Hoe herstel je verwijderde bestanden van een Android SD-kaart

Geschreven door
Goedgekeurd door
55

Herstel bestanden van Android SD-kaart

Als Android-gebruiker gebruik je waarschijnlijk een SD-kaart om de opslagcapaciteit van je telefoon uit te breiden en foto’s, video’s en andere soorten bestanden op te slaan. Maar ongelukken gebeuren, en het kan zijn dat je per ongeluk sommige van deze bestanden verwijdert, of dat ze om andere redenen vermist raken. In de meeste gevallen kun je deze verwijderde bestanden terugkrijgen door proactief te zijn en de juiste stappen voor gegevensherstel te volgen. De onderstaande secties beschrijven het proces op een gemakkelijk te begrijpen manier.

Waarom is het mogelijk om verwijderde bestanden op Android te herstellen

Wist je dat wanneer je bestanden verwijdert op je telefoon of computer, ze eigenlijk helemaal niet verwijderd zijn? Op een Android-telefoon, wanneer je een bestand verwijdert, markeert Android de ruimte die het in beslag nam als leeg. Met andere woorden, het gedraagt zich alsof het ruimte vrij heeft. En, wanneer het die ruimte nodig heeft, zal het dat bestand overschrijven. Maar in de tussentijd, voordat het dat bestand met een nieuw bestand overschrijft, is het oude bestand er nog steeds, zelfs als het niet zichtbaar is als beschikbaar binnen Android.

geheugenkaart en Android-telefoon

Daardoor zijn er een paar manieren om je kansen te vergroten om een verwijderd bestand te kunnen herstellen. Ongeacht wanneer je erachter komt dat je een bestand hebt verwijderd:

  • stop met het zoveel mogelijk gebruiken van je telefoon zodra je ontdekt dat je bestanden kwijt bent.
  • installeer geen nieuwe apps, neem geen nieuwe foto’s en download geen bestanden — het is mogelijk dat die bestanden over het oude bestand heen worden geschreven dat je bent kwijtgeraakt.
  • een goede manier om er zeker van te zijn dat je niet per ongeluk bestanden op de achtergrond downloadt, is om je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Op die manier zal je telefoon niet automatisch afbeeldingen en e-mails die naar je gestuurd worden downloaden.
  • als je het kunt verdragen om je telefoon nu niet te gebruiken, kun je je apparaat volledig uitzetten — op die manier schrijft zelfs het Android-besturingssysteem niet over je oude bestanden heen.

Waar u als eerst moet kijken voor verloren Android-bestanden

Zodra je bent gestopt met het gebruik van je telefoon en ervoor hebt gezorgd dat deze geen bestanden meer naar je SD-kaart schrijft, zijn er een paar dingen om te controleren voordat je toevlucht neemt tot intensievere gegevenshersteltechnieken.

Methode 1: Controleer de App-specifieke Prullenbakmap

Hoewel Android geen ingebouwde Prullenbak-functie heeft, bieden de meeste bestandsverkenners van derde partijen en foto-apps dit wel binnen de app. Je eerste actie zou moeten zijn om te kijken in deze app-specifieke prullenbakmappen en te zien of je bestanden daar zijn. Als ze er zijn, kun je ze herstellen.

Als voorbeeld nemen we de Google Foto’s-app:

  1. Open de Google Foto’s app op je telefoon.Bibliotheek in Google Foto's
  2. Tik op Bibliotheek.
  3. Tik op de optie Prullenbak om recent verwijderde foto’s en video’s te bekijken.
  4. Houd een foto/video lang ingedrukt om deze te selecteren. Selecteer alle foto’s die je wilt herstellen en tik op Herstellen.

Het proces is vergelijkbaar voor alle apps: zoek de map Prullenbak/Trash/Bin, selecteer de bestanden die u wilt herstellen en tik op de hersteloptie. Niet alle apps bewaren echter verwijderde bestanden 60 dagen lang, zoals Google Foto’s dat doet.

Methode 2: Controleer op Verloren Bestanden in Messengers

Het is misschien een lange gok, maar je zou berichtendiensten zoals Facebook Messenger, Telegram of WhatsApp kunnen controleren voor vermiste bestanden. Dit werkt alleen als je de bestanden hebt verzonden of ontvangen via deze berichtendiensten.

Laten we een kijkje nemen op WhatsApp om deze methode beter uit te leggen:

  1. Open WhatsApp.
  2. Open de chat waarin je het bestand hebt ontvangen of verzonden.zoek bijlagen in whatsapp
  3. Tik op de contactnaam bovenaan.
  4. Tik op Media, Links en Docs om alle bestanden die verzonden of ontvangen zijn in de chat te zien.
  5. Download de benodigde bestanden dienovereenkomstig.

Als u bestanden bent verloren door een virusaanval, moet u onmiddellijk uw apparaat uitschakelen en direct naar de onderstaande gegevenshersteltool gaan. Hetzelfde geldt voor elk apparaatfalen, of een situatie waarin u uw telefoon niet kunt aanzetten, zoals wanneer u deze heeft beschadigd.

Hoe gegevens te herstellen van een Android SD-kaart

Als blijkt dat je een andere methode voor gegevensherstel moet gebruiken, moet je wellicht naar tools van derden kijken. Er zijn een paar gereedschappen voor gegevensherstel beschikbaar, en je kunt ze zelfs rechtstreeks vanuit de Google Play Store downloaden.

Methode 1: Herstel Verwijderde Bestanden door een SD-kaart Direct aan te Sluiten

Disk Drill is een datahersteltool die SD-kaarten en andere opslagtypen kan scannen, zoeken naar verloren of verwijderde bestanden en ze opslaan op je computer. Vanaf daar kun je door die bestanden zoeken en ze terugzetten op je telefoon, of ze op je computer bewaren.

Er zijn een paar manieren om de opslag van je telefoon met je computer te verbinden om te gebruiken met Disk Drill. Je kunt ofwel de SD-kaart uit je telefoon halen en deze met een kaartlezer verbinden met je computer, of je kunt je daadwerkelijke telefoon aansluiten op je computer. Je SD-kaart eruit halen is veruit de eenvoudigste methode, dus we beginnen met instructies daarvoor.

  1. Download Disk Drill en installeer het.
  2. Sluit de SD-kaart aan op je PC. Zorg ervoor dat je een kwaliteitsadapter gebruikt.
  3. Open Disk Drill, selecteer de SD-kaart en klik op Zoek naar verloren gegevens om de gegevensherstelscan te starten.select what you want to scan from the list
  4. Klik op Beoordeel gevonden items zodra de scan voltooid is. Als je alleen specifieke bestandstypen wilt zien, klik dan in plaats daarvan op de tegel van het relevante bestandstype (Foto’s, Video, Documenten, Archief, en Overige).wait for scan to finish
  5. Vouw de secties Verwijderd of verloren en Gereconstrueerd uit.expand sections
  6. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen. Disk Drill toont een voorvertoning van het momenteel geselecteerde bestand, maar je kunt handmatig een voorvertoning van elk bestand bekijken door op het oogicoon naast de bestandsnaam te klikken. Klik op Herstellen.select files for recovery
  7. Kies een herstelbestemming voor de bestanden en klik op Volgende. Het is het beste om deze bestanden niet direct naar de SD-kaarten terug te zetten, tenzij je zeker weet dat je geen andere bestanden meer van de SD-kaart wilt herstellen en de SD-kaart zelf helemaal in orde is.recover your files
  8. Disk Drill zal de geselecteerde bestanden herstellen.

Opmerking: Je kunt Disk Drill gebruiken om gegevens van je SD-kaart te herstellen terwijl deze in de smartphone zit, maar dit vereist dat je je smartphone root. Wij raden echter aan dat je de SD-kaart rechtstreeks aansluit op je pc – het werkt voor zowel de macOS als Windows versies van Disk Drill en voorkomt ook dat Android-processen de verwijderde bestanden overschrijven.

Methode 2: Herstel gegevens van de SD-kaart door de smartphone met uw pc te verbinden

Als u geen micro SD-kaartadapter kunt verkrijgen of liever uw smartphone direct met uw pc verbindt, is een tool als Tenorshare UltData een goede keuze. We raden deze methode aan in situaties waarin u alleen verwijderde foto’s en WhatsApp-appgegevens zoals afbeeldingen, video’s, chats en documenten wilt herstellen. U hoeft uw telefoon niet te rooten bij het gebruik van UltData, maar de functionaliteit is vrij beperkt vergeleken met Disk Drill.

Opmerking: UltData zal een app installeren op uw Android-apparaat, wat soms de bestanden die u wilt herstellen kan overschrijven. Daarnaast vereist de app meerdere rechten, wat een beveiligingsrisico kan vormen.

Zo gebruik je UltData om gegevens van de SD-kaart van je Android-telefoon te herstellen:

  1. Download en installeer UltData op uw PC.
  2. Verbind uw smartphone met de PC met behulp van een USB-kabel. Zorg ervoor dat u USB-foutopsporing heeft ingeschakeld.
  3. Start de UltData-app op uw computer en kies Verloren gegevens herstellen.UltData herstelt verloren gegevens
  4. Selecteer de bestandstypen die u wilt herstellen en klik op Start.selecteer bestandstypen die u wilt herstellen
  5. Wacht tot UltData uw smartphone heeft gescand.
  6. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen en klik op de Herstellen optie.voorbeeld van gevonden audiobestanden

Methode 3: Gegevens herstellen van de SD-kaart zonder PC

Heb je geen toegang tot een pc? Je kunt nog steeds een beperkte gegevensherstelprocedure uitvoeren met behulp van een Android-gegevensherstel-app, Disk Digger. De app heeft een gratis versie waarmee je afbeeldingen en video’s kunt herstellen. Terwijl foto’s kunnen worden hersteld zonder je telefoon te rooten, vereist het herstel van video’s dat je het apparaat root. De betaalde versie ondersteunt het herstellen van alle bestandstypen, maar ook dan moet je je Android-telefoon rooten om het te laten werken.

Zo gebruik je DiskDigger om gegevens te herstellen van je Android SD-kaart:

  1. Download DiskDigger via de Google Play Store.
  2. Start de app. Je ziet twee opties—Basic Scan en Deep Scan. Als je Android-apparaat niet is geroot, houd het bij Basic Scan, waarmee je alleen verwijderde afbeeldingen kunt herstellen. Op geroote Android-apparaten kun je Deep Scan gebruiken, waarmee je alle bestandstypen kunt herstellen.
  3. Tik op het vereiste scantype.
  4. Selecteer de bestandstypen die je wilt herstellen en tik op OK.
  5. disk digger select scanVink de bestanden aan die je wilt herstellen en tik op de hersteloptie.disk digger choose files
  6. Kies of je de bestanden wilt opslaan op een app (zoals Google Drive), een lokale opslaglocatie, of dat je ze wilt uploaden naar een FTP-server.

Toekomstig gegevensverlies voorkomen

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dataverlies in de toekomst te voorkomen, hoewel de methode zal variëren van app tot app en van bestand tot bestand.

📷 Gebruik Google Foto’s op je Android-apparaat. Google Foto’s maakt automatisch een back-up van je foto’s in de cloud, wat betekent dat als je je apparaat kwijtraakt of het niet meer werkt, je er nog steeds toegang toe hebt.

☁️ Andere apps hebben vergelijkbare cloudopslagoplossingen. Als je bijvoorbeeld Photoshop gebruikt, kun je je afbeeldingen automatisch back-uppen naar je Adobe Creative Cloud. En als je Microsoft Office-apps gebruikt, heb je mogelijk bestanden geback-upt naar Microsoft OneDrive.

📲 Zorg ervoor dat volledige back-ups van je telefoon ingeschakeld zijn. Om back-ups in te schakelen, open je Instellingen, tik op “Systeem,” vervolgens op “Back-up” en zet de schakelaar op aan.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen die kunnen leiden tot gegevensverlies van je Android SD-kaart, maar het goede nieuws is dat je bijna altijd je bestanden kunt herstellen als je snel handelt en de juiste gegevensherstelmethoden gebruikt. Maar voordat je begint met een uitgebreide gegevensherstel, is het een goed idee om specifieke prullenbakmappen van apps en berichtenapps zoals WhatsApp te controleren op je bestanden.

Als u gegevensherstel moet uitvoeren, raden we altijd aan dat u de SD-kaart rechtstreeks aansluit op uw PC en dan een bekend gegevensherstelprogramma zoals Disk Drill gebruikt om uw gegevens te herstellen. Als dat niet mogelijk is, kunt u hulpprogramma’s zoals UltData en DiskDigger gebruiken om gegevensherstel uit te voeren.

Veelgestelde Vragen

Ja. Je kunt gegevens herstellen van een geformatteerde SD-kaart op Android. De mate van gegevensherstel hangt echter vooral af van het feit of je nieuwe bestanden naar de SD-kaart hebt geschreven na het formatteren of niet. Je kunt een tool zoals Disk Drill gebruiken om gegevensherstel uit te voeren van een geformatteerde Android SD-kaart:
  1. Download Disk Drill en installeer het op je PC.
  2. Sluit de SD-kaart aan op je PC.
  3. Open Disk Drill, selecteer de SD-kaart en klik op Zoek naar verloren gegevens.
  4. Klik op Bekijk gevonden items.
  5. Selecteer de bestanden die je wilt herstellen en klik op Herstellen.
  6. Kies een herstelbestemming voor de bestanden en klik op Volgende.
Het is het beste om de micro SD-kaart met een pc te verbinden en als deze wordt gedetecteerd, gebruik dan een programma zoals Disk Drill om gegevens ervan te herstellen:
  1. Download Disk Drill en installeer het.
  2. Verbind de micro SD-kaart met uw pc.
  3. Start Disk Drill, selecteer de micro SD-kaart en klik op Zoek naar verloren gegevens.
  4. Klik op Bekijk gevonden items.
  5. Selecteer de bestanden die u wilt herstellen en klik op Herstellen.
  6. Selecteer een herstelbestemming voor de bestanden en klik op Volgende.
Als de micro SD-kaart beschadigd is door fysieke schade, of helemaal niet wordt gedetecteerd, is het beter om de doe-het-zelf gegevensherstel over te slaan en in plaats daarvan contact op te nemen met een professionele gegevenshersteldienst.
Nee, je kunt geen verwijderde bestanden van een SD-kaart herstellen zonder software, tenzij je een back-up hebt.
Het is het beste om een SD-kaart aan te sluiten op een pc en vervolgens gegevensherstel uit te voeren. Hiervoor is Disk Drill een uitstekende keuze—dankzij de bewezen staat van dienst en uitstekende gegevensherstelalgoritme. Als je de geheugenkaart niet op een pc kunt aansluiten, kun je een Android-app zoals DiskDigger gebruiken om gegevensherstel uit te voeren. Dit is echter lang niet zo effectief als het gebruik van een volwaardig desktop-gegevensherstelprogramma.
Christian de Looper is geboren en getogen in Canberra, Australië, en woont nu in Californië. Christian heeft gewerkt met een breed scala aan online technologiepublicaties, waaronder Businessinsider, Windows Central, DigitalTrends, TechRadar, Forbes en vele anderen. Technologiejournalist, consultant, muziekproducent, wereldreiziger en zelfverklaarde komiek :)
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required