USB-minnen kan råka ut för ett antal problem. Ett sådant problem är felet “Åtkomst nekad” som dyker upp varje gång du ansluter ditt USB. När detta inträffar kommer du inte att kunna komma åt ditt USB eller någon av datan på det. Alla genvägar till det kommer att visa ett meddelande som säger att platsen inte är tillgänglig.
Det finns flera lösningar du kan implementera för att få din USB att fungera igen. Läs vidare för att se hur du åtgärdar felet ”åtkomst nekad till USB-enhet”.
Innehållsförteckning
Varför är åtkomst nekad till USB-enheten
Man kan anta att tillträdesförbudet till USB-enheten uppstår på grund av felaktiga behörigheter. Även om detta kan vara källan till problemet, är det inte alltid fallet. Istället finns det några vanliga problem som detta fel härstammar från:
Orsak | Beskrivning |
🙅 Behörighetsinställningar | Om du inte har behörighet att komma åt den externa hårddisken, är det troligt att du kommer att se felet ”Åtkomst nekad”. |
🔒 BitLocker-kryptering | Om du har aktiverat BitLocker-kryptering, men BitLocker-krypteringstjänsten inte körs, kan det hända att du inte nekas tillgång till hårddisken. |
💻 Använda hårddisken på både Mac och Windows | Om du använder din hårddisk på båda operativsystemen, kan något av dem ha ändrat i enhetens filsystem vilket resulterar i att åtkomst nekas. |
🚿 Olämpligt utkastning av hårddisk | Om du kastar ut hårddisken på ett felaktigt eller abrupt sätt medan data skrivs till den kan det leda till korruption. Om din hårddisk har blivit korrupt kan det uppstå problem med att komma åt den. |
⚠️ Korruption av hårddisk | Korruption kan ske av flera anledningar, som till exempel plötslig strömavbrott eller ett virusangrepp. Oavsett anledning till korruptionen, kan du stöta på felet åtkomst nekad om din hårddisk är korrupt. |
Om något av ovanstående problem låter bekant kan det hjälpa till att avgränsa vilken lösning du behöver prova härnäst för att åtgärda felet att USB-enheten inte är åtkomlig.
Hur man åtgärdar USB-enhet där åtkomst nekas
Om du inte vet exakt vad som orsakar problemet rekommenderar vi att du går igenom varje lösning metodiskt för att säkerställa att du genomför en fullständig felsökning.
Metod 1:Sök efter virus
Genomsökning efter virus bör göras först eftersom det är snabbt och enkelt. Till skillnad från förr i tiden när du var tvungen att tillbringa tid med att noggrant leta efter ett antivirus att ladda ner (eller möjligtvis köpa), kommer Windows 10 och 11 med ett som standard. Windows Security är ett fullständigt antivirusprogram som kan genomsöka och ta bort virus gratis. Så här kan du göra det:
- Högerklicka på din USB-enhet i Utforskaren och välj Skanna med Microsoft Defender.
- Om du vill göra en mer omfattande skanning, välj Microsoft Defender Antivirus (offlineskanning) och klicka sedan på Skanna nu.
Metod 2:Inaktivera antivirusprogrammet och anslut igen
Ibland kan ditt antivirusprogram göra en felaktig avläsning och faktiskt orsaka problem istället för att lösa dem. Kaspersky, till exempel, inkluderar Device Control som kan begränsa vissa enheter från att ansluta ordentligt när det är aktiverat.
Genom att inaktivera ditt antivirus och återansluta USB-enheten kan du se om felet med åtkomst nekad för USB-enheten har sitt ursprung där. Följ dessa steg för att inaktivera Windows Säkerhet:
- Tryck på Windows-tangenten + S och sök efter ”Windows Säkerhet”. Öppna appen.
- Klicka på Virus & hotskydd.
- Klicka på Hantera inställningar.
- Stäng av Skydd i realtid. Bekräfta åtgärden om du blir uppmanad av UAC.
- Mata ut USB-enheten säkert och anslut den sedan igen.
Metod 3:Tilldela en enhetsbokstav
Ingen enhetsbokstav innebär ingen åtkomst. Windows använder enhetsbokstäver för att veta var den ska hitta dina data och på vilka lagringsenheter de finns. Lyckligtvis är det superenkelt att tilldela en enhetsbokstav och det kan göras på bara några sekunder.
- Högerklicka på Start och välj Diskhantering.
- Högerklicka på USB-volymen och klicka på Ändra enhetsbokstav och sökvägar.
- Klicka på Lägg till.
- Välj en enhetsbokstav och klicka på OK.
- Klicka på OK igen.
Metod 4:Ändra enhetstillstånd
Varje enhet har behörigheter för vem som kan få tillgång till lagringsenheten på maskinen den är ansluten till. Om du inte har åtkomst att läsa enheten kommer Windows att säga att åtkomst till usb-enheten nekas.
USB-enheter med filsystemet FAT32 kommer inte att ha en säkerhetsflik eftersom det inte stöds.
Om du inte kan komma åt USB-enheten på grund av felaktiga behörigheter, följ dessa steg:
- Högerklicka på enheten och välj Egenskaper.
- Gå till fliken Säkerhet och klicka på Redigera.
- Se till att Fullständig behörighet är inställd på Tillåt för Autentiserade användare.
- Klicka på Tillämpa.
Metod 5:Redigera behörigheter
Om du har uppdaterat behörigheterna men fortfarande får meddelandet kan du istället ange behörigheterna för ditt användarkonto i Avancerat-avsnittet.
- Högerklicka på enheten och välj Egenskaper.
- Gå till fliken Säkerhet och klicka på Avancerat.
- Klicka på Ändra behörigheter.
- Klicka på Lägg till.
- Klicka på Välj en huvudman.
- I textrutan, ange namnet på ditt användarkonto och klicka på Kontrollera namn. Klicka på OK.
- Kontrollera att Fullständig kontroll är vald, klicka sedan på OK.
- Klicka på Verkställ.
Metod 6:Reparera med CheckDisk
CheckDisk (CHKDSK) är ett kommando som kan skanna efter fel på ditt USB och potentiellt åtgärda dem med rätt parametrar. Om du någonsin har använt Windows felkontrolleringsverktyg på en lagringsenhet, kan du bli förvånad över att det faktiskt bara är CheckDisk med ett användargränssnitt.
Så här kan du reparera din USB med CheckDisk:
- Högerklicka på Start och välj Terminal (Admin). På Windows 10 kommer detta istället vara Windows PowerShell (Admin).
- Skriv
chkdsk *: /r
. Ersätt * med bokstaven för din USB-enhet. Tryck Enter.
Metod 7:Ta bort USB från Enhetshanteraren och återanslut
Dina USB-inställningar kan bli skadade eller korrupta. När detta händer börjar problem att uppstå, såsom detta fel som säger att USB-enheten inte är tillgänglig. Att ta bort USB från Enhetshanteraren är samma sak som att återställa enheten tillbaka till dess fabriksinställningar. Vid återanslutning kommer den att använda sina standardinställningar.
Så här görs det:
- Högerklicka på Start och välj Enhetshanteraren.
- Expandera Diskenheter-rullgardinsmenyn. Högerklicka på din USB-enhet och välj Avinstallera enhet.
- Klicka på Avinstallera.
- Koppla från USB-enheten och anslut den igen.
Metod 8:Redigera register
Windows-registret används för att lagra inställningar relaterade till olika objekt, inklusive Windows, enhetsdrivrutiner och applikationer. För oss kommer vi att fokusera på att hitta posten för vår USB i registernyckeln MountPoints2, som lagrar data för USB-enheter.
Du måste vara försiktig med vilka åtgärder du vidtar i registret. Att göra ett misstag, som att radera fel post, kan orsaka allvarliga problem. Därför rekommenderar vi att du säkerhetskopierar ditt register först. Det är enkelt och tar bara några sekunder.
- Högerklicka på Start och välj Terminal (Admin). På Windows 10 kommer detta istället vara Windows PowerShell (Admin).
- Skriv mountvol.exe och tryck Enter. Notera GUID som är associerad med ditt USB.
- Tryck Windows Key + R och skriv
regedit
. Tryck Enter. - Navigera till sökvägen:
HKEY_CURRENT_USER > Software > Microsoft > Windows> CurrentVersion > Explorer > MountPoints2
- Välj katalogen som har USB-enhetens bokstav och ta bort underkategorin shell. Om du inte kan se enhetsbokstaven, använd katalogen som har ditt USB:s GUID istället.
- Visa dolda filer, radera sedan autorun.exe om den finns på USB-minnet.
När du har gjort detta kommer du behöva ta bort din USB, starta om datorn, sedan återansluta USB:en för att den ska visas.
Metod 9:Aktivera med Grupprincipredigeraren
Lokal grupprincipredigeraren låter dig redigera grupprincipobjekt (GPOs) som bestämmer vilka åtgärder du kan och inte kan utföra på din Windows-maskin. Här kommer vi att leta efter tre GPOs som kan hindra dig från att komma åt din USB och uppdatera dem om nödvändigt.
- Tryck Windows-nyckeln + R och skriv
gpedit.msc
. Tryck Enter. - Navigera till sökvägen:
Administrativa Mallar > System > Åtkomst till flyttbara lagringsenheter
- Se till att Flyttbara Diskar: Neka körbehörighet, Flyttbara Diskar: Neka läsbehörighet och Flyttbara Diskar: Neka skrivbehörighet alla är inställda på Tillåt.
- För att verkställa uppdateringarna, öppna ett fönster för Terminal (Admin) eller Windows PowerShell (Admin) och kör kommandot
gpupdate
.
Metod 10:Formatera USB-minnet
Självklart, om ingen av lösningarna från vår lista fungerade, kan du alltid formatera om Windows inte kan komma åt USB-enheten. Formatering är synonymt med återställning till fabriksinställningar och innebär i grund och botten att torka USB-enheten till dess ursprungliga inställningar, inklusive att radera alla data på den.
- Högerklicka på Start och välj Diskhantering.
- Högerklicka på volymen för din USB och klicka på Formatera.
- Se till att Utför en snabbformatering är vald och tryck på OK.
- Klicka på OK igen.
Hur man återställer data som förlorats efter att ha åtgärdat USB-åtkomst
Genom att formatera din USB för att korrigera problemet ”Åtkomst nekad” kan du återställa de data som raderades med formateringen genom att använda programvara för dataåterställning. Sådana verktyg är särskilt utformade för fall av dataläckage som detta. För detta rekommenderar vi att du använder Disk Drill, eftersom det har ett beprövat track record för framgångsrika återställningar och det är enkelt att använda för användare på alla nivåer.
Följ dessa instruktioner för att återställa dina förlorade data med Disk Drill:
- Ladda ned och installera Disk Drill.
- Välj USB-enheter från listan över enheter och klicka på Sök efter förlorade data.
- Klicka på Granska hittade objekt när skanningen är klar.
- Välj filerna som du vill återställa. Notera kolumnen för Återställningschanser som antyder vilka data som har bäst chans att återställas. När du är redo, klicka på Återställ.
- Välj ett återställningsmål. Se till att du inte återställer filerna till samma USB som du återställer från, eftersom det kan leda till att de blir korrupta. När du är redo, klicka på OK.
Slutsats
Problemet ”Åtkomst nekad” uppstår när något förhindrar dig från att komma åt data på din USB-enhet. Preliminära kontroller inkluderar att försäkra sig om att USB-enheten är fri från virus och att den har en enhetsbokstav tilldelad. Efter detta bör du kontrollera behörigheterna för din USB för att säkerställa att ditt konto har läs/skriv-åtkomst. Om inte ens det fungerar kan du försöka reparera USB-enheten med CheckDisk och avinstallera enheten så att nya drivrutiner kan installeras vid återanslutning.
Om inga av fixarna fungerar, kan du alltid formatera USB-minnet för att återställa det. Även om dina filer raderas i processen, kan du återställa raderade filer från ett USB-minne efteråt.