Hur man hittar och återställer raderade skärmbilder i Windows: en enkel guide

Skriven av
80

Återställ raderade skärmbilder i WindowsSkärmbilder gör det möjligt att effektivt fånga information, oavsett om du vill spara eller dela dem. De kan dock lätt gå förlorade i Windows av flera anledningar, inklusive det skärmklippverktyg du använder. Det kan också hända att du har raderat dem av misstag eller att ditt lagringsutrymme är korrupt.

I de följande avsnitten kommer vi att förklara var du som standard hittar dina skärmdumpar och hur du kan återställa permanent raderade skärmdumpar om du inte längre kan hitta dem där.

Var sparas mina skärmdumpar?

För att förstå var du hittar skärmdumpar i Windows är det viktigt att du lär dig hur de inbyggda klippverktygen fungerar på en dator. Det finns flera sätt du kan ta skärmdumpar på. Här är några av dem:

 • Tryck på ”PrtScn”-tangenten på ditt tangentbord. Detta kommer att ta en skärmbild av hela din skärm, och skärmbilden sparas till urklipp. Du kan klistra in denna bild på alla plattformar som arbetar med grafik. För att komma åt din urklippshistorik, tryck helt enkelt på Windows-tangenten + V på ditt tangentbord.
 • Använd kortkommandot ”Windows-tangenten + Skift + S”. Efter att du har tagit din skärmbild sparas den till urklipp och mappen ”%UserProfile%\Bilder\Skärmbilder” som du kan hitta i Utforskaren.
 • Öppna Snipping Tool-appen på Windows. Ta din skärmbild enligt instruktionerna i appen och redigera fotot. När du sparar din skärmbild kommer du att bli tillfrågad att välja önskad filsökväg. För att återställa ej sparade bilder från Snipping Tool kan du hitta dem i ”%UserProfile%\Bilder\Skärmbilder” i Utforskaren.
 • Tryck på ”Windows-tangenten + PrtScn.” Detta kommer att ta en bild av hela din skärm och automatiskt spara den till mappen ”%UserProfile%\Bilder\Skärmbilder”.

Andra appar som du använder för att ta skärmdumpar har vanligtvis en egen standardmapp. Till exempel, om du använder Xbox Game Bar kan dina skärmdumpar som standard sparas i mappen ”C:\Users\user\Videos\Captures” (observera att detta kan ändras).

Hur man får tillbaka raderade eller förlorade skärmdumpar

Om du inte hittade dina skärmdumpar på de platser vi nämnt ovan, kan det vara så att de redan har raderats eller förlorats på din Windows-dator. Men du kanske fortfarande kan få tillbaka dem! Här är sex metoder för att återställa raderade skärmdumpar på Windows 10 och 11.

Metod 1: Använd de inbyggda sökfunktionerna

Förlorade skärmdumpar inträffar vanligtvis när du inte har ett filnamnsschema tillämpat eller en dedikerad mapp för dem. Du kan snabbt och effektivt hitta dem på din Windows-maskin genom att använda de inbyggda sökfunktionerna. Det finns minst tre tillvägagångssätt för detta. Här är de:

 • Skriva in filnamnet för din skärmbild i Start-menyn
 • Använda sökrutan på Windows-aktivitetsfältet
 • Använda sökfältet i Utforskaren

Dessa metoder bör vara ganska självförklarande. Men när du söker efter filer i Utforskaren, överväg följande steg för att återställa bilder från Klippverktyget:

 1. I Utforskaren, navigera till den mapp där du tror att din skärmdump är sparad. Om du vill söka igenom hela datorn, gå till ”Den här datorn.”
  den här datorn
 2. Skriv sedan in ”skärmdump” i sökrutan. Detta kommer att filtrera bort alla andra bilder (personliga och nedladdade) som inte är skärmdumpar.
  sökfält utforskaren
 3. Efter det, klicka på ”Sökalternativ”-rullgardinsmenyn och välj ”Typ” > ”Bild.” Du kan kombinera dina filteralternativ. Till exempel kan du också välja ”Ändringsdatum” > ”Denna vecka” för att hitta dina skärmdumpar från de senaste sju dagarna.
  sökalternativ

Metod 2: Kontrollera Papperskorgen

För att återställa raderade skärmdumpar kan du använda Papperskorgen. Du bör kunna hitta nyligen borttagna filer om du inte har valt att permanent radera dem. Vanligtvis kan du komma åt den i övre vänstra hörnet av ditt skrivbord eller genom att använda Windows-sökningen.

I Papperskorgen, leta upp och välj skärmdumparna som du vill återställa. Klicka sedan på “Återställ valda objekt” högst upp.

återställa objekt

Metod 3: Säkerställ att dina skärmdumpar inte är dolda

Du kan dölja och visa dina skärmbilder och andra filer i Utforskaren med hjälp av vyinställningarna. För att kontrollera om du har dolda skärmbilder, gå till mappen där du tror att de finns. Klicka bara på ”Visa” och välj ”Visa” > ”Dolda objekt” i rullgardinsmenyn.

visa dolda objekt

Metod 4: Återställ från säkerhetskopian

Du kan säkerhetskopiera dina filer till en annan enhet med hjälp av funktionen Filhistorik i Windows. Om du hade det konfigurerat tidigare kanske du kan återställa dina skärmbilder från tidigare versioner av vissa filer och mappar. För att använda funktionen Filhistorik, följ bara stegen nedan:

 1. För att komma igång, öppna Utforskaren och gå till filen eller mappen som du vill återställa.
 2. Därefter högerklickar du på filen och väljer ”Återställ tidigare versioner.”
  återställa tidigare versioner
 3. Genom att klicka där öppnas egenskapsfönstret för den filen, där du ser fliken för “Tidigare versioner”.
 4. Välj den filversion du föredrar och klicka på knappen “Återställ”. Alternativt kan du öppna rullgardinsmenyn och välja “Återställ till” om du vill spara filen på en annan plats.
  återställ knapp för tidigare version

Du kan använda antingen en extern enhet eller en diskpartition som plats för din filhistorik. Precis som med många andra enheter kan den bli korrupt efter en tid. Om det händer, överväg att utföra återställning av hårddisk för att återställa filerna inuti.

Windows låter dig även aktivera synkronisering och säkerhetskopiering med OneDrive, vilket sparar dina lokala filer till molnet. För att verifiera detta kan du gå till Inställningar och välja ”Konton” > ”Windows-säkerhetskopiering.” Om synkronisering är på kan du se ditt molnkonto för att kontrollera om dina förlorade skärmdumpar har säkerhetskopierats.

windows säkerhetskopia

Metod 5: Använd programvara för dataåterställning

Om ingen av ovanstående metoder hjälper dig att återställa skärmbilder på Windows, bör du överväga att använda en programvara för dataåterställning, som Disk Drill.

Disk Drill kan hitta och återställa inte bara förlorade skärmdumpar utan också de du har raderat permanent. Om du är en Windows-användare kan du dra nytta av dess gratis testversion som låter dig återställa upp till 500 MB filer.

Här är en snabb och enkel steg-för-steg-guide om hur du använder Disk Drill för att återställa dina raderade skärmbilder på Windows:

 1. För att komma igång, ladda ner Disk Drill för Windows. Vi rekommenderar att du installerar det på en extern disk för att undvika slitage på din dators lagringsmedia. Detta förhindrar i sin tur att data av misstag skrivs över.
 2. När installationen är slutförd, navigera till disken eller enheten som du vill återställa skärmdumpar från och klicka på knappen “Sök efter förlorad data” på höger panel.
  disk drill search
 3. När du klickar på knappen börjar Disk Drill att skanna din disk efter alla återställningsbara filer. Om du vill kontrollera resultaten, klicka på “Granska hittade objekt” i övre högra delen av Disk Drill.
  review found items
 4. Nästa steg är att du omdirigeras till resultatsektionen där du kan leta efter de skärmdumpar du önskar återställa. För att begränsa listan av hittade filer, välj en av kategorierna på fönstrets vänstra sida. I det här fallet, välj “Bilder.” Alternativt kan du klicka på sökfältet i övre högra hörnet och skriva in din skärmdumps namn eller filtyp, (t.ex. “skärmdump” eller “PNG”).
  disk drill scan results
 5. När du har hittat de skärmdumpar du vill återställa, markera kryssrutorna bredvid deras filnamn och klicka på “Återställ.”
  recover button
 6. När du klickar, kommer en liten popup att visas. Välj en lämplig filplats för dina återställda data och klicka på “Nästa” för att fortsätta. Vi rekommenderar starkt att du undviker att använda samma disk eller mapp som skannades för att förhindra att återställningsbar data skrivs över.
  select destination folder
 7. Slutligen kommer Disk Drill nu att försöka återställa dina valda filer. När det är klart, klicka på “Visa återställd data i Utforskaren” för att se dina återställda skärmdumpar.
  show recovered

Metod 6: Kontrollera mappen Temporära filer

Om du tog en skärmbild med hjälp av ”PrtScn”-tangenten på ditt tangentbord är chansen stor att du inte kunde spara den som en fil. Kom ihåg att den endast sparas i ditt urklippsregister och kan bara klistras in i stödda program.

Här är vad du kan göra:

 1. För att kontrollera mappen för dina temporära filer, klistra in denna sökväg i Utforskaren: ”C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Temp.
  temp mapp
 2. Alternativt, tryck på Windows-tangenten + R och kör %temp%.
  kör temp
 3. Därefter, använd sökfältet för att hitta möjliga filnamn för dina skärmdumpar, t.ex. “screenshot,” “.png,” eller “.jpg.”
  sök temp filer

Slutsats

Skärmdumpar kan försvinna på din dator av många anledningar, till exempel oavsiktlig radering, skadade filer och dålig filnamnssättning. Men det finns fortfarande en chans för dig att återställa permanent raderade skärmdumpar genom att använda Papperskorgen, Windows Sökning, Filhistorik och Temporära filer-mappen. Om inget av dem fungerar, använd dataåterställningsappar som Disk Drill för att återskapa dina skärmbilder.

Vanliga frågor

När du raderar skärmdumpar på Windows hamnar de i papperskorgen. Om du senare önskar återställa dem kan du navigera till papperskorgen, högerklicka på din skärmdump och klicka på "Återställ". Om du raderar dessa filer från papperskorgen tas de bort permanent från din dator. Deras plats på din dators lagringsmedia skulle då bli överskriven. Om du ångrar dig och försöker återställa dessa permanent raderade filer, se till att använda programvara för dataåterställning så snabbt som möjligt. Annars kan de redan ha blivit överskrivna med nya data.
Ja, du kan återskapa raderade skärmdumpar på Chromebook. För att göra detta,
 1. Starta appen Filer på din Chromebook.
 2. Välj "Papperskorgen" i vänster meny.
 3. Hitta och högerklicka på din raderade skärmdump.
 4. Välj "Återställ från papperskorgen" från snabbmenyn.
Observera att raderade filer på Chromebook endast stannar i Papperskorgen i 30 dagar. De tas bort permanent efter det.
För att återställa permanent borttagna skärmdumpar på Windows, använd Disk Drill. Det gör det möjligt för dig att återställa dina skärmdumpar även om du inte hann skapa säkerhetskopior innan. Dessutom kan det också återställa dina bilder från kraschade hårddiskar, formaterade externa enheter, korrupta filer och tömda papperskorgar.
Om du nyligen har raderat en skärmbildsmapp i Utforskaren tryck på "Ctrl + Z" på tangentbordet för att ångra ändringarna. Om detta inte fungerar finns här andra sätt du kan återställa mappen på:
 • Återställ den från Papperskorgen
 • Använd programvara för dataåterställning
 • Återställ mappen från en säkerhetskopia
Om du använde PrtScn-knappen istället, kontrollera din Urklipps-historik genom att trycka på "Windows-tangent + V" på ditt tangentbord. Du kan även hitta osparade skärmdumpar i Windows 10 i mappen för temporära filer. Gå till denna sökväg i Utforskaren: "%LOCALAPPDATA%\\Packages\\Microsoft.ScreenSketch_8wekyb3d8bbwe\\TempState" Du kan använda samma steg för att återställa osparade skärmdumpar i Windows 11.
Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required