Hur man återställer data från en intern hårddisk i Windows

Godkänd av
16

återställ data från intern hårddiskDin interna hårddisk är en integrerad del av din dator. Om den plötsligt slutar fungera, försvinner också din möjlighet att komma åt och öppna filerna på den. Därför, om det finns data du behöver återställa, måste du göra det snabbt.

Det finns många sätt att återställa dina data på, från att reparera hårddisken och själv överföra datan till specialiserad mjukvara som återställer den åt dig. Läs vidare för att ta reda på hur du återställer data från interna hårddiskar.

Vanliga problem med dataläckage i interna hårddiskar

Att hämta data från en hårddisk kan vara enkelt, men du bör först förstå de problem (om några) som din hårddisk är drabbad av för att säkerställa att ingen data går förlorad under processen på grund av fel. Här är några av de vanligaste problemen med datarförlust som interna hårddiskar stöter på:

Problem Beskrivning
📂 Felaktig partitionsformatering Ett misstag vid partitionering av en hårddisk kan leda till att en stor mängd av dina data blir förlorade och oåtkomliga.
❌ Dåliga sektorer Dåliga sektorer uppstår naturligt när din hårddisk åldras, men när de dyker upp i stort antal kan det signalera att din hårddisk är på väg att haverera.
😧 Oavsiktlig dataradering Misstag händer hela tiden. Även om Papperskorgen kan återställa mindre filer snabbt, så hoppar ofta större filer över den helt och hållet.
🔌 Avbruten datakopiering Avbrott i en dataskrivningsprocess, som oväntat strömavbrott eller plötsliga nedstängningar, kommer lämna datan i ett korrupt tillstånd. Svåra fall kan till och med leda till korruption av hela filsystemet.
💥 Mekaniska problem Fysiska problem, som nötning över tid och överhettning, kan leda till gradvis försämring av din enhet.

Lösningarna vi presenterar för att återställa data från den interna hårddisken kommer att täcka ett spektrum av situationer där data förlorats för att försäkra att en av dem fungerar för dig.

Hur man återställer data från intern hårddisk

Din återställningsmetod kommer att bero på statusen för din hårddisk. Vi har inkluderat återställningsmetoder för varje nivå av datalförlust nedan, som också kan användas för SSD-dataåterställning.

Först visar vi dig hur du kan återställa förlorad eller raderad data. För det andra tittar vi på återställning från datorer som har skadade Windows-systemfiler och vägrar att starta korrekt. För det tredje diskuterar vi ditt bästa alternativ om din hårddisk har drabbats av ernstig skada och du inte kan reparera den själv.

Scenario 1: Windows startar framgångsrikt

I fall där du har förlorat filer som inte är relaterade till operativsystemet, kan du använda mjukvara för dataåterställning för att skanna efter och återskapa dem från den interna hårddisken. För denna metod kommer vi att använda Disk Drill, ett verktyg för dataåterställning som specialiserar sig på att återställa data i situationer som denna.

Nyckeln här är att du ska undvika att installera eller skriva något på den drabbade interna lagringsenheten. Installera istället Disk Drill på en annan intern eller extern enhet.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill.
 2. Välj den påverkade enheten och klicka på Sök efter förlorad data.
 3. Klicka på Granska hittade objekt när skanningen är klar.granska filer från intern hårddisk
 4. Välj de filer du vill återställa. Öppna förhandsvisningspanelen genom att dubbelklicka på en fil. Du kan också använda kolumnen Återställningschanser för att se vilka filer som har störst chans att återställas. När du är redo, klicka på Återställ.välj filer för återställning
 5. Välj önskad målmapp. Se till att det inte är samma påverkade enhet. Klicka på Nästa.återställ filer från intern hårddisk

Samma steg kan användas i andra återställningssituationer, som när du behöver återställa data från en bärbar hårddisk. Ändå är det inte alltid så enkelt att få ut data från en gammal hårddisk. Om Windows inte startar korrekt, ta en titt på nästa lösning.

Scenario 2: Systemfiler påverkades och Windows startar inte

Om din hårddisk fungerar men några av dina Windows systemfiler har blivit skadade behöver du reparera dem innan du kan logga in och återställa dina data. För att göra detta måste du gå in i Windows Recovery Environment (winRE) där du kan utföra felsökning.

För att komma in i winRE måste du starta från ett startbart USB-minne eller DVD som innehåller Windows och välja att reparera datorn. Alternativt kan du följa stegen för att starta direkt från en svart eller tom skärm. När du är där kan du försöka lösa problemet genom att först använda följande alternativ:

 • Startreparatur – Ett grundläggande diagnostikverktyg som skannar din dator och försöker automatiskt åtgärda de vanligaste problemen.
 • Startinställningar – Här kan du starta i Felsäkert läge. I Felsäkert läge kan du ta bort misstänkta program eller filer som du tror kan vara orsaken till problemet.
 • Systemåterställning – Om du har en återställningspunkt för systemet, kan du försöka återställa datorn till en tidigare tidpunkt då den fungerade korrekt.
 • Avinstallera uppdateringar – Nya uppdateringar kan ibland göra mer skada än nytta. Om du vet att problemen började efter en uppdatering, försök avinstallera dem med det här alternativet.

Om ingen av ovanstående alternativ fungerade för dig, kommer vi att visa dig två ytterligare metoder som du kan prova.

Reparera systemfiler med kommandotolken

Kommandotolken låter dig köra ytterligare felsökning verktyg utan att behöva gå in i Windows. Verktygen vi kommer använda är SFC och DISM. SFC (System File Checker) kommer skanna din Windows-installation och återställa saknade eller skadade filer. DISM (Deployment Image Servicing and Management) används för att hämta filer som behövs för att reparera korrupta eller skadade filer. Ha i åtanke att det krävs en internetanslutning eftersom den hämtar dessa filer från Windows Update.

 1. Klicka på Kommandotolken eller starta i Felsäkert läge med kommandotolken.Startar Kommandotolken.
 2. Skriv in sfc /scannow. Tryck på Enter.Kör SFC-kommandot.
 3. Skriv in DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth. Tryck på Enter.Kör DISM-kommandot.

Säkerhetskopiera hårddisk och installera om Windows

Ibland behöver du bara göra en helt ny installation av Windows för att komma igång igen. Även om det kan vara en ansträngande process, kan det i vissa fall vara det enda genomförbara alternativet som finns tillgängligt.

 1. Ta bort den interna hårddisken från din dator.
 2. Koppla den till en annan dator och gör en fullständig säkerhetskopia av disken. Detta kan du göra med Disk Drills funktion för byte-för-byte-backup.
 3. Sätt tillbaka den i din dator och installera om Windows.

Scenario 3: Disken är skadad eller korrupt

Programvara för dataåterställning och felsökningsinsatser kan bara göra så mycket för att återställa data från en kraschad intern hårddisk. I fall där den interna enheten har fysiskt skadats på grund av långvarig användning medan den överhettats eller allmänt slitage, är ditt säkraste alternativ att använda en dataräddningstjänst.

En dataräddningstjänst är vanligtvis det dyrare alternativet, men av god anledning eftersom den har högst chans att säkert återställa dina data. Specialister på dataräddning använder hårdvara och tekniker av industristandard för att återställa data från hårddiskarna i bärbara och stationära datorer och återlämnar den till dig på en fungerande och felfri lagringsenhet.

Hur man förhindrar dataförlust från interna hårddiskar

Indikatorer som en frysande hårddisk kan vara tidiga tecken på något mer oroande. För att rädda dig själv från potentiellt timmar av dataåterställning och felsökning, ta en titt på dessa tips för att hjälpa till att förhindra förlust av data från att inträffa:

 • 💽 Säkerhetskopiera dina data – Utan tvekan är det bästa sättet att skydda dina data genom säkerhetskopiering. Att ha en arbetskopia gör det möjligt för dig att enkelt återställa förlorade eller skadade filer och undvika den ibland påfrestande processen för dataräddning.
 • 🩺 Övervaka S.M.A.R.T.-data – Din hårddisk kan rapportera sitt eget hälsotillstånd i form av S.M.A.R.T.-data (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Genom att övervaka dessa data kan du agera på tidiga tecken på nedbrytning. Överväg att använda det fria S.M.A.R.T.-övervakningsverktyget som ingår i Disk Drill.
 • Stäng av säkert – Att avbryta hårddiskoperationer, särskilt sådana som involverar att skriva data till disken, kan leda till korruption av dina filer eller filsystem. Ta alltid dig tid att stänga av din dator på rätt sätt.

Genom att ta dig tid att göra ovanstående förlänger du potentiellt livslängden på din hårddisk och minskar aktivt risken för att en dataförlust ska inträffa.

Slutsats

Interna hårddiskar kan stöta på problem när som helst. Vid sådana händelser bör din första reaktion vara att återställa alla data som du kan. Om du kan starta upp i Windows, återställ dina data med hjälp av ett dataåterställningsprogram till en säker lagringsenhet. Om du inte kan starta upp i Windows, använd sviten med felsökningverktyg som finns tillgängliga i Windows återställningsmiljö för att reparera skadan och säkert säkerhetskopiera dina data.

Om du inte kan reparera skadan eller återställa datan själv, kontakta en tjänst för dataåterställning för att låta ett team av professionella hantera det åt dig. När din data är tillbaka, gör säkerhetskopior så att du enkelt kan återställa datan om något liknande skulle hända igen.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane är en innehållsskribent med ett brinnande intresse för teknik och producerar ofta innehåll relaterat till hårdvara, dataåterställning och konsumentelektronik. När han inte skriver upptäcker han musik och arbetar med sina egna webbplatser.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och reparation av hårdvara.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required