. Jag kommer att lista några av de vanligaste nedan:

 • 🔌 Strömavbrott som orsakar att din dator stängs av plötsligt – Strömavbrott som orsakar oväntad avstängning kan avbryta systemprocesser och andra skrivoperationer. Detta kan i sin tur leda till att vissa filer blir otillgängliga eller annan metadata blir korrupt.
 • ⚡ Strömspik – Liksom oväntade avstängningar kan strömspikar på grund av felaktig eldragning eller andra orsaker också avbryta operationer som förändrar data. Dessutom kan det även skada hårdvarukomponenter vilket kan göra din dator otillgänglig.
 • 🔨 App-krascher – Om en app kraschar medan den sparar en fil kan det leda till att en del av din fil uppdateras, och resten behålls eller skadas. Denna inkonsekventa data kan orsaka filkorruption.
 • 🖥️ Operativsystemskrasch – Om ditt operativsystem kraschar stannar alla operationer, inklusive bakgrundsprocesser och allt du håller på med. Detta kan leda till olika typer av dataslitage eller till och med korruption av filsystemet.
 • 🛑 Uppdateringsfel – Om en mjukvaruuppdatering är misslyckad kan alla kritiska systemkomponenter som är involverade i uppdateringen skadas, vilket resulterar i korruption av relaterade filer.
 • ➡️ Överföring av ny data till en dator och kompatibilitetsfel – Om du överför en inkompatibel fil till en dator eller en annan enhet kan den kopian bli obrukbar eller oläsbar. Detta kan bero på att enheten inte har något sätt att tolka filen/data korrekt.

Den goda nyheten är att det finns flera sätt att återställa skadade filer eftersom Windows och andra appar tar hänsyn till att det kan förekomma tillfällen där appar eller datorer kan krascha.

Nedan kommer jag att undersöka några av de bästa metoderna för att återskapa skadade filer och få tillbaks dina data.

Bästa metoderna för att återställa skadade filer

Chanserna att lyckas återställa skadade filer beror på den underliggande anledningen till skadan. Nedan beskriver vi de bästa metoderna för att återställa dina skadade filer som du enkelt kan följa. Se vilken av metoderna som kommer att fungera för dina specifika återställningsbehov.

Metod 1: Kopiera filen från den ursprungliga källan

Det enklaste sättet att återställa korrupta filer är helt enkelt att kopiera dem från originalkällan. De flesta filer på din dator som inte är systemfiler (dvs. filer som Windows lägger till vid installationen) erhålls vanligtvis från en extern källa och kan återfås.

Till exempel, om den korrupta filen du försöker använda är en installationsfil för ett verktyg du vill installeras, gå till verktygets webbplats och ladda ner installationsfilen igen. Om du mottagit filen, till exempel en film som en mp4-fil som har blivit korrupt, kan du be din vän om filen igen.

Om du inte kan få tillbaka den korrupta filen från källan kan du kanske återskapa den genom att ändra filformatet på den korrupta filen.

Metod 2: Ändra filformatet

Ibland kan det vara så enkelt att åtgärda en skadad fil som att ändra filformatet. Om du till exempel inte kan öppna ett Word-dokument kan det hjälpa att konvertera det till en PDF. Om din skadade fil är en bild i PNG-format, kan det hjälpa att konvertera den till JPG för att återställa filen.

Det finns flera sätt att ändra filformat. Vanligtvis ger en sökning på nätet efter ”konvertera (filformat) till (ett annat filformat)” en lista över webbaserade verktyg som kan konvertera filformatet online.

Du kan även konvertera vissa filformat med de verktyg du redan har på din dator, förutsatt att du åtminstone kan öppna filen. Till exempel, när ett Word-dokument blir korrupt kan det hända att en del av innehållet inte visas, men filen kommer fortfarande att öppnas. Du kan gå till Arkiv > Spara som och spara filen som en PDF-dokument.

spara word som pdf

Metod 3: Använd inbyggda AutoRecover applösningar

Många appar erbjuder numera inbyggt datas skydd mot saker som app- och datorhaverier. Microsoft Office är ett utmärkt exempel på en mjukvarutjänst som erbjuder fantastiskt skydd för dina data.

Eftersom de flesta av oss använder Microsoft Office, kan vi ta en titt på hur man återställer en korrupt fil med Word. Om du använder något som Microsoft OneDrive eller Google Docs, så är detta förmodligen inte något du behöver överväga eftersom dina data ständigt sparas via molnet.

Emellertid kan det på grund av integritetsproblem och beroende på vad du arbetar med vara så att du inte kan spara dina data i molnet, eller du kan ha andra skäl för att inte göra det. I stegen nedan ska jag gå igenom hur du återställer en fil från Microsoft Word, men dessa steg gäller för de flesta av Microsoft Offices appar och stegen bör inte förändras nämnvärt.

 1. Starta Word eller någon annan Office-produkt eftersom stegen bör vara nästan desamma.
 2. Gå till menyraden och välj Arkiv > Alternativ > Spara.
 3. I detta fönster kan du hitta AutoÅterställningsplatsen där dina filer sparas. Du kan också se hur ofta AutoÅterställning sparar ditt arbete åt dig. Du kan notera på min att den sparar var 10:e minut och att detta är inställningen som är standard.autorecover settings word
 4. Från denna skärm kommer du att kunna se var dina filer har sparats, vilket gör det möjligt för dig att hitta och återställa skadade filer.autorecover saves in folder

Metod 4: Återställ skadade filer med hjälp av tidigare versioner

Tidigare versioner är kopior av filer som Windows skapar som en del av en säkerhetskopia eller som en återställningspunkt. Tidigare versioner kallas ibland också för skuggkopior och de skapas automatiskt av Windows operativsystem, så det här är inte något som du skulle behövt ställa in i förväg.

Om du har en skadad fil kan du med största sannolikhet högerklicka på den och återställa den till en tidigare version eller skuggpunkt, vilket skulle göra det möjligt för dig att återställa en fil ifall den blir korrupt.

Att återställa skadade filer med tidigare versioner är ganska enkelt och jag kommer att gå igenom det i stegen nedan.

 1. Hitta mappen eller filen som du vill återställa till en tidigare version av.
 2. Högerklicka på filen eller mappen och välj Återställ tidigare versioner.
 3. Välj den tidigare versionen som du vill återställa till och klicka på Återställ.välj tidigare version och återställ
 4. Efter att du har klickat på Återställ kommer din dator att återställa till den tidigare versionen av filen och den borde inte längre vara korrupt!

Ibland kanske det inte finns en tidigare version av filen som du försöker återställa till och det är där en säkerhetskopia kommer till användning.

Metod 5: Återställ skadade filer från en Windows-säkerhetskopia

Efter år i datorbranschen kan jag intyga att att säkerhetskopiera din dator är en av de bästa sakerna du kan göra för dina data. Att återställa skadade filer från en säkerhetskopia är verkligen lätt att göra och det tar bara några få steg.

 1. Starta Inställningar > Uppdatering & Säkerhet > Säkerhetskopiering.återställa från en säkerhetskopia
 2. Om du har en säkerhetskopia inställd kommer den att visas här. Du kan då återställa skadade filer genom att välja säkerhetskopian och sedan vänta på att den återställer till en tidigare punkt.återställa filer från säkerhetskopia

Om du inte har en säkerhetskopia som dyker upp efter att ha följt stegen ovan har du med största sannolikhet ingen, och jag skulle rekommendera att du börjar säkerhetskopiera din dator för att säkerställa att dina data sparas.

Det finns andra sätt att återställa skadade filer som vi kommer att titta närmare på nedan.

Metod 6: Använd programvara för filreparation

Om du vill ha en mer automatiserad lösning kan du använda filreparationsverktyg som Stellar Microsoft Office Repair Toolkit eller Repair Toolbox. Framgångsfrekvensen för varje program beror oftast på hur intelligent det är.

Filer kan bli korrupta på grund av virus, buggig programvara som inte har skrivit filen korrekt, eller någon händelse som orsakat att filens data har blivit oorganiserad. Så, chanserna för framgång när man använder ett reparationsverktyg beror också på hur skadad eller korrupt filen är.

Det är viktigt att notera att oavsett vilket verktyg för filreparation du använder kommer det bara att kunna reparera mindre korruptionsproblem. Om en stor del av din fils data saknas kommer reparationsverktyget – oavsett hur dyrt det är – inte att kunna återskapa filen.

Metod 7: Återställ skadade filer med hjälp av programvara för dataåterställning

Om stegen ovan inte fungerade kan du kanske återskapa en tidigare version av den som kommer att öppna och fungera genom att använda programvara för dataåterställning från tredje part.

Disk Drill kan återställa filer och alla andra typer av data. Det kan göra detta genom att skanna din dator och hitta filer som finns där, men som kanske inte är synliga för dig. Vid en situation med korrupta filer kan Disk Drill möjligen återställa en tidigare fungerande version av filen som kommer att öppnas och fungera på din Windows-maskin. Programvara för dataåterställning kan inte reparera skadade filer, men om det finns en annan fungerande version av filen, kan den kanske återställas.

Det bästa sättet att veta om filen går att återställa är om förhandsvisningsfunktionen fungerar när man tittar på filerna som Disk Drill kunde hitta efter att skanningsprocessen är klar, vilket jag kommer att påpeka i stegen nedan.

När du lägger märke till att en fil är korrupt och inte öppnas på din dator, är det bäst att sluta använda datorn eftersom att spara ny data på den kommer att göra det svårare för Disk Drill att återställa data. Om du kan ladda Disk Drill på en extern hårddisk eller ett USB-minne, kommer det att öka dina chanser till dataåterställning.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill för din dator.disk drill setup
 2. Välj den enhet/disk som du vill skanna efter de skadade filerna och klicka sedan på knappen Sök efter förlorad data i det nedre högra hörnet för att starta återställningen av skadade filer.välja enhet för skanning i disk drill
 3. Vänta på att skanningsprocessen ska slutföras. Gå sedan vidare till att granska hittade objekt
 4. Du kommer att välkomnas av alla hittade filer som Disk Drill lyckades återställa. Om du kan förhandsgranska en fil, kan Disk Drill oftast återställa den. Det är en bra indikation på att du kan återställa en tidigare fungerande version av en skadad fil.förhandsgransa filer i disk drill
 5. Kontrollera de filer som du vill återställa och välj sedan Återställ.återställa filer i disk drill
 6. Välj en sökväg för Disk Drill att återställa den skadade filen till.välja en återställningsplats i disk drill
 7. Du kommer sedan att mötas av ett bekräftelsemeddelande som låter dig veta att återställningen var framgångsrik.framgångsrikt återställningsmeddelande

Metod 8: Använd Systemfilskontrollen (SFC) Verktyget

System File Check (SFC) är ett inbyggt verktyg som skannar efter korrupta systemfiler och reparerar dem. Windows sparar en cachad kopia av alla dina systemfiler i mappen System32/dllcache. När du kör SFC-verktyget skannar det alla skyddade systemfiler för att se om någon har blivit korrupt. Om den finner korrupta filer ersätter den dem med en cachad kopia av filen. Om den korrupta filen du försöker återställa är en systemfil, här är hur du kan använda SFC för att reparera den:

 1. Sök efter cmd i Start-menyn. Välj Kommandotolken från vänstra panelen och klicka på Kör som administratör från högra panelen för att starta Kommandotolken som administratör.öppna cmd
 2. Kör följande kommando:
  sfc /scannow

  sfc scannow

 3. Låt scanningen bli klar. När den är färdig kommer du att se ett meddelande som berättar om scanningen hittade några skadade filer och om de blev åtgärdade. Om meddelandet säger att de skadade filerna har reparerats framgångsrikt, kommer du att ha lagat de skadade systemfilerna.scanning avslutad
 4. Sammanfattning

  Datorer fungerar tillförlitligt för det mesta, men det kan finnas tillfällen då något kan hända som orsakar filkorruption. Den goda nyheten är att det finns flera sätt att återställa dessa data och få tillbaka dem på din dator.

  Genom säkerhetskopior och inbyggda mjukvarulösningar kan du hålla dina data säkra och om de inte fungerar har du alltid tredjepartsprogramvara för dataåterställning som kan hjälpa dig att återställa en tidigare fungerande version av en skadad fil.

  Vanliga frågor

  Du kan försöka återställa skadade filer med Kommandotolken genom att skriva in chkdsk X: /f och sedan skriva in ATTRIB -H -R -S /S /D X:*.* (Ersätt X med din enhetsbokstav). Dessa kommandon kommer att kontrollera efter fel i ditt filsystem och visa dolda filer. Du kan också försöka skriva in sfc /scannow i Kommandotolken för att skanna och reparera skyddade systemfiler och se om det löser ditt problem.
  Nej, CHKDSK är utformat för att skanna och reparera din Windows-dator för korruption i filsystemet eller skadade sektorer, inte fixa eller återställa korrupta filer i sig.
  Du kan försöka reparera en korrupt DOCX-fil genom att använda Microsoft Words inbyggda reparationsfunktion. För att göra detta, starta Microsoft Word och gå till Arkiv > Öppna > välj din korrupta DOCX-fil > välj Öppna och reparera. Du kan också prova tredjepartsverktyg för att reparera DOCX-filer online. Däremot garanterar varken Microsoft Word eller tredjepartsverktyg 100 % framgångsrik återställning.
Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required