Hur man återställer överskrivna filer och mappar i Windows 10/11

Skriven av
38

Hur man återställer överskrivna filer

När vi ska spara en fil kan vi av misstag spara över en annan fil och radera arbete som var viktigt för oss eller som tog lång tid att slutföra. Detta kan vara frustrerande och försena oss när vi försöker uppfylla en deadline.

I den här artikeln ska vi ta en titt på hur man återställer överskrivna filer. Det finns flera sätt att återställa överskrivna filer i Windows, så om en metod inte fungerar för dig, se till att ta en titt på de andra metoderna nedan.

Är det möjligt att återställa överskrivna filer?

Det kan vara utmanande, men det är fortfarande möjligt att återställa överskrivna filer. Möjligheten att återställa filer beror på olika faktorer, inklusive operativsystemets inställningar, hårdvara, firmware och mer.

Till exempel skiljer sig principerna för att skriva över data mellan hårddiskar (HDDs) och Solid State Drives (SSDs). SSDs gör det svårare att återställa filer eftersom de raderar datablock för att digitalt tilldela inkommande data.

Generellt finns det två scenarier där en fil kan anses vara överskriven:

 • En fil eller mapp med samma filnamn ersätter en annan befintlig fil: I detta scenario finns den gamla filens data fortfarande på enheten, men är sparad på en annan plats.
 • Överskrivning av data på enheten: I detta fall skrivs filen eller mappen till samma dedikerade utrymme på enheten där en tidigare fil lagrades, vilket i effekt raderar de gamla datan som var allokerade i det utrymmet.

I det första scenariot finns datan fortfarande kvar på enheten men blir osynlig för Windows. Detta ökar chanserna för lyckad filåterställning.

I den andra kan dock datan inte längre finnas på enheten och ha en mindre chans att bli framgångsrikt återställd.

Hur man återställer överskrivna data

Att råka skriva över din fil kan vara uppstressande. Dock, när det kommer till dataförlust, ju snabbare du agerar, desto bättre är dina chanser att lyckas återställa dina filer.

Genom att följa dessa enkla metoder kan du påbörja återställningsprocessen för data omedelbart och förhindra ytterligare förlust av data.

Metod 1:Använd programvara för att återställa överskrivna filer

Även om chanserna att återställa överskriven data generellt sett är lägre jämfört med raderade eller gömda filer, kan du fortfarande försöka att återfå dina filer med hjälp av kraftfulla verktyg för dataåterställning.

Det är avgörande att omedelbart påbörja processen för dataräddning när man hanterar överskrivna filer, eftersom tiden spelar en betydande roll för att öka sannolikheten för en lyckad återställning.

Disk Drill är ett pålitligt program för dataåterställning som kan skanna stora filsystem och till och med förutse återställningschanserna för varje fil det skannar. Det kan upptäcka och återställa nästan alla filtyper, från dokument, foton, videor, ljudfiler, råfiler, Adobe-filer, och så mycket mer.

Windows-användare kan även dra nytta av den kostnadsfria versionen av Disk Drill, som möjliggör återställning av upp till 500 MB data utan kostnad.

 1. Ladda ner och installera Disk Drill för din dator.disk drill setup
 2. Välj den Enheter/Disk du vill skanna efter de överskrivna filerna och klicka sedan på Sök efter förlorad data-knappen i höger del av fönstret.välj disk att skanna i disk drill
 3. Vänta tills skanningsprocessen är slutförd.skanning slutförd
 4. Klicka Granska funna objekt, eller klicka helt enkelt på en filtyp för att direkt filtrera enbart de typer av filer du letar efter.
 5. Kontrollera de filer som du vill återställa och välj sedan Återställ.förhandsgranska funna filer i disk drill
 6. Välj en sökväg för Disk Drill att återställa filerna till.välj en sökväg för återställning av filer
 7. Då kommer du att välkomnas av ett bekräftelsemeddelande som informerar dig om att återställningen var framgångsrik.meddelande om slutförd återställning i disk drill

Medan jag väljer att återställa Word-filer i det här exemplet, kan återställningen av andra typer av data ske på samma sätt som visas i stegen ovan.

Metod 2:Återskapa Överskrivna Filer med Hjälp av Tidigare Versioner

Tidigare versioner är kopior av filer som Windows skapar som en del av en säkerhetskopiering eller som en återställningspunkt. Windows gör detta automatiskt åt dig och detta är en funktion som är inbyggd direkt i operativsystemet.

Om du har ändrat en mapp eller fil kan du ibland högerklicka på den och återställa den till en tidigare version, vilket skulle göra det möjligt för dig att återställa ersatta filer om du av misstag skriver över en.

 1. Hitta mappen eller filen som du vill återställa till en tidigare version av.
 2. Högerklicka på filen eller mappen och välj Återställ tidigare versioner.klicka på återställ tidigare versioner
 3. Du kommer då att mötas av ett fönster som listar alla tidigare versioner som är tillgängliga för dig i den appen. Om det finns några kommer de att visas här. Välj Öppna om du vill förhandsgranska den för att försäkra dig om att du återställer den korrekta versionen av den överskrivna filen.förhandsgranska tidigare versioner
 4. Därefter, välj alternativet Återställ till efter att du har bekräftat att detta är den korrekta mappen eller filen.återställ tidigare version till en annan mapp
 5. Slutligen, välj en plats att återställa den överskrivna mappen eller filen till.sökväg för återställning i en annan mapp

Det var det! Att kunna återställa till en tidigare version är praktiskt eftersom det inte kräver att du ställer in något i förväg. Windows gör detta åt dig automatiskt när du använder din dator.

Metod 3:Återställ Överskrivna Filer från en Säkerhetskopia

Om du säkerhetskopierar din Windows-dator till en extern hårddisk kan du återskapa överskrivna filer därifrån. Detta skulle vara en hårddisk som du kopplar in i din dator eller en trådlös hårddisk som din dator har tillgång till.

Att återställa överskrivna filer från en hårddisk är en mycket mer tillförlitlig metod eftersom den kommer att omfatta alla filer som du har på din Windows-dator, den är inte begränsad till en per app-basis.

 1. Starta Inställningar > Uppdatering & Säkerhet > Säkerhetskopiering.
 2. Om du har en säkerhetskopia inställd kommer den att visas här. Du kan då återställa dina filer tillbaka till din dator.

Om du inte ser en säkerhetskopia som dyker upp genom att följa ovanstående steg, skulle jag starkt rekommendera att du skapar en och säkerhetskopierar din dator regelbundet. Ingen tror att dataförlust kommer att hända dem och det är bäst att vara förberedd.

Metod 4: Använd programmets inbyggda säkerhetskopieringsfunktioner

Många appar inkluderar nu sina egna backup-lösningar, såsom Adobe, AutoDesk och Microsoft Office-produkter. Denna funktion gör det möjligt för dem att skapa säkerhetskopierade filer och automatiskt spara ditt arbete då och då.

Det är dock viktigt att notera att man inte kan garantera att denna återställningsmetod kommer att hämta den senaste versionen av ditt arbete. Eftersom automatisk sparande sker vid bestämda intervaller är det möjligt att de senaste ändringarna inte sparades omedelbart före datarförlusten.

I det här exemplet kommer vi att visa hur du använder Microsoft Offices AutoRecover för att hämta en tidigare version av ett dokument.

Microsoft Office kommer även med en molnfunktion som sparar ditt arbete varje gång du gör en ändring automatiskt, om du inte har något emot att ha din information lagrad i molnet.

 1. Starta Word eller Excel.
 2. Gå till navigeringsfältet och välj Arkiv > Alternativ > Spara.
 3. I det här fönstret kan du hitta platsen för AutoÅterställ där dina filer sparas. Du kan också se hur ofta AutoÅterställ sparar ditt arbete åt dig. Du kan även notera hur ofta AutoÅterställ sparar ditt arbete åt dig. Du kan på min skärm se att den sparar var 10:e minut och att detta är standardinställningen.inställningar för autorecovery i word
 4. Klicka på alternativet Bläddra för att söka igenom dina återställningsbara filer. När du klickar på ”Bläddra” öppnas en dialogruta för att välja den automatiska återställningsmappen initialt, men inte för att öppna dokument därifrån. Du kan helt enkelt följa den här vägen och sedan söka efter mappar för att lokalisera dina filer. Hitta filen du vill återskapa och klicka på OK för att återhämta skrivna över filer.gå till autorecover-mappen i word

Slutsats

Att återställa överskrivna filer eller mappar på Windows kan vara svårt, men det är inte omöjligt. Detta gäller särskilt om du har aktiverat funktionerna för säkerhetskopiering i Windows eller har File History påslaget.

Om du inte har några säkerhetskopior kan du kontrollera om de applikationer du använt har funktioner för autorecovery tillgängliga. Det rekommenderas dock starkt att omedelbart använda pålitliga tredjepartsprogram för dataåterställning som Disk Drill för att maximera chanserna till lyckad filåterställning.

Vanliga frågor:

När du skriver över en fil, markeras de data som är förknippade med den som fria för din dator att sedan spara nya data på. Det är detta som gör det möjligt för oss att återställa data i stegen ovan. Ju längre du väntar med att försöka återställa den överskrivna filen, desto mindre chans har du att lyckas.
Disk Drill kan återställa filer från externa enheter såsom externa hårddiskar och USB-minnen. Följ bara stegen ovan som hänvisar till dataåterställning med Disk Drill, men skanna ditt USB-minne istället. Du kommer att kunna ta en titt på de data som Disk Drill lyckades återställa och välja vad du vill återställa till din Windows-maskin.
Program som Word och Excel har inbyggda ångra-funktioner som låter dig ångra tidigare genomförda åtgärder. Om du av misstag skulle radera all din text eller alla dina siffror kan du använda tangentbordsgenvägen "Ctrl + Z" utan citattecknen för att ångra de senaste åtgärderna. Om du redan har sparat filen, då måste du troligen använda något av de ovan nämnda återställningsåtgärderna.
För Windows-användare kan ni försöka kontrollera om Filhistorik är aktiverat. Om det är aktiverat, högerklicka på filen och välj "Återställ tidigare versioner." Ni kan också söka efter tidigare gjorda säkerhetskopior eller använda programvara för dataåterställning för att skanna och återställa era filer.
Kontrollera om funktionen Filhistorik är aktiverad på din Windows-dator. Om funktionen är inaktiverad eller om du bara aktiverade den efter att dataförlusten inträffade kommer den inte att ha spelat in några tidigare versioner.
När en fil skrivs över kommer dess tidigare datatilldelning på din enhet att ges till en ny uppsättning data. Detta gör den tidigare filen eller filversionen svårare att återställa.
Emma Collins är en innehållsskribent som har skrivit teknikhandböcker och instruktionsguider relaterade till hennes breda intressen inom teknik. Hon har skrivit artiklar om Windows, Android, iOS, sociala medier, spel med mera som teknikskribent i över 5 år.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required