Kayıp Microsoft Project Dosyasını Kurtarmanın 5 Yöntemi

58

recover microsoft project fileMicrosoft Project, projeleriniz için kaynak atamasından proje izlemeye kadar kapsamlı planlar oluşturmanıza olanak tanır. Genellikle bu bilgileri yerel depolamanızda MPP (resmi Microsoft Project dosya uzantısı) dosyaları olarak kaydedersiniz. Ne yazık ki, bu onları hasar ve kayba karşı savunmasız hale getirir.

Proje dosyalarınızı kaybetmek finansal ve yasal olarak dezavantajlı olabilir. En kötü senaryoları önlemek için, aşağıdaki bölümlerde Microsoft Project dosyalarını beş farklı yöntem kullanarak nasıl kurtaracağınızı öğreteceğiz.

Microsoft Projelerinin Kaybedilmesine Yol Açan Nedenler

Microsoft Projelerinizi çeşitli nedenlerle kaybedebilirsiniz. Bu nedenleri belirleyerek, değerli Proje dosyalarınızın daha fazla kaybını önlemek için ne yapmanız gerektiğini anlarsınız.

  • 🕷️ Malware saldırısı: Kötü amaçlı yazılımlar, bir bilgisayardaki dosyaların çoğunun bozulmasının başlıca sebeplerinden biridir. Bazıları dosyalara zarar vermek için tasarlanmışken, diğerleri onları çalmak için tasarlanmıştır.
  • 👤 İnsan hatası: Proje dosyalarınızı yanlışlıkla silmiş olabilirsiniz. İnsan hatasının Microsoft Projelerinin kaybına yol açtığı diğer durumlar arasında yanlış kaydetme işlemleri ve hatalı dosya aktarımları bulunmaktadır.
  • 💥 Güç dalgalanması: Bilgisayarınızın sabit diski güç dalgalanmaları ve beklenmedik kapanmalar nedeniyle kolayca hasar görebilir. İşlemleri aniden durur, bozulmaya ve veri kaybına yol açar. Bunun sonucunda, yerel olarak kaydedilmiş Proje dosyalarınız etkilenebilir.
  • 🗃️ Dosya sistemi hatası: Zarar gören disk hataları ve kötü sektörler nedeniyle depolama aygıtınızdaki sorun olabilir. Böyle bir durumda, dosyalar zamanla erişilemez hale gelir.

Microsoft Project Dosyalarını Kurtarmanın 5 Yolu

Microsoft Projelerinizi kaybetmek işinize zarar verebilir, ama endişelenmeyin. Windows makinenizde onları kurtarmanın bazı yolları vardır. Bunlar, Geri Dönüşüm Kutunuzu ve Temp klasörlerini kontrol etmek gibi basit çözümlerden veri kurtarma yazılımı kullanmak gibi ileri seçeneklere kadar uzanır.

Yöntem 1: Geri Dönüşüm Kutusunu Kontrol Et

Bilgisayarınızda derinlemesine kontroller yapmadan önce, önce Geri Dönüşüm Kutusu’nu kontrol etmeyi deneyin. Verilerinizi, örneğin Word belgeleri, önemli OpenOffice belgeleri ve MPP dosyalarını geri yüklemek istediğinizde bu ilk içgüdünüz olmalıdır.

Microsoft Project dosyanızı yanlışlıkla silmiş olabilirsiniz. Geri Dönüşüm Kutunuzu belirli bir süre sonra dosyaları otomatik olarak kaldıracak şekilde ayarlamadıysanız, onları orada bulabilmeniz gerekiyor.

Genellikle Geri Dönüşüm Kutusunu masaüstünün sol üst kısmında bulabilirsiniz. Fakat masaüstü simgelerini devre dışı bıraktıysanız, sadece Başlat menüsüne veya Windows arama çubuğuna “geri dönüşüm kutusu” yazın.

geri dönüşüm kutusu

MPP dosyalarınızı kurtarmak için, dosyaların üzerinde sağ tıklayın ve bağlam menüsünden “Geri Yükle” seçeneğini seçin.

restore

Yöntem 2: Profesyonel Bir Veri Kurtarma Aracı Kullanın

Dosyanız Geri Dönüşüm Kutusu’nda bulunmuyorsa, deneyebileceğiniz bir sonraki en iyi çözüm profesyonel veri kurtarma yazılımı kullanmaktır, örneğin Disk Drill.

Disk Drill’in ücretsiz sürümü Windows’ta 500 MB’a kadar veri kurtarmanıza olanak tanır. Ve sadece bir Microsoft Project kurtarma aracı değil—400’den fazla dosya formatını da kurtarabilir.

En iyi yanı ne biliyor musunuz? Verilerinizi kurtarmak için bir uzman olmanıza gerek yok. Kayıp Proje dosyanızı öğrendiğiniz anda hızlıca kullanın. Bu şekilde, orijinal verileriniz henüz üzerine yazılmamış olur ve kurtarma şansınız daha yüksek olur.

İşte Disk Drill’i kullanarak kaybolan Microsoft Project dosyanızı nasıl kurtarabileceğinize dair hızlı ve kolay bir adım adım rehber:

  1. Disk Drill Windows için indirin ve yükleyin. Orijinal depolama alanınızın üzerine veri yazılmasını önlemek için yazılım programını mümkünse bir harici sürücüye yükleyin.
  2. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra uygulamayı açın ve kaybolan MPP dosyanızın orijinal olarak kaydedildiği diske gidin. Ardından pencerenin sağ tarafında “Kayıp verileri ara” üzerine tıklayın.
    disk drill search
  3. Bundan sonra, Disk Drill seçilen diskinizde kurtarılabilir tüm dosyaları tarayacaktır. Tarama sonuçlarını görmek istiyorsanız, üst kısımdaki “Bulunan öğeleri incele” butonuna tıklayın.
    review found items
  4. Tarama işlemi bittiğinde, sonuçlar sayfasına yönlendirileceksiniz. Sol taraftaki bir kategoriyi seçerek tarama sonuçlarını sıralayın ve düzenleyin. Bu, MPP dosyalarınızı bulurken listenizi daraltır. Bu örnekte, “Diğer.” üzerine tıklayın.
  5. Alternatif olarak, kurtarılabilir Proje dosyalarını aramak için doğrudan arama çubuğunu kullanabilirsiniz. “MPP” veya “MPT” gibi ilgili dosya uzantılarını yazın.
    view search results disk drill
  6. Proje dosyalarınızı seçin ve sağ taraftaki önizleme ve detayları kullanarak doğrulayın. Gerçekten kurtarmak istediklerinizse, karşılık gelen kutucukları işaretleyin ve “Kurtar” üzerine tıklayın.
    recover mpp disk drill
  7. Tercih ettiğiniz kurtarma hedefini seçin ve “İleri.” üzerine tıklayın. Diğer kurtarılabilir verileri üzerine yazmamak için hedef olarak ayrı bir disk kullanmaya dikkat edin.
    destination folder
  8. Son olarak, veri kurtarma işlemi tamamlandığında, kurtarılan Proje dosyalarınızı görmek için “Kurtarılan verileri Gezginci’de göster” butonuna tıklayabilirsiniz.
    recovery complete

Yöntem 3: Yedekten Dosyaları Geri Yükle

Verilerinizi, Microsoft Project dosyalarınız dahil olmak üzere yedeklemek, veri kaybını önlemek için her zaman uygulamanız gereken en iyi bir uygulamadır. Hasar görmüş, silinmiş veya kaybolmuş MPP dosyalarınızı yedekten kolayca geri yükleyebilirsiniz.

Verilerinizi yedeklemenin birçok yolu vardır, örneğin harici depolama kullanmak gibi. Proje dosyalarınızı bir USB belleğe kaydettiyseniz, basitçe o sürücüye erişebilir ve mevcut kopyayı geri yükleyebilirsiniz.

Bu arada, daha önce Windows yedeklemeyi de etkinleştirmiş olabilirsiniz. Bu, verilerinizi OneDrive bulut depolama alanınızla senkronize eder. Bulut hesabınızı ziyaret edebilir ve MPP dosyanızı oradan almaya çalışabilirsiniz. Senkronizasyonun açık olup olmadığını kontrol etmek için Ayarlar uygulamasını açın ve “Hesaplar” > “Windows yedekleme” bölümüne gidin.

win yedekleme

Bazı dosya ve klasörlerin önceki sürümlerini geri yüklemek, Proje dosyalarınızı kurtarmanıza da yardımcı olabilir. Bunun yalnızca Dosya Geçmişi’nin Windows makinenizde etkinleştirilmiş olması durumunda çalıştığını unutmayın. Başlamak için, aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Öncelikle, Dosya Gezgini‘ni açın ve seçtiğiniz dosya veya klasöre gidin.
  2. O dosya veya klasöre sağ tıklayın ve bağlam menüsünden “Önceki sürümleri geri yükle” seçeneğini seçin.
    önceki sürümü geri yükle
  3. Daha sonra, o dosya veya klasör için görüntülenen Özellikler penceresinde herhangi bir önceki sürümün olup olmadığını kontrol edin.
  4. Eğer varsa, o sürümü seçin ve “Geri Yükle” düğmesine tıklayın.
    geri yükle düğmesi
  5. İsteğe bağlı olarak, “Geri Yükle” düğmesinin yanındaki açılır oku tıklayın ve yeni bir kurtarma hedefi seçmek için “Şuraya geri yükle“yi seçin.

Yöntem 4: Geçici Klasörden Dosyaları Kurtar

Microsoft Project dosyalarınızı kaydedemediyseniz, geçici dosyalar klasöründe bulabilirsiniz Windows’ta. Peki, MS Project geçici dosyaları nerede saklanır?

Temp klasörüne erişip kaydedilmemiş MS Project dosyasını kurtarmanın iki yolu vardır:

  • Klavyenizde Windows tuşu+R‘ye basın ve “%temp%” yazın.
    run temp
  • Dosya Gezgini adres çubuğuna bu dosya yolunu yapıştırın: “C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Temp
    dosya gezgininde geçici klasör

Oraya vardığınızda, Dosya Gezgini’ndeki arama çubuğunu kullanın ve MPP ve MPT gibi ilgili dosya uzantılarını arayın. Windows’ta Microsoft Project’te kaydedilmemiş bir dosyayı kurtardıktan sonra, bir sonraki sefer doğru şekilde kaydettiğinizden ve yedeklediğinizden emin olun.

Yöntem 5: Otomatik Kaydet’ten Veri Kurtarma

Microsoft Project otomatik kaydetme özelliğini etkinleştirerek belirli aralıklarla (örn., beş dakika) mevcut sürümü kaydedebilirsiniz. Varsayılan olarak açık değildir. Daha önce yapılandırdıysanız, genellikle aşağıdaki yerlerde bulabilirsiniz:

  • C:\Kullanıcılar\%USERNAME%\AppData\Gezinme\Microsoft\Proje
  • C:\Kullanıcılar\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Office\UnsavedFiles
    kaydedilmemiş dosyalar klasörü

Unutmayın, otomatik kaydetme özelliği için varsayılan klasörü de değiştirebilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  1. Başlamak için Microsoft Project’i açın ve bir dosyaya gidin.
  2. Daha sonra, “Dosya” > “Seçenekler.” tıklayın. Bu, genel ayarları ayarlayabileceğiniz ekranınızda Proje Seçenekleri penceresini açar.seçeneklere git
  3. Kaydet” bölümüne gidin ve “Varsayılan Dosya konumu” alanı için “Gözat” düğmesine tıklayın. Tercih ettiğiniz klasörü seçin ve sonraki adımlara geçin.otomatik kaydetmek için konum seç
  4. Bundan sonra, “Her [aralık] dakikada bir otomatik kaydet” özelliğini aktifleştirin. Varsayılan aralık 10 dakikadır, bu süreyi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  5. Otomatik kaydederken,” altında “Tüm açık projeleri kaydet.” seçeneğini belirleyin.otomatik kaydetmeyi etkinleştir
  6. Son olarak, bitirmek için alttaki “Tamam” düğmesine tıklayın.

Kurtarma Sonrası Bozuk Dosyalar Nasıl Onarılır

Belirtildiği gibi, Microsoft Project dosyalarının kaybolmasının bir nedeni bozulmadır. İçeriklerine tekrar erişebilmek için birkaç adım daha atmanız gerekiyor. Özellikle, MPP dosyalarınızı Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) dosyaları olarak kaydetmek ve daha sonra bunları kullanarak yeni projeler oluşturmak istiyorsunuz. İşte yapabilecekleriniz:

  1. Microsoft Project’te kurtarılan Proje dosyasını açın.
  2. Ardından, “Dosya” menüsüne gidin ve “Farklı Kaydet“e tıklayın. Bu, proje dosyanızın adını ve formatını girebileceğiniz yeni bir pencere açacaktır.
  3. Tercih ettiğiniz hedef klasörü seçin. Sonra, Proje dosyanıza bir ad ekleyin.
  4. Bundan sonra, “Kaydetme türü” açılır menüsünü açın ve “XML Verisi“nu seçin.bozuk projeyi xml olarak kaydet
  5. Kaydet“e tıklayarak işlemi tamamlayın.
  6. Mevcut XML dosyasını kapatın.
  7. Ardından, Microsoft Project’te yeni bir proje başlatın, sonra “Dosya” > ““a gidin ve oluşturduğunuz XML dosyasını seçin
  8. Yeni bir projeye içe aktarımı ile devam ediniçe aktarma sihirbazı
  9. O projeyi MPP dosyası olarak kaydedin. Daha fazla bozulmayı önlemek için farklı bir ad kullanmaya özen gösterin.

Sonuç

Microsoft Project dosyaları, kötü amaçlı yazılım saldırıları, dosya sistemi hataları, güç dalgalanmaları ve hatta basit insan ihmalkarlığı nedeniyle kaybolabilir. Onları geri dönüşüm kutusunu veya yedeklemeyi kullanarak kurtarabilirsiniz, ancak bu, bazı ön hazırlıklar yapmanızı gerektirir. Veri kurtarma yazılımı, önceden yapılandırmaya gerek kalmaksızın işi yapabilir. Hangisini tercih ederseniz edin, kurtarmayı mümkün olan en kısa sürede yapmaya özen gösterin.

SSS

Otomatik kaydetme özelliği açıksa, Microsoft Project dosyalarınız varsayılan olarak aşağıdaki konumlardan birine otomatik olarak kaydedilir:
  • C:\Users\%USERNAME%\AppData\Roaming\Microsoft\Project
  • C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Microsoft\Office\UnsavedFiles
Varsayılan klasörünüzü değiştirmek için yine de Microsoft Project'te "Dosya" > "Seçenekler" > "Kaydet" bölümüne erişebilirsiniz.
Microsoft Project için varsayılan kurulum klasörünü aşağıdaki yolda bulabilirsiniz: “C:\Program Files\Microsoft Office\OfficeXX.” “XX” yerine kullandığınız Office sürümünü yazın.
Microsoft Project uygulamasını masaüstünüzde Project dosyalarını açmak için kullanabilirsiniz. Yüklü değilse, https://project.microsoft.com/ adresine gidin. Ayrıca MPP dosyalarını destekleyen üçüncü taraf uygulamarı ve çevrimiçi web sitelerini de kullanabilirsiniz.
Emma Collins, teknolojiye olan geniş ilgisini yansıtan teknik öğreticiler ve nasıl yapılır rehberler yazan içerik yazarıdır. Teknik yazar olarak 5 yıldan fazla bir süredir Windows, Android, iOS, Sosyal Medya, Oyunlar ve daha fazlası hakkında makaleler yazmaktadır.
Onaylayan
Yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi ve donanım tamiri konularında 12 yıllık deneyim.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required