Hoe gegevens herstellen van een RAW SD-kaart en deze repareren

Avatar photo
Geschreven door
Goedgekeurd door
51

herstel van raw sd-kaartWe gebruiken vaak SD-kaarten om belangrijke bestanden en informatie te back-uppen die we onderweg nodig hebben. Het kan dan ook frustrerend zijn om te ontdekken dat je computer je niet toelaat om toegang te krijgen tot de kaart omdat deze overgegaan is naar een RAW-status. Het lijkt misschien alsof je al je gegevens kwijt bent, maar er zijn manieren om succesvol een RAW SD-kaart herstel uit te voeren.

We gaan in dit artikel alle stappen die bij dat proces horen nader bekijken. Voordat we dat doen, laten we het probleem eerst wat beter begrijpen.

Wat is een RAW SD-kaart?

Wanneer het bestandssysteem van je SD-kaart beschadigd raakt door een virus, abrupte uitschakeling of onjuist verwijderen, kan de computer de gegevens op de kaart niet lezen. Dit is wanneer het bestandssysteem van je SD-kaart als RAW verschijnt en de gegevens onbereikbaar worden.

Hier zijn enkele mogelijke redenen die ervoor kunnen zorgen dat uw SD-kaart RAW wordt:

Reden Omschrijving
⚡Abrupte uitschakeling Als uw computer abrupt uitschakelt vanwege een stroomstoring of hardwareprobleem, kan de SD-kaart RAW worden.
🦠 Malware of virus Malware of virussen kunnen de gegevens en het bestandssysteem van de SD-kaart beschadigen, waardoor de gegevens ontoegankelijk worden en de SD-kaart RAW lijkt.
⏏️ Onjuist verwijderen Het verwijderen van de SD-kaart terwijl de computer gegevens opslaat, kan leiden tot corruptie van gegevens en het bestandssysteem, waardoor de kaart RAW lijkt.
💾 Mislukte formattering Onderbrekingen of fouten tijdens het formatteringsproces kunnen ertoe leiden dat een SD-kaart RAW wordt.

Er zijn verschillende methoden om je SD-kaart te repareren, maar je riskeert data te verliezen als het niet goed gaat. Daarom moet je eerst data van de SD-kaart herstellen met behulp van dataherstelsoftware en dan pas richten op het repareren van de kaart.

Hoe bestanden te herstellen van een RAW SD-kaart

De beste manier om bestanden van een RAW SD-kaart te herstellen, is het gebruik van dataherstelsoftware zoals Disk Drill. Het is een uitstekend hulpmiddel dat effectief RAW SD-kaarten kan scannen om u te helpen uw gegevens te herstellen.

Direct proberen de kaart te repareren zonder je gegevens te herstellen heeft risico’s – je gegevens kunnen overschreven worden terwijl je probeert de kaart te repareren of de SD-kaart kan defect raken, waardoor je gegevens onherstelbaar zijn.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om bestanden te herstellen op een RAW SD-kaart:

 1. Download de gratis versie van Disk Drill op deze link en installeer deze op uw computer. U moet beheerdersrechten toekennen aan de software zodat het herstel kan worden uitgevoerd.
 2. Sluit de SD-kaart aan op uw PC. Dit kan door deze in een kaartlezer te plaatsen of door een apparaat dat de SD-kaart bevat aan te sluiten op de computer.
 3. Open nu Disk Drill. U zult een lijst met de schijven op uw computer zien op het beginscherm. Selecteer uw SD-kaart uit die lijst.
 4. Klik vervolgens op de knop Zoek naar verloren data en start de scan.
 5. In dit stadium begint Disk Drill met het scannen van alle bestanden op uw SD-kaart. Zodra dat proces is voltooid, toont het u een lijst met de gevonden bestanden. U kunt alle gevonden items bekijken door op de blauwe knop in de rechterbovenhoek te klikken.
  disk drill scant de kaart
 6. Nadat u ze hebt bekeken, klikt u op de knop Herstellen om het herstellen van de bestanden op uw SD-kaart te beginnen. De software zal een melding tonen waar u een locatie kunt kiezen om alle bestanden veilig op te slaan. Selecteer de locatie om het herstel te voltooien.
  herstel geselecteerde bestanden

Op dit moment zijn alle gegevens op uw SD-kaart veilig beschikbaar op een andere locatie. U kunt ze dus vanaf uw computer openen als u dat wilt. Dat gezegd hebbende, wilt u nog steeds uw RAW SD-kaart repareren zodat u deze in de toekomst kunt gebruiken. Hier is hoe u dat kunt doen.

Hoe een RAW SD-kaart te repareren

Voor iedereen die afhankelijk is van SD-kaarten als hun opslagapparaat, kan het tegenkomen van een RAW SD-kaartfout verwarrend zijn, omdat het uw kaart onleesbaar maakt en uw gegevens ontoegankelijk.

RAW SD-kaarten repareren vereist meestal dat u ze formatteert. Dit betekent dat alles op uw kaart wordt gewist. Om gegevensverlies te voorkomen, is het cruciaal om gegevensherstel uit te voeren voordat u enige reparaties probeert.

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om een RAW SD-kaart te repareren. We gaan het proces verkennen om uw SD-kaart te repareren, zodat deze weer leesbaar en toegankelijk is.

Methode 1: Een RAW SD-kaart herstellen met behulp van Diskpart

Diskpart is een opdrachtregel-hulpprogramma dat helpt bij het beheren van verschillende partities op uw systeem. U kunt deze app gebruiken om uw opslagapparaten te formatteren en ze in leesbare formaten zoals FAT32, NTFS, enz. te configureren. Onthoud echter dat het formatteren van uw kaart alle gegevens zal wissen, dus het is het beste om uw bestanden te back-uppen voordat u verder gaat.

Zo kun je een RAW SD-kaart formatteren met behulp van de Diskpart-tool:

 1. Sluit de SD-kaart aan op uw computer.
 2. Open de opdrachtprompt en voer diskpart in. Op het volgende scherm, typ je het commando list disk. Je opdrachtprompt ziet er op dit moment ongeveer zo uit.
  Windows diskpart list disk commando
 3. Stel je voor dat je SD-kaart de S:-schijf is en je wilt deze formatteren naar een NTFS-bestandssysteem, dan zou je Disk S format fs=FAT32 typen en op enter drukken.

Dit laat de computer weten dat hij de SD-kaart moet formatteren en herconfigureren naar het FAT32 bestandssysteem. Ontkoppel uw SD-kaart zodra dit is voltooid en sluit hem opnieuw aan om te controleren of het proces veilig is voltooid.

Methode 2: Formatteer RAW SD-kaart in Schijfbeheer

Schijfbeheer is een ingebouwde hulpprogramma in Windows. Net als Diskpart beheert het alle partities van opslagapparaten, inclusief het formatteren van RAW SD-kaarten. Het heeft echter een meer intuïtieve gebruikersinterface in plaats van alleen een opdrachtpromptvenster.

Volg deze stappen om een RAW SD-kaart te formatteren met Schijfbeheer:

 1. Open Schijfbeheer door te zoeken naar “Schijfbeheer” in het Startmenu. De app zal verschijnen als “Maak en formatteer harde schijfpartities” in de zoekresultaten.
 2. Zoek je RAW SD-kaart, klik met de rechtermuisknop op de partitie en klik op Formatteren…Het formatteren van de RAW-partitie.
 3. Wijzig de naam van je SD-kaart als je dat wilt en stel het Bestandssysteem in op FAT, exFAT, FAT32 of NTFS, afhankelijk van de instructies van de fabrikant voor jouw SD-kaartmodel.Het voltooien van het formatteren.
 4. Klik op OK.Het afsluiten van het formatteren.

Nadat het formatteren voltooid is, moet je SD-kaart nu schoon en toegankelijk zijn.

Methode 3: Herschrijf Partitietabel met TestDisk

TestDisk is een volledig open-source herstelprogramma gespecialiseerd in het terughalen van verloren partities en het herstellen van verwijderde bestanden. Het wordt uitgevoerd via de commandoprompt zonder een modern ogende gebruikersinterface, wat het verwarrend kan maken voor gewone gebruikers. Het is echter een effectief hulpmiddel om RAW SD-kaarten te repareren.

Gebruik TestDisk om de partitietabel opnieuw te schrijven door het volgende te doen:

 1. Download het TestDisk zip-bestand en pak de bestanden uit. Zoek vervolgens naar testdisk_win.exe en open dit bestand.
 2. Maak een nieuw logbestand door [Create] te markeren en op Enter te drukken.create new log file in Testdisk
 3. Selecteer de schijf die overeenkomt met je RAW SD-kaart. Controleer welke optie overeenkomt met de beschrijving (grootte, bestandssysteem, etc.) van je apparaat. Druk dan op Enter.Select the device
 4. Selecteer het juiste partitietabeltype voor je geheugenkaart en druk op Enter. Meestal is de standaard door TestDisk geselecteerde optie de juiste.Select partition
 5. Selecteer Analyse en druk op Enter om je SD-kaart te analyseren op fouten of corrupties.Partition structure
 6. Start Quick Search door op Enter te drukken.Search for deleted partition
 7. Als je partitie is gevonden, selecteer [Continue] en druk op Enter. Als dit niet het geval is, kun je zoeken naar meer partities door [Deeper Search] te selecteren.Deep search in Testdisk
 8. Selecteer Write. Dit schrijft de partities opnieuw weg en registreert ze in de partitietabel, wat zou moeten betekenen dat je SD-kaart weer toegankelijk wordt.Write the new partition structure

Conclusie

Het repareren van RAW SD-kaarten is vaak eenvoudig. In de meeste gevallen zou formatteren de oplossing moeten zijn, maar zoals we hebben uitgelegd, zijn er methoden die je kunt proberen om de gegevens op de SD-kaart te behouden terwijl je deze repareert. Het is echter belangrijk om je gegevens te herstellen voordat je enige methoden probeert om de kaart te repareren, om ervoor te zorgen dat je ze niet verliest.

Gegevensherstel is eenvoudig met Disk Drill. Het ondersteunt alle opslagapparaten, werkt met alle populaire bestandssystemen en biedt een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface om gegevensherstel kinderspel te maken.

Veelgestelde vragen

Nee, je kunt CHKDSK niet gebruiken voor een RAW SD-kaart. Je krijgt een foutmelding "CHKDSK is niet beschikbaar voor RAW-stations".
Ja, je kunt gegevens herstellen op een SD-kaart. Er zijn tegenwoordig veel gegevensherstelmethoden die bijna elk type bestand van je SD-kaart kunnen ophalen. Je kunt ingebouwde tools in Windows zoals File History of CHKDSK gebruiken, of software voor gegevensherstel om te proberen je bestanden te herstellen.
Herstel bestanden van een corrupte RAW SD-kaart met data recovery software Disk Drill met deze stappen:
 1. Installeer en open Disk Drill.
 2. Selecteer uw RAW SD-kaart bij de beschikbare apparaten en klik op Zoek naar verloren data.
 3. Klik op Bekijk gevonden items.
 4. Kies uw bestanden en klik op Herstellen.
 5. Kies de bestandslocatie voor uw bestanden.
 6. Wacht tot het herstel voltooid is. Klik op Toon herstelde data in Verkenner om uw herstelde bestanden te controleren.
Je kunt de opdrachtprompt gebruiken om een RAW SD-kaart te converteren naar het FAT32-bestandssysteem. Voer de volgende opdracht in de prompt in: Disk S format fs=FAT32. Dit commando zet de inhoud
Avatar photo
Prateek is een freelance schrijver die technologie en cultuur behandelt voor verschillende online publicaties. Hij geniet van sport en films kijken als hij niet aan het werk is.
Goedgekeurd door
12 jaar ervaring in softwareontwikkeling, databasebeheer en hardware reparatie.