SD Karttan Fotoğraflar Kaybolursa Ne Yapmalı: Kolay Çözümler

114

sd karttaki fotoğraflar kaybolduVeri kaybı çoğu zaman hoş olmayan bir sürpriz olarak karşımıza çıkar. Özellikle SD kartınızda sakladığınız fotoğrafların havada uçup gittiği durumlarda. Bu durumda ne yaparsınız? Fotoğraflarınız sonsuza kadar mı gitti? Paniğe gerek yok—SD karttan kaybolan fotoğrafları kurtarabilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıdaki rehberi basitçe takip edin. Windows ve macOS’ta SD kart fotoğraf kurtarma sürecinde size adım adım rehberlik edeceğiz.

SD Kartımdan Resimler Neden Kayboldu?

Fotoğraflarınızın, hele bir de fotoğrafçıysanız ve geçiminiz bunun üzerine kuruluysa, havada yok olması anlaşılır bir şekilde kaygı vericidir. Ancak, atmanız gereken ilk adım, fotoğrafların kaybolmasına neden olan sorunu belirlemektir.

Sebep Tanım
📋 Veri Aktarımı SD karta fotoğraf aktarırken elektrik kesildi mi? Bu, dosyaların bozulmasına neden olabilir, yani SD kartınızda görünmeyebilirler.
🗃️ Biçimlendirme Bir SD kartı biçimlendirdiğinizde, onun üzerindeki tüm verileri, fotoğraflarınız da dahil olmak üzere silersiniz. Kayıp fotoğraflar hala SD kartın belleğinde olabilir, ancak fotoğrafları kurtarmak için bir veri kurtarma aracına ihtiyacınız olacak.
⚠️ Bozulma Bozuk bir SD kart, üzerindeki dosyaların okunamaz hale gelmesine neden olan mantıksal veya fiziksel zarar görmüş demektir. Mantıksal hasar genellikle fiziksel hasardan daha kolay düzeltilir, fiziksel hasar da onarılabilir.
🐞 Virüs Saldırısı Bir virüs saldırısı, SD kartınızda depolanan fotoğraflarınız ve diğer dosyalarınızla oynayabilir, bu da onların karttan kaybolmasına neden olabilir.
📚 Hatalı kart okuyucu Bazı durumlarda, bu SD kartı düzgün bir şekilde okuyamayan donanımsal bir sorun olabilir.

Ancak bazı durumlarda, dosyalar sadece gizlenmiş olabilir.

SD Kartınızdaki Resimler Gizli mi?

Sıkça, SD kartınızdaki resimler kayıp değil, sadece gizlenmiş oluyorlar. Onları kazara gizlemiş olabilirsiniz veya başka sebeplerden dolayı gizlenmiş olabilirler. Gizli fotoğraflar, gizli öğeler seçeneği etkinleştirilmedikçe, macOS Finder ve Windows Explorer’da görünmez olacaktır.

Bu resimlere tekrar erişmek için, Finder ve Windows Explorer’da gizli öğeler seçeneğini etkinleştirmeniz gerekiyor. Daha sonra, resimlerin gizli özelliğini kaldırarak, gizli öğeler seçeneği devre dışı bırakılsa bile onları görünür hale getirebilirsiniz.

Windows’ta Gizli Dosyaları Görüntüleme

  1. Fotoğrafları kaydettiğiniz klasöre gitmek için Windows Gezgini’ni başlatmak üzere Windows+E tuşlarına basın.
  2. Windows Gezgini’nin üst kısmından Görünüm seçeneğini seçin ve Göster > Gizli öğeler seçeneğini belirleyin.show hidden files windows explorer

Gizli fotoğraflar görünür hale geldiğinde, artık gerekmiyorsa gizli niteliğini kaldırabilirsiniz. Bunu yapmak için, fotoğrafların üzerine sağ tıklayın, Özellikler’i seçin ve Gizli onay kutusunun işaretini kaldırın.

Mac’te Gizli Dosyalar Nasıl Görüntülenir

macOS kullanıyorsanız, cihazınızda gizli dosyaları nasıl görüntüleyebileceğinize dair adımlar şunlardır:

  1. Finder’ı açın ve gerekli klasöre gidin.
  2. Gizli dosyaları göstermek için Command + Shift + . (nokta) tuşlama kombinasyonunu kullanın. Aynı kısayolu tekrar gizlemek için de kullanabilirsiniz.macos'ta dosyaları göster

macOS’te gizli dosyalar dosya adlarının önünde bir nokta (.) ile başlar. Bu noktayı kaldırarak onlardan gizli niteliğini kaldırabilirsiniz.

SD Karttan Kaybolan Fotoğraflar Nasıl Kurtarılır

Gizli öğeleri göster seçeneği etkinleştirildikten sonra hala fotoğraflar eksik mi? Muhtemelen silinmişlerdir. Mevcut bir yedeğiniz yoksa, SD kartınızdan silinen bu fotoğrafları geri getirmek için iki temel seçeneğiniz vardır—bir veri kurtarma aracı kullanmak veya profesyonel bir veri kurtarma şirketiyle iletişime geçmek.

Veri kurtarma programları, profesyonel bir veri kurtarma hizmetini kullanmaktan çok daha ucuz ve daha rahattır. Ancak, fiziksel hasar söz konusuysa veya fotoğrafların her ne pahasına olursa olsun kurtarılması gerekiyorsa, profesyonel bir veri kurtarma hizmetiyle iletişime geçmek daha iyidir.

Aşağıdaki eğitimlerde kullanılan veri kurtarma programları hem Windows hem de macOS için mevcuttur.

Yöntem 1: Profesyonel Bir Veri Kurtarma Programı Kullanın

Veri kurtarma programı seçerken araştırma yapmak önemlidir. Hepsi aynı şekilde yaratılmamıştır ve bazıları veri kaybını daha da kötüleştirebilir.

Eğitimimiz için, en iyi veri kurtarma programları listemizde de yer alan, keskin kenarlı, kullanımı kolay bir veri kurtarma aracı olan Disk Drill’i kullanmaya karar verdik. Program, disk görüntüleri oluşturmanıza ve taramanıza (veri kurtarmada çok önemli bir adım), kurtarmadan önce fotoğrafları önizlemenize ve tüm büyük depolama sürücüleri ile dosya sistemlerini desteklemenize olanak tanır. Ayrıca, bozuk veya eksik dosya sistemi olan sürücüleri, yani RAW sürücüleri tarayabilir.

Disk Drill Windows ve macOS için mevcuttur. Windows kullanıcıları, maksimum 500 MB veriyi ücretsiz kurtarma imkanı sunan Disk Drill’in ücretsiz deneme sürümünden yararlanabilirler.

Kaybolan fotoğraflarınızı SD kartınızdan Disk Drill kullanarak nasıl kurtarabileceğimize bir göz atalım:

  1. Disk Drill’i İndirin ve bilgisayarınıza kurun.bilgisayara disk drill kurulumu
  2. Disk Drill’i başlatın ve sol kenar çubuğundan Sürücü Yedeği seçeneğini seçin. Sağ üst köşedeki Byte’dan Byte’a Yedekleme düğmesine tıklayın ve bir dosya adı girin, dosyanın kaydedileceği konumu belirleyin ve görüntü oluşturmayı başlatmak için Tamam‘a tıklayın.
  3. Disk görüntüsü konumu istemi.Sol kenar çubuğundan Veri Kurtarma bölümüne geri dönün ve Disk görüntüsünü bağla ‘ya tıklayın. Görüntü dosyasını kaydettiğiniz konumdan görüntüyü seçin ve ‘ı seçin.
  4. Disk Drill'de disk görüntüsü ekleme.Monte edilen disk görüntüsünü seçin ve Kayıp verileri ara‘ya tıklayın.
  5. Disk Drill'de kayıp verileri ara.Resimler seçeneğine tıklayın. Bu, Disk Drill’in sadece kurtarılabilir görüntüleri göstermesini sağlar. Tüm kurtarılabilir dosya türlerini görmek istiyorsanız, bunun yerine Bulunan öğeleri gözden geçir‘e tıklayın.Disk Drill'de bulunan öğeleri gözden geçirme.
  6. Kurtarmak istediğiniz fotoğrafları seçin. Disk Drill, şu anda seçilen fotoğrafın önizlemesini gösterir, ancak dosya adının yanındaki göz simgesine tıklayarak diğer herhangi bir fotoğrafı manuel olarak önizleyebilirsiniz. Seçiminizi onayladıktan sonra Kurtar‘a tıklayın.Disk Drill'de kurtarılabilir dosyalar listesi.
  7. Fotoğraflar için bir kurtarma hedefi seçin ve İleri‘ye tıklayın. Fotoğrafları SD kartın dışında başka bir hedefe kurtarmak en iyisidir.Disk Drill'de kurtarma hedefi istemi.
  8. Disk Drill, fotoğrafları kurtaracaktır.

Yöntem 2: Ücretsiz Bir Veri Kurtarma Programı Kullanın

Veri kurtarmaya tek kuruş bile harcayamıyorsanız, ücretsiz veri kurtarma programlarını tercih edebilirsiniz. Ancak, bu araçlar genellikle ücretli muadilleri kadar etkili ve kullanıcı dostu olmamaktadır.

PhotoRec, tamamen ücretsiz kullanıma sahip daha iyi fotoğraf kurtarma araçlarından biridir. Grafik kullanıcı arayüzü olmaması önemli değilse ancak bir kuruş harcamadan silinmiş fotoğrafları kurtarmak isteyen daha deneyimli kullanıcılar için mükemmeldir. PhotoRec Windows ve macOS için mevcuttur.

İşte PhotoRec’i kullanarak SD kartınızdan silinen fotoğrafları geri almanın yolu:

  1. İndirme sayfasından TestDisk ve PhotoRec paketini indirin. “TestDisk İndir” yazacak ama endişelenmeyin, TestDisk arşivi PhotoRec’i de içerir. Arşivi çıkartın.
  2. TestDisk klasörüne gidin ve PhotoRec yürütülebilir dosyasını açın. PhotoRec içinde gezinmek için ok tuşlarını ve bir seçenek seçmek için Enter tuşunu kullanmanız gerekiyor.
  3. Sürücüler listesinden SD kartı seçin ve Enter‘a basın.Listeden SD kartı seçin
  4. Taramak istediğiniz bölümü seçin ve Enter‘a basın.bölüm seçimi
  5. SD kartınızın dosya sistemini seçin ve Enter‘a basın.dosya sistemi seçimi
  6. Dosyalar için bir kurtarma hedefi seçin ve C‘ye basın.
  7. PhotoRec, seçilen hedefe herhangi bir fotoğrafı kurtaracaktır.

Yöntem 3: Profesyonel Veri Kurtarma Servisi ile İletişime Geçin

SD kartınız fiziksel olarak zarar görmüşse veya PC’niz ve kameranız tarafından algılanmıyorsa, kendiniz veri kurtarma işlemi yapmak yerine profesyonel bir veri kurtarma servisiyle iletişime geçmek en iyisidir. Veri kurtarma servisleri, veri kurtarma konusunda en yüksek ihtimali sunar ancak bu önemli ölçüde daha yüksek maliyetle gerçekleşir.

Profesyonel bir veri kurtarma servisi ile iletişime geçtiğinizde ne beklemeniz gerektiğine dair bir genel bakış:

  1. Veri kurtarma hizmetinin web sitesinde veya destek hattında bir veri kurtarma talebi gönderin.
  2. Veri kaybınızın senaryosunu açıklayın. Mümkün olduğunca detaylı olun.
  3. SD kartını veri kurtarma şirketine gönderin.
  4. Şirket SD kartı analiz edecek ve kurtarılabilir veri miktarını belirleyecek. Size bir fiyat teklifi ile geri dönecekler.
  5. Daha sonra veri kurtarmaya devam edip etmeyeceğinizi seçebilirsiniz.

Sonuç

Fotoğraflarınızın bir SD karttan neden kaybolduğuna dair birkaç sebep olabilir; kazayla silinmeden, tam anlamıyla fiziksel hasara kadar değişebilir. Çoğu durumda, Disk Drill gibi profesyonel bir veri kurtarma aracı kullanarak bu fotoğrafları kurtarabilir veya profesyonel bir veri kurtarma servisine başvurabilirsiniz. Veri kurtarma için herhangi bir para harcamayı göze alamıyorsanız, PhotoRec gibi ücretsiz veri kurtarma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

SSS:

Bilgisayara erişiminiz yoksa, Android telefonundaki dosyaları kurtarmak için DiskDigger gibi bir araç kullanabilirsiniz. Ücretsiz sürümü sadece fotoğrafları ve videoları kurtarır ve cihazı root'lamanızı sadece videoları kurtarmak isterseniz gerektirir. Nasıl kullanılacağından emin değilseniz, adım adım süreci Android SD kartından fotoğrafları kurtarma rehberimizde açıklıyoruz.
SD karttaki gizli fotoğrafları dosya gezgini ayarlarını değiştirerek gösterebilirsiniz. Fotoğraflarınızı sakladığınız klasöre gidin. Dosya Gezgini'nin üst kısmından Görünüm seçeneğini seçin ve Göster > Gizli öğeler seçeneğini belirleyin. Bunu yapmak, SD kartınızdaki fotoğrafları göstermelidir.
Fotoğraflarınızı geri almak için Android telefonunuzu yeniden başlatarak işe başlayın. Çoğu zaman, bu birçok sorunu çözer. Yeniden başlatma işe yaramazsa, ayarlar bölümünden Galeri uygulamasının önbelleğini temizleyin ve bir dosya yöneticisi kullanarak bulduğunuz tüm .nomedia dosyalarını silin. Şansınız yaver gitmedi mi? Telefonunuzdaki son silinenler klasörünü kontrol ederek fotoğrafları kazara silip silmediğinizi görün. Bunların hiçbiri işe yaramazsa DiskDigger gibi bir dosya kurtarma aracı kullanın.
Arjun bir teknoloji ninjasıdır, HTML ve CSS kodlar ve aile buluşmalarında herkesin başvurduğu teknik destek olarak onurlu bir bahsedilme almıştır. Yaklaşık altı yıldır rehberler yazmakta ve şu anda büyük teknoloji sitelerinde katkıda bulunan bir yazar.
Onaylayan
Kıdemli Veri Kurtarma Mühendisi. Bilimsel Deneyler İçin Fizik, Bilgi Teknolojileri Yüksek Lisans Derecesi.
0 COMMENTS
This field is required
This field is required
We respect your privacy; your email address will not be published.

We respect your privacy; your email address will not be published.

You have entered an incorrect email address!
This field is required