“Bir Disk Okuma Hatası Oluştu”: Nedir ve Windows 10’da Nasıl Düzeltilir

Onaylayan
46

disk read error occuredBilgisayarınızı kullanırken birdenbire donar ve sizi zorla yeniden başlatmaya zorlar. Tekrar güçlendiğinde karşınıza “Bir disk okuma hatası oluştu” mesajı çıkar ve Windows 10’u yeniden başlatmak için Ctrl+Alt+Del tuşlarına basmanız önerilir.

Ancak önerilen yeniden başlatmayı yaptıktan sonra bile hata devam ediyor. Bu hatanın birçok nedeni olabilir, ancak endişelenmeyin çünkü düzeltmek için yollar vardır. Windows 10’da disk okuma hatasını nasıl düzeltebileceğiniz işte böyle.
Veri kurtarmaya git ⤵

“Disk Okuma Hatası Oluştu” Hatasının Nedenleri Nelerdir?

“A disk read error occurred” sorunu mutlaka bir sürücü ile ilgili bir problem olmak zorunda değildir. İşte mesajın arkasındaki yaygın nedenlerden birkaçı:

  • 🔥 Disk hasarı veya aşırı ısınma: Disk hasarı, sürücünün bütünlüğünü ve performansını etkiler. Aşırı ısınma durumu da benzer şekildedir, zira donanımın aşırı yüksek sıcaklıklarda çalışması öngörülmemiştir.
  • ⚠️ Kötü sektörler: MBR’nin depolandığı yerde kötü bir sektör oluşmuşsa, MBR artık erişilebilir veya kullanılamaz hale gelir.
  • 🔌 Bağlantı noktalarındaki kötü bağlantılar: Sabit disk Windows bilgisayarda görünmüyor ise, bu durum hatalı bağlantı noktaları veya ya iletişimi engelleyen ya da tutarsız hale getiren kötü kablolar nedeniyle olabilir.
  • 🧠 Bozuk RAM: Bilgisayarın hazırda bulunan verilere erişmek için RAM kullandığından, bozuk RAM bu soruna neden olabilir çünkü bilgisayar sürekli erişemeyeceği bilgilere ulaşmaya çalışır.
  • ⚙️ Yanlış BIOS ayarları: Yanlış BIOS ayarları, BIOS disk okuma hatasına neden olabilir. Bu, genellikle başka bir cihazın önyükleme sırasını değiştirmiş olması durumunda gerçekleşir.
  • 💾 Sürücünün önyükleme sektöründeki hata: Sürücünüzdeki önyükleme sektörü, RAM’e yüklenen ve bilgisayarınızın başlangıcında temel bir rol oynayan kodları içerir. Bunlar olmadan önyükleme mümkün değildir.
  • 🦠 Virüsler: Virüsler, sabit diskinize saldırmak da dahil olmak üzere her türlü kötücül görevi yerine getirmek üzere tasarlanmış olabilir. Bir virüs saldırısı, hatanın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Windows 10’da “A Disk Read Error Occured” Hatası Nasıl Düzeltilir

Bu sorunun çözülmesi ve nedeninin anlaşılması sistemli bir yaklaşım gerektirir. Çoğunlukla sorun ya hatalı bir sabit sürücü, yanlış bir BIOS ayarı ya da sorunlu bir RAM modülüyle ilgilidir. Sabit sürücünüzün durumunu kontrol etmek ve BIOS ayarlarınızın tamamının düzgün olduğundan emin olmak, araştıracağımız çözümlerden sadece birkaçıdır.

Yöntem 1: Bilgisayarı Kapat

Bilgisayarınız aşırı ısınır ise donanım bileşenleriniz çok sıcak hale geliyor demektir. Donanımınızın ideal çalışma sıcaklıkları vardır, eğer onlar bu sıcaklıkların üzerinde çalışıyorsa, anormallikler meydana gelmeye başlayacaktır. Bilgisayarınızı birkaç saat dinlendirdikten sonra tekrar açın ve mesajın hala görünüp görünmediğine bakın.

Mesaj kaybolursa, hemen sürücünüzün yedeğini alın ve bilgisayarınızın aşırı ısınmasına neyin sebep olduğunu belirleyin. Bu genellikle hava akışının yetersiz olması veya soğutmanın yetersiz olmasından kaynaklanır.

Yöntem 2: Önyükleme Sırasını Kontrol Et

Yanlış bir önyükleme sırası, Windows 10’da disk okuma hatasının görünmesine neden olabilir. Birden fazla depolama kaynağı kurulu veya bağlıysa, bilgisayarınız işletim sistemi içermeyen diğer kaynaktan önyüklemeye çalışıyor olabilir. Önyükleme sırası BIOS’unuzda güncellenebilir.

Her bilgisayar markası için süreç biraz farklı görünecek:

  1. BIOS’unuza girin. Bu, bilgisayarınızı açtıktan sonra ancak Windows başlamadan önce BIOS tuşuna basarak gerçekleştirilebilir. Bu genellikle aşağıdaki tuşlardan biridir: DEL, F1, F2, F10 veya F12.
  2. Boot bölümünde, Boot Device Priority‘e gidin.
  3. Sabit diskinizin en üstte olduğundan emin olun.

Yöntem 3: BIOS Ayarlarını Sıfırla veya BIOS’u Güncelle

BIOS’unuz ya eski olabilir ya da eski ayarları çalıştırıyor olabilir. BIOS’unuz, donanımınız arasındaki iletişimde rol oynadığı için bu, hatanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Önce, BIOS ayarlarınızı sıfırlamayı deneyin, bu sorunu çözüp çözmediğine bakın. Yine de, bu işlem bilgisayarınızın markasına bağlı olarak biraz değişiklik gösterecektir.

  1. BIOS’unuza girin.
  2. Fabrika varsayılan ayarlarını yükleyin. Genellikle, bunu F9 tuşuna basarak yapabilirsiniz.
  3. Değişiklikleri kaydedin ve BIOS’tan çıkın.

Sorun devam ederse, BIOS’unuzu en son sürüme güncellemeyi deneyin. Aşağıdaki talimatlar, mevcut BIOS sürümünüzü kontrol etmeniz ve güncellenmiş olanı kurmanız için sizi yönlendirecektir.

  1. Anakart üreticinizin web sitesini ziyaret edin ve yeni bir sürüm olup olmadığını kontrol edin. Mevcutsa indirin ve bir USB sürücüsüne koyun.
  2. BIOS’unuza girin ve menüleri kullanarak USB’den güncellenmiş BIOS’u yükleyin.

Yöntem 4: Bağlantı Noktalarını Kontrol Et

Sabit diskiniz anakarta düzgün bir şekilde bağlı değilse, Windows bu hatayı karşılık olarak üretebilir. Dizüstü bilgisayar kullanıcıları sabit disk bölmesini kontrol edebilir ve gevşememiş veya tüy ve tozdan dolayı tıkanmamış olduğundan emin olabilirler. Masaüstü bilgisayarlar için, bağlantı kablosunun (genellikle SATA) hem anakarta hem de sabit diskin uçlarına güvenli bir şekilde bağlandığından emin olun.

Eğer halen çalışmıyor ise, bağlandığın SATA portunu değiştirmeyi dene. Yeni SATA portunu araması için önyükleme sırasını güncellemen gerekebilir, ancak bu, hatalı bir bağlantı noktası olduğu ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ek olarak, kabloyu değiştirmeyi de deneyebilirsin.

Yöntem 5: MBR’yi Yenile

Master Boot Record (MBR), sabit diskinizin veya SSD’nizin ilk sektöründe yer alır ve bilgisayarınızın işletim sistemini bulmasını ve yüklemesini sağlayan bilgileri içerir. Hasarlı veya bozulmuşsa, bilgisayarınız açılmayacaktır. Bu adım için, kurtarma ortamına girmek üzere içinde Windows bulunan boot edilebilir bir USB sürücüye ihtiyacınız olacaktır.

  1. USB’den başlatın, dilinizi ve para birimi formatlarınızı seçin, ardından İleri düğmesine tıklayın.Özet ekranını atlamak
  2. İlk ekranda Bilgisayarını onar seçeneğine tıklayın.Onarım seçeneğini seçmek
  3. Sorun Gider 'e tıklayın.Sorun gidermeyi seçmek
  4. Komut İstemi 'ne tıklayın.Komut istemini açmak
  5. bootrec /fixmbr yazın ve Enter'a basın.bootrec /fixmbr çalıştırma
  6. bootrec /fixboot yazın ve Enter'a basın.bootrec /fixboot çalıştırma
  7. bootrec /scanos yazın ve Enter'a basın.bootrec /scanos çalıştırma
  8. bootrec /rebuildbcd yazın ve Enter'a basın.bootrec /rebuildbcd çalıştırma
  9. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve sabit sürücünüzden başlayın.

Yöntem 6: CheckDisk’i Çalıştır

CheckDisk, sürücünüzde mantıksal ve fiziksel hataları tarayabilen bir onarım aracıdır. Genellikle tespit ettiği disk hatalarını düzeltmek için kullanılır ancak parametre kullanılmadan sadece-okunur modda da kullanılabilir. Hatta kötü sektörleri onarmak için bile kullanılabilir.

Bu adım için ayrıca bir önyüklenebilir USB’ye ihtiyacınız olacak.

  1. USB’den başlatın ve İleri düğmesine tıklayın.Önizleme ekranını atlamak
  2. İlk ekranda Bilgisayarını Onar seçeneğine tıklayın.Onarım seçeneğini seçmek
  3. Sorun Gider seçeneğine tıklayın.Sorun gidermeyi seçme
  4. Komut İstemini açın.Komut istemini açma
  5. chkdsk C: /f /r yazın. C: kısmını kendi sürücü harfinizle değiştirin. Enter tuşuna basın.chkdsk komutu
  6. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve sabit diskinizden başlatın.

Yöntem 7: RAM’i Kontrol Et

Bu sorunun RAM’ınızdaki bir sorundan kaynaklanması nadir değildir. Öncelikle, RAM’inizin sağlam bir şekilde bağlı olduğundan emin olmak için yerine oturtmayı deneyin. Eğer bu işe yaramazsa ve tek bir RAM çubuğu kullanıyorsanız, onu farklı bir yuvaya takmayı deneyin. Çift kanal RAM kullanıyorsanız, yerlerini değiştirmeyi deneyin.

RAM’ı başka bir cihazda test etme fırsatınız olursa, Windows Bellek Tanılama aracını çalıştırarak bunu yapabilirsiniz. Basitçe ⊞ Win + R, “mdsched” yazın ve Enter‘a basın tuşuna basın.

Yöntem 8: Virüs Temizleme ve Disk Birleştirme İşlemi Yap

Yukarıdaki yöntemlerden hiçbiri işe yaramazsa, bilgisayarınızdan sabit diski çıkarıp başka bir bilgisayara bağlamayı deneyin. Bu, diskin görünüp görünmediğini kontrol etmenize ve virüs temizleme ve disk birleştirme gibi teşhis işlemlerini yapmanıza olanak tanır.

Virüs taraması için önce sabit diski tarayın. Bunu Windows Defender kullanarak yapabilirsiniz:

  1. Dosya Gezgini‘ni açın.
  2. Sol navigasyon bölmesinde sürücünüzün üzerine sağ tıklayın, ardından Microsoft Defender ile Tara‘yı seçin.Windows Defender ile Tarama

Tarama tamamlandı ve virüs bulunmadıysa, aşağıdaki adımları izleyerek disk birleştirme işlemini gerçekleştirin. Eğer SSD kullanıyorsanız bu kısmı atlayın.

  1. Başlat‘a sağ tıklayın ve Disk Yönetimi‘ni seçin.Disk Yönetimi açılıyor
  2. Sorunlu diskin birimine sağ tıklayın ve Özellikler‘i seçin.Birimin özellikleri inceleniyor
  3. Araçlar‘a tıklayın, sonra Optimize Et‘e tıklayın.Parçalama birleştirme penceresi açılıyor
  4. Optimize Et‘e tıklayın.Parçalama birleştirme yapılıyor

Disk Okuma Hatasını Düzelttikten Sonra Dosyalar Nasıl Kurtarılır

Bu Windows 10 açılış hatasına sebep olan hasar, sürücünüzdeki verileri de etkilemiş olabilir. Yeterince hızlı hareket ederseniz, kaybolmuş veya zarar görmüş verileri Disk Drill veri kurtarma aracını kullanarak kurtarabilirsiniz. Disk Drill, daha önce sonsuza kadar kaybolduğu düşünülen verileri geri getirebilen bir veri kurtarma aracıdır.

Bunu yapmak için, Disk Drill’i yükleyebileceğiniz çalışan bir bilgisayara sürücünüzü çıkarıp bağlamanız gerekir. Disk Drill kullanarak veri kurtarmak için şu adımları izleyin:

  1. Disk Drill’i indirin ve açın.
  2. Sürücü Yedekleme‘ye tıklayın.
  3. Etkilenen diski seçin, ardından Byte-byte Yedekleme‘ye tıklayın.Yedeklenecek sürücünün seçimi
  4. İstenilen alanları doldurun, ardından Tamam‘a tıklayın.Yedeklemenin başlatılması
  5. Veri Kurtarma‘ya tıklayın.
  6. Disk görüntüsü ekle‘ye tıklayın ve yeni oluşturulan disk görüntüsünü ekleyin. Daha sonra, görüntü dosyasını seçin ve Kayıp verileri ara‘ya tıklayın.Kayıp veriler için görüntü dosyasının taranması
  7. Tarama tamamlandığında, Bulunan öğeleri incele‘ye tıklayın.Keşfedilen dosyaların incelenmesi
  8. Kurtarmak istediğiniz dosyaları seçin. Her dosyanın ne kadar kurtarılabilir olduğuna dair bir gösterge için Kurtarma şansları sütununu kullanın. Hazır olduğunuzda, Kurtar‘a tıklayın.İşaretlenen dosyaların kurtarılması
  9. Kurtarılan dosyaları nereye saklamak istediğinizi seçin. Onları kurtarmakta olduğunuz aynı diskte saklamadığınıza emin olun.Kurtarmanın onaylanması

Sonuç

“A disk error occurred” hatası, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10’da ortaya çıkabilir. Sorun, sabit diskinizde, RAM’inizde veya BIOS ayarlarınızda olabilir. Bu sorunu düzeltmenin en iyi yolu, CheckDisk ile herhangi bir sabit disk ile ilgili sorunları onarmaktır. Bu işe yaramazsa, önyükleme sıranızın doğru olduğunu doğrulayın ve RAM’inizin düzgün çalıştığından ve doğru yerleştirildiğinden emin olun.

Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane, teknolojiye büyük bir ilgi duyan bir içerik yazarıdır ve sıklıkla donanım, veri kurtarma ve tüketici elektroniği ile ilgili içerikler üretir. Yazı yazmadığı zamanlarda müzik keşfeder ve kendi web siteleri üzerinde çalışır.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım onarımında 12 yıllık deneyim.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required