Πώς να Διαμορφώσετε μια Κάρτα SD χωρίς να Χάσετε Δεδομένα στο Android και Windows

Avatar photo
Γράφτηκε από
Εγκρίθηκε από
51

μορφοποίηση κάρτας sd χωρίς απώλεια δεδομένωνΗ μορφοποίηση της κάρτας SD είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αφαιρέσετε τις περισσότερες μορφές λογικής βλάβης. Είναι ουσιαστικά μια επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ωστόσο, αν η κάρτα SD περιέχει αρχεία που θέλετε να κρατήσετε, μπορεί να θέλετε να βρείτε έναν τρόπο να μορφοποιήσετε την κάρτα SD χωρίς απώλεια δεδομένων.

Ακόμη και αν η κάρτα SD σας έχει καταστραφεί και φαίνεται ότι πρέπει να θυσιάσετε τα αρχεία σας για να την σώσετε, υπάρχει ένας τρόπος να διαμορφώσετε την κάρτα SD χωρίς να χάσετε δεδομένα. Συνεχίστε στην ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

Πώς να Δημιουργήσετε Αντίγραφο Ασφαλείας Δεδομένων από μια Κάρτα SD που Χρειάζεται Μορφοποίηση

Όταν μια κάρτα SD χρειάζεται να μορφοποιηθεί, συνήθως είναι επειδή έχει εμφανιστεί ένα πρόβλημα. Αν τα Windows ή το Android ζητούν να μορφοποιήσετε την κάρτα SD, πρέπει να δράσετε γρήγορα για να ανακτήσετε με ασφάλεια τα δεδομένα σας, καθώς δεν μπορείτε να ξέρετε πόσο σοβαρή θα γίνει η ζημιά. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα από την κάρτα SD σας πριν τη μορφοποιήσετε.

Σενάριο 1: Τα Δεδομένα Είναι Προσβάσιμα

Εάν μπορείτε να ανοίξετε την κάρτα SD χωρίς μορφοποίηση, μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων μετακινώντας τα μέσω του File Explorer. Αυτή η μέθοδος σύρσιμο και απόθεσης είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων που αποθηκεύονται στην κάρτα SD.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων από την κάρτα SD χρησιμοποιώντας τον File Explorer:

 1. Άνοιξε τον Εξερευνητή Αρχείων.Άνοιγμα του Εξερευνητή Αρχείων.
 2. Πλοηγήσου στην κάρτα SD σου και μετακίνησε τα δεδομένα σε άλλη συσκευή αποθήκευσης είτε σύροντάς τα και αφήνοντάς τα είτε αντιγράφοντας και επικολλώντας.Μετακίνηση δεδομένων χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Αρχείων.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή με Windows, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων απευθείας από το κινητό σας αντιγράφοντας τα σε μια λύση αποθήκευσης στο σύννεφο όπως το Google Drive, το Samsung Cloud, το Dropbox ή το OneDrive.

Σενάριο 2: Δεν Είναι Δυνατή η Πρόσβαση στα Δεδομένα

Στις περισσότερες περιπτώσεις όπου η κάρτα SD σας πρέπει να διαμορφωθεί, δεν θα έχετε την ευκαιρία να απλά μεταφέρετε τα δεδομένα σε ένα άλλο μέσο αποθήκευσης χρησιμοποιώντας τον File Explorer. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα κάποιοι τρόποι για να πάρετε πίσω τα δεδομένα σας.

Ανάκτηση Χρησιμοποιώντας Λογισμικό Ανάκτησης Δεδομένων

Το Disk Drill είναι ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων που είναι σε θέση να σαρώσει την κάρτα SD σας για ανακτήσιμα δεδομένα και να τα αποκαταστήσει με ασφάλεια σε ένα υγιές μέσο αποθήκευσης για προστασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να μορφοποιήσετε μια κατεστραμμένη κάρτα SD χωρίς να χάσετε δεδομένα, καθώς το Disk Drill μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας ακόμα και όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα μέσω παραδοσιακών μεθόδων όπως ο Εξερευνητής Αρχείων. Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει μια λειτουργία αντιγραφής δεδομένων byte προς byte που σας επιτρέπει να πάρετε μια πλήρη αντιγραφή της κάρτας SD σας για να προλάβετε τυχόν δεδομένα που σχετίζονται με τη διενέργεια ανάκτησης στην ίδια την κάρτα SD.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να αποκαταστήσετε τα δεδομένα της κάρτας SD σας χρησιμοποιώντας το Disk Drill:

 1. Κατέβασε και εγκατέστησε το Disk Drill.
 2. Κάνε κλικ στο Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας Δίσκου.Πρόσβαση στη λειτουργία Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας Δίσκου.
 3. Επίλεξε την κάρτα SD και κάνε κλικ στο Αντίγραφο Ασφαλείας Βυτίο προς Βυτίο.Εκκίνηση του αντιγράφου ασφαλείας της κάρτας SD.
 4. Όνομασε το αντίγραφο και επίλεξε την διαδρομή αποθήκευσης. Κάνε κλικ ΟΚ.Δημιουργία ενός αντιγράφου ασφαλείας βυτίο προς βυτίο της κάρτας SD.
 5. Επέστρεψε στις Συσκευές Αποθήκευσης και ανάθεσε τη νέα δημιουργηθείσα εικόνα.Επισύναψη της εικόνας κάρτας SD.
 6. Επίλεξε την εικόνα της κάρτας SD από τη λίστα με τις συσκευές και κάνε κλικ Ψάξε για χαμένα δεδομένα.Αναζήτηση δεδομένων στην κάρτα SD.
 7. Κάνε κλικ Επανεξέταση βρεθέντων αντικειμένων, ή κάνε κλικ Ανάκτηση όλων… για την άμεση ανάκτηση όλων των ευρεθέντων.Επανεξέταση δεδομένων στην κάρτα SD.
 8. Σημείωσε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις. Το παράθυρο προεπισκόπησης σου επιτρέπει να βλέπεις τι ανακτάς, ώστε να επιβεβαιώσεις ότι ανακτάς τα σωστά δεδομένα. Όταν είσαι έτοιμος να προχωρήσεις, κάνε κλικ Ανάκτηση.Ανάκτηση δεδομένων από την κάρτα SD.
 9. Επέλεξε μια κατάλληλη τοποθεσία ανάκτησης σε ένα ξεχωριστό μέσο αποθήκευσης και κάνε κλικ Επόμενο για να ολοκληρώσεις την ανάκτηση.Ολοκλήρωση ανάκτησης κάρτας SD.

Σε περιπτώσεις όπου το σύστημα αρχείων έχει διαταραχθεί και πρέπει να ανακτήσετε μια κάρτα SD σε raw κατάσταση, το Disk Drill είναι σε θέση να επαναφέρει τα δεδομένα σας ακόμα και αν το σύστημα αρχείων έχει καταρρεύσει, επιτρέποντάς σας να διαμορφώσετε την κάρτα SD σε raw κατάσταση χωρίς να χάσετε δεδομένα.

Επαναφορά Από Αντίγραφο Ασφαλείας

Εάν τα δεδομένα σας είναι διαθέσιμα σε αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να μορφοποιήσετε την κάρτα SD σας και έπειτα να επαναφέρετε τα δεδομένα απευθείας από το αντίγραφο ασφαλείας. Είναι κοινό για τις φορητές συσκευές να έχουν κάποια μορφή αποθηκευτικού νέφους, όπως το Google Drive ή το Samsung Cloud. Έχετε κατά νου ότι μία από αυτές τις επιλογές πρέπει να έχει ρυθμιστεί πριν χαθούν τα δεδομένα, διαφορετικά ένα αντίγραφο δεν θα είναι διαθέσιμο.

Έτσι αποκαθιστάτε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας από το Samsung Cloud:

 1. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις.Άνοιγμα Ρυθμίσεων στο Android.
 2. Πατήστε Λογαριασμοί και αντίγραφα ασφαλείας.Πρόσβαση σε Λογαριασμούς και Αντίγραφα Ασφαλείας.
 3. Πατήστε Επαναφορά δεδομένων.Επιλογή για επαναφορά δεδομένων από αντίγραφο ασφαλείας Samsung Cloud.
 4. Επιλέξτε το αντίγραφο ασφαλείας.Επιλογή του αντιγράφου ασφαλείας για επαναφορά.
 5. Επιλέξτε ποια στοιχεία θέλετε να επαναφέρετε και πατήστε Επαναφορά.επιλέξτε στοιχεία αντιγράφου ασφαλείας

Πώς να Διαμορφώσετε μια Κάρτα SD στα Windows

Αφού ανακτήσετε επιτυχώς τα δεδομένα σας και τα διασφαλίσετε με αντίγραφο ασφαλείας, μπορείτε να προχωρήσετε στη μορφοποίηση της κάρτας SD. Δείτε αυτές τις μεθόδους σχετικά με το πώς να μορφοποιήσετε μια κάρτα SD χωρίς να χάσετε δεδομένα.

Μέθοδος 1: Εξερευνητής Αρχείων

Η μορφοποίηση της κάρτας SD σας χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Αρχείων είναι πιθανώς η πιο βολική μέθοδος διότι είναι εύκολα προσβάσιμη από σχεδόν οπουδήποτε στον υπολογιστή σας σε χρόνο μηδέν.

 1. Ανοίξτε τον Εξερευνητή Αρχείων.
 2. Κάντε δεξί κλικ στην κάρτα SD σας και κλικ στην επιλογή Μορφοποίηση.Μορφοποίηση της κάρτας SD χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Αρχείων.
 3. Δώστε ένα όνομα και σύστημα αρχείων στην κάρτα SD. Βεβαιωθείτε ότι η επιλογή Γρήγορη Μορφοποίηση είναι επιλεγμένη, στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Έναρξη.Επιβεβαίωση της μορφοποίησης μέσω του Εξερευνητή Αρχείων.
 4. Κάντε κλικ στο OK.

Μέθοδος 2: Διαχείριση Δίσκου

Διαχείριση Δίσκων είναι ένα σύστημα εργαλείων που σας επιτρέπει να φροντίζετε τις εσωτερικές και εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φορμαρέτε την κάρτα SD σας.

 1. Κάντε δεξί κλικ στο Start και κλικ στην επιλογή Διαχείριση Δίσκων.Άνοιγμα της Διαχείρισης Δίσκων.
 2. Κάντε δεξί κλικ στον τόμο της κάρτας SD σας και κλικ στην επιλογή Μορφοποίηση.Μορφοποίηση της κάρτας SD μέσω της Διαχείρισης Δίσκων.
 3. Εισάγετε μια ετικέτα τόμου για την κάρτα SD και καθορίστε το σύστημα αρχείων που θέλετε. Εξασφαλίστε ότι η επιλογή Εκτέλεσε μια γρήγορη μορφοποίηση είναι ενεργοποιημένη και κλικ στο OK.Ολοκλήρωση της μορφοποίησης της κάρτας SD στη Διαχείριση Δίσκων.
 4. Κάντε κλικ στο OK ξανά.

Μέθοδος 3: Προτροπή Εντολών, PowerShell, ή Τερματικό

Εάν προτιμάτε μια διεπαφή γραμμής εντολών, ή αν ο Εξερευνητής Αρχείων και η Διαχείριση Δίσκου απλώς δεν λειτουργούσαν για εσάς, μια μορφοποίηση μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα τερματικού όπως το Command Prompt, το PowerShell, ή το Terminal (για τα Windows 11).

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να μορφοποιήσετε μια κάρτα SD χρησιμοποιώντας το PowerShell:

 1. Κάντε δεξί κλικ στο Έναρξη και κάντε κλικ στο Windows PowerShell (Διαχειριστής).Άνοιγμα του Windows PowerShell.
 2. Πληκτρολογήστε diskpart και πατήστε Enter.Εκτέλεση της DiskPart.
 3. Πληκτρολογήστε list disk και πατήστε Enter.Λίστα των διαθέσιμων δίσκων.
 4. Πληκτρολογήστε select disk *. Αντικαταστήστε το * με τον αριθμό του δίσκου σας. Πατήστε Enter.Επιλογή της κάρτας SD.
 5. Πληκτρολογήστε clean και πατήστε Enter.Καθαρισμός της κάρτας SD.
 6. Πληκτρολογήστε create partition primary και πατήστε Enter.Δημιουργία κύριας κατάτμησης.
 7. Πληκτρολογήστε format fs=FAT32. Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το FAT32, εισαγάγετε το σύστημα αρχείων που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε. Πατήστε Enter.Μορφοποίηση της κάρτας SD με σύστημα αρχείων.
 8. Πληκτρολογήστε assign και πατήστε Enter.Ανάθεση γράμματος διαδρομής.

Πώς να διαμορφώσετε μια κάρτα SD σε Android

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε υπολογιστή Windows, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια μορφοποίηση απευθείας στη συσκευή Android σας αντίθετα. Οι ακριβείς βήματα θα διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή και την έκδοση Android που έχετε, αλλά τα βήματα είναι πολύ παρόμοια. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς να μορφοποιήσετε μια κάρτα SD στο Android χωρίς να χάσετε δεδομένα μόλις τα έχετε πάρει αντίγραφο ασφαλείας.

 1. Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις.Άνοιγμα Ρυθμίσεων στο Android.
 2. Πατήστε Μπαταρία και φροντίδα συσκευής.Πρόσβαση στη Μπαταρία και φροντίδα συσκευής.
 3. Πατήστε Αποθηκευτικός χώρος.Πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο του Android σας.
 4. Σύρετε προς την κάρτα SD.Μεταβαίνοντας στην κάρτα SD στον Αποθηκευτικό χώρο.
 5. Πατήστε το κουμπί Περισσότερα (κατακόρυφα τρεις τελείες) και στη συνέχεια πατήστε Μορφοποίηση.Μορφοποίηση της κάρτας SD στο Android.

Όταν διαμορφώνετε μια κάρτα SD χρησιμοποιώντας τη συσκευή Android σας, αυτή θα επιλέξει αυτόματα ένα συμβατό σύστημα αρχείων.

Συμπέρασμα

Είναι δυνατόν να μορφοποιήσετε την κάρτα SD σας χωρίς να χάσετε φωτογραφίες, βίντεο και άλλα χρήσιμα αρχεία. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας οποιωνδήποτε υπολειπόμενων δεδομένων στην κάρτα SD εκ των προτέρων. Αν έχετε πρόσβαση στα δεδομένα, αυτό μπορεί εύκολα να γίνει μεταφέροντάς τα μέσω του File Explorer. Αν δεν μπορείτε να ανοίξετε την κάρτα SD, θα χρειαστεί αντίθετα να ανακτήσετε τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων όπως το Disk Drill ή να επαναφέρετε τα δεδομένα από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Μόλις τα δεδομένα σας είναι αντιγραμμένα και ασφαλή, μπορείτε να προχωρήσετε στη μορφοποίηση της κάρτας SD χρησιμοποιώντας είτε τον File Explorer, τη Διαχείριση Δίσκων ή το Command Prompt/PowerShell/Terminal. Η εκτέλεση μιας μορφοποίησης θα αφαιρέσει τυχόν λογικές βλάβες από την κάρτα SD, καθώς και οποιαδήποτε δεδομένα παραμένουν στην κάρτα SD.

Συχνές Ερωτήσεις

Όταν αναβαθμίζετε ή αλλάζετε την κάρτα SD που χρησιμοποιείτε στη συσκευή Android σας, πρέπει πρώτα να μεταφέρετε τα δεδομένα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν τα χάσετε. Διαφορετικά, όταν συνδέσετε την καινούργια κάρτα SD, θα είναι άδεια. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μεταφέροντας τα δεδομένα από την παλιά κάρτα SD στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια μεταφέροντας αυτά τα δεδομένα στην καινούργια κάρτα SD.
Ναι, είναι δυνατό να διαμορφώσετε μια κάρτα micro SD χωρίς να χάσετε δεδομένα. Απλώς χρειάζεται να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων πριν εκτελέσετε τον διαμορφωμένο. Αν δεν μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων κανονικά, ανακτήστε πρώτα τα δεδομένα χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο ανάκτησης δεδομένων όπως το Disk Drill πριν εκτελέσετε τη μορφοποίηση.
Δεν θα μπορέσετε να διαμορφώσετε την κάρτα SD σας χωρίς να διαγράψετε αρχεία αν έχει ενεργοποιηθεί η προστασία εγγραφής στην κάρτα SD. Αν η κάρτα SD σας έχει διακόπτη προστασίας εγγραφής, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται στη θέση απενεργοποίησης (πάνω) ώστε να είναι δυνατές οι αλλαγές στην κάρτα SD. Διαφορετικά, θα κολλήσει σε λειτουργία μόνο για ανάγνωση.
Ναι, είναι δυνατόν να διαμορφώσετε μια κάρτα SD απευθείας από τη συσκευή Android σας. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στην κάρτα SD. Εάν θέλετε να διαμορφώσετε μια κάρτα SD χωρίς να χάσετε δεδομένα σε ένα τηλέφωνο, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε πρώτα αντιγράψει εφεδρικά.
Avatar photo
Ο Jordan Jamieson-Mane είναι συντάκτης περιεχομένου με έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία, συχνά παράγοντας περιεχόμενο σχετικά με υλικό υπολογιστών, ανάκτηση δεδομένων και καταναλωτική ηλεκτρονική. Όταν δεν γράφει, ανακαλύπτει μουσική και εργάζεται πάνω στις δικές του ιστοσελίδες.
Εγκρίθηκε από
12 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού, διαχείριση βάσεων δεδομένων και επισκευή υλικού.
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required