Hur man återställer data från ett RAW SD-kort och fixar det

Avatar photo
Skriven av
53

återställa raw sd-kortVi använder ofta SD-kort för att säkerhetskopiera viktiga filer och information som vi behöver när vi är i farten. Så det kan vara frustrerande att upptäcka att din dator vägrar låta dig komma åt kortet eftersom det har hamnat i ett RAW-tillstånd. Det kan verka som att du har förlorat alla dina data, men det finns sätt att framgångsrikt genomföra en återställning av ett RAW SD-kort.

Vi kommer att gå igenom alla steg som ingår i den processen i den här artikeln. Innan det, låt oss förstå problemet lite bättre.

Vad är ett RAW SD-kort?

När filsystemet på ditt SD-kort blir korrupt på grund av ett virus, plötslig avstängning eller felaktig borttagning, misslyckas datorn med att läsa datan på kortet. Det är när filsystemet på ditt SD-kort visas som RAW och datan blir otillgänglig.

Här är några potentiella orsaker som kan få ditt SD-kort att bli RAW:

Orsak Beskrivning
⚡Plötslig avstängning Om din dator plötsligt stänger av sig på grund av strömavbrott eller hårdvaruproblem, kan SD-kortet bli RAW.
🦠 Skadlig kod eller virus Skadlig kod eller virus kan skada SD-kortets data och filsystem, vilket gör datan otillgänglig och leder till att SD-kortet verkar vara RAW.
⏏️Felaktig borttagning Att ta bort SD-kortet medan datorn skriver data på det kan leda till skador på data och filsystem, vilket orsakar att kortet verkar vara RAW.
💾 Misslyckad formatering Avbrott eller fel under formateringsprocessen kan leda till att ett SD-kort blir RAW.

Det finns olika metoder för att reparera ditt SD-kort, men du riskerar att förlora dina data om saker inte går bra. Det är därför du först bör återställa data från SD-kortet med hjälp av programvara för dataåterställning och sedan fokusera på att fixa kortet.

Hur man återställer filer från ett RAW SD-kort

Det bästa sättet att återställa filer från ett RAW SD-kort är att använda dataåterställningsprogram som Disk Drill. Det är ett utmärkt verktyg som är kapabelt att effektivt skanna RAW SD-kort för att hjälpa dig återställa dina data.

Att direkt försöka fixa kortet utan att återställa dina data innebär risker – dina data kan skrivas över medan du försöker laga kortet eller SD-kortet kan misslyckas, vilket gör dina data oåterkalleliga.

Här är stegen du kan följa för att återställa filer på ett RAW SD-kort:

 1. Ladda ner gratisversionen av Disk Drill på den här länken och installera den på din dator. Du behöver ge programvaran administratörsbehörighet så att den kan utföra återställningen.
 2. Anslut SD-kortet till din PC. Du kan göra detta antingen genom att sätta in det i en kortläsare eller genom att ansluta en enhet som innehåller SD-kortet till datorn.
 3. Öppna nu Disk Drill. Du kommer att se en lista med datorns enheter på startsidan. Välj ditt SD-kort från den listan.
 4. Därefter kan du klicka på Sök efter förlorade data-knappen och starta skanningen.
 5. I det här skedet kommer Disk Drill att börja skanna efter alla filer på ditt SD-kort. När den processen är klar kommer den att visa dig en lista med de filer den har hittat. Du kan granska alla hittade objekt genom att klicka på den blå knappen i övre högra hörnet.
  disk drill scans the card
 6. När du har granskat dem klickar du på Återställ-knappen för att börja återskapa filerna på ditt SD-kort. Programvaran kommer att visa en uppmaning där du kan välja en plats för att säkert lagra alla filer. Välj platsen för att slutföra återställningen.
  recover selected files

Vid det här laget är alla data på ditt SD-kort säkert tillgängliga på en annan plats. Så du kan komma åt dem från din dator om du vill. Med det sagt, vill du fortfarande åtgärda ditt RAW SD-kort så att du kan använda det i framtiden. Så här kan du göra det.

Hur man åtgärdar ett RAW SD-kort

För alla som är beroende av SD-kort som lagringsenhet kan det vara förvirrande att stöta på ett RAW SD-kortfel eftersom det gör ditt kort oläsligt och dina data otillgängliga.

Att fixa RAW SD-kort kräver oftast att du formaterar dem. Det innebär att allt på ditt kort raderas. För att förhindra förlust av data är det avgörande att utföra dataåterställning innan du försöker några reparationer.

Det finns olika metoder du kan använda för att åtgärda ett RAW SD-kort. Vi kommer att utforska processen att fixa ditt SD-kort så att det kan bli läsbart och tillgängligt igen.

Metod 1: Åtgärda ett RAW SD-kort med Diskpart

Diskpart är ett kommandoradsverktyg som hjälper till att hantera olika partitioner på ditt system. Du kan använda denna app för att formatera dina lagringsenheter och konfigurera dem till läsbara format såsom FAT32, NTFS etc. Kom ihåg dock att formatering av ditt kort kommer att radera alla dess data, så det är bäst att säkerhetskopiera dina filer innan du fortsätter.

Så här kan du formatera ett RAW SD-kort med hjälp av verktyget Diskpart:

 1. Anslut SD-kortet till din dator.
 2. Öppna kommandotolken och skriv in diskpart. På den följande skärmen, skriv in kommandot list disk. Din kommandotolk kommer vid denna punkt att se ut något i stil med detta.
  Windows diskpart list disk command
 3. Låt oss säga att ditt SD-kort är S:-enheten och du vill formatera det till ett NTFS-filsystem, då skriver du Disk S format fs=FAT32 och trycker på enter.

Detta gör att datorn vet att den ska formatera SD-kortet och konfigurera om det till filsystemet FAT32. Koppla bort ditt SD-kort när detta är gjort och återanslut det för att kontrollera om processen har slutförts säkert.

Metod 2: Formatera RAW SD-kort i Diskhantering

Diskhantering är ett inbyggt verktyg i Windows. Liknande Diskpart hanterar det alla partitioner på lagringsenheter, inklusive formatering av RAW SD-kort. Det kommer dock med ett mer intuitivt användargränssnitt snarare än bara ett kommandotolksfönster.

Följ dessa steg för att formatera RAW SD-kort med Diskhantering:

 1. Öppna Diskhantering genom att söka efter ”Diskhantering” i Start-menyn. Appen kommer att visas som ”Skapa och formatera hårddiskpartitioner” i sökresultaten.
 2. Hitta ditt RAW SD-kort, högerklicka på partitionen och klicka på Formatera…Formaterar den RAW-partitionen.
 3. Redigera ditt SD-korts namn om du vill och ställ in filsystemet till FAT, exFAT, FAT32 eller NTFS, beroende på tillverkarens instruktioner för din SD-kortsmodell.Avslutar formateringen.
 4. Klicka på OK.Färdigställer formateringen.

Efter att formateringen är klar bör ditt SD-kort nu vara rent och tillgängligt.

Metod 3: Skriv om partitionstabell med TestDisk

TestDisk är ett helt öppen källkod-baserat återställningsverktyg som specialiserar sig på att återställa förlorade partitioner och återställa raderade filer. Det körs via kommandotolken utan ett modernt utseende användargränssnitt, vilket kan göra det förvirrande för vanliga användare. Dock är det ett effektivt verktyg för att reparera RAW SD-kort.

Använd TestDisk för att skriva om partitionstabellen genom att göra följande:

 1. Ladda ner TestDisk-zipfilen och extrahera dess filer. Hitta sedan öppna testdisk_win.exe.
 2. Skapa en ny loggfil genom att markera [Skapa] och tryck Enter.skapa ny loggfil i Testdisk
 3. Välj den disk som representerar ditt RAW SD-kort. Kontrollera vilket alternativ som överensstämmer med beskrivningen (storlek, filsystem, etc.) av din enhet. Tryck sedan på Enter.Välj enheten
 4. Välj rätt partitionstabellstyp för ditt minneskort och tryck Enter. Vanligtvis är det alternativ TestDisk har valt som standard det rätta.Välj partition
 5. Välj Analysera och tryck Enter för att analysera ditt SD-kort för eventuella fel eller korruptioner.Partitionstruktur
 6. Starta Snabbsök genom att trycka Enter.Sök efter raderad partition
 7. Om din partition har hittats, välj [Fortsätt] och tryck Enter. Om inte kan du söka efter fler partitioner genom att välja [Djupare Sökning].Djup sökning i Testdisk
 8. Välj Skriv. Detta skriver om och registrerar partitionerna i partitionstabellen, vilket borde göra ditt SD-kort åtkomligt igen.Skriv den nya partitionstrukturen

Slutsats

Att åtgärda RAW SD-kort är ofta enkelt. I de flesta fall bör formatering fungera, men som vi förklarade finns det metoder du kan prova för att bevara datan på SD-kortet samtidigt som du lagar det. Det är dock viktigt att återställa dina data innan du försöker några metoder för att laga kortet för att säkerställa att du inte förlorar det.

Dataåterställning är enkelt med Disk Drill. Det stöder alla lagringsenheter, fungerar med alla populära filsystem och erbjuder ett användarvänligt och intuitivt gränssnitt för att göra dataåterställning en barnlek.

Vanliga frågor

Nej, du kan inte använda CHKDSK för ett SD-kort som är i RAW-format. Du kommer att få felmeddelandet "CHKDSK är inte tillgängligt för enheter med RAW-format".
Ja, du kan återställa data på ett SD-kort. Det finns många metoder för dataräddning nuförtiden som kan återställa nästan vilken typ av fil som helst från ditt SD-kort. Du kan använda inbyggda verktyg i Windows som Filhistorik eller CHKDSK, eller programvara för dataräddning för att försöka återställa dina filer.
Om du inte kan formatera ett RAW SD-kort, så är det första du behöver göra att återställa dess innehåll med hjälp av ett verktyg som Disk Drill. Du kan sedan tvinga fram formatering av SD-kortet med kommandot diskpart i kommandotolken.
Återställ filer från ett korrupt RAW SD-kort med dataåterställningsprogrammet Disk Drill med dessa steg:
 1. Installera och öppna Disk Drill.
 2. Välj ditt RAW SD-kort bland tillgängliga enheter och klicka på Sök efter förlorad data.
 3. Klicka på Granska hittade objekt.
 4. Välj dina filer och klicka på Återställ.
 5. Välj filplats för dina filer.
 6. Vänta på att återställningen ska bli klar. Klicka på Visa återställd data i Utforskaren för att kontrollera dina återställda filer.
Du kan använda kommandotolken för att konvertera ett RAW SD-kort till filsystemet FAT32. Ange följande kommando i kommandotolken: Disk S format fs=FAT32. Detta kommando omvandlar innehållet
Avatar photo
Prateek är en frilansskribent som skriver om teknik och kultur för flera nätbaserade publikationer. Han tycker om sport och att titta på filmer när han inte arbetar.
Godkänd av
12 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, databasadministration och hårdvarureparation.