Hoe een SD-kaart formatteren zonder gegevensverlies op Android en Windows

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
49

sd-kaart formatteren zonder gegevensverliesHet formatteren van je SD-kaart is een uitstekende manier om de meeste vormen van logische schade te verwijderen. Het is in feite een fabrieksreset. Als de SD-kaart echter bestanden bevat die je wilt behouden, wil je misschien een manier vinden om de SD-kaart te formatteren zonder gegevensverlies.

Zelfs als je SD-kaart beschadigd is en het lijkt alsof je je bestanden moet opofferen om deze te redden, is er een manier om de SD-kaart te formatteren zonder gegevens te verliezen. Lees verder om meer te weten te komen.

Hoe een back-up van gegevens maken van een SD-kaart die geformatteerd moet worden

Wanneer een SD-kaart geformatteerd moet worden, is dat meestal omdat er een probleem aan de oppervlakte is gekomen. Als Windows of Android vraagt om de SD-kaart te formatteren, moet je snel handelen om je gegevens veilig te herstellen, aangezien je niet kunt weten hoe ernstig de schade zal worden. Hier zijn een paar manieren waarop je de gegevens van je SD-kaart kunt terughalen voordat je deze formatteert.

Scenario 1: De gegevens zijn toegankelijk

Als je de SD-kaart kunt openen zonder te formatteren, kun je eenvoudig een back-up van de gegevens maken door deze te verplaatsen met behulp van Verkenner. Deze methode van slepen en neerzetten is de snelste en eenvoudigste manier om een back-up te maken van de gegevens die op de SD-kaart zijn opgeslagen.

Volg deze stappen om een back-up van de gegevens van de SD-kaart te maken met behulp van Verkenner:

 1. Open Verkenner.Verkenner openen.
 2. Navigeer naar je SD-kaart en verplaats de gegevens naar een ander opslagapparaat door te slepen en neerzetten of te kopiëren en plakken.De gegevens verplaatsen met behulp van Verkenner.

Als je geen toegang hebt tot een Windows-computer, kun je de bestanden rechtstreeks vanaf je telefoon back-uppen door ze te kopiëren naar een cloudopslagoplossing zoals Google Drive, Samsung Cloud, Dropbox of OneDrive.

Scenario 2: De gegevens zijn niet toegankelijk

In de meeste gevallen waarbij uw SD-kaart geformatteerd moet worden, krijgt u niet de kans om de gegevens gewoon over te zetten naar een ander opslagapparaat met behulp van de Verkenner. Gelukkig zijn er nog steeds enkele manieren om uw gegevens terug te krijgen.

Herstel met behulp van Data Recovery Software

Disk Drill is een gegevenshersteltool die in staat is om uw SD-kaart te scannen op herstelbare gegevens en deze veilig te herstellen naar een gezond opslagapparaat voor veilige bewaring. Dit is vooral handig in gevallen waarin je een beschadigde SD-kaart moet formatteren zonder gegevensverlies, aangezien Disk Drill toegang kan krijgen tot je gegevens zelfs als deze niet beschikbaar zijn via traditionele middelen zoals de Verkenner. Bovendien bevat de applicatie een byte-voor-byte back-upfunctie die je in staat stelt om een volledige kopie van je SD-kaart te maken om potentieel gegevensverlies te voorkomen dat geassocieerd kan worden met het uitvoeren van herstel op de SD-kaart zelf.

Volg deze instructies om je SD-kaartgegevens te herstellen met Disk Drill:

 1. Download en installeer Disk Drill.
 2. Klik op Drive Backup.Toegang tot de functie Drive Backup.
 3. Selecteer uw SD-kaart en klik op Byte-voor-byte Backup.Starten van de SD-kaart backup.
 4. Geef de backup een naam en opslaglocatie. Klik op OK.Het maken van een byte-voor-byte backup van de SD-kaart.
 5. Ga terug naar Opslagapparaten en wijs het nieuw gecreëerde beeld toe.Het koppelen van het SD-kaart beeld.
 6. Selecteer het beeld van de SD-kaart vanuit de lijst van apparaten en klik op Zoek naar verloren data.Het zoeken van de SD-kaart naar data.
 7. Klik op Beoordeel gevonden objecten, of klik op Herstel alles… om alles wat gevonden is direct te herstellen.Het beoordelen van de data op de SD-kaart.
 8. Markeer de bestanden die u wilt herstellen. Het voorbeeldvenster stelt u in staat te zien wat u herstelt, zodat u kunt bevestigen dat u de juiste data terugzet. Wanneer u klaar bent om verder te gaan, klik op Herstel.Data herstellen van de SD-kaart.
 9. Kies een geschikte herstellocatie op een apart opslagmedium en klik op Volgende om het herstel te voltooien.Afronding van SD-kaart herstel.

In gevallen waar het bestandssysteem gecompromitteerd is en u een ruwe SD-kaart moet herstellen, is Disk Drill in staat uw gegevens te herstellen, zelfs als het bestandssysteem is ingestort, waardoor u de ruwe SD-kaart kunt formatteren zonder gegevensverlies.

Herstellen van een back-up

Als uw gegevens beschikbaar zijn in een back-up, kunt u uw SD-kaart formatteren en daarna de gegevens rechtstreeks vanuit de back-up herstellen. Het is gebruikelijk dat mobiele apparaten een vorm van cloudopslag hebben, zoals Google Drive of Samsung Cloud. Houd er rekening mee dat een van deze opties geconfigureerd moet zijn geweest voordat de gegevens verloren gingen, anders zal er geen kopie beschikbaar zijn.

Zo herstel je een kopie van je gegevens uit Samsung Cloud:

 1. Ga naar Instellingen.Instellingen openen op Android.
 2. Tik op Accounts en back-up.Toegang tot Accounts en Back-up.
 3. Tik op Gegevens herstellen.Kiezen om gegevens te herstellen van een Samsung Cloud back-up.
 4. Kies de back-up.De back-up kiezen om te herstellen.
 5. Selecteer welke items je wilt herstellen en tik op Herstellen.back-up items kiezen

Hoe een SD-kaart formatteren op Windows

Nadat u uw gegevens succesvol hebt hersteld en een back-up hebt gemaakt, kunt u overgaan tot het formatteren van de SD-kaart. Bekijk deze methoden over hoe u een SD-kaart kunt formatteren zonder gegevens te verliezen.

Methode 1: Verkenner

Het formatteren van uw SD-kaart met behulp van Verkenner is waarschijnlijk de meest handige methode omdat het gemakkelijk toegankelijk is vanuit praktisch elke locatie op uw computer in een mum van tijd.

 1. Open de Verkenner.
 2. Klik met de rechtermuisknop op je SD-kaart en klik op Formatteren.De SD-kaart formatteren met behulp van Verkenner.
 3. Geef de SD-kaart een naam en bestandssysteem. Zorg ervoor dat Snel formatteren geselecteerd is, en klik daarna op Start.Het formatteren bevestigen via Verkenner.
 4. Klik op OK.

Methode 2: Schijfbeheer

Schijfbeheer is een systeemhulpprogramma waarmee u zorg kunt dragen voor de interne en externe opslagapparaten die op uw computer zijn aangesloten. U kunt het gebruiken om uw SD-kaart te formatteren.

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Schijfbeheer.Schijfbeheer openen.
 2. Klik met de rechtermuisknop op het volume van je SD-kaart en klik op Formatteren.De SD-kaart formatteren met Schijfbeheer.
 3. Geef een volumelabel voor de SD-kaart op en specificeer het bestandssysteem dat je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat Snel formatteren uitvoeren is ingeschakeld en klik op OK.Het formatteren van de SD-kaart voltooien in Schijfbeheer.
 4. Klik nogmaals op OK.

Methode 3: Opdrachtprompt, PowerShell of Terminal

Als u de voorkeur geeft aan een command-line interface, of als File Explorer en Schijfbeheer gewoon niet werkten voor u, kan een format worden uitgevoerd met een terminalprogramma zoals Opdrachtprompt, PowerShell of Terminal (voor Windows 11).

Volg deze instructies om een SD-kaart te formatteren met PowerShell:

 1. Klik met de rechtermuisknop op Start en klik op Windows PowerShell (Admin).Windows PowerShell openen.
 2. Typ diskpart en druk op Enter.DiskPart uitvoeren.
 3. Typ list disk en druk op Enter.Beschikbare schijven weergeven.
 4. Typ select disk *. Vervang * door uw schijfnummer. Druk op Enter.De SD-kaart selecteren.
 5. Typ clean en druk op Enter.De SD-kaart schoonmaken.
 6. Typ create partition primary en druk op Enter.Een primaire partitie aanmaken.
 7. Typ format fs=FAT32. Als u geen FAT32 wilt gebruiken, voer dan het bestandssysteem in dat u wilt gebruiken. Druk op Enter.De SD-kaart formatteren met een bestandssysteem.
 8. Typ assign en druk op Enter.Een stationsletter toewijzen.

Hoe een SD-kaart formatteren op Android

Als je geen toegang hebt tot een Windows-computer, kun je een format uitvoeren rechtstreeks op je Android-apparaat. De exacte stappen kunnen verschillen afhankelijk van je apparaat en Android-versie, maar de stappen zijn zeer vergelijkbaar. Lees verder om te ontdekken hoe je een SD-kaart op Android kunt formatteren zonder gegevens te verliezen nadat je deze hebt geback-upt.

 1. Ga naar Instellingen.Instellingen openen op Android.
 2. Tik op Batterij en apparaatonderhoud.Toegang krijgen tot Batterij en Apparaatonderhoud.
 3. Tik op Opslag.Toegang krijgen tot je Android-opslag.
 4. Veeg naar je SD-kaart.Naar de SD-kaart gaan in Opslag.
 5. Tik op de Meer knop (verticale ellips) en tik vervolgens op Formatteren.De SD-kaart formatteren in Android.

Wanneer je een SD-kaart formatteert met je Android-apparaat, zal het automatisch een compatibel bestandssysteem kiezen.

Conclusie

Het is mogelijk om je SD-kaart te formatteren zonder foto’s, video’s en andere nuttige bestanden te verliezen. Om dit te doen, moet je eerst een back-up maken van alle bestaande gegevens op de SD-kaart. Als je toegang hebt tot de gegevens, kan dit eenvoudig worden gedaan door ze te verplaatsen met behulp van Verkenner. Als je de SD-kaart niet kunt openen, zal je in plaats daarvan de gegevens moeten herstellen met een datahersteltool zoals Disk Drill of de gegevens herstellen vanuit een back-up.

Zodra uw gegevens zijn geback-upt en veilig zijn, kunt u doorgaan met het formatteren van de SD-kaart met behulp van ofwel Bestandsverkenner, Schijfbeheer, of Opdrachtprompt/PowerShell/Terminal. Het uitvoeren van een formattering zal logische schade aan de SD-kaart verwijderen, evenals eventuele gegevens die nog op de SD-kaart staan.

Veelgestelde Vragen

Ja, een SD-kaart formatteren wist alles. Daarom moet, om een SD-kaart te formatteren zonder gegevens te wissen, je eerst een back-up van de gegevens maken. Als de gegevens niet toegankelijk zijn, moet je de gegevens herstellen met behulp van een data recovery tool voordat je gaat formatteren.
Bij het upgraden of vervangen van de SD-kaart die je gebruikt in je Android-apparaat, moet je eerst de gegevens overzetten om te zorgen dat je ze niet verliest. Anders, wanneer je de nieuwe SD-kaart aansluit, zal deze leeg zijn. Je kunt dit doen door de gegevens van de oude SD-kaart naar je computer te verplaatsen en vervolgens die gegevens naar de nieuwe SD-kaart over te zetten.
Ja, het is mogelijk om een micro SD-kaart te formatteren zonder gegevens te verliezen. Het enige wat je moet doen is die gegevens back-uppen voordat je een formattering uitvoert. Als je de gegevens niet normaal kunt back-uppen, herstel de gegevens dan eerst met behulp van een datahersteltool zoals Disk Drill voordat je een formattering uitvoert.
Je kunt je SD-kaart niet formatteren zonder bestanden te verwijderen als schrijfbeveiliging is ingeschakeld op de SD-kaart. Als je SD-kaart een schrijfbeveiligingsschakelaar heeft, zorg er dan voor dat deze in de uit-positie staat (omhoog) zodat er wijzigingen kunnen worden aangebracht op de SD-kaart. Anders blijft deze vastzitten in alleen-lezen modus.
Ja, het is mogelijk om een SD-kaart rechtstreeks vanaf je Android-apparaat te formatteren. Dit proces zal alle bestanden die op de SD-kaart zijn opgeslagen verwijderen. Als je een SD-kaart wilt formatteren zonder gegevens te verliezen op een telefoon, zorg dan dat je eerst een back-up maakt.
Avatar photo
Jordan Jamieson-Mane is een content schrijver met een gepassioneerde interesse in technologie, vaak creëert hij content over hardware, dataherstel en consumentenelektronica. Wanneer hij niet aan het schrijven is, ontdekt hij muziek en werkt hij aan zijn eigen websites.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required